Zomer18.11.2022

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben


De Algarve, het meest zuidelijke deel van Portugal, ligt aan de Atlantische oceaan en is wereldwijd bekend vanwege een overvloed aan prachtige stranden. Omringd door imposante, fraai gekleurde hoge rotsformaties. Er is bijna geen lijstje te vinden met de mooiste stranden ter wereld, of de Algarve wordt meerdere keren genoemd.

Het zijn inderdaad de stranden die dit deel van het Iberisch Schiereiland zo populair maken, maar daarmee doen we de Algarve te kort. Het is ook het authentieke van deze regio. De ontelbare wit gekleurde dorpjes en steden, het zachte klimaat met ruim 300 zondagen per jaar, het eten en de prettige atmosfeer. Vriendelijkheid, haasten doet hier niemand, het buitenleven en de relatieve rust die hier heerst maken de Algarve een waanzinnig leuke vakantiebestemming.

Het is een prachtige regio om roadtrips te maken, er is zoveel moois hier om te zien. Wij reden zelfs vanuit Nederland met een elektrische auto naar de Algarve omdat ook hier steeds meer rekening wordt gehouden met duurzaamheid. De Portugese keuken kent tegenwoordig ook volop vegetarische gerechten, al is het met een oneindige voedselbank voor je in de zee een droombestemming voor foodies die gek zijn op verse vis.

 • Bekijk alle aanbiedingen voor de Algarve via TUI en de Vakantiediscounter
 • Goedkope vliegtickets naar Faro vind je via TIX.nl
 • Zorg dat je op tijd een auto huurt, via Sunny Cars ben je 100 procent verzekerd

15 plaatsen in de Algarve die móét zien

Mooie stranden zijn er in de Algarve volop, maar er zijn nog veel meer mooie plekken die je moet gaan zien. Aan de Portugese zuidkust wemelt het van de karakteristieke dorpen en steden. De 15 mooiste plekken hebben wij voor je op een rij gezet.

Wil jij de Zuid-Portugal zelf ontdekken? Dit zijn de beste plekken om te verblijven:

 • Carvoeiro
 • Portimão
 • Lagos
 • Olhão
 • Tavira

Dit zijn de 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben!

1. Lagos

Voor velen is Lagos misschien wel het leukste stadje van de Algarve. Er wonen zo’n 19.000 mensen, niet echt een grote stad dus. Toch vind je hier het gezelligste (en grootste) centrum van alle plaatsen in de Algarve.

Lagos lijkt hiermee alles te hebben. Het centrum bestaat uit pleintjes met prachtige straten, geplaveid met zeldzaam tegelwerk, boordevol met winkels, restaurants, tapas barretjes en terrassen. Wie wil shoppen kan hier moeiteloos een dagje rondhangen. De winkels zijn leuker dan waar dan ook. Ook vind je in Lagos veel kunstateliers. Deze laatste bepalen mede een beetje de atmosfeer van het stadje. In opkomst zijn kleine eethuisjes die inzetten op gezond eten.

Aan de boulevard van Lagos vind je dagelijks een aantal grote kramen met vooral veel producten van kurk. Tegenover het centrum, en gescheiden door de rivier, ligt de grote jachthaven. Het hoogtepunt van Lagos vind je aan de kust. Hier liggen de beroemde stranden die tot de mooiste ter wereld behoren. Het Praia do Camilo – bekend door z’n trap met 200 treden naar beneden – en het een stukje verder gelegen Ponta da Piedade. Overdag bomvol met fotograferende toeristen en ’s avonds met kijkers naar de ondergaande zon.

Plekjes die het bezoeken waard zijn in Lagos: de kerken en de omgeving van de Igreja de Santo António, de Igreja de Santa Maria en het Forta da Ponta da Bandeira op de kop van de haven.

Tip: zoek je een leuk hotel in Lagos? Aanraders zijn The Salty Lodge en Casa Margô

Lagos de Igreja de Santo Anto\u0301nio
Lagos de Igreja de Santo António
Het populaire Ponta da Piedade, ten zuiden van Lagos
Het populaire Ponta da Piedade, ten zuiden van Lagos

Portugal autohuur

2. Carvoeiro

Iedereen die vaker in de Algarve is geweest heeft ongetwijfeld zijn favoriete plekjes. Voor mij is dat het plaatsje Carvoeiro. Dit plaatsje is tegenwoordig samengevoegd met het iets verder van de kust gelegen Lagoa. Carvoeiro is een sfeervol plaatsje om te bezoeken. Aan de zee ligt het Praia do Carvoeiro, een klein gezellig strand, gelegen in een fraaie baai. De zonsondergang is hier heel speciaal.

Carvoeiro ligt tussen het populaire Portimão, het idyllische Ferragudo waar bij vloed soms de straten onderlopen en aan de oostkant, de bekende grot van Benagil en het prachtige Praia da Marinha, een van de andere wereldberoemde stranden. Een hoop hotspots binnen handbereik dus.

