Zomer15.02.2017

De andere kant van Curaçao


Jeeptour langs de ruige noordkust

De meeste mensen gaan naar Curaçao voor de parelwitte stranden en helderblauwe zee aan de zuidkant van het eiland. Wat velen echter niet weten, is dat het eiland ook een prachtig ruige kustlijn in het noorden kent. Door middel van de jeeptour van Stichting Uniek Curaçao kun je de noordkant van het eiland op avontuurlijke wijze ontdekken. Een bijzondere tour die je helemaal zelf kunt samenstellen. Het grootste deel van de tour gaat door een afgesloten natuurgebied dat wordt beschermd door de stichting. Willemstad lijkt ineens heel ver weg… Wij nemen je graag mee buiten de gebaande paden!

Scheuren over de Vlakte van Hato

Aan het begin van de jeeptour wordt direct duidelijk dat deze trip niet voor watjes is. Onze gids Terence houdt van het gaspedaal en scheurt razendsnel over de Vlakte van Hato ten westen van het gelijknamige vliegveld van het eiland. Het heeft de afgelopen dagen flink geregend, dus we zitten binnen no time onder de modder. En dit is nog maar het begin…

<strong><\/strong>Onze jeep is nu nog schoon...
Onze jeep is nu nog schoon...

Klimmen en kruipen

Onze eerste stop is Kueba di Pachi, oftewel: Opa’s grot. Om er te komen moet je een steile rotswand opklimmen. Wie dacht dat de gids wel even een touwladder naar beneden gooit, heeft het mis: je moet op eigen kracht naar boven.

Voor de mensen met hoogtevrees of minder vertrouwen in hun klimvaardigheid: een stukje verderop is een iets minder steile weg omhoog te vinden. Ook hier moet je echter gewoon klimmen.

Eenmaal boven kun je de grot betreden. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zou ik je opa lekker thuislaten. De grot is erg laag met vele uitstekende rotsen, dus je moet er grotendeels op handen en voeten doorheen.

Na 50 meter schijnt er licht aan het einde van de tunnel en kom je op terrassen met cactussen terecht. Hier heb je een prachtig uitzicht over de vlakte van Hato.

Om bij Kuebi di Pachi te komen, moet je eerst een stukje klimmen
Om bij Kuebi di Pachi te komen, moet je eerst een stukje klimmen
Eenmaal boven kun je de grot betreden
Eenmaal boven kun je de grot betreden
Vanuit de grot klim je naar een vlakte vol cactussen...
Vanuit de grot klim je naar een vlakte vol cactussen...
...met een prachtig uitzicht over de Vlakte van Hato
...met een prachtig uitzicht over de Vlakte van Hato

Voodoo grot vol vleermuizen

Vanaf de terrassen klim je weer naar beneden richting de jeep. Tijd om weer lekker te racen over de Hatovlakte.

Op naar de volgende bestemming! Een andere grot: Kueba di Brua. Brua is een soort voodoo, maar dan voor geluk. Deze grot kun je gewoon binnenwandelen. Pas wel op voor de vleermuizen, die vliegen je hier namelijk letterlijk rond de oren!

Kueba di Brua kun je gewoon binnenwandelen
Kueba di Brua kun je gewoon binnenwandelen
Pas op voor de vleermuizen die je hier letterlijk om de oren vliegen!
Pas op voor de vleermuizen die je hier letterlijk om de oren vliegen!

Zeeschildpadden spotten en bubbelen in een natuurlijke jacuzzi

Tijd om de vlakte van Hato te verlaten. We rijden verder westwaarts naar Miradó di Turtuga. Hier heb je een grote kans op het spotten van zeeschildpadden. De natuur laat zich echter niets dicteren, dus wij hebben helaas geen zeeschildpadden gezien.

Dan maar door naar de volgende stop: een natuurlijke jacuzzi! Via een gat in de grond wordt er water vanuit de zee omhoog gestuwd. Hierdoor is de jacuzzi tevens een natuurlijke douche. Fijn om even de modder van je af te spoelen!

Volg de bordjes Turtuga Trail
Volg de bordjes Turtuga Trail
Bij Mirad\u00f3 di Turtuga kun je schildpadden spotten
Bij Miradó di Turtuga kun je schildpadden spotten
Neem een heerlijk natuurlijk bad langs de ruige noordkust van Cura\u00e7ao
Neem een heerlijk natuurlijk bad langs de ruige noordkust van Curaçao

Last but not least: de blauwe kamer!

Het hoogtepunt van de jeeptour vinden we aan het einde van onze route. We rijden richting Boka Santu Pretu en lopen het laatste stuk richting de kust. Vanaf hier duiken we van de rotsen af het water in om bij ons eindpunt te komen: de blauwe kamer!

