Vliegen09.04.2015

Met Stox vliegsokken geen last van dikke voeten in het vliegtuig


Review Stox Travel Socks

Als hardloopster loop ik regelmatig met compressiekousen, van die hoge strakke kousen tot net onder de knie die zorgen voor een betere doorbloeding. Zeker tijdens baantrainingen of lange duurlopen heb ik er profijt van, of eigenlijk erna. Je herstelt nu eenmaal beter van zware trainingen met hardloopkousen. Maar er zijn nog veel meer momenten dat kousen met compressie goed van pas komen, bijvoorbeeld wanneer je veel reist. Op
lange vluchten kunnen je voeten en onderbenen wat dikker worden, waardoor je met een vermoeid gevoel het vliegtuig uitstapt. Het Nederlandse Stox heeft daarvoor de oplossing, speciale vliegsokken oftewel Stox Travel Socks. En die heb ik voor je uitgetest.

Vliegsokken: wat doen ze?

Doordat deze vliegsokken lekker strak om je kuiten en enkels zitten, zorgen ze ervoor dat de bloedcirculatie in je benen goed blijft. Wanneer je namelijk in het vliegtuig lange tijd stil zit, wordt de bloedsomloop wat lager. Een goede bloedcirculatie betekent dat er voldoende zuurstof naar de spieren in je onderbenen wordt gebracht, waardoor ze niet zo snel zullen opzwellen. Weleens van reizigerstrombose gehoord? Met vliegsokken is de kans erop ruim 18 keer lager.

Ze zijn gemaakt van Merino-wol, wat ervoor zorgt dat je benen afkoelen als je het te warm hebt en verwarmen wanneer je het koud hebt. Deze vliegsokken reguleren dus ook nog eens de temperatuur in je benen, wat in het vliegtuig heel erg fijn is.

Wanneer trek je ze aan?

Compressiekousen die je draagt voor het hardlopen trek ik altijd vlak voor de training of wedstrijd aan. Maar om deze vliegsokken pas op het vliegveld in de wachtruimte voor vertrek aan te trekken gaat me wat ver, ze zien er namelijk niet echt charmant uit. Het beste is dus om ze thuis alvast aan te trekken, of wanneer je weer naar huis reist in het hotel (of waar je ook verblijft). Dan heb je in ieder geval geen last van mensen die je vreemd aankijken en kunnen ze alvast onderweg ook hun werk doen. Het is namelijk niet slecht om ze te lang aan te hebben, integendeel.

Vliegsokken, werkt dat nu echt?
Vliegsokken, werkt dat nu echt?

En, werkt het?

Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de reizigers minder pijn in hun benen ervaart tijdens en na vluchten van meer dan 5 uur. De helft van de reizigers die de Stox Travel Socks heeft gedragen heeft aangegeven een comfortabeler gevoel in de benen te hebben en ook ongeveer de helft heeft minder last van opgezwollen voeten.

De vlucht die ik maakte met deze vliegsokken duurde wat minder lang, zo’n drie uur, maar ook dan ervaar je een ‘comfortabel gevoel’. Van dikke voeten in het vliegtuig heb ik gelukkig nooit last, dus ook nu niet, maar je merkt wel direct dat de sokken een aangenaam gevoel geven en je zonder vermoeide benen het vliegtuig weer uitstapt. Belangrijk is wel dat de sokken goed passen en strak om de benen zitten. Je kunt ze beter wat kleiner/strakker kopen dan te groot, want als ze te groot zijn doen ze hun werk niet. Je kunt de Stox Travel Socks online kopen, ze zijn er in 4 verschillende maten voor 34,95 euro.

Minder last van dikke voeten in het vliegtuig
Minder last van dikke voeten in het vliegtuig
travel_socks
travel_socks
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.