Zowel aan het strand als aan de kustweg vind je hier veel restaurants met een internationale (oosterse) keuken en veel gezellige terrasjes. Net boven het plaatsje ligt de spectaculaire houten boardwalk van Carvoeiro bovenop de klif van het fort Nossa Senhora da Encarnação. Een aanrader! Weer een paar kilometer verder begint de uitdagende Seven Hanging Valleys Trail. De mooiste wandelroute van de Algarve die loopt van Praia de Vale Centianes, via Alfanzina Lighthouse, Carvalho Beach, Praia de Benagil naar Praia da Marinha.

Tip: Ga vroeg in de ochtend lekker een gezonde bowl eten bij restaurant Levels aan het strand. Misschien minder gezond maar als ontbijt zeker zo lekker is een espresso met een ‘pastéis de nata’, dé nationale lekkernij van Portugal.

Er zijn in Carvoeiro veel mooie hotels te vinden. Nog leuker: boek een vakantiehuis in de Algarve!

Het Praia do Carvoeiro
Het Praia do Carvoeiro
De boardwalk op een paar 100 meter van het centrum van Carvoeiro brengt je naar dit soort plekjes
De boardwalk op een paar 100 meter van het centrum van Carvoeiro brengt je naar dit soort plekjes

3. Silves en het Castelo dos Mouros

Silves is een van de pareltjes van de Algarve. Silves ligt wat meer landinwaarts boven het populaire Portimão. Het gezicht van het mooie stadje wordt in grote mate bepaald door het boven de stad gelegen Castelo dos Mouros, een in rood zandsteen opgetrokken Moors kasteel. Op de achtergrond zie je de enige berg van de Algarve, de Serra de Monchique.

Het Castelo dos Mouros wordt gezien als een van de mooiste bouwwerken uit de geschiedenis in het zuiden van Portugal. De klim naar het Castelo dos Mouros is pittig want in Silves zijn de straten steil met een uitroepteken. Naast het prachtige kasteel heeft Silves nog veel meer te bieden. Ga zeker kijken op het grote Praça Al-Mutamid of Al Mouhatamid Ibn Abbad-plein. Ook dit plein heeft Moorse invloeden. De vijver op de kop van het Al Mouhatamid Ibn Abbad-plein is van grote betekenis voor de historie van Silves.

Andere aanraders zijn de kathedraal Sé de Silves op het Largo de Sé en het Largo do Município. Dit is van de mooiste en meest fotogenieke plekjes van Silves. Hier staat ook de Albarrã-toren, vroeger hoofdtoegang van de stad. Bezoek ook de marktkoophal waar alleen lokale producten worden verkocht

Tip: Alentejo Com Pão is een super plekje voor een zoet hapje met een kopje koffie (met een kaneelstokje erin) in het mooiste straatje van Silves. Super lekker zijn de cakejes Orgasmic, een cakeje gemaakt van Laranja pulp. Alternatief is de red fruit juice. Mega aanraders!

Binnenkijkje in het fraaie Castelo dos Mouros
Binnenkijkje in het fraaie Castelo dos Mouros
Het Largo do Munic\u00edpio met de oude stadstoren
Het Largo do Município met de oude stadstoren

4. Faro: de hoofdstad van de Algarve

Faro is de hoofdstad van de Algarve en wordt vaak genoemd als een populaire vakantiebestemming. Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van de enige internationale luchthaven voor de Algarve. Faro is echt een prachtige stad maar het aantal hotels staat niet in verhouding tot andere populaire steden in de Algarve. Dit komt meer dan waarschijnlijk omdat Faro geen strand heeft.

Tip: Goedkope vliegtickets naar Faro vind je via TIX.nl of rechtstreeks via Transavia.

Toch is Faro een van mijn favorieten. Het historisch centrum gelegen binnen de oude stadsmuren en de Cidade Velha zijn een genot om doorheen te wandelen. De restaurants zijn authentiek met gezellige terrasjes, vaak ook gelegen op plekjes waar het heerlijk is om te blijven hangen. Smalle winkelstraatjes maakt het allemaal nog net wat leuker. Tot de hoogtepunten in Faro behoort zeker Sé, de bekendste kathedraal (Igreja de Santa Maria) van Faro. Aanrader is om in de klokkentoren naar boven te klimmen. Vanaf hier heb je uitzicht over de stad en zie je ook een deel het waddenlandschap van Ria Formosa.

Faro als vertrekplaats om de Algarve te verkennen is zeker een aanrader. Je kunt vanuit hier ook hier met watertaxi’s oversteken naar de bekende eilanden van de Ria Formosa. En let ook hier eens goed op eb en vloed. Je zult verstelt staan.

