Winter09.10.2024

Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips


Er zijn van die plekken waar je meteen het gevoel hebt dat alles klopt. Laax in Zwitserland is zo’n plek. Het skigebied van Flims-Laax-Falera is prachtig. En overal waar je komt hangt een relaxte sfeer: in de hotels, restaurants, berghutten en zelfs op de piste. Die laid-back vibe komt misschien wel door de vele snowboarders en freestyle skiërs die komen voor de snowparks – met onder andere de grootste halfpipe ter wereld. Met verrassend veel goede restaurants en toffe activiteiten die je kunt doen ná het skiën of snowboarden, is dit een topbestemming voor een wintersport in Zwitserland!

Laax & duurzaamheid

Lees ook even dit artikel, over Laax en duurzaamheid, waar dit skigebied in uitblinkt. Laax wil het eerste zelfvoorzienende skigebied in de Alpen worden en het volgende decennium ingaan als een 100 procent duurzame wintersportbestemming. Ze zijn hard op weg om dat doel te halen.

Wij sliepen in het Riders Hotel in Laax, op loopafstand van de skiliften. En dat is in meerdere opzichten een aanrader. De ligging is top en het is een super strak en hip designhotel, met vooral veel natuurlijke materialen. Er hangt een heerlijk relaxte sfeer. En voor het ontbijt moet je even de tijd nemen: zeer uitgebreid en heel lekker.

Leuker nog is dat ook hier duurzaamheid op nummer één staat. Er wordt uitsluitend zonne-energie en energie uit waterkracht gebruik. Er is een zero-waste beleid en het restaurant is vegan/vegetarisch. Maar ga daar zeker een keer eten, ook als je niet in het Riders Hotel slaapt, want ik heb zelden zo lekker gegeten als hier.

En dan nu de tips: wil je op wintersport naar Laax in Zwitserland? Dit is wat je kunt verwachten. De leukste tips om te doen in de winter op een rij.

Er hangt een heerlijk relaxte sfeer, overal op de piste
Er hangt een heerlijk relaxte sfeer, overal op de piste
Eén van de beste freestyle resorts van de Alpen
Eén van de beste freestyle resorts van de Alpen
Genieten van een schitterende bergomgeving
Genieten van een schitterende bergomgeving

1. Het skigebied van Laax ontdekken

Het skigebied van Laax combineert de skidorpen van Flims, Laax en Falera. Het is een van de grootste aaneengesloten skigebieden van Zwitserland met 224 kilometer aan pistes. Er zijn 5 snowparks en 28 skiliften, waarvan 70 procent zich op een hoogte tussen de 2.000 en 3.000 meter bevindt. En dat maakt het zo’n goede keuze voor een wintersportvakantie, want het is een van de meest betrouwbare wintersportgebieden ter wereld, waar altijd sneeuw ligt. Vanuit alle drie de dorpen kun je het gebied in. En je kunt hier dus heel veel meters maken zonder steeds weer dezelfde pistes te nemen.

Al is dat toch wel wat je moet doen, want de pistes op de Vorab Gletscher zijn zó goed, dat je steeds weer omhoog wil. Het enige nadeel – zoals vaker op gletsjers – is dat er alleen een sleeplift te vinden is. Dus op koude dagen is het wel bikkelen omhoog om nóg een keer de rode 32 en 33 te kunnen doen. Maar je krijgt er een paar waanzinnig brede afdalingen voor terug.

Leuk vind ik ook dat je hier eigenlijk bijna overal met je gezicht in de zon skiet (als ‘ie schijnt dan). Wij bleven op ski’s op de piste, maar mocht je meer actie willen, dan is het goed om te weten dat dit hét freestyleresort voor freeskiërs en snowboarders in de Alpen is. Met de grootste halfpipe ter wereld, eeneen professionele kicker line in Olympische afmetingen en in totaal meer dan 90 obstakels, verdeeld over vijf snowparks.

Tips voor de mooiste pistes

Het gebied is zo groot, dat er ’s morgens overal nog ribbels te vinden zijn. De meeste blauwe afdalingen zijn super breed. En het is ook een overzichtelijk gebied: als je een flinke dagtour wil maken, heb je de pistekaart nauwelijks nodig.

