Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Mayrhofen ligt in het uiterste puntje van het Zillertal, klim je hier de bergen over dan sta je in Italië. Het is zo’n wintersportbestemming die onder wintersporters eigenlijk geen introductie behoeft. En eerlijk gezegd is het ook niet de bestemming met het allerbeste imago van de Alpen, behalve wanneer je meer van après-skiën dan van skiën houdt. Maar in Mayrhofen zijn best wel wat dingen veranderd de afgelopen jaren, die een flinke dosis positiviteit terug naar het skidorp hebben gebracht.
Skigebied Mayrhofen: Ahorn en Penken
Het skigebied van Mayrhofen bestaat uit twee delen: de Ahorn (het kleine gebied) en de Penken (het grote gebied). En misschien weet je het nog wel van een paar jaar geleden, die gigantische rijen voor de Penkenbahn, de de enige manier om naar de skipistes van de Penken te gaan. Inmiddels draait hier al een paar seizoenen een splinternieuwe 3S-lift die je snel en comfortabel naar boven brengt. En ja, ook weer naar beneden, want er is hier geen dalafdaling mogelijk. Het is echt een aanwinst voor het dorp: geen rijen meer in de ochtend en ook ’s middags als je terug naar het dorp wilt dan kun je gewoon doorlopen. Bij het bergstation kun je kluisjes huren waar je je schoenen en ski’s kunt stallen zodat je lekker op je eigen schoenen naar boven en beneden kunt. Wel zo prettig!
Het maakt dus niet meer uit hoe laat je je bed uitkomt. Of eigenlijk is dat niet helemaal waar, want wie lekker vroeg is heeft het letterlijk het hele gebied voor zich. Het is een van de voordelen van zo’n partydorp: veel wintersporters blijven langer liggen waardoor het in de eerste uurtjes echt genieten is voor wie wel op tijd opstaat.
Harakiri en de devil’s run
Eén van de dingen die je in het skigebied van Mayrhofen gedaan móet hebben is de Harakiri: het is de steilste geprepareerde afdaling van Oostenrijk. In het Japans betekent Harakiri het zelfmoord, maar dat is het absoluut niet wanneer je hier afdaalt. Natuurlijk moet je best wel aardig kunnen skiën om hier lekker naar beneden te gaan, maar je hoeft echt geen pro te zijn. De hellingsgraad is 75 procent en zolang je dat niet onderschat en met zorg naar beneden gaat, komt het wel goed. De Harakiri is niet zo super lang en gelukkig wel breed.
Lijkt de Harakiri je nog nét ietsje te heftig, dan is er nog een andere optie: de devils run. Die klinkt misschien qua naam ook niet zo aantrekkelijk maar is dat zeker wel om te skiën. Het is een vrij lange, bochtige zwarte afdaling die wat minder steil is dan de Harakiri, maar zeker ook een leuke uitdaging is! Ze liggen tegenover elkaar dus je kunt altijd eerst even kijken welke er het meest aantrekkelijk uitziet.
Oostenrijkse avond in de Ahornhütte
Dat feesten in Mayrhofen – waar nog steeds geen veel mensen juist voor komen – heb ik jaren geleden wel gezien en eerlijk gezegd hoef je daar ook niet per se iets van mee te krijgen als je daar geen zin in hebt. Het zal de leeftijd zijn denk ik… In plaats van après-skiën hebben wij namelijk iets gedaan wat nog veel leuker is: een avond vol muziek en lekker eten in de Ahornhütte.
Deze bijzondere berghut wordt gerund door Uli en Renate en ligt op de Ahorn. Renate is de kleindochter van een van de eerste Oostenrijkse vrouwen die deelnam aan de Olympische winterspelen en ook haar vader was geen onverdienstelijk skiër. Met gastvrijheid die recht uit het hart komt runnen zij de Ahornhütte waar je kunt eten, drinken en overnachten. De mensen die hier slapen moeten overigens om 17.00 uur thuis zijn, want dan stoppen de liften met draaien en kunnen ze er niet meer komen.
Eén keer per week – op dinsdagavond – draait de Ahornbahn echter speciaal om mensen naar de Ahornhütte te brengen voor een typische Oostenrijkse avond en dat is een unieke ervaring. Uli en Renate zetten je heerlijke Oostenrijkse gerechten voor, er is muziek en na een schnaps of vijf zal er zeker ook gedanst worden. Het voelt een beetje alsof je bij je beste vrienden thuis bent, schoenen uit en zelf wat te drinken uit de koelkast pakken. Het kost moeite om weer naar huis te gaan, maar kijk buiten even naar boven want dan wacht er met een beetje geluk een hele mooie sterrenhemel op je.
Drie keer: uniek overnachten via Airbnb in Mayrhofen
Uniek overnachten in Mayrhofen is makkelijker dan je denkt! Waar je wellicht niet zo snel aan denkt tijdens je wintersport, is om op Airbnb te kijken voor leuke accommodaties. Daar vind je niet alleen woningen van mensen die er zelf op dat moment niet zijn en ook hele normale vakantieaccommodaties. Maar je vindt er meer in Myrhofen: unieke plekken om te slapen, zoals in een schnapsbrouwerij, op het topje van de berg of in een iglo.