Uitzicht op de haven van Faro. Al het zichtbare land verdwijnt bij vloed en wordt zee
Uitzicht op de haven van Faro. Al het zichtbare land verdwijnt bij vloed en wordt zee
Zoals deze kleuren zijn is Faro, kleurrijk en gezellig
Zoals deze kleuren zijn is Faro, kleurrijk en gezellig
Onze catamaran die zowel bij eb als vloed je overzet van Faro naar de Ria Formosa
Onze catamaran die zowel bij eb als vloed je overzet van Faro naar de Ria Formosa

5. Olhão

Olhão is een mijn persoonlijke favorieten. De vissersplaats wordt ook wel de hoofdstad van de Ria Formosa genoemd. Olhão heeft vrijwel alles. Er is een prachtige haven waar eb en vloed echt zichtbaar zijn door de steile kades, de prachtige roodgekleurde markthallen, het oude en historische centrum met de smalle straatjes met de vele kleuren en waar het een genot is om rond te slenteren. Na iedere hoek is er wel weer een winkeltje, een terrasje of een leuk pleintje. Verdwalen doe je er makkelijk.

Maar er is meer, want Olhão is ook de plek waar de veerboten vertrekken naar de twee mooiste eilanden van de Ria Formosa, Praia da Ilha do Farol en Ilha da Culatra. Beide eilanden hebben een bevolking die volledig zelfvoorzienend is. Je moet er geweest zijn om dit te kunnen duiden.

Olhão heeft duidelijk net zoals veel plaatsen in de Algarve nogal wat Moorse invloeden. Dat zie je vooral terug in de geschiedenis en zichtbaar in de architectuur van het stadje. Indrukwekkend zijn de Street art bij Largo da Fábrica Velha. De vele tekeningen vertellen de geschiedenis van Olhão.

Tip: Eén van de leukste hotels van Zuid-Portugal vind je in Olhão: het Pure Formosa Concept Hotel is hip en sfeervol. En van hieruit ben je ook nog eens overal dichtbij!

Ria Formosa

Het in de zee gelegen Ria Formosa is een van de zeven natuurwonderen van Portugal. Het bestaat uit vijf grote eilanden, het Ilha da Barreta, Ilha da Culatra, Ilha da Armona, Ilha de Tavira en Ilha de Cabanas en de twee schiereilanden.

Ria Formosa is een walhalla voor natuurliefhebbers. Er is geen spoorboekje over hoe je de eilanden het beste kunt bezoeken. Het hangt af van je persoonlijke interesses. De meeste bezoekers kiezen voor de prachtige stranden. Maar ook wandelaars en de eerder genoemde natuurliefhebbers uitgerust met camera’s kom je hier tegen. Alle eilanden zijn ongeacht het getijde per boot te bezoeken. Vooral Ilha da Culatra is een plek die je moet gaan bezoeken.

De jachthaven van Olhao
De jachthaven van Olhao
De bekende rood gekleurde markthallen van Olhao
De bekende rood gekleurde markthallen van Olhao
Ria Formosa, een must visit..
Ria Formosa, een must visit..
Begraafplaats voor ankers op het Praia do Berril in de Ria Formosa
Begraafplaats voor ankers op het Praia do Berril in de Ria Formosa

6. Praia da Falésia

De mooiste stranden van de Algarve liggen soms een beetje verborgen. Dat geldt ook voor Praia da Falésia, eenn strand dat zó anders is dan alle andere stranden in Portugal. Dat heeft alles te maken met de bijzonder gevormde en kleurige kliffen die dit strand zo bijzonder maken. De natuur heeft zich hier opgeworpen als kunstenaar.

De vormen en golven van de kliffen van Praia da Falésia hebben bijzondere kleuren. Van rood, soms koperachtig, van roze naar geel en goud en dan weer wit. Als mens krijg je dit niet bedacht. Wie hier richting zonsondergang gaat kijken wordt getrakteerd op een waar kleurspektakel.

Opvallend is dat dit strand twee namen heeft: het Praia da Falésia (de officiële naam) en Praia das Açoteias (die is geclaimd door een toeristisch complex en is gelegen tussen Olhos de Água en Vilamoura). Aanrader is natuurlijk om hier een strandwandeling te maken. De kortste route is heen en terug over het strand. Anders moet je terug naar boven en kun je het beste navigatie gebruiken om terug bij je parkeerplaats te komen.

