Zomer06.03.2014

Autovakantie ’14: Roadtrip?


Hoewel vliegvakanties de afgelopen decennia steeds normaler zijn geworden gaat nog steeds het gros van de Nederlanders met de auto op vakantie. Dit blijkt onder andere uit de topbestemmingen volgens het CBS; Duitsland, Frankrijk en België. Veel vakantiegangers bezoeken campings en hotels in deze landen. Ook het Fly & Drive concept, waarbij er naar een bestemming wordt gevlogen en vervolgens met de auto kan worden rond gereden, wordt steeds populairder. Van Oost naar West in de Verenigde Staten is hier een goed voorbeeld van. Ontzettend gaaf is natuurlijk ook de Roadtrip: “Met familie of een paar vrienden de auto in, tentje mee en we zien wel waar we uitkomen”.

Oude wagen of nieuwe bolide?

Een roadtrip lijkt soms nogal impulsief. Toch
worden er in praktijk vaak de nodige maatregelen genomen om er zeker van te
zijn dat de vakantie een succes wordt. Vooral jongeren gaan dikwijls op pad met
een oud busje die ze voor een paar honderd euro op de kop hebben getikt. Deze
auto’s hebben vaak al enkele tonnen kilometers op de teller. Nadeel van deze
auto’s is dat de kans op technisch falen stukken groter is dan een nieuwere
auto. Honderden of zelfs duizenden kilometers van huis kan dat flink wat roet
in het eten gooien. Ook rijden verouderde auto’s en busjes over
het algemeen veel minder zuinig dan nieuwere vervoersmiddelen. Ben je van plan
een flink stuk te reizen kan je dus flink besparen op brandstof door een
nieuwere auto te kiezen.

Autoverzekering, pech hulp en je reisverzekering…

In de EU is iedereen verplicht om ten minste voor de schade van een mogelijke tegenpartij verzekerd te zijn. Check voor je op reis gaat daarom je autoverzekering. Mocht er onderweg iets gebeuren en kom je “in the middle of nowhere” stil te staan dan ben je blij als je over pech hulp in het buitenland beschikt. Dit is bijvoorbeeld bij de ANWB af te sluiten. Steunpunten door Europa, zoals de Duitse ADAC, komen je dan ter plekke helpen. Onderschat ook je reisverzekering niet. Beschik je niet over een doorlopende reisverzekering? Zorg dan ten minste dat je voor de periode waarin je de roadtrip maakt bent verzekerd voor ongevallen, maar bijvoorbeeld ook voor diefstal.

Roadtrip bestemmingen

Afhankelijk van de tijd van het jaar en jouw wensen zijn er een aantal populaire mogelijkheden waarvoor kan worden gekozen. Wil je in de zomer naar de zon, dan zijn de populairste routes via het Franse binnenland naar Spanje, via de Alpen naar de Italiaanse kust of via Duitsland naar de Roemeense of Bulgaarse kust aan de Zwarte Zee. Voor de vakantiegangers op zoek naar bruisende steden is de route Berlijn, Warschau en terug via Praag een zeer geschikte optie. Zijn jullie juist op zoek naar een frisse neus? Met een route langs het Zwarte Woud, de Oostenrijkse, Italiaanse, Zwitserse en Franse Alpen krijg je meer dan waar voor je geld. Ook is deze route vanaf Nederland wat betreft het aantal kilometers goed te doen. Natuurlijk kan je bepaalde zaken prima combineren. Een kijkje in Google Maps lijkt nog altijd een goede inspiratiebron…

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.