  • De rode 10 (vanaf La Siala) is heerlijk. Deze ligt helemaal aan de rand van het gebied is was ook lekker rustig.
  • De zwarte 35 (vanaf de gletsjer) is ook top. Ook hier zijn weinig andere skiërs te vinden. En zo kun je ook de rode pistes aan de andere kant van het skigebied ontdekken.
214 kilometer aan pistes
214 kilometer aan pistes
Een zeer sneeuwzeker skigebied
Een zeer sneeuwzeker skigebied
Genieten van de waanzinnig lekkere pistes op de gletsjer
Genieten van de waanzinnig lekkere pistes op de gletsjer

2. Culinaire tips in Laax

In Laax kun je ontzettend lekker eten. Mocht je uit eten willen, dan heb je zoveel keus. Mijn favorieten op een rij.

  • S’ Nani: een mooi en sfeervol restaurant waar Alpenklassiekers (zoals een goede burger) heel smaakvol worden klaargemaakt.
  • Grandis Ustria da vin: dit wordt een bijzonder avondje, want het is een van de toprestaurants in Laax. Gerechten worden op de grill met open vuur klaargemaakt. Neem er een goed glas wijn bij, want de wijnkaart is misschien nog wel beter dan de menukaart.
  • Nooba: de Aziatische keuken is bij mij favoriet dus ik ben fan van dit leuke restaurant met het beste uit de Thaise, Vietnamese en Japanse keuken. Wat minder chic maar gewoon heel leuk en lekker. Perfect na een lekkere dag skiën!
  • Restaurant Riders Hotel: hier eet je vegetarisch op een verrassend lekkere manier. Alles is seizoensgebonden, lokaal en knettervers. Trakteer jezelf op bijzonder diner.

De leukste berghutten in Flims – Laax – Falera

Eten in berghutten in het skigebied van Flims – Laax – Falera doe je niet zomaar. Hier vind je zeker geen friet, worst of spaghetti op de kaart. Lunchen doe je hier zoveel mogelijk met lokale gerechten, met ook lokale ingrediënten. Dat wordt googelen als je de menukaart krijgt.

Reserveer in ieder geval één keer voor de lunch bij Stalla – Alp Nagens. Na deze reis is het mijn favoriete berghut van de Alpen. In deze knusse hut wordt de raclette in open vuur voor je gesmolten en eet je de allerlekkerste kaasgerechten. Op zonnige dagen zit je op het terras ook heel goed.

Bij Capalari op Crap Sogn Gion móét je op het terras eten. De DJ zorgt voor een lekkere beat. Op het menu staan veel Zwitserse gerechten zoals capuns, maluns en pizokels: het zegt je waarschijnlijk niets, maar proef gewoon want koken kunnen ze hier wel.

En soms is een burger gewoon precies wat je nodig hebt na een dag skiën. De foodtruck onderaan de dalafdaling naar Flims (bij bergstation Plaun) heeft de lekkerste.

Het terras van Stalla Alp Nagens
Het terras van Stalla Alp Nagens

3. Ga een dag langlaufen in Bargis

Het is altijd leuk om je ski’s een dag in te ruilen voor dunne latten. Vroeger vond ik langlaufen saai, nu ben ik fan. En daarvoor moet je in Zwitserland naar het idyllische Bargis.

Je komt het makkelijkste in Bargis met de bus. Wel even Zwitserse franken pinnen want je kunt alleen contant betalen. Het autovrije plateau van Bargis (op 1.550 meter) is de perfecte plek als het net gesneeuwd heeft. Een romantische, serene langlaufloipe met houten huisjes en indrukwekkende rotsen en bergen om je heen. Dit is zo’n plek waar al je zorgen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Daar waar je de bus uitstapt en het parcours begint, kunt je ook materiaal huren. Het langlaufparcours van Bargis is 7 kilometer en slingert door de vallei. Meer rondjes doen kan natuurlijk ook. Langlaufen is niet super moeilijk, vooral heel tof om te doen en het is een échte work-out (kleed je niet te warm aan). Ga dus zeker niet in je skipak, maar warme tights, thermoshirt en een jasje of vest. Laagjes is het beste. En dan is het vooral genieten in Bargis.