Praia da Felesia, niet het mooiste dorp maar misschien wel het mooiste strand
Praia da Felesia, niet het mooiste dorp maar misschien wel het mooiste strand
Het uitzicht boven op de rotsen bij Praia da Falesia
Het uitzicht boven op de rotsen bij Praia da Falesia
Bij vloed blijft er niet veel strand over (zie de waterlijn bij de visser)
Bij vloed blijft er niet veel strand over (zie de waterlijn bij de visser)
Rotsen bij Praia da Falesia, de natuur als kunstenaar, zo mooi
Rotsen bij Praia da Falesia, de natuur als kunstenaar, zo mooi

7. Tavira en het Ilha de Tavira-Mar

Tavira ligt wat meer naar het oosten richting de Spaanse grens en behoort tot de mooiste plekken van de Algarve. Gelegen aan de rivier de Ségua die van groot belang is geweest voor de stad. Over die rivier ligt de Ponte Antiga. Misschien wel het symbool van Tavira. Ooit een Romeinse brug, herbouwd in de middeleeuwen en sinds 1989 na de vele overstromingen inmiddels een voetgangersbrug.

Hier ligt ook het Praca da Republica, het prachtige plein met zoals het hoort in de Algarve vol met restaurantjes en terrasjes. De brug oversteken brengt je naar een prachtig deel van Tavira met huizen en tegelwerken. Niet aan te raden voor liefhebbers van fotografie want je raak hier niet meer uitgefotografeerd.

Tavira is ook het vertrekpunt naar het het eiland Ilha de Tavira-Mar, vooral bekend om de prachtige stranden die behoren tot de mooiste van de Algarve. Dit keer geen imposante rotspartijen en diepe kloven maar een 11 km breed goudgeel strand omgeven door een rustige zee. Ilha de Tavira-Mar is onderdeel van de Ria Formosa en heeft als enige boomvegetatie en is te bereiken per boot vanaf de Quatro Águas-pier.

Het eiland Ilha de Tavira-Mar wordt omgeven door het strand van Terra Estreita, het strand van Barril en het strand van Homem Nu. De plek is zo bijzonder dat je hier wel naar toe moet. Het strand van Barril kun je te voet bereiken via de ‘Ponte Das Pedras Del Rei’ of door een opmerkelijk toeristentreintje dat hier ook vertrekt.

De Ponte Antiga, ooit een Romeinse brug over de rivier de S\u00e9gua
De Ponte Antiga, ooit een Romeinse brug over de rivier de Ségua

8. Sagres en Cabo de Sao Vicente

Sagres en Cabo de São Vicente zijn nauw met elkaar verbonden. Bekend door de ligging in de meest zuidwestelijke punt van Portugal en het bijzondere Fortaleza de Sagres. De Fortaleza is een groot fort met de resten van de zeevaartschool van een van de eerste Portugese ontdekkingsreizigers, Hendrik de Zeevaarder.

Sagres ademt de zee, ligt aan de Atlantische Oceaan en is een surfdorp. Hier zie je meer oude camperbusjes met surfplanken op het dak dan waar dan ook in Portugal. Veel luxe vind je er niet, surf shops des te meer. Vanuit Sagres loopt er alleen nog een lange weg naar Cabo de São Vicente. Dit is letterlijk het uiterste puntje van Europa. Dat wordt op humoristische wijze duidelijk gemaakt door een foodtruck waar ze de ‘Letzte Bratwurst vor Amerikaverkopen.

De vuurtoren van Cabo de São Vicente is bepalend voor deze bijzonder plek. Men noemt het hier wel eens ‘het einde van de wereld’ een uniek gezicht. De vuurtoren is van groot belang voor de vele scheepvaartroutes die hier langs lopen. Door zijn hoge ligging op de imposante rotsen behoort hij tot de krachtigste in Europa. Het gehele jaar door komen hier iedere avond kijken naar de ondergaande zon. De rust, het geluid van de zee en de vele vogels maken Cabo de São Vicente tot een bijzonder plekje en misstaat niet op je bucketlist.

Het grote fort bij Sagres, beter bekend als het Fortaleza de Sagres, echt gaan bekijken
Het grote fort bij Sagres, beter bekend als het Fortaleza de Sagres, echt gaan bekijken
Cabo de Sao Vicente het meest zuidwestlijke puntje van Europa
Cabo de Sao Vicente het meest zuidwestlijke puntje van Europa

9. Praia da Marinha

Praia da Marinha: is dit dan het mooiste strand van de Algarve of misschien wel ter wereld? Misschien is er helemaal geen allermooiste en kun je beter zeggen dat de Algarve de mooiste kust van Europa heeft. En dat het Praia da Marinha dan tot de absolute top behoort!

Voor mij zelf is dit samen met Ponta da Piedade wel een van de meest indrukwekkende plekken van de Algarve. Waarom staat Praia da Marinha dan toch op de eerste plaats? Dat heeft te maken met alles er omheen. Het is tevens het eindpunt van de ‘Seven Hanging Valleys Trail’ een van de meest epische wandelingen van Portugal en zeker de mooiste van de Algarve. Wie hier is geweest blijft hier terugkomen. Het populairste deel aan de rechterkant van Praia da Marinha is beveiligd. Wandelen is hier geweldig. Ieder 25 meter gebeurt er wal wat. De rotsen, de stranden, de zee het laat zich nauwelijks beschrijven.

