Vliegen24.10.2016

Dit is waarom vliegtuigstoelen en ramen niet altijd gelijk lopen


Mijn favoriete plek in het vliegtuig is aan het raam, en dan maakt het me echt niet uit welke rij. Ik vind het namelijk heel erg fijn om naar buiten te kunnen kijken. En meestal heb je geluk wanneer je dus een stoel kiest aan de raamkant, maar soms gebeurt het dan daar dus geen raam zit. Zoals afgelopen jaar toen ik naar Marrakech vloog. Ik koos een stoel aan de raamkant (rij 8 geloof ik) maar er zat dus niet eens een raam ter hoogte van deze rij. En soms komt het voor dat je wel een raampje in de buurt hebt, maar er net niet lekker doorheen kunt kijken omdat de vliegtuigstoelen en ramen niet gelijk lopen. Maar waarom is dat? Waarom doen luchtvaartmaatschappijen ons dit aan? Dit is waarom. YouTuber Simon Whistler van Today I found out legt het je uit.

Het draait om geld

Geld, dat is waar het uiteindelijk om draait. Wanneer een luchtvaartmaatschappij een vliegtuig bestelt, dan weten ze precies hoeveel raampjes het vliegtuig zal krijgen, maar dat zegt nog helemaal niets over hoeveel stoelen ze van plan zijn erin te plaatsen. En het liefst zijn dat zoveel mogelijk stoelen, want dan kunnen er zoveel mogelijk tickets verkocht worden en kan de luchtvaartmaatschappij zoveel mogelijk geld verdienen. De inrichting bepalen ze dus zelf, ook al krijgen ze wel aanbevelingen van de ontwerpers (die, zoals Simon vertelt, dus bijna nooit opgevolgd worden).

Wanneer je dus de volgende keer een stoel aan de raamkant kiest en niet naar buiten kan kijken – en dus ook geen mooie luchtfoto voor op Instagram kunt maken – dan weet je dat dat komt omdat er meer geld verdiend moest worden. Gelukkig is er altijd nog SeatGuru, waar je plattegronden van alle vliegtuigen kunt vinden. En soms staan daar tips bij zoals “the window seats on row 11 have no window” dus mocht je het per se op voorhang willen weten, kun je altijd deze website even checken.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.