Vliegen02.06.2016

Stiltevluchten van SAS: vliegen zonder herrie


Wie regelmatig in het vliegtuig zit, herkent dit ‘probleem’ zeker weten. Stel je voor dat je een hele vroeg vlucht hebt. Je zit lekker rustig weg te dromen op je stoel en wil nog een paar uurtjes slaap pakken. Dan gaan de lichten weer aan, komen stewardessen met rammelende karretjes voorbij en schreeuwt de purser door de speakers dat ze gaan beginnen met de verkoop van belastingvrije producten (die niemand ooit koopt) of kondigt aan dat de maaltijden geserveerd gaan worden. Bestond er maar zoiets als een stiltecoupé, net als in de trein… Gelukkig gloort er nu hoop aan de horizon, want de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS heeft de primeur en lanceert Silent Morning Flights. Stille vluchten, zonder enige communicatie over de service aan boord.

Silent Morning Flights

Tijdens de Silent Morning Flights van SAS worden alleen de verplichte veiligheidsvoorschriften bij aanvang van de vlucht uitgelegd en daarna keert de rust terug in de cabine. SAS gaat de service van de stiltevluchten inzetten op alle vluchten die vertrekken vóór 09.00 uur ’s ochtends binnen Scandinavië.

SAS gaat ervan uit dat frequente reizigers de serviceberichten inmiddels kunnen dromen en dat zij liever de uurtjes in het vliegtuig gebruiken om nog wat te slapen, rustig een boekje te lezen of om zich voor de bereiden op de dag die gaat komen. Het aantal berichten dat door de cabine galmt wordt daarom beperkt tot een minimum: natuurlijk doet de piloot wel zijn welkomstwoord en worden de veiligheidsinstructies uitgelegd, maar berichten over maaltijden, inflight entertainment of taksvrij shoppen blijven achterwege.

De stiltevluchten zijn natuurlijk een proefproject en worden uitgerold op alle Scandinavische vluchten van mei tot september. Daarna zal de evaluatie plaatsvinden en wellicht wordt de service nog wel verder uitgebreid.

Eindelijk rust

Het lijkt mij eerlijk gezegd heerlijk, om wat meer rust te krijgen aan boord van een vliegtuig. Je hebt allerlei opties om wat meer rust aan je hoofd te krijgen, zoals een hoofdtelefoon met noise cancelling, oordopjes of een oogmasker, maar dan nog is het bijna niet te doen om door al die ‘onnodige’ omroepberichten heen te slapen. Wat mij betreft mogen andere luchtvaartmaatschappijen dit voorbeeld van SAS volgen! Maar eerst even uitproberen misschien?

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.