Vliegen27.01.2024

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?


Zo krijg je toegang

Je vliegreis ultiem relaxed starten, hoe doe je dat? Zeker tijdens drukke periodes op Schiphol wordt dat steeds lastiger. Wij vertellen je hoe je kunt genieten van allerlei fijne voordelen die je reis vergemakkelijken. Van snelle toegang met Privium tot supersnel inchecken en toegang tot airport lounges wereldwijd. Het kan ook voor jou dé sleutel zijn tot een veel rustigere start van je trip.

Creditcard van American Express

Het geheim tot al deze fijne en luxe voordelen? Dat is de platinum creditcard van American Express * (no spon, wel groot fan). Deze kaart heeft de fijne bijkomstigheid dat het Privium Plus lidmaatschap en een Priority Pass, waarmee je toegang krijgt tot lounges (en waarover later meer), zijn inbegrepen. Met de punten die je spaart door je creditcard te gebruiken, kun je bovendien nog voordeliger vliegtickets boeken. En als je het slim aanpakt, vlieg je zelfs Business Class met je punten. De kaart heeft nog meer voordelen, zoals een reisverzekering met goede dekking, tegoed voor diners en memberships bij grote hotelketens, Heb je al een goede creditcard? Je kunt ook rechtstreeks een Privium lidmaatschap aanvragen.

*als je via deze link je kaart aanvraagt, ontvang je een extra bonus voor het aanmelden, en ik voor het doorverwijzen

Wat is Privium?

Privium is een lidmaatschap dat je allerlei voordelen biedt als je vanaf Schiphol reist. Handig, zeker als je regelmatig vliegt. Sinds de enorme drukte op de luchthaven na de pandemie, is Privium ontzettend populair geworden. Er is zelfs een tijdje een stop geweest op aanvragen. Op dit moment kun je je weer gewoon aanmelden.

Voordelen van Privium:

  • Je kunt via speciale rijen door de security en paspoortcontrole. Meestal hoef je nooit langer dan 5 tot 10 minuten te wachten.
  • De paspoortcontrole vindt plaats via een speciale passage en irirsscan, je hoeft je paspoort dus niet meer te laten zien. Ook niet bij terugkomst vanuit Non-Schengengebied (waarover later meer).
  • Je krijgt toegang tot de Privium-lounges op Schiphol. Dat maakt wachten op je vertrekkende vlucht veel fijner.
  • Je mag dicht bij de ingang van Schiphol parkeren (waarna een shuttlebus je afzet voor de ingang).
  • Bij sommige maatschappijen kun je inchecken bij de Business Class- of Priority-rij. Dat scheelt veel wachttijd.
  • Ook bij vertrek vanaf Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport kun je relaxen in een lounge met je Priviumpas.

De lounges van Privium zijn goed, je kunt hier vers eten en drinken krijgen en er zijn werk- en loungeplekken. In de Privium lounge in het Non-Schengengebied zijn ook douches. Ik vind vooral de Non-Schengen lounge van Privium heel prettig (de ClubLounge West). De faciliteiten zijn supermodern en het heeft zelfs speciale geluidsdichte hokjes waarin je ongestoord kunt werken of bellen.

In 2024 kost een jaarlidmaatschap voor Privium Plus € 285 per persoon per jaar. Ook als je geen lid bent kun je wel tegen betaling gebruikmaken van de lounge. Helaas kun je zonder pas niet sneller door de security en paspoortcontrole. Met Privium Basic kun je voor € 170 per jaar snel door de grenspassage.

Relaxed wachten in de Privium Express Lounge. <a href=\
Relaxed wachten in de Privium Express Lounge.

Is Privium het geld waard?

Of een lidmaatschap het geld waard is, ligt aan de gebruiker. Vlieg je enkele keren per jaar vanaf Schiphol? Dan is Privium relatief gezien best prijzig voor de voordelen die het biedt. Het scheelt je wel eventuele stress omdat je veel sneller door alle controles heen bent als lid. Misschien is alleen al dat je het geld waard. Als frequent flyer loont Privium al snel. De meeste andere Privium-leden die ik heb gesproken vliegen minstens 1 tot 2 keer per maand. Naast het rechtstreekse lidmaatschap kun je dus ook via American Express lid worden van Privium. Als je een Platinum Metal Card hebt, zit daar een lidmaatschap bij inbegrepen. Dan is die pas ineens een stuk goedkoper als je terugrekent welke voordelen allemaal aan de kaart verbonden zijn.

Wat zijn Airport Lounges?

Je hebt de bordjes op Schiphol en andere luchthavens naar lounges vast weleens gezien. Deze wachtruimtes maken het wachten op je vlucht een stuk aangenamer. Je kunt hier, net als in de Privium Lounges, werken, eten, drinken en soms ook douchen of zelfs slapen in een cabine/ kamer. Elke lounge is anders ingericht. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben hun eigen lounge, anderen delen een lounge. Je kunt er gebruik van maken als lid, frequent- of Business Class flyer of tegen betaling.

