Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!
Split in Kroatië is één van de populaire vakantiebestemmingen voor de zomer en het najaar. Maar wat is er allemaal te doen in Split? Ik ging een weekje naar Split in Kroatië om dat uit te zoeken. Waar je normaal een activiteit gaat doen en vervolgens bedenkt met welk vervoersmiddel je er graag heen zou gaan, heb ik de rollen hier eens omgedraaid. Ik zocht naar een leuk vervoersmiddel en keek waar me dat heen zou brengen. Dat bracht me op vooral leuke, soms verrassende activiteiten.
Dag 1: Vliegen naar Split
Voordat je überhaupt heerlijk vakantie kunt gaan vieren in Split, moet je er natuurlijk eerst naartoe reizen. Dat kan door de auto te pakken, maar dan ben je wel even onderweg. Zeker wanneer je maar een paar dagen gaat. Vliegen is daarom een snel en inmiddels bekend alternatief. EasyJet vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Split in slechts twee uur en een kwartier.
Wil je niet betalen voor een volledige koffer, maar toch shampoo en andere toiletspullen meenemen? EasyJet werkt met het hands free programma. Voor slechts 8 euro mag je de handbagage laten inchecken. Je verliest hier natuurlijk wel je tijdwinst mee, want je moet de koffer gewoon bij de bagageband ophalen. Maar zo kun je toch aan travel light doen én heb je de eigen shampoo mee. Inchecken kan bij deze luchtvaartmaatschappij al 30 dagen van tevoren. Dan heb je dat maar alvast gedaan.
Ondanks dat EasyJet onder de prijsvechters valt, hoef je aan service niks in te leveren. De goedlachse dames zijn altijd voor een praatje in en na een leuk gesprek met de stewardess mocht ik zelf een kijkje nemen in de cockpit. Dat je daar kunt kijken is natuurlijk geen garantie, maar zowel de stewardessen als de piloten wilden in mijn geval met veel enthousiasme over hun werk vertellen.
Vanaf het vliegveld kun je gemakkelijk met de taxi naar het centrum van Split. Dit kost je ongeveer 35 tot 45 euro.
Dag 2: Met de tuktuk op pad
Dat Split een echte badplaats is (geworden) met veel toeristen, is inmiddels wel bekend. Dat in de meeste toeristische plaatsen tuktuks opduiken is inmiddels ook geen verrassing meer. Maar maakt dat het vervoer minder leuk? Wat mij betreft niet. Het blijft hilarisch om met zo’n klein karretje door de straten heen te crossen.
In Split heb je twee opties. De fiets-tuktuk, waarbij je de chauffeur (met gemiddeld 32 graden) flink het water over zijn rug laat lopen, of de geautomatiseerde tuktuk. In feite een brommertje met veel zitplekken. De laatste variant mag niet over de boulevard en neemt dus altijd een weg rond het centrum heen. Wat het juist leuk maakt, want zo zie je meer van de stad.
De meeste tuktuks in Split worden in het hoogseizoen bestuurd door jonge studenten die wat willen bijverdienen. Zij weten echt wel wat leuk is om te zien en vraag hen dan ook juist wat leuke plekken buiten het centrum te bezoeken. Bespreek wel altijd een prijs voordat je instapt om vervelende verrassingen te voorkomen!
Dag 3: Suppen op Bacvice Beach
Terwijl ik met de tuktuk onderweg was, kwamen we ook langs de kust. Daar zag ik waterscooters, waterfietsen en sup-boards. Dat wordt de activiteit van dag drie, bedacht ik direct.
Een van de populairste stranden is het Baçvice strand. Bij het stukje zandstrand is het heel druk, maar kies daarom voor het einde van de kade. Hier is de watersport gevestigd. Voor slechts een paar euro per (half) uur mag je al suppend de zee over. Mits je kunt blijven staan natuurlijk, want suppen op zee is minder makkelijk dan je denkt. Maar als je eenmaal staat, krijg je Split vanaf het water goed in beeld. Smeer je goed in want op het water gaat het verkleuren, maar ook het verbranden net een tikkie sneller.