Een super romantische plek: de vallei van Bargis
Een super romantische plek: de vallei van Bargis
Het is heerlijk om je ski's een keer in te ruilen voor dunne latten
Het is heerlijk om je ski's een keer in te ruilen voor dunne latten

4. Doe de Rijnkloof wandeling – Senda Ruinaulta

Tussen al die bergtoppen kun je je haast niet voorstellen dat een van de mooiste kloven van Europa zo dichtbij is. Maar vanuit Flims is de Rijnkloof toch echt binnen handbereik. De spectaculaire Zwitserse ‘Grand Canyon’.

Vanaf de parkeerplaats in Flims-Waldhaus kun je aan een wandeling van ongeveer acht kilometer beginnen. Je wandelt naar Il Spir, een uitkijktoren vanaf waar je de Rijnkloof in kunt kijken. Daar doe je – met fotostops en volop tijd om van de uitzichten te genieten – een kleine twee uur over.

Al vrij snel op de route kom je eerst langs bergmeer de Caumasee waar een prachtig eilandje in het midden ligt. In de winter, met een dun laagje sneeuw, is het een sprookjesachtige plek. Eenmaal bij Il Spir kijk je uit over een schilderachtig landschap, dat er van bovenaf haast nep uitziet. We zien honderden meters onder ons een trein door de kloof rijden, vlak langs de azuurblauwe rivierwater van de Voor-Rijn. In de winter is het niet druk op dit wandelpad en dus heb je dit waanzinnige uitzicht voor je alleen.

De sprookjesachtige Caumasee in de winter
De sprookjesachtige Caumasee in de winter
We wandelen naar uitkijktoren Il Spir
We wandelen naar uitkijktoren Il Spir
Een spectaculair uitzicht over de Rijnkloof
Een spectaculair uitzicht over de Rijnkloof
Deze winterse hike móét je doen!
Deze winterse hike móét je doen!

5. Maak een sneeuwschoenwandeling naar Tectonic Arena Sardona

Tijdens het skiën kom je er langs, zonder door te hebben hóé bijzonder deze plek is. De puntige rotspieken van de Tschingelhörner zijn onderdeel van de Tectonic Arena Sardona, dat is is erkend als UNESCO-werelderfgoed.

De Alpen zijn ontstaan op het kruispunt van verschillende tektonische platen, waaronder de Euraziatische en Afrikaanse platen. Miljoenen jaren geleden schoven deze platen over elkaar heen, wat leidde tot de vorming van bergen zoals de Tschingelhörner en het Piz Sardona-massief. Bijzonder is dat de Afrikaanse en Europese platen elkaar hier overlappen, met de oudste gesteentelagen bovenop. Deze geologische structuur, duidelijk zichtbaar door een scheidingslijn tussen de twee platen, is absoluut uniek.

De beste manier om dit gebied te ontdekken is op sneeuwschoenen. Wij maakten een sneeuwschoenwandeling om meer te leren om dit gebied, een route van ongeveer vijf kilometer. Niet alleen leerzaam maar ook een leuke activiteit om te doen als afwisseling op het skiën.

Een leuke afwisseling: ga een keer sneeuwschoenwandelen
Een leuke afwisseling: ga een keer sneeuwschoenwandelen
In 2008 werd dit gebied uitgeroepen tot werelderfgoed
In 2008 werd dit gebied uitgeroepen tot werelderfgoed

Na vijf heerlijke dagen in de Zwitserse Alpen kan ik wel zeggen dat dit een van mijn favoriete wintersportbestemmingen is. Het is de ontspannen sfeer, het lekkere eten en zeker ook de combinatie van skiën, langlaufen en mooie winterwandelingen die het zo bijzonder maken. Het nadeel is wel dat dit geen goedkope bestemming is (work hard until Switzerland feels cheap) maar je krijgt er heel veel voor terug!

Wil je meer weten over deze wintersportvakantie, kijk dan op de website van Flims-Laax en misschien wordt dit wel jouw volgende bestemming!

Wat een topbestemming!
Wat een topbestemming!
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Wintersport

Canada in de winter: de beste tips voor een droomreis naar Edmonton & Jasper

Op wintersport in Canada is voor velen een droom. Skiën of snowboarden in een uitgestrekt winterlandschap, tussen eindeloze bossen en omgeven door een serene stilte is een ronduit unieke ervaring. Wintersport in Canada is zo'n ander ervaring dan in de Alpen.

