Zomer23.05.2012

Polen maakt zich op voor het EK Voetbal 2012


fot. M.Szajewski - Gdansk (19).jpg
fot. M.Szajewski - Gdansk (19).jpg

Het duurt niet lang meer, voordat gastland Polen vrijdag 8 juni aftrapt tegen Griekenland voor het EK Voetbal van 2012. Polen organiseert het EK Voetbal 2012 niet alleen, en doet dat samen met Oekraïne. Beide landen maken zich op voor de enorme stroom aan toeristen die dat met zich mee zal brengen. De Poolse Organisatie voor Toerisme verwacht dat het komende Europese Kampioenschap ongeveer 1 miljoen buitenlandse bezoekers zal trekken.

Om de stroom aan toeristen te kunnen herbergen, zijn veel nieuwe hotels geopend in Polen. In totaal zijn er komende zomer 2.000 hotels open in Polen. Ook in vier speelsteden Warschau, Poznan, Gdansk en Wroclaw zijn nieuwe hotels geopend. In totaal 28 nieuwe hotels, met 2.500 extra kamers.

Daarmee komt het aantal bedden in de vier speelsteden tijdens het EK in Polen op 425.000. Tussen 2008 en juni 2012 is 36 miljard euro geïnvesteerd in uitbreiding van het wegennetwerk waaronder 900 km nieuwe snelwegen en 363 miljoen euro in de terminals van zes luchthavens.

Polish Guide
Speciaal voor bezoekende fans zijn de Polish Pass en de Polish Guide in het leven geroepen, waarmee bezoekers een schat aan informatie over de speelsteden, locatie fan zones, transport, tickets, toeristische attracties, concerten, agenda’s en meer kunnen krijgen en boeken. Met de Polish Pass kan men onder meer hotels, treinkaartjes, vliegtickets, ziektekostenverzekering, tickets voor openbaar vervoer in de speelsteden en meer.

Er zijn vier officiële fan zones, te weten Parade Square in Warschau, People’s Gathering Square in Gdansk, Freedom Square in Poznan en Salt Square in Wroclaw. Op wedstrijddagen verwacht Warschau 150.000 fans uit binnen- en buitenland, beddencapaciteit in Warschau en omgeving bedraagt zo’n 100.000. De fan zone in Gdansk met een oppervlakte van 40.000m² is ideaal gelegen op 600 meter van het treinstation en 500 meter van het busstation. 

Schermafbeelding 2012-05-22 om 13.51.501 

FanCamps
Naast de fan zones in de vier speelsteden verrijzen er tevens enorme Carlsberg FanCamps die plaats bieden aan totaal 10.0000 personen waarvan 5000 personen in de reeds geplaatste tenten kunnen overnachten. De FanCamps zijn omheinde terreinen met spelzones, biertenten, een voetbalveld, een party tent, grote filmschermen om de wedstrijden te volgen, parkeerplaatsen en een grote camping en zelfs een strandgedeelte met palmbomen. Een overnachting in een tent inclusief ontbijt en twee glazen bier kost 139 Poolse zloty (ongeveer 32 euro) per persoon. Die prijs geldt ook voor camperaars.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.