- White Lounge Iglo Hotel Romance: neem je de lift naar de Ahorn, dan kom je bovenop de berg een hele speciale plek tegen om te slapen. Hier zijn namelijk op 2.000 meter hoogte een aantal iglo’s gebouwd waar jij kunt overnachten. Binnen is het ijskoud maar de temperatuur zakt er niet ver onder nul, het ijs isoleert namelijk. Er liggen super warme slaapzakken voor je klaar en ook voor eten en drinken wordt gezorgd. Op een heldere nacht geniet jij eerst van een sprookjesachtige sterrenhemel voordat je je slaapzak inkruipt. Romantischer gaat het niet worden! Je kunt overigens ook met je vrienden een iglo boeken want er zijn ook iglo’s met ruimte voor vier personen.
- Schneekarhütte: wat meer comfort hebt je in deze accommodatie, een schitterende berghut die gerund wordt door Olympisch freeskiër Philomena Bair en haar familie. In 2012 renoveerden zij de hele hut en er is plaats voor zo’n 30 personen om te overnachten. Over je bagage hoef je je geen zorgen te maken: je wordt bij het bergstation van de Penkenbahn op opgehaald en per sneeuwscooter naar de Schneekarhütte gebracht. Overigens is dit ook een geweldige plek om tussen de middag te lunchen. En de locatie is top, want van hieruit kun je bijna rechtstreeks door naar de Harakiri en de devil’s run.
- In een schnapsbrouwerij: letterlijk ín de brouwerij slapen lukt niet, maar wel erboven. Het Stiegenhaushof is een schnapsbrouwerij die wordt gerund door Martin en Kathrin Fankhauser, die je natuurlijk ook van hun eigen gebrouwen schnaps laten proeven. Martin is daar niet alleen heel erg goed in, hij is ook professioneel verhalenverteller én hij doet mee aan een soort beauty contest voor schapen. Nog iets waar hij niet over uitgepraat raakt. Ga je hier niet slapen, sla dan toch de Ice Bar over en ga eens langs bij Martin, dan lig je zeker weten in een deuk.
Zoveel mogelijkheden in het Zillertal
Wat wintersport in Mayrhofen nog extra leuk maakt, is dat het in het Zillertal gelegen is. Een schitterende vallei die van oudsher veel Nederlanders weet te trekken – zowel voor een zomervakantie als voor de wintersport. Er zijn in het Zillertal namelijk nóg een paar skidorpen te vinden die aantrekkelijk zijn. Het Zillertal heeft in totaal meer dan 500 kilometer aan pistes voor je in petto en is daarmee het grootste skidal ter wereld. Buurdorpen van Mayrhofen in het Zillertal zijn bijvoorbeeld Gerlos – beroemd én berucht – Zell am Ziller, Fügen, Königsleiten en Hintertux (bekend van de Hintertuxer Gletscher). Het voordeel van de ligging in zo’n vallei voor Mayrhofen is dat je altijd uit kunt wijken naar andere skidorpen, mochten de sneeuwcondities bijvoorbeeld niet zo goed zijn, of indien je het hele gebied al gezien hebt en wat anders pistes wilt nemen. Je kunt daarom een skipas kopen die in het hele Zillertal geldig is. Op de Hintertuxer Gletscher kun je overigens het hele jaar door terecht, want ook in de zomer kan er op deze gletsjer geskied worden.
Mayrhofen: party, maar nog zoveel meer
Mayrhofen is dus echt wel heel veel meer dan de partybestemming zoals het op mijn netvlies stond en heeft veel verrassends te bieden. Unieke overnachtingen, meer dan alleen skiën en twee van de meest uitdagende pistes van Tirol. Een positieve transformatie wat mij betreft en echt een fijne bestemming voor een lang skiweekend. Ga je een week dan is overigens een de Zillertaler Superskipass een aanrader, die geeft toegang tot 181 liften en 506 kilometer aan skipistes, plus de Hintertuxer gletsjer waar je 365 dagen per jaar kunt skiën! Twijfel jij nog over een wintersportbestemming voor komende winter?
Verder lezen over Oostenrijk
Winter20.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk
Winter12.11.2024
De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden
Winter01.10.2024
Dit zijn de 12 populairste skigebieden
Algemeen10.09.2024
Herfst in de bergen: ontdek de magie van het Paznauntal in Oostenrijk
Nazomeren tijdens de Golden SummitsZomer25.08.2024
Zomervakantie met kinderen in Oostenrijk? 7 leuke tips om te doen in Paznaun!
5 tips voor Ischgl, Galtür, Kappl en SeeZomer05.07.2024
Hochkönig in de zomer: de beste tips op een rij
Zomer02.07.2024
5 redenen voor een onvergetelijke zomervakantie in Ischgl
Zomer29.06.2024
Zomer in Grossarltal: de leukste actieve tips voor Grossarl en Hüttschlag
Verder lezen over Wintersport
Winter05.12.2024
Val Thorens: 5 tips voor een heerlijke wintersport
Winter04.12.2024
10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport
Winter20.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk
Winter12.11.2024
De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden
Winter07.11.2024
De enige McSki ter wereld vind je in Zweden
Winter05.11.2024
De 7 mooiste skigebieden van Europa
Winter09.10.2024
Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips
Winter06.10.2024