Winter10.10.2023

In deze zeven skigebieden in de Alpen valt de meeste sneeuw


sneeuwzekere skigebieden

Wanneer je op wintersport gaat dan is er eigenlijk maar één ding echt belangrijk en dat is de sneeuw. Maar laat dat nu ook net die ene factor zijn die je niet in de hand hebt. Wanneer je lang van tevoren geboekt hebt dan is het vaak afwachten – en soms billenknijpen – of je wel die die gedroomde sneeuwlaag gaat aantreffen. Om de kans op veel goede sneeuw te verhogen doe je er goed aan om een sneeuwzeker skigebied uit te kiezen. Ben je op zoek naar een heel dik pak sneeuw, dan is dit waar je moet zijn. In deze zeven skigebieden in de Alpen valt gemiddeld genomen de meeste sneeuw.

Wat zijn de meest sneeuwzekere skigebieden?

De sneeuwzekerheid in skigebieden is aan het afnemen. Klimaatverandering is in volle gang en zorgt ervoor dat het warmer wordt op aarde. Met name in de lager gelegen skigebieden is sneeuw geen garantie meer is. Er zijn al verschillende gebieden, bijvoorbeeld in de Vogezen, die deze winter niet meer open gaan. Sneeuwkanonnen kunnen uitkomst bieden als verse sneeuw achterwege blijft, maar het liefst wil je natuurlijk skiën of snowboarden in verse sneeuw. En het is ook zoveel mooier als de bomen en daken van berghutten helemaal wit zijn.

Dus de grote vraag is: waar moet je dan zijn? Wat zijn de meest sneeuwzekere skigebieden? Kiezen voor hooggelegen bestemmingen is sowieso een goed idee, maar er zijn ook verschillende plekken waar je iedere winter heel goed kunt skiën omdat ze op de perfecte plek liggen: daar waar altijd weer veel sneeuw valt. Dit is waar je moet zijn.

Tip: wil je een keuze maken tussen op wintersport in de kerstvakantie of de voorjaarsvakantie en wil je verzekerd zijn van goede sneeuw? Dan is het goed om te weten dat de kans op (veel) verse sneeuw in de voorjaarsvakantie een stuk groter is.

1. Val Thorens – Frankrijk

Er zijn maar weinig skigebieden die kunnen concurreren met Val Thorens. Of eigenlijk is er geen enkel skigebied dat ValTho kan overtreffen, want keer op keer wordt dit skigebied uitgeroepen tot het beste skigebied ter wereld. En dat wil wat zeggen. Die prijs krijgen ze onder andere voor het ontwikkelen van accommodaties voor ieder budget, de aanwezigheid van snelle en moderne liften en voor het faciliteren van alternatieve ervaringen in de sneeuw, anders dan skiën en boarden. Daarnaast is het ook een van de beste après-ski bestemmingen van de Alpen. En laat in het beste skigebied ter wereld nu ieder jaar ook een enorme bak sneeuw vallen.

Val Thorens ligt heel erg hoog. Het dorp ligt al op 2.300 meter en met de liften kun je tot ruim 3.200 meter komen. Een groot deel van de afdalingen ligt op schaduwrijke noordhellingen en als je weet hoeveel sneeuwkanonnen hier staan, dan weet je hoe goed ValTho de pistes kan conserveren.

↠ bekijk vakanties naar Val Thorens

Val Thorens in Frankrijk is al jaren het beste skigebied ter wereld
Val Thorens in Frankrijk is al jaren het beste skigebied ter wereld

Sunweb Wintersport - Meer dan 220 bestemmingen

2. Obertauern – Oostenrijk

In het Oostenrijkse Obertauern is het motto ‘Wir sind Schnee’, om maar aan te geven dat zij aan wit poeder geen gebrek hebben. Het heeft alles te maken met de ligging van Obertauern. Dit skigebied ligt niet alleen heel hoog, maar ligt ook in een soort kom waardoor er jaarlijks heel veel sneeuw valt. Wil je sneeuwzekerheid dan is dit skigebied in het SalzburgerLand een hele goede keuze.

Het leuke aan het skigebied van Obertauern is dat je in feite geen pistekaart nodig hebt als je er voor de eerste keer bent. Je kunt er prachtige rondes skiën – de Tauernrunde – die je uiteindelijk weer naar het dorp zullen leiden. En het is ook een van de zeldzame ski-in-ski-out bestemmingen van Oostenrijk, waar je dus letterlijk vanuit je hotel of appartement de piste op stapt. Een skibus is hier overbodig.

↠ bekijk vakanties naar Obertauern

De Tauernrunde is de leukste skitour die je in Obertauern kunt maken
De Tauernrunde is de leukste skitour die je in Obertauern kunt maken

3. Saas-Fee – Zwitserland

Zwitserland is het land van de vierduizenders, dus daar móét wel heel veel sneeuw vallen zou je denken. Saas-Fee is op dat punt de winnaar. Hoewel het geen gigantisch groot skigebied is – slechts 100 kilometer aan pistes – is het wel een zeer sneeuwzeker skigebied. De ligging in de Alpen is heel erg gunstig waardoor er hier aan poeder geen gebrek is. En het wintersportseizoen duurt daardoor hier ook heel erg lang. In de zomer kan er zelfs op de gletsjer geskied worden.

