Vliegen09.12.2019

Dit nieuwe vliegtuigstoeldesign maakt slapen makkelijker


Slapen in een vliegtuig: je kunt er veel over zeggen, maar eigenlijk is dat alleen in business class enigszins te doen. Of je moet héél moe zijn. Wanneer je economy class vliegt dan is slapen bepaald niet comfortabel. Maar dit nieuwe vliegtuigstoeldesign moet slapen in het vliegtuig in economy een stuk gemakkelijker gaan maken.

Kussentjes die wegzakken, je buurman die je om de haverklap aanstoot of naar de wc moet, onnodige omroepberichten over belastingvrije rommel die nooit iemand koopt (behalve op vluchten naar Madeira) en móéten slapen terwijl je lichaam nog in een andere tijdzone zit. Er zijn zoveel redenen om niet in slaap te vallen in het vliegtuig. Maar goed, er is dus nu een nieuw ontwerp van vliegtuigstoelen gepresenteerd die slapen weer wat prettiger zouden gaan maken.

Stoelen met vleugels

Het geheim van deze nieuwe vliegtuigstoel zit in de zijvleugels. Dit ontwerp wijkt namelijk vooral met de zijpanelen af van vliegtuigstoelen zoals jij en ik ze kennen. De vleugels van deze vliegtuigstoel is voorzien van zacht materiaal die een aantal voordelen hebben. Niet alleen heb je hiermee een stuk meer privacy, het kan ook geluiden dempen en je kunt er tegenaan leunen.

Het is een idee van het bedrijf Universal Movement, dat de naam Interspace aan de stoel heeft gegeven. Tijdens de Aircraft Cabin Innovation Summit 2019 in Londen werd het concept gepresenteerd. Het idee is dat je zelf deze vleugels kunt in- en uitklappen.

interspace-design-vliegtuigstoel
interspace-design-vliegtuigstoel

Meer privacy

Vooral het aspect dat je wat meer privacy hebt spreekt mij enorm aan. Op lange vluchten ben ik zo iemand die het liefst in z’n eigen cocon duikt en lang niet altijd zit te wachten op ‘waar kom je vandaan en waar ga je naartoe-verhalen’ met de buren. Zeker wanneer je aan boord wil slapen lijkt het me super fijn om zo’n vleugel rechtop te kunnen zetten voor extra privacy, ook al is het slechts een paneel van 25 centimeter.

Ook het feit dat je tegen het complete zijpaneel kunt leunen is prettig als je wilt slapen. Alleen ziet dit ontwerp er dan wel weer redelijk hoekig uit, waardoor ik me afvraag of het lekker zit.

En de belangrijkste vraag is natuurlijk: gaan we dit ooit daadwerkelijk terugzien in het vliegtuig? De bedenkers zeggen “in gesprek te zijn met verschillende luchtvaartmaatschappijen” die op hun beurt natuurlijk weer bezig zijn met “hoe kunnen we meer mensen in één vliegtuig stoppen”. Wat dat betreft past innovatie daar prima in, want het heeft geen invloed op beenruimte. Overigens heeft de bedenker er ook nog een technisch snufje aan toegevoegd dat de zijvleugel van de Interspace moet kunnen herkennen wanneer je in slaap bent gevallen, zodat de film die je aan het kijken was automatisch stopgezet wordt.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.