Winter27.11.2019

Dit is waarom een week in de bergen zo gezond voor je is


Ochtendmensen houden net als ik van die koude en frisse lucht op een vroege morgen. Het liefst met de dauw op de velden, de opkomende zon en een serene rust. Als de meeste mensen nog in hun warme bedje liggen of net een eerste bakje koffie of thee pakken om wakker te worden is het heerlijk om al buiten te zijn. Een rondje hardlopen, een verdwaalde hondenuitlater in zijn ochtendjas begroeten, die frisse lucht diep inademen en vooral genieten van al het moois om je heen. Maar het kan nóg beter: wakker worden in de bergen. Je ogen open doen en omringd worden door hoge bergen met witte bergtoppen. Het is de perfecte setting om wakker te worden. Hier lijkt de lucht nog ‘verser’ te zijn. Een betere start van de dag kun je niet bedenken. Maar hoe gezond is berglucht? En waarom voel je je in de bergen altijd direct een stuk beter dan thuis? Wat is die magische werking die berglucht op ons heeft?

Hoe gezond is berglucht?

Je zult niet de enige zijn die zich afvraagt hoe het toch komt dat die (ochtend)lucht in de bergen je zo fit maakt. Zit er iets in de lucht of zit het tussen de oren? Het is in ieder geval niet voor niets dat vele kuuroorden in de Zwitserse hooggebergtes te vinden zijn. Wielrenners, schaatsers en andere topsporters die ter voorbereidingen op hoogtestage gaan zullen toch ook niet enkel voor de bergen kiezen vanwege het spectaculaire uitzicht.

Hoe hoger je de bergen intrekt des te ijler zal de lucht zijn. Dat betekent dat er minder zuurstof in de lucht zit waardoor je eerder buiten adem zal zijn dan wanneer je op zeeniveau actief bent. Dat lijkt misschien niet direct gezond, maar dat heeft wel een extra voordeel. Door dat zuurstoftekort zal je lichaam direct starten met het aanmaken van extra rode bloedlichaampjes. Je lichaam is namelijk gewend aan een bepaalde zuurstofinname en gaat zich direct aanpassen. Die rode bloedlichaampjes zorgen ervoor dat je net zoveel zuurstof op kan nemen als je gewend was. Afvalstoffen worden in dit proces ook sneller afgevoerd. Wanneer je weer thuiskomt heb je profijt van die extra zuurstofopname en zul je je een stuk beter voelen. Je conditie verbeterd erdoor. Het is wel verstandig om de eerste dagen in de bergen niet super fanatiek te sporten, om je lichaam langzaam aan de ijle lucht te laten wennen. En uiteraard hangt de ijle berglucht ook af van de hoogte waarop je je bevindt. Hoe hoger in de bergen, hoe ijler de lucht.

Daarnaast vind je in de bergen simpelweg veel minder vervuilende industrie, fabrieken en auto’s waardoor er minder uitlaatgassen uitgestoten worden. Dat ademt natuurlijk ook een stuk lekkerder dan die zware uitlaatgassen die je in delen van Nederland (met name in de Randstad) gewend bent.

Zwitserland staat erom bekend dat het de meest zuivere lucht ter wereld heeft. Wist je trouwens dat uit metingen is gebleken dat je op Schiermonnikoog de schoonste lucht van Nederland kunt vinden?

De magie van de bergen

Het belangrijkste voordeel van een wintersportvakantie zit ‘m in de magie van de bergen. Die hebben namelijk op ieder mens een bijzondere uitwerking. Bergen brengen je tot rust. Wanneer je op de top van een drieduizenden staat kom je tot de ontdekken dat je zelf eigenlijk maar heel klein en nietig bent. Het zet aan tot nadenken. Dingen die thuis stress opleverden lijken ineens volslagen onbelangrijk te zijn. En wie weet is het wel een boost voor je creativiteit.

Een week in de bergen is dus heel erg goed voor je, zowel voor lichaam als geest. Maar natuurlijk zit er ook een deel tussen de oren. Het is het totaalplaatje. Zeker in de wintermaanden is een week in de bergen fantastisch. De koude buitentemperatuur, de opkomende zon, de omgeving en de rust zijn de belangrijkste ingrediënten voor de perfecte start van je dag. Daar word je gelukkig van en laten geluk en gezondheid nu twee enorm belangrijke zaken in het leven zijn…

Avatar foto
Tom Schreurs

Tom is een echte levensgenieter! Gek op skiën, après-skiën, actieve outdoor-trips, uitdagende fietsroutes, trailrunnen én zonovergoten vakantieoorden.

Verder lezen over Wintersport

Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi

La Rosière is een perfect, nog heel rustig skigebied in de Franse Savoie, geschikt voor alle type skiërs. Gevorderden én beginners kunnen hun skihart ophalen hier.

Winter06.10.2024

Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi

Ook voor beginners
Ruka in Finland: wintersportbestemming voor avontuurlijke sneeuwliefhebbers

Als liefhebber van wintersport heb je ongetwijfeld al met regelmaat een wintersportvakantie beleefd in de Alpen. Heb je echter ooit als een overwogen op wintersportvakantie te gaan in het magische landschap van Fins Lapland?

Winter05.10.2024

Ruka in Finland: wintersportbestemming voor avontuurlijke sneeuwliefhebbers

Dit zijn de 12 populairste skigebieden

Het is hoog tijd om de volgende wintersportvakantie te plannen! Maar waar ga je naartoe? Wij zetten ze voor je onder elkaar.

Winter01.10.2024

Dit zijn de 12 populairste skigebieden

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden