Arechês in de zomer
Lange tijd lopen we door de het prachtige sneeuwgebied. We komen op plekjes waar nog niemand geweest is. En wat is er nu mooier dan ongerepte sneeuw?
“De winter is mijn favoriete seizoen”, zegt Charlene. “Maar je moet het hier in de zomer eens zien. Dan zijn alle pistes groen, staat alles in bloei.” Dat is ook de reden dat de Fransen dit gebied zo min mogelijk veranderen. “De pistes worden niet breder of mooier gemaakt voor de skiërs”, zegt ze. De locals willen de natuur zo min mogelijk beschadigen, omdat het gebied ook in de zomer van groot economisch belang is.
“In de zomer staat het hier vol met koeien”, schetst Charlene. En die zijn natuurlijk onmisbaar voor de wereldberoemde Beaufortkaas die hier vandaan komt. “Dus er wordt misschien af en toe een hobbel of een steen verwijderd als het te gevaarlijk is, maar daar blijft het bij.”
Naar beneden skiën: wat een verademing
Na een fantastisch stuk klimmen is het tijd om naar beneden te skiën. Als je echt lef hebt, kun je nog verder omhoog lopen, naar de top van de berg. Je doet alles dan off piste en moet dus ook off piste naar beneden skiën. Je bent dan een uur of drie aan het klimmen. Ik ga de uitdaging niet aan. We trekken de vellen van onze ski’s en skiën naar beneden. Het is even wennen, op deze lichte ski’s. Maar wat is het heerlijk om na zoveel inspanning volle vaart naar beneden te gaan.
Eenmaal beneden krijg ik toch nog de kans om het gebied van bovenaf te bekijken. Wel op een relaxte manier: met de helikopter. Nog nooit heb ik de pistes op deze manier kunnen zien. Het is waanzinnig. De enorme bergen, de witte vlaktes, de kleine stipjes die naar beneden skiën. Het is een adembenemend.