Wil je na het suppen nog even op de kade van de zon genieten? Huur dan een zonbedje bij History Bar. Zowel op het zand als hier betaal je ongeveer 10 euro per dag, maar op de kade is het én rustiger én je krijgt een kussen op je bedje. Dat voorkomt een houten kont, die misschien toch al wat blauw is na wat goede confrontaties met de supplank. Daarnaast hoef je niet over het hete zand het water in, maar laat je jezelf via een trappertje het water inzakken. Tot slot komt de bediening de drankjes naar je toe brengen. Do we need to say more? Oh ja, er is ook nog gezellige muziek op de achtergrond.
Dag 4: Op zoek naar de mooiste stranden
Na een dag luieren (en suppen) is het lekker om eerst wat meer te bewegen. Het is een aanrader om te voet langs de kust van Split te lopen en naar wat verder gelegen strandjes te gaan. Wil je echt wat verder komen huur dan een elektrische fiets. Deze zijn in het centrum van Split te huur.
De elektrische fiets is vooral heel lekker bij de diverse heuvels die je langs de zee tegen komt. Wil je nog verder of is de wandeling terug wat ver? Er gaan zeer regelmatig lokale bussen. Voor slechts een paar euro mag je instappen en ben je even tussen de locals. Alhoewel de buslijn ook gretig door alle toeristen wordt gebruikt.
Dag 5: Met de ferry naar eiland Hvar
Voor de kust van Split liggen een aantal grote en kleinere eilanden, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Iedere dag vertrekken er talloze dagtours vanuit Split. Je gaat dan met speedboat naar een aantal populaire stops en bent in de avond weer terug.
Leuker is het om één of twee nachten op de eilanden te verblijven. In dat geval neem je de grote veerboot. Zelf koos ik voor het eiland Hvar, omdat je hier de meeste zonuren blijkt te hebben. Overigens klopt dat wel aardig, want waar het inderdaad de hele dag regent in Split, is het op een klein buitje na, zonnig op Hvar.
De diensten van de veerboot behoren tot een staatsbedrijf en daardoor is de overtocht niet duur. Voor een overtocht van Split naar Hvar betaalden wij rond de 15 euro. Er gaan veel veerboten dus let goed op bij het boeken dat je de juiste dienst boekt.
Dag 6: Met een catamaran naar de Paklinski eilanden
Vanaf het eiland Hvar, kun je een kleinere boot nemen naar de Paklinski eilanden. Met mooie rustige stranden en gezellige strandtentjes is dit weer een leuke afwisseling op zowel Split als Hvar. Vanaf de haven van Hvar gaan er dagelijks taxibootjes heen en weer. Laat je goed informeren naar welk strandje je wilt gaan en hoe laat de boten natuurlijk ook weer terugvaren.
Leuke tip; veel van de bootjes zijn zo ingericht dat je er op houten bankjes moet zitten. Vraag aan de kapitein of je op het voordek mag. Dan krijg je veel meer mee van van de oversteek en kun je nog een beetje zonnen.
Dag 7: Terug naar het vliegveld met de (water)taxi.
Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Ook nu staat het vliegtuig van EasyJet weer klaar om ons terug naar huis te brengen. Zowel Split als het vliegveld liggen direct aan de kust en dus nemen we de (nieuwe) taxiboot verbinding. De boot vertrekt vanaf de haven van Split en brengt je op 5 min afstand van het vliegveld. Het allerlaatste stukje wordt met een shuttle bus gedaan.
De boot doet er ongeveer 20 tot 30 minuten over. Dat lijkt misschien langer dan de auto, maar als je het verkeer en eventuele files mee rekent, dan is de boot in de meeste gevallen juist sneller. Reis je alleen of met twee personen, dan is de boot goed geprijsd. Je betaalt namelijk 99 kuna (ongeveer 13 euro) per persoon. Ben je met drie tot vier personen, dan is de normale taxi toch wel snel goedkoper.
Verder lezen over Kroatië
Zomer26.07.2024
Kroatië heeft officieel het schoonste zwemwater van Europa
Algemeen20.02.2024
De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops
Winter20.12.2023
10 tips voor Zagreb en omgeving in de winter
Stedentrips07.12.2023
Hum in Kroatië is ‘de kleinste stad ter wereld’
Stedentrips19.11.2023
Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Dubrovnik
Natuur30.10.2023
Zo mooi zijn de Krka watervallen: een must see in Kroatië
Zomer26.09.2023
De beste tips voor Hvar: het leukste eiland van Kroatië
Zomer08.09.2023