De meeste hellingen van Saas-Fee liggen tussen de 2.500 en 3.500 meter. Bijzonder is vooral dat je omringd bent door bergtoppen die nóg hoger zijn en dat maakt Saas-Fee een absolute topbestemming in de Alpen.

↠ bekijk vakanties naar Saas Fee

4. Warth, Lech-Zürs – Oostenrijk

De Arlberg, met de omliggende skidorpen Warth, Lech, Sankt Anton en Zürs, is een van de meest sneeuwzekere gebieden van de Alpen gezien de geografische ligging. Daardoor start het seizoen al vroeg en gaat het lang door. Er valt hier ieder jaar veel natuurlijke sneeuw, die ze met kanonnen goed kunnen onderhouden. Wie een sneeuwzekere bestemming in de Alpen zoekt, zit in Warth-Schröcken en Lech-Zürs wat dat betreft helemaal goed, waarbij Lech wel de betere keuze is, maar geen goedkopere.

Sankt Anton is een van de leukste skidorpen in de Alpen. Je kunt er fantastisch skiën én après-skiën. Lech daarentegen is een authentiek dorp, zeg maar gerust chic, maar toch ook gezellig. In de voorjaarsvakantie kun je er de koninklijke familie tegenkomen op de pistes. De gulden middenweg is verblijven in Warth: dan zit je aan de rand van het skigebied in een gezellig dorp en kun je van daaruit dit zeer sneeuwzekere gebied ontdekken.

↠ bekijk vakanties naar Lech en Zürs

Lech is het meest sneeuwzekere skigebied van Vorarlberg in Oostenrijk
Lech is het meest sneeuwzekere skigebied van Vorarlberg in Oostenrijk

5. Andermatt – Zwitserland

Het skigebied van Andermatt in Zwitserland heeft een zeer gunstige ligging. Andermatt krijgt namelijk sneeuw uit noordelijke én uit zuidelijke richting en dat maakt het een van de meest sneeuwzekere skigebieden van de Alpen. Dat zorgt ervoor dat niet alleen het skigebied veel sneeuw heeft, maar ook dat het dorp het grootste deel van het seizoen wit is. En dat maakt de complete wintersportbeleving vaak nog nét iets leuker om op vakantie te gaan in een winter wonderland.

Het skigebied is alleen niet zo super groot, slechts 50 kilometer aan pistes. In combinatie met de nabij gelegen dorpen Disentis en Sedrun heb je wel een veel groter gebied om je mee te vermaken. Toerskiërs en freeriders komen hier overigens ook graag.

↠ bekijk accommodaties in Andermatt

In het skigebied van Andermatt in Zwitserland valt jaarlijks heel veel sneeuw
In het skigebied van Andermatt in Zwitserland valt jaarlijks heel veel sneeuw

6. Tignes-Val d’Isère – Frankrijk

De Franse wintersportdorpen Val d’Isère en Tignes vormen samen het skigebied Espace Killy, al wordt die naam niet vaak meer gebruikt. Wie hier weleens is geweest weet dat het er met de sneeuw eigenlijk altijd wel goed zit. Het is namelijk een van de meest betrouwbare skigebieden in de Alpen. Dat heeft voornamelijk te maken met de hoge ligging.

Maar liefst 60 procent van de pistes van Tignes en Val d’Isère (totaal 300 kilometer) ligt boven de 2.500 meter. Het gebied heeft twee gletsjers en een groot aantal fantastische afdalingen. Zeker voor sportieve skiërs is dit een topbestemming. De dorpen zelf zijn modern en een tikkeltje chic. Overigens zou een Franse kaasfondue naast de sneeuwzekerheid ook al een prima reden zijn om een wintersport naar Tignes of Val d’Isère te boeken.

↠ bekijk vakanties naar Tignes en Val d’Isère

Met de sneeuwzekerheid zit het in Tignes en Val d\u2019Is\u00e8re helemaal goed
Met de sneeuwzekerheid zit het in Tignes en Val d’Isère helemaal goed

7. Ischgl – Oostenrijk

Ischgl is Oostenrijk heeft dan wel geen gletsjer, maar ook in dit skigebied in de Alpen ligt een groot deel van de pistes op hoogte. In geval van Ischgl ligt 80 procent van de 238 kilometer pistes ligt boven de 2.000 meter. Wanneer daar eenmaal een laag sneeuw valt, kunnen ze in Ischgl met de aanwezigheid van veel sneeuwkanonnen er een lang en betrouwbaar seizoen van maken.

Het leuke is dat je vanuit Ischgl ook naar Samnaun in Zwitserland kunt skiën. Gezien de geïsoleerde ligging die dit dorp lange tijd kende, kun je er nog steeds belastingvrij shoppen. Ischgl is ook vrij luxe bestemming met berghutten waar je op topniveau kunt eten, chique hotels en zelfs sterrenrestaurants in het dorp. En ook op gebied van après-ski behoort Ischgl tot de top.

↠ bekijk vakanties naar Ischgl

Het skigebied van Ischgl ligt hoog en is zeer sneeuwzeker
Het skigebied van Ischgl ligt hoog en is zeer sneeuwzeker

Boek je wintersportvakantie

Zin om op wintersport te gaan naar een van deze mooie skigebieden? Dit zijn de beste websites om je skivakantie te boeken

Handige tips

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!