Aan de linkerkant van Praia da Marinha (compleet met stoplicht) vind je tevens een verborgen strandje (met strandtent in de rotsen). Ook hier kun je een prachtige wandeling maken. Tegen Praia da Marinha ligt ook nog het compleet verborgen strandje van Albandeira. Wederom met prachtige bogen die uitrusten in de zee. Praia da Marinha is geen optie om te bezoeken maar een must.

Seven Hanging Valleys Trail

De Seven Hanging Valleys Trail loopt van Praia do Vale de Centeanes en eindigt hier bij het Praia da Marinha. Je kunt hem overigens ook in omgekeerde volgorde lopen. De wandeling is één van de meest populaire wandelingen van de Algarve. De wandelroute is ruim 6 kilometer en voor volwassen prima te doen. Door de hoge afgronden is het geen aanrader voor kleine kinderen.

Je wordt tijden de ruim drie uur durende wandeling getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de indrukwekkende kustlijn bij Carvoeiro. Loop je hem heen en terug, trek er dan een dagje voor uit en geniet lekker van het strand bij Benagil.

Praia da Marinha, misschien wel het mooiste strand met de bijbehorende omgeving
Praia da Marinha, misschien wel het mooiste strand met de bijbehorende omgeving
Bizar landschap aan de kust bij Praia da Marinha
Bizar landschap aan de kust bij Praia da Marinha
Stoplicht met het aantal bezoekers aan dit bijzondere plekje aan de linkerkant van Praia da Marinha
Stoplicht met het aantal bezoekers aan dit bijzondere plekje aan de linkerkant van Praia da Marinha

10. Portimão en Alvor

Portimão is een van de grotere steden en is samen met Olhão tevens een van de grootste vissershavens van de Algarve en Portugal. Hoewel Olhão misschien de naam heeft, worden hier in Portimão de meeste sardientjes gevangen. Waarschijnlijk ook de reden waarom er hier in augustus het jaarlijkse sardientjesfestival plaats vindt. Gezien de grootte van deze vissen kun je trouwens beter spreken over sardines. Dat gezien de visvangst hier ook een overload aan visrestaurants zit zal niemand verbazen. Populair zijn de ‘Sardinha Assada’ (geroosterde sardientjes).

Het oude centrum is misschien wat minder toeristisch en aantrekkelijk dan bijvoorbeeld in Lagos maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd met een prachtige kustlijn en een boulevard met gezellige restaurants en winkeltjes.

Aan het einde van de boulevard richting de jachthaven ligt het Forte de Santa Catarina, een oud fort gelegen op een steile rotsformatie waar je een mooi uitzicht hebt. Een van de mooiste gebouwen is het Museu de Portimão. Een oude omgebouwde conservenfabriek die in 2010 een Europese award won als Museum of the Year.

Portimão heeft echt een prachtig breed strand. Het Praia da Rocha is zelfs een van de populairste stranden van de Algarve. Een stukje verder ligt het gezellige en veel kleinere Praia de Vau. Het mooiste plekje is echter te vinden bij het nog meer westelijk gelegen Alvor. Hier vind je een jachthaven en een meer dan leuk dorpje. Een echte aanrader.

Tip: Portimāo is een hele goede plek om te verblijven. Bekijk alle vakanties naar via TUI

Het brede strand van Praia da Rocha bij Portimao
Het brede strand van Praia da Rocha bij Portimao
De rustige boulevard bij een van de leukste dorpjes Alvor
De rustige boulevard bij een van de leukste dorpjes Alvor

11. Ponta da Piedade

Ponta da Piedade bij Lagos staat op vrijwel alle lijstjes met de mooiste stranden. Gezien z’n ligging naast het Praia do Camilo is die nog wel te begrijpen, maar het fameuze Ponta da Piedade (de naam zegt het al) is geen strand maar veruit de meest imposante rotsformatie van de Algarve. Daarom mag deze bijzondere plek niet ontbreken in onze lijst.

* Praia Dona Ana

Ponta da Piedade is de uitloper van drie naast elkaar gelegen stranden die nagenoeg in elkaar overlopen. Vanuit Lagos is het eerste strand het Praia Dona Ana, die begint bij de pier. Het strand is op deze plek breed met op de kop een aantal prachtige rotsen. In de grootste rots is een doorgang gemaakt (door mensen), die brengt je bij een veel kleiner strand tussen de hoge rotsen. Ook hier is in de volgende rots een gang die je brengt naar een stukje strand met de naam Praia dos Estudantes.

Dit strand is bekend door de oude Romeinse brug tussen de wand van het strand en een hoge klif. Het is mede daarom dat dit een van de meest gefotografeerde plekjes bij Lagos is.

