Vliegen25.06.2021

Tip voor deze zomer: ga eens offline op je vakantieadres


Transavia moedigt offline reizen aan deze zomer

Steeds meer landen kleuren ‘geel’. Er komt een zomer aan waarin we weer op reis kunnen gaan, en al die dingen doen waar we zo lang alleen van konden dromen. Of je nu in Nederland blijft of naar het buitenland reist: het belangrijkste van vakantievieren is dat je tijd doorbrengt met je dierbaren. Al lijken we dat ‘samen zijn’ soms volledig te vergeten doordat je telefoon zoveel aandacht opeist. Het is de hoogste tijd om daar eens iets aan te doen, zo vindt ook Transavia. Daarom is dé tip voor deze zomer: ga eens volledig offline op je vakantieadres!

Offline gaan op vakantie doe je zo

De vraag is: kunnen we dat eigenlijk nog wel? Op vakantie gaan en samen zijn zonder afleiding van je telefoon (lees: sociale media). Daarom daagt Transavia alle passagiers uit om het gewoon eens te proberen: zoveel mogelijk offline zijn als je op vakantie bent en bewust je telefoon een heel stuk minder gebruiken. We hebben namelijk het afgelopen jaar al meer dan genoeg naar schermen gekeken, het zou zonde zijn om dat ook te doen als we – eindelijk – weer op reis kunnen.

Er worden ook door Transavia sinds 21 juni meer vluchten ingezet. De vakantieperiode is aangebroken en omdat er steeds meer landen zijn die geen negatief reisadvies hebben, wordt inmiddels weer gevlogen op 55 procent van de capaciteit. En dat zal de komende weken alleen nog maar meer worden. Alle passagiers die deze week met Transavia vliegen krijgen een speciale box uitgedeeld die ze kunnen gebruiken op vakantie. Hierin kun je je telefoon opbergen om op je vakantieadres ook minder in de verleiding te komen om ‘m te gebruiken.

Offline gaan op vakantie is eigenlijk heel eenvoudig. Je kunt er de speciale box van Transavia voor gebruiken, of ieder ander doosje. Het belangrijkste is namelijk dat je telefoon uit het zicht is. Als je ‘m ziet liggen ben je veel sneller geneigd het ding weer op te pakken en voor je het weet heb je weer een half uur naar foto’s en filmpjes van wildvreemden op Instagram gekeken. Tijd die je ook had kunnen doorbrengen met je geliefde, je familie of je kinderen. Tijd die je dus vele malen beter had kunnen besteden. Daarom en paar extra tips hoe je je telefoongebruik op vakantie zoveel mogelijk kunt beperken.

  • Gebruik een speciale box waarin je je telefoon opbergt. Deze kan het beste uit het zicht zijn, dan kom je niet in de verleiding. Vlieg je met Transavia dan krijg je deze week dus zo’n Samen Uit-box.
  • Spreek met jezelf vaste momenten af waarop je je telefoon wél even gebruikt: bijvoorbeeld ’s morgens een kwartier en ’s avonds een kwartier (en houd de tijd bij).
  • Stel schermtijd in voor bepaalde apps. Zo kun je op een iPhone instellen hoe lang je bepaalde apps per dag wil gebruiken en daarna kun je ze simpelweg niet meer aanklikken (of krijg je in ieder geval een melding dat je over je tijd heen bent).
  • Zet meldingen uit: hoe minder pushmeldingen, hoe minder je in de verleiding komt om je telefoon te pakken.
  • Vertel je vrienden en je familie dat je op vakantie gaat en zoveel mogelijk offline wil zijn, dan laten zij je ook met rust (en krijg je geen onnodige berichten binnen).

Je ziet veel meer als je niet op je scherm kijkt

Om passagiers van Transavia te helpen om hun vakantie goed te beginnen en minder vaak hun telefoon te gebruiken, is er in de vakantieperiode ook extra personeel op de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam en Schiphol. Zij vragen aandacht voor het uitzetten of wegleggen van telefoons op vakantie. En je zult zien dat als je daaraan toegeeft, en het je lukt om je telefoon vaker weg te leggen, dat je zoveel meer kunt genieten van je vakantie. Je ziet simpelweg veel meer als je je ogen op de omgeving richt in plaats van op dat scherm. Dat maakt je vakantie zoveel leuker. Je zult er absoluut geen spijt van krijgen!

Nu is alleen nog de vraag: waar ga jij komende zomer offline? Wie weet doe je reisinspiratie op met ons lijstje met de tien mooiste vakantiebestemmingen voor 2021! Waar je ook heen gaat, en wat je ook gaat doen: een hele fijne – offline – vakantie gewenst!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Transavia.

© header: Jag_cz – Adobe Stock

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.