Wanneer kun je gebruikmaken van een airport lounge?

  • Als je Business Class vliegt krijg je bij de meeste maatschappijen toegang tot de lounge die op het betreffende vliegveld wordt gebruikt. KLM heeft twee eigen lounges op Schiphol.
  • Met een Priority Pass koop je toegang tot lounges wereldwijd. Op bijna elke luchthaven zijn er deelnemende lounges waarmee je met deze pas terecht kunt. Ook deze pas krijg je als je een Platinum Card aanvraagt bij American Express,
  • Wie een bepaalde status heeft bereikt bij een frequent flyer-programma, krijgt toegang tot de lounge die door de maatschappij wordt gebruikt. Dit verschilt per programma.
  • Bij onafhankelijke lounges (die niet zijn verbonden aan een vliegtuigmaatschappij) kun je vaak een dagpas kopen. Tegen betaling per keer in een lounge plaatsnemen is dus ook mogelijk.

Hier vind je een overzicht van alle lounges op Schiphol.

Voordelen van een Airport Lounge

Het grootste voordeel is vooral dat je rustig op je vlucht kunt wachten. Je hoeft dus niet op een harde stoel bij de gate te zitten. Eten en drinken is gratis en onbeperkt. De kwaliteit ervan is afhankelijk van de lounge, maar over het algemeen is deze prima tot uitstekend. Elke lounge heeft zijn eigen faciliteiten, van klein en redelijk eenvoudig tot luxe met douches en aparte slaapplekken (deze moet je wel vooraf reserveren). Verder zijn de lounges voor intercontinentale vluchten, die vanaf een andere terminal vertrekken, vaak groter en luxer dan die in de terminal voor kortere (en domestic) vluchten. Overal heb je snelle wifi en aparte toiletten. Die vaak een stuk schoner en luxer zijn dan op de rest van de luchthaven.

Schengen en Non-Schengen

Op Schiphol wordt onderscheid gemaakt tussen een Schengen en Non-Schengengebied. Er zijn 27 Europese landen die vallen onder het Schengengebied en waar vrij reizen is toegestaan. De Schengenlanden hebben in een verdrag afgesproken dat zij alleen nog maar de buitengrenzen van het Schengengebied controleren en niet meer de personen of goederen die zich verplaatsen over de tussenliggende grenzen. Om die reden wordt ook op Schiphol onderscheid gemaakt tussen deze gebieden. Niet alle lounges zijn bereikbaar als je in het Schengengebied bent.

Als je regelmatig vliegt, ontdek je al snel de grote voordelen van een Privium lidmaatschap en de toegang tot lounges op vliegvelden over de hele wereld. Je begint je reis gewoon echt ontspannen en de kans is groot dat je de investering snel terugverdient. Is het niet vanwege het all-inclusive eten en drinken, het is ook fijn dat je de faciliteiten hebt om rustig te werken. Of juist achterover te leunen met een glas bubbels, je gaat immers op reis. Onbetaalbaar toch?

Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Schiphol

De top-25 veiligste vliegtuigmaatschappijen van 2024

Dit zijn de veiligste vliegtuigmaatschappijen ter wereld van 2024. Ook KLM komt hoog in de lijst voor.

Vliegen04.01.2024

De top-25 veiligste vliegtuigmaatschappijen van 2024

Lekker slapen op Schiphol doe je in het Sheraton Amsterdam Airport Hotel

Hoe leuk reizen ook is, het is altijd enigszins vermoeiend, zeker als het om een vliegreis gaat. Daarom kun je maar beter uitgerust aan een reis beginnen, hoe lang of kort die ook is. De lange wachtrijen op Schiphol waar...

Vliegen09.06.2023

Lekker slapen op Schiphol doe je in het Sheraton Amsterdam Airport Hotel

Vliegbelasting vanaf 1 januari 2021: dit moet je weten

Vanaf 1 januari 2021 wordt de vliegbelasting ingevoerd door de overheid. Iedereen die vanaf dat moment met het vliegtuig vertrekt vanaf een luchthaven in Nederland, moet belasting betalen. Het maakt niet uit hoe lang je...

Vliegen21.12.2020

Vliegbelasting vanaf 1 januari 2021: dit moet je weten

Schiphol in corona-tijden, een vreemde gewaarwording

In de trein onderweg naar Schiphol is het heel rustig. Daar aangekomen, is het niet anders. Het vliegveld lijkt een beetje verlaten. Je kent het wel; dat moment dat je in het holst van de nacht landt en dat je over een s...

