Winter13.02.2014

Bescherming van de huid tijdens de wintersport


We zitten op dit moment midden in het wintersportseizoen van deze winter. Voor de meeste mensen komt de krokusvakantie er nog aan, en dus ben je nog net op tijd om je goed voor te bereiden voor de wintersport. De sneeuw is niet overal even goed, er ligt simpelweg niet overal genoeg sneeuw, maar dat brengt ook wel weer een voordeel met zich mee. Want bij hogere temperaturen hoort ook een zonnetje, een strakblauwe lucht en een bruine kop als je weer terug bent. Dat is voor de wintersporter ideaal, lekker genieten. Maar je staat er vast niet bij stil dat je je huid hiermee blootstelt aan zon en kou, die schade en irritatie aan de huid kunnen veroorzaken. Belangrijk is dus om zeker tijdens de wintersport je huid goed te beschermen. Weten hoe je dat doet? Huidtherapie Brabant geeft advies. 

Bescherming tegen de zon

Je staat er niet bij stil, maar tussen de bergen op de witte skipiste, is de intensiteit van de UV-stralen ongeveer 50 procent sterker dan op zeeniveau. Ook zorgt de sneeuw voor weerkaatsing van UV-stralen met ongeveer 85 procent. Je huid heeft het daarmee zwaar te verduren. En dat betekent dat je tijdens de vakantie in de sneeuw volop bezig moet zijn met smeren. Kies niet zomaar de eerste zonnecrème uit het schap, je hebt minimaal factor 30 of hoger nodig. Want ook al zie je het niet, je kunt ook onzichtbare huidschade veroorzaken door slecht te smeren. 

Beschermingstips

  • Smeer meerdere keren per dag
  • Wees niet zuinig in het gebruik van zonnecrème, het mag er dik op
  • Denk ook aan je lippen, neus en oren en ook de tere huid onder de ogen verdient aandacht
  • Draag altijd een skibril of een goede zonnebril, ook als de zon niet schijnt
  • Zonnecrème is pas na 30 minuten effectief is, dus smeer je huid in voordat je naar buiten gaat

Bescherming van de lippen

Lippen zijn de meest vergeten delen van de huid, maar tijdens de wintersport, of eigenlijk tijdens de hele winter, kunnen de lippen gevoelig op de winterkou reageren. Kapotte en schrale lippen worden zichtbaar. Zijn je lippen droog, dan is dat een teken dat ze extra verzorging nodig hebben. De losse schilfertjes en velletjes op je lippen kun je weg masseren met een tandenborstel om daarna goede verzorging aan te brengen. Pak een voedende lippenbalsem met een hoge beschermingsfactor die je meerdere malen per dag gebruikt. 

Bescherming van de handen

En ook je handen hebben het bij koud zwaar te verduren, dus ook de huid van je handen. Ga je naar buiten en is het koud, draag dan altijd je handschoenen om je handen zo goed mogelijk te beschermen. Smeer ze ook in met een goede handverzorging. Bij extreem droge handen is het slim om voor het slapen gaan dik in te smeren met een vette crème en dunne katoenen handschoentjes aan te trekken. 

Als laatste maar zeker niet overbodig, drink voldoende water! Dit helpt uitdroging van de huid te voorkomen. Geniet van de winter en wintersport!

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.