Vanaf het water lijkt het alsof je naar een gewone rotswand kijkt. Onderaan langs het wateroppervlak bevindt zich echter een kleine opening in de wand. Met weinig golfslag kun je met je hoofd boven water onder de rotswand door zwemmen om in de blauwe kamer te komen, maar het beste kun je er onderdoor duiken.

De blauwe kamer is een grot die door zijn bijzondere ligging helemaal blauw kleurt. Een prachtig verschijnsel dat je bijna niet kunt omschrijven. Hier moet je gewoon heen om met je eigen ogen te bewonderen hoe gaaf het is!

In onderstaande video vind je alvast een voorproefje, maar ga er vooral zelf heen!

Avatar foto
Chloë Nieuwdorp

Chloë reist het liefst de hele wereld over samen met haar vriend én hun camera's. Een selectie van haar mooiste reisfoto's en verhalen vind je op Travelvalley.

Verder lezen over Curaçao

De 5 leukste dingen om te doen in Pietermaai op Curaçao

Pietermaai is de kleurrijkste wijk van Willemstad, Curaçao en staat bol van de gezellige restaurants, leuke boetiekjes en mooie hotels. Wij tippen de 5 leukste dingen om te doen in deze wijk!

Zomer06.06.2024

De 5 leukste dingen om te doen in Pietermaai op Curaçao

Kleurrijkste en meest trendy wijk van het eiland
Zo verken je Curaçao: op de step, lopend, per boot of met de jeep!

Curaçao is hot. Letterlijk, het is er namelijk bijna altijd rond de 30 graden. Maar ook figuurlijk, want in maart van 2024 heeft het land zijn beste toeristenmaand ooit beleefd. Meer dan 60.000 mensen kwamen naar het eiland en wij snappen wel waarom. Eerder hebben we al een lijstje gedeeld met 7 originele tips om het optimale uit je reis te halen. Maar er is natuurlijk nog veel meer. Daarom delen we vandaag nog vier bijzondere plekken, inclusief vervoersmiddelen, die je Curaçao doen ontdekken. Zet ze maar op je bucketlist!

Zomer06.05.2024

Zo verken je Curaçao: op de step, lopend, per boot of met de jeep!

Ervaar de vijf superkrachten van Curaçao

Veel mensen gaan naar Curaçao om een strandvakantie te vieren. Dat is ook logisch, want er zijn op het eiland talloze lekkere strandjes te vinden. Je kunt tijdens zo’n vakantie even bijkomen en tijd voor jezelf claimen. Maar wist je dat je bewust maar soms ook onbewust veel meer uit zo’n vakantie haalt dan je zelf in eerste instantie dacht?

Ontspanning26.04.2024

Ervaar de vijf superkrachten van Curaçao

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Duurzaam reizen: op plasticmissie voor een schoner Curaçao

Chillen met je billen op Mambo Beach. Een hagelwit strand, azuurblauwe zee, de zeebries die door de palmbomen waait, cocktail in je hand en Caribische loungemuziek door de speakers. Het paradijselijke Curaçao is niet vo...

Algemeen21.07.2022

Duurzaam reizen: op plasticmissie voor een schoner Curaçao

Een dagtocht met de boot naar het paradijselijke Klein Curaçao

Wie naar Curaçao gaat, moet echt (ja, moet, ja) Klein Curaçao bezoeken. De naam zegt het al: een klein eilandje voor de kust van Curaçao. Het soort bounty tropisch gevalletje; ongelooflijk helder blauw water, geen men...

Zomer24.01.2022

Een dagtocht met de boot naar het paradijselijke Klein Curaçao

De zes mooiste, onontdekte plekken van Curaçao

Wie aan Curaçao denkt, denkt aan de vrolijke, gekleurde huisjes in de wijken Punda en Otrobanda in Willemstad, mooie witte stranden en het azuurblauwe water. Maar Curaçao brengt je zoveel meer dan dat. Ik laat je Cura...

Zomer21.11.2020

De zes mooiste, onontdekte plekken van Curaçao

over de onbegaande paden
Het cultureel erfgoed van Curaçao: de mooiste musea en landhuizen

Dat Curaçao een paradijslijk eiland is, met heerlijke zandstranden en wuivende palmbomen, dat is bij veel mensen wel bekend. Maar dat op Curaçao ook een schat aan cultureel erfgoed te vinden is, dat weten niet veel men...

Algemeen11.11.2020

Het cultureel erfgoed van Curaçao: de mooiste musea en landhuizen