5. Doe een olijfolieproverij
Zodra je rondrijdt in de provincie Puglia, wordt één ding snel duidelijk; het landschap heeft olijfbomen. Véél olijfbomen. Het overgrote deel van de olijfbomen in Italië staat dan ook hier in de grond en vooral in de regio Salento zie je de bomen op elk stukje platteland. Naast dat het heel lekker is om hier je brood in de olijfolie te dopen, is het ook nog eens gezond voor je. In de extra vierge olijfolie zitten namelijk veel vitaminen die goed zijn voor het lichaam.
Extra Vierge?
Olijfolie is olijfolie zullen veel Nederlanders denken, maar niets is minder waar. Want ook in de supermarkt bij ons krijgen we al de keuze tussen gewone en extra vierge olijfolie. Wat dat verschil is en hoe de smaak kan veranderen, daar kom je achter zodra je een proeverij gaat doen. Van zoet naar pittig en bitter of met een extra toevoeging van lemon. Klein tipje van de sluier; extra vierge of niet heeft te maken met het bereidingsproces en de kwaliteit. Extra vierge is een stuk duurder en wil je vooral gebruiken voor pure consumptie zoals op brood of bij een salade. De gewone olijfolie is vooral bedoeld om lekker in te bakken.
Overigens kennen ze in Italië nog een derde categorie; lampenolie. Die olie mag, zoals het al doet vermoeden, alleen gebruikt worden om de lampjes aan te steken en zeker niet om geconsumeerd te worden.
Helaas maar waar; er is de laatste paar jaar een bepaalde bacterie in de olijfbomen terecht gekomen, waardoor de bomen flink beschadigd raken. Een groot deel van de bomen overleeft de bacterie zelfs niet. De overheid heeft te laat ingegrepen, waardoor grote plantages soms al niet meer te redden zijn. Er wordt momenteel gekeken naar andere soorten olijfbomen. Echter, hebben die een ander uiterlijk (meer bosjes, dan bomen) waardoor het landschap zeer waarschijnlijk enorm gaat veranderen.