* Praia do Camilo

Het tweede strand is de meest bekende, het Praia do Camilo, genesteld tussen grillige kliffen en alleen bereikbaar via een houten trap met 200 treden. Bovenaan heb je echt een prachtig uitzicht over dit deel van de kust. Maar je gaat zien dat per tien treden het Praia do Camilo niet voor niets op alle lijsten staat van de mooiste stranden.

* De rotsen van Ponta da Piedade

Eigenlijk direct na het Praia do Camilo beginnen de indrukwekkende nauwelijks te omschrijven rotsformaties van Ponta da Piedade. De kleine strandjes, alleen vanaf een boot zichtbaar, zijn niet te bereiken van bovenaf. Inmiddels loopt er een langs de hoge kliffen een houten en beveiligd pad langs de levensgevaarlijke randen. Helaas gebeuren hier ook nog steeds ongelukken. Wees verstandig en neem vooral geen risico’s.

Ponta da Piedade is een labyrint met uitzonderlijke rotsen, en met door de natuur gevormde natuurlijke tunnels en grotten. De zon, de immer blauwe lucht geven de zee de meest uiteenlopende kleuren tussen turquoise dan weer groen en soms prachtig blauw. Hier zijn is met recht een echte aanrader.

Praia dos Estudantes
Praia dos Estudantes
Panorama foto van het Praia Do Camilo
Panorama foto van het Praia Do Camilo
De machtige rotspartijen bij Ponta de Piedade
De machtige rotspartijen bij Ponta de Piedade

12. Het verborgen strand: Praia dos Três Irmãos

Praia dos Três Irmãos of ook wel het strand van Alvor Nascente ligt een beetje verborgen in het landschap. Het is misschien wel daarom waarom het minder bekend is. Het Praia dos Três Irmãos is een niet makkelijk toegankelijke baai verscholen tussen rotsen. Het prachtige strand begint aan het oostelijke uiteinde richting Portimão van het 7 km lange strand van Alvor.

Duidelijk aangegeven staat het ook niet maar als je er eenmaal bent en je hebt ook een beeld van de lijstjes met mooiste stranden, dan snap je waarom Praia dos Três Irmãos eigenlijk niet mag ontbreken. De toegang gaat via smalle doorgangen, al of niet tunnels en wat klim en klauterwerk tussen de rotsen. Bijzonder zijn de kleuren net als groene begroeiing van de rotsformaties. Erosie heeft hier gezorgd voor bizar gevormde grotten naar eenmaal in de baai word je verrast door de prachtige bogen die een diepe buiging naar de zee maken.

Praia dos Três Irmãos is ook een strand waar je goed moet opletten op eb en vloed. Bij de laatste lijkt de route naar de ingang soms door het hoge water verdwenen.

De doorgang naar het Praia dos Tr\u00eas Irm\u00e3os
De doorgang naar het Praia dos Três Irmãos
De echt prachtige rots partijen bij\nPraia dos Tr\u00eas Irm\u00e3os, wel even wat klimmen hier!
De echt prachtige rots partijen bijnPraia dos Três Irmãos, wel even wat klimmen hier!

13. Vila Real de Santo António en het strand van Monte Gordo

Vila Real de Santo António is in veel opzichten een bijzondere plek en plaats in Portugal. Gelegen in het uiterst oostelijke puntje van de Algarve aan de rivier de Guadiana. Steek je hem over dan ben je in Spanje. Dat laatste kan nog steeds met een veerboot. De logische oversteek gaat via een verderop gelegen brug. Het stadje bestaat uit twee volledig gescheiden delen, Vila Nova de Cacela en een oostelijk waar zich het strand van Monte Gordo bevindt.

Los van de bijzondere ligging is Vila Real de Santo António een architectonisch pareltje en bedacht door Marquês de Pombal, de man die ook Lissabon heeft ontworpen. In zijn ontwerp is alles recht, een dambord met soms grote vlakken, met identieke woningen bestaande uit een begane grond en een 1e verdieping met zolders en ramen op het dak.

Ooit was Vila Real de Santo António een belangrijk visserij- en conserven centrum maar tegenwoordig is het stadje net zoals zoveel steden in de Algarve afhankelijk van het toerisme. De grote uitgestrekte en mooie stranden tot aan die van Monte Gordo zijn nu de belangrijkste trekpleister. De grote stranden zijn gevuld met kleurrijke boten en hun vistuig (beperkt tot een vast deel van het strand), ongekend veel restaurants en aangevuld met zwem- en recreatievoorzieningen. Het centrum van Vila Real de Santo António zelf is meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Het centrum van Vila Real de Santo Ant\u00f3nioVila Real de Santo Ant\u00f3nio<span class=\
Het centrum van Vila Real de Santo AntónioVila Real de Santo António
Het strand van Monto Gordo bij Vila Real de Santo Ant\u00f3nio
Het strand van Monto Gordo bij Vila Real de Santo António
Zonsondergang op het strand van Monto Gordo, Algarve wat ben je mooi
Zonsondergang op het strand van Monto Gordo, Algarve wat ben je mooi

