Bart is fotograaf en gek op reizen. Zijn favoriete bestemmingen zijn Noorwegen, IJsland, Finland maar ook Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Hij maakt graag lange wandelingen, is een ontzettende muziekliefhebber en in zijn vrije tijd kookt hij graag.
Eén van de mooiste natuurfenomenen om te fotograferen is sneeuw. De wereld ziet er zoveel mooier uit als het gesneeuwd heeft. Het bos verandert in een sprookjesachtige setting. Een winter wonderland is een landschap dat je natuurlijk op de foto wil vastleggen. Maar hoe doe je dat? Fotograferen in de sneeuw is niet eenvoudig, maar met een paar goede tips wordt het een stuk makkelijker. En daar help ik je graag bij!
Fotograferen in de sneeuw
Deze tips komen goed van pas als je wilt fotograferen in de sneeuw. Dat komt in Nederland niet zo heel vaak voor, dus kun je ze zeker ook goed gebruiken als je bijvoorbeeld op wintersport naar de Alpen gaat.
De meeste tips om te fotograferen in de sneeuw zijn bedoeld voor échte camera’s waarbij je handmatig instellingen kunt aanpassen. Al kun je met de smartphones van tegenwoordig ook steeds betere foto’s maken, zeker ook in de sneeuw. Is er een dik pak sneeuw gevallen? Pak dan je camera erbij en ga erop uit!
1. Denk aan belichtingscompensatie
Wat ik regelmatig hoor en zie is dat sneeuwfoto’s eerder grijs dan wit zijn. Dit komt omdat de lichtmeters standaard belichten op neutraal grijs, ook wel 18 procent grijs genoemd. Door op de camera de belichting in te stellen op 1-1,5 stop (afhankelijk van of bijv. de zon er op schijnt) wordt de sneeuw wel wit weergegeven. De functie wordt op de camera vaak aangegeven als een vierkant pictogram met een plusje en een minnetje. Check wel even op het histogram op je camera om te zien of je niet overbelicht of alsnog onderbelicht.
2. Witbalans bij sneeuwfoto’s
Sneeuw is wit en jouw ogen zien dat misschien wel, jouw camera kan er echter toch iets anders in zien. Vooral in de schaduw levert de automatische witbalans vaak een blauwige sneeuwfoto op. Wanneer je in RAW fotografeert kun je dit achteraf probleemloos corrigeren. Fotografeer je niet in RAW experimenteer dan eens met de witbalans standen ‘bewolking’ of ‘schaduw’. Je zult zien dat de sneeuw er nu een stuk witter uit zal zien. Beschikt je camera over een instelling ‘sneeuw’ dan kun je hem daarop instellen. Ben je over het resultaat niet tevreden stel de camera dan handmatig in.
3. Kies het juiste moment: verse sneeuw
Uiteindelijk draait het bij fotografie altijd om ‘op het juiste moment op de juiste plek zijn’. En als het sneeuwt is dat niet anders. Het beste moment om sneeuw te fotograferen is als deze net is gevallen. Verse sneeuw is naar mijn mening de beste conditie om te fotograferen. En vaak moet je daar vroeg voor je bed uit. De ochtend heeft nog meer voordelen. Met opkomende zon heb je zacht zonlicht, wat een hele mooie gloed over sneeuwfoto’s geeft.
In verse sneeuw zijn nog geen of nauwelijks sporen te bekennen. Wat vaak het geval is in Nederland is dat de sneeuw snel verdwijnt of dat het te snel ‘vieze drab’ wordt. Zorg er dus voor je op tijd op locatie bent om zo de mooiste sneeuwfoto’s te kunnen maken.
▸ Handige tip: zorg ervoor dat je goed nadenkt waar je loopt om zo niet door een potentiële compensatie heen te lopen.
4. Extra accu’s meenemen
Onder koude omstandigheden gaan accu’s van camera’s minder lang mee dus zorg voor een volle accu. Mocht je een extra accu hebben, vergeet deze dan in ieder geval niet mee te nemen. Het beste kun je extra accu in je broekzak bewaren zodat hij warm blijft. Hierdoor kun je wanneer je hem nodig hebt weer iets langer gebruiken. Want het zou zonde zijn als je eenmaal klaar bent om sneeuw te fotograferen en je camera is leeg…
5. Bescherming van je camera
Wanneer het sneeuwt, zorg er dan voor dat er niet te veel sneeuw op de camera kan komen. Na verloop van tijd zal de sneeuw gaan smelten en in het ergste geval in de camera lopen als deze niet (goed) waterbestendig is. Er zijn bij de fotospeciaalzaak zogenaamde rain sleeves te koop die je camera hiertegen beschermen, maar met een plastic zak en wat plak- en knipwerk kom je ook een heel eind.
Ikzelf zorg er in ieder geval voor dat ik een paraplu bij me heb en dat er een zonnekap op mijn lens zodat ik de meeste sneeuw van de camera af weet te houden. Zorg er tevens voor dat je je camera bij thuiskomst in een relatief koude ruimte neerlegt zodat de camera langzaam op kan warmen zonder dat er condens ontstaat.
6. Draag warme kleding
De laatste tip is zeker niet de onbelangrijkste; zorg dat je je warm aankleed! Trek verschillende lagen kleden aan, zet een muts op en doe handschoenen aan. Gebruik je een statief die geen rubber deel om zijn poot heeft doe hier dan wat isolatiemateriaal voor leidingen omheen. Dit omdat een statief bijzonder koud kan worden en zo je handen nog enigszins warm blijven. Fotograferen is namelijk pas echt leuk als je ervan kunt genieten. Het zou zonde zijn als je te snel naar huis gaat omdat je het koud hebt.
Maak ook eens detailfoto’s
In de sneeuw ben je vaak geneigd om foto’s te maken van het complete plaatje. Daarin kun je vaak het winter wonderland het beste tot z’n recht laten komen. Maar sneeuwval leent zich ook perfect voor het maken van detailfoto’s. Of wat dacht je van ijskristallen op ramen?
Een dun laagje sneeuw op de bomen, ijshaar, ijspegels: het levert allemaal prachtige winterse plaatjes op. Beperk je dus niet tot waanzinnige uitzichten en eindeloze lanen met bomen. Als het sneeuwt is er zoveel meer te fotograferen, ook mooie details!
▸ Wil je meer lezen over reis- of landschapsfotografie? Check dan hier al onze fotografie-artikelen.
© antondom – Adobe Stock
Verder lezen over Fotografie
Stedentrips29.11.2024
Fotografietips voor Marrakech: de meest fotogenieke plekken en momenten
Lifestyle16.09.2024
9 tips om de mooiste vakantiefoto’s te maken met je telefoon
Gadgets23.03.2023
Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak
Gadgets07.02.2023
Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!
Winter09.02.2021
Zo maak je foto’s met je iPhone terwijl het vriest – zonder je handschoenen uit te doen
Gadgets15.10.2020
Polaroid Lab laat je leukste vakantiefoto’s tot leven komen!
Lifestyle15.09.2020
Vijf redenen om een fotoboek van afgelopen zomer te maken!
Natuur27.04.2020