Vliegen20.10.2020

Schiphol in corona-tijden, een vreemde gewaarwording

Zo heeft KLM op dit moment de vloot op Schiphol geparkeerd

Nu het vliegverkeer over de hele wereld nagenoeg stil ligt, staat ook het grootste deel van de KLM-vloot aan de grond. Met als resultaat dat het nu super druk is op Schiphol. Niet met passagiers uiteraard, maar met vlieg...

Vliegen06.04.2020

Zo heeft KLM op dit moment de vloot op Schiphol geparkeerd

Iemand ophalen op Schiphol? Dan moet je auto in de parkeergarage

Het is iets lastiger geworden om iemand op te halen op Schiphol. Zeker wanneer je met de auto komt. Voorheen had je een aantal plekken waar je tijdelijk stil mocht staan, maar dat is nu niet meer mogelijk. Wil je iemand...

Vliegen04.02.2020

Iemand ophalen op Schiphol? Dan moet je auto in de parkeergarage

De 10 vliegroutes vanaf Schiphol met de meeste vertraging

Elk jaar zijn er bepaalde vliegroutes van en naar Nederland die nét wat vaker met vertragingen te maken krijgen dan gemiddeld. Ging je het afgelopen jaar naar Barcelona, Antalya of Rome en vloog je vanaf Schiphol Amster...

Vliegen28.10.2018

De 10 vliegroutes vanaf Schiphol met de meeste vertraging

Op Schiphol kun je nu ook op afspraak door de beveiliging

Op Schiphol kun je nu ook op afspraak door de beveiliging, om zo lange rijen bij

Vliegen27.11.2017

Op Schiphol kun je nu ook op afspraak door de beveiliging

Verder lezen over Vliegvelden

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Vliegen - met vertrek uit Nederland - wordt steeds duurder. En dat maakt het helemaal niet meer zo vanzelfsprekend om te vertrekken vanaf Schiphol, Eindhoven of Rotterdam. Maar wat zijn de alternatieven: hoe voordelig is het om te vliegen vanuit Duitsland? En wat zijn je opties?

Vliegen20.03.2024

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Parkeren rondom vliegvelden: een handig overzicht

Ga jij binnenkort lekker op vakantie en combineer je dit met een vliegreis? Dan zal je waarschijnlijk veel research doen om de goedkoopste vliegtickets en accommodatie te boeken. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos e...

Vliegen09.01.2020

Parkeren rondom vliegvelden: een handig overzicht

Beijing opent het grootste vliegveld ter wereld

In Bejing is het grootste vliegveld ter wereld geopend: Beijing Daxing International Airport. Met een oppervlakte van maar liefst 700.000 vierkante meter is er nergens anders zo'n gigantisch groot vliegveld te vinden. De...

Vliegen26.09.2019

Beijing opent het grootste vliegveld ter wereld

Starfish Airport
Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Ben je extra vroeg vertrokken naar het vliegveld, blijkt dat je vlucht vertraagd is: balen. Of, nog vervelender: een geannuleerde of overboekte vlucht. Vervolgens kun je niets anders doen dan wachten op nieuws over je vl...

Vliegen19.07.2018

Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Nap pods: privécabines met WiFi en Netflix voor op vliegvelden

Binnenkort zou de wachttijd die je op vliegvelden moet doorbrengen zomaar eens comfortabeler kunnen worden. Slapen in een onhandige houding op bankjes in een openbare wachtruimte is voorbij. In deze futuristisch uitziend...

Vliegen29.06.2018

Nap pods: privécabines met WiFi en Netflix voor op vliegvelden

Stakingen in het vliegverkeer? Dit zijn je rechten!

Het lijkt de laatste tijd elke week wel in het nieuws te zijn, stakingen in het vliegverkeer. Veel reizigers boeken in januari hun vakantie voor het voorjaar en de zomer. Maar wist je dat het voorjaar ook de periode is w...

Vliegen19.01.2018

Stakingen in het vliegverkeer? Dit zijn je rechten!

Dit is waarom zoveel vliegvelden vloerbedekking hebben

Is het je ook weleens opgevallen dat de meeste vliegvelden vloerbedekking hebben? Dat is niet per definitie heel erg praktisch, want vloerbedekking is bijvoorbeeld niet zo eenvoudig te reinigen. Tóch kiezen veel vliegve...

Vliegen02.01.2018

Dit is waarom zoveel vliegvelden vloerbedekking hebben

7 bijzondere vliegvelden waar je ooit een keer wilt landen!

Het plaatje dat bijna iedereen wel kent: een felblauw KLM-toestel dat over het bekende Maho Beach op Sint Maarten scheurt terwijl strandgangers hun handen in de lucht gooien en zich vasthouden aan de metalen hekken. Prec...

Vliegen02.12.2017

7 bijzondere vliegvelden waar je ooit een keer wilt landen!