14. Monchique

Monchique is de naam voor een plaatsje, een regio én een berg die vanzelfsprekend ligt in de gelijknamige Serra de Monchique. Monchique is bekend vanwege zijn warme zwavelbronnen van Caldas de Monchique. Het pittoreske dorpje Monchique ligt landinwaarts verscholen op de flanken van de 902 meter hoge berg de Foia, het hoogste punt van de Algarve,

Op de top heb je een panoramisch beeld van de Zuid-Portugal en kijk je bij helder weer zonder moeite tot aan de Atlantische Oceaan. Boven op de berg kun je verschillende wandelingen maken en vind je er een shop met handgemaakte sieraden uit dit gebied.

Monchique dankt zijn bekendheid aan de 250 meter boven de zeespiegel gelegen warmwaterbronnen: Caldas de Monchique. Het bronwater hier is drinkbaar. Nog steeds tappen de bewoners van dit gebied hier water uit de bergwand. Het ruikt wel licht naar zwavel en heeft een temperatuur van gemiddeld 30 graden. Volgens de inwoners van Monchique is het heilzaam en zou het helpen tegen allerlei aandoeningen zoals astma, spijsverteringsproblemen en goed zijn voor hart en bloedvaten.

Het leukste blijft echter het dorpje Monchique. Ook hier is geen meter vlak, staat het vol met beelden en vind je zoals overal in de Algarve er leuke winkeltjes en restaurants. Het is een leuke afwisseling om hier te stoppen na een bezoekje aan de hoogste top van de Algarve. Kies vooral een zonnige dag uit en bezoek het rond de middaguren. Als je dan in je lens van je camera kijkt begrijp je gelijk waarom.

Panorama beeld vanaf de Monchique
Panorama beeld vanaf de Monchique
Onderweg kom je langs een kunstenaar, snuffelmarkt en cafe ineen bij Caldas de Monchique
Onderweg kom je langs een kunstenaar, snuffelmarkt en cafe ineen bij Caldas de Monchique
Eucalyptus en kurkbossen op de flanken van de Monchique
Eucalyptus en kurkbossen op de flanken van de Monchique

15. Loulé

Iets meer in het binnenland ligt Loulé met één van de belangrijkste toeristische trekpleisters, de ruim 100 jaar oude en zeer fraaie overdekte markthal. Deze is dagelijks geopend. Zaterdags is het extra gezellig want dan vind je in de straten rond de markthal ook een grote markt met zeer veel kraampjes met lokale producten en regionaal handwerk waaronder aardewerk en koperen pannen.

Loulé is een plaatsje wat leuk is om te bezoeken omdat hier duidelijk een andere sfeer hangt als de meer toeristische plaatsen aan zee. In het centrum vind je veel oude straatjes met leuke winkeltjes en eethuisjes. En hier geldt echt de regel, hoe kleiner, hoe leuker.

Verder vind je ook in Loulé de resten van een oud, hoogstwaarschijnlijk door de Moren gebouwd, kasteel. Hoewel het wel wordt genoemd als toeristische trekpleister is er verder weinig te zien. Bijzonder is dat het plaatsje ook bekend staat vanwege het jaarlijkse carnaval wat om welke reden dan ook hier op grootse wijze wordt gevierd.

Het hoogtepunt van Loulé ligt 230 meter diep verscholen onder de grond. Hier ligt de zoutmijn van Loulé. Deze is inmiddels te bezoeken maar wel alleen nog op afspraak. De rondleiding moet echt indrukwekkend zijn.

Loul\u00e9 de gekleurde stad in het binnenland van de Algarve
Loulé de gekleurde stad in het binnenland van de Algarve
Markthal in Loule
Markthal in Loule

Op vakantie naar de Algarve

Wil jij op vakantie naar de Algarve in Zuid-Portugal? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

 • Goedkope vliegtickets naar Faro vind je via TIX.nl of rechtstreeks via Transavia.
 • De mooiste hotels in Zuid-Portugal vind je via Booking.com. Of bekijk alle vakantiehuizen via Belvilla.
 • Aanraders om te overnachten zijn Quinta Tapada Do Gramacho in Silves. En ook het Pure Formosa Concept Hotel in Olhāo is heel bijzonder.
 • Een auto huren in de Algarve? Dat doe je het beste bij Sunny Cars. Daar huur je all-inclusive en ben je 100 procent verzekerd.
 • Boek je liever een complete vakantie in Portugal? Boek dan je vakantie bij Sunweb of TUI.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Algarve

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

Voor veel mensen staat de Algarve bekend als een van de drukste toeristische trekpleisters van Portugal. Misschien is dat wel zo, zeker als je in het hoogseizoen via de luchthaven van Faro richting Albufeira gaat. Terech...