Winter12.12.2024

Canada in de winter: de beste tips voor een droomreis naar Edmonton & Jasper

Val Thorens: 5 tips voor een heerlijke wintersport

Winter05.12.2024

Val Thorens: 5 tips voor een heerlijke wintersport

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

Een wintersport kun je zo goedkoop en duur maken als je zelf wilt. Een hoop dingen heb je namelijk zelf in de hand, waarbij de bestemming, reisperiode en accommodatie al een heleboel bepalen. Lees onze tips door als je e...

Winter04.12.2024

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk

Met de zon in je gezicht en knisperende sneeuw onder je voeten verdwijnt alle stress uit je lijf. En met iedere teug verse berglucht die je inademt voel je je energieker worden. Dat is wat wintersport met je doet. En dat...

Winter20.11.2024

Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk

De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden

Een adembenemend Alpendecor, perfecte pistes en de gezelligste après-ski van Oostenrijk zijn dé ingrediënten voor een topvakantie in Sölden. Het is een van de top wintersportbestemmingen in Oostenrijk. Indrukwekkende gletsjers zorgen hier voor uitstekende sneeuwcondities en een lange skiseizoen.

Winter12.11.2024

De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden

De enige McSki ter wereld vind je in Zweden

Van wintersport word je hongerig. Een McSki op de piste is dan een uitkomst. Na een afdaling pak je even een burgertje terwijl je al skiënd door de McDrive gaat. Je moet er wel voor naar Lindvallen in Zweden.

Winter07.11.2024

De enige McSki ter wereld vind je in Zweden

De 7 mooiste skigebieden van Europa

De mooiste skigebieden van Europa? Waar moet je dus zijn voor je volgende wintersportvakantie, en in welke gebieden moet je als wintersporter ooit een keer geweest zijn? Wij hebben de mooiste skigebieden in Europa voor j...

Winter05.11.2024

De 7 mooiste skigebieden van Europa

Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi

La Rosière is een perfect, nog heel rustig skigebied in de Franse Savoie, geschikt voor alle type skiërs. Gevorderden én beginners kunnen hun skihart ophalen hier.

Winter06.10.2024

Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi

Ook voor beginners

Verder lezen over Zwitserland

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

Zelfs als je nog nooit in Lauterbrunnen bent geweest, dan ken je dit dorpje ongetwijfeld - van de plaatjes op Instagram. Het is een van de mooiste dorpen in Zwitserland (in de regio Bern) dat op een uitzonderlijk plekje ligt. Het is het Zwitserse 'picture perfect' met hoge rotswanden, een groene alpenweide op de voorgrond en een beeldschoon kerkje dat de show steelt.

Algemeen28.05.2024

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Avontuurlijke wandeltochten naar besneeuwde bergtoppen, kamperen in de wildernis of met een enorme vaart op je snowboard de berg af. Zwitserland is een droombestemming voor natuurliefhebbers en waaghalzen, zowel in de zo...

Natuur09.04.2024

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Bezoek Interlaken en omgeving in de wintermaanden. Het landschap is zó mooi, dat je je ogen bijna niet gelooft. Van kristalheldere meren tot sprookjesachtige bergtoppen.

Winter25.03.2024

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Zwitserland is het land van magische bergtoppen, fonkelende meren en overheerlijke kaasfondue. De Zwitserse regio Bern, met zijn veelzijdigheid, biedt voor elke reiziger het ultieme Zwitserleven. We verkennen Bern, de Ju...

Natuur28.11.2023

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

Zweden en Zwitserland: het begint allebei met de letter Z en het zijn fantastische vakantiebestemmingen. Qua rust en ruimte zijn ze enigszins vergelijkbaar, maar toch ook weer compleet anders. Zweden heeft een lange kust...

Algemeen24.10.2023

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt

In de categorie iconische bergtoppen in de Alpen staat de Matterhorn op eenzame hoogte. De Matterhorn is vooral geliefd om z’n vorm - die je misschien wel kent van de doosjes Toblerone. Om de Matterhorn van dichtbij te...

Ontspanning04.04.2023

7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt

in de zomer