Zomer14.04.2023

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

In de Algarve in Portugal zijn het vooral plaatsen als Albufeira, Faro en Portimão die veel aandacht krijgen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allen aan zee liggen, al vind je de mooiste stranden vaak net op wat andere pl...

Algemeen03.11.2022

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Wie dacht dat het al een uitdaging is om met een elektrische auto op vakantie naar Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk te gaan, moet zeker verder lezen. Wij gingen een paar kilometer - ahum - verder en reden met een Ioniq...

Algemeen20.10.2022

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Met de Hyundai Ioniq 5
Quinta dos Vales: bijzonder droomplekje in de Algarve

Soms kom je een droomplekje tegen waarvan je denkt, bestaat dit echt? Een plek waar het vrijwel altijd mooi weer is, op een schitterende locatie, waar alles nét anders is maar toch lijkt te kloppen. En dat ook nog midd...

Zomer15.08.2022

Quinta dos Vales: bijzonder droomplekje in de Algarve

6 x de mooiste stranden in de Algarve – met kids

Als je het aan ons vraagt is Portugal een van onze favoriete vakantielanden. Zeker nu we ook vaker met de kinderen op vakantie gaan. Er zijn nogal wat mooie plekjes in Portugal te vinden, maar voor de mooiste stranden va...

Zomer16.06.2022

6 x de mooiste stranden in de Algarve – met kids

Dit zijn de twee leukste eilandjes van de Algarve

De kustlijn van de Algarve in Portugal tussen de plaatsen Faro en Olhão is bijzonder. Wist je dat hier voor de kust ook allerlei leuke eilanden te vinden zijn? Wij ontdekten de eilanden Praia da Ilha do Farol en Ilha da...

Natuur30.12.2019

Dit zijn de twee leukste eilandjes van de Algarve

▸ Praia da Ilha do Farol & Ilha da Culatra
Vakantie in de Algarve? 10 tips om juist in het voorjaar te doen!

De Algarve in Portugal: of je er geweest bent of niet, één ding is zeker en dat is dat je er vrijwel altijd over hebt gehoord. Het is het meest zuidelijke deel van Portugal (van het Iberisch schiereiland) en ligt in ee...

Algemeen28.12.2019

Vakantie in de Algarve? 10 tips om juist in het voorjaar te doen!

puur genieten in Zuid-Portugal
“Seven Hanging Valleys in de Algarve is het mooiste wandelpad van Europa”

Het wandelpad 'Seven Hanging Valleys' in de Portugese Algarve is uitgeroepen tot het beste wandelpad van Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van European Best Destinations. Hoewel je bij populaire wandellanden eerder aa...

Ontspanning20.03.2019

“Seven Hanging Valleys in de Algarve is het mooiste wandelpad van Europa”

Verder lezen over Portugal

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Lissabon is een verrassend leuke, moderne en levendige stad. Van prachtige oude paleizen tot hippe foodcourts en waanzinnige dakterrassen. En of je er nu voor het eerst komt, of het al je zoveelste bezoek is aan de hoofd...

Stedentrips29.08.2023

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

Voor veel mensen staat de Algarve bekend als een van de drukste toeristische trekpleisters van Portugal. Misschien is dat wel zo, zeker als je in het hoogseizoen via de luchthaven van Faro richting Albufeira gaat. Terech...

Zomer14.04.2023

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

Onze liefde voor Portugal is groot. Het is een fantastisch vakantieland. Je vindt er prachtige steden voor een stedentrip (Lissabon, Porto), waanzinnig mooie stranden (met name in de Algarve) en het is ook nog eens een z...

Zomer18.02.2023

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De gezelligste stad van Portugal is Lissabon. Een mooie en sfeervolle stad. Niet alleen in de zomer, maar juist óók in de winter. Lissabon laat je niet stil zitten, want er is meer dan genoeg te zien en te doen. Struin...

Stedentrips28.11.2022

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

In de Algarve in Portugal zijn het vooral plaatsen als Albufeira, Faro en Portimão die veel aandacht krijgen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allen aan zee liggen, al vind je de mooiste stranden vaak net op wat andere pl...

Algemeen03.11.2022

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren

Midden in de Atlantische Oceaan - op bijna 1.400 kilometer van het vasteland van Portugal - liggen de Azoren. Een indrukwekkende groep van kleine, exotische eilanden die nog niet echt ontdekt zijn door het massatoerisme....

Natuur28.10.2022

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Wie dacht dat het al een uitdaging is om met een elektrische auto op vakantie naar Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk te gaan, moet zeker verder lezen. Wij gingen een paar kilometer - ahum - verder en reden met een Ioniq...

Algemeen20.10.2022

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Met de Hyundai Ioniq 5