Zomer15.05.2020

De zomer van 2020 wordt één groot vraagteken


Ik heb het al eerder geschreven: vraag gerust eens aan een groep jongeren waar zij allemaal op wereld al zijn geweest. Je zult versteld staan. Geen continent wordt overgeslagen. Net als het aantal bezochte landen dat je zal doen verbazen. Ook de meer welgestelde ‘oudere jongeren’ kunnen er wat van. Van een reisje naar de zuidpool tot rondreis in Azië van vier weken nadat je met de trein van Moskou naar Beijing bent gegaan. Vooral ver reizen is het nieuwe normaal. Maar denk niet dat het daardoor in eigen land rustig is in Zoutelande, of dat je in alle stilte de veerboot pakt naar Ameland. Ook daar is het druk en overal is het massatoerisme aanwezig. Scheveningen en Zandvoort, de Efteling, het maakt niet uit. Amsterdam slaan we tegenwoordig maar over, de hoofdstad heeft op een zomerse dag gewoon een overload aan toerisme.

Vliegen, regels en mondkapjes

En dan is het februari 2020, er duikt een virus op. Eerst wordt het genegeerd, vliegtuigen vliegen en transporteren het virus over de gehele wereld. We reizen en reizen en – long story short – binnen no-time raakt de hele wereld vanzelfsprekend besmet. Inmiddels is veel alweer geschiedenis, geen land in de wereld is het eens met een buurland, overal hebben we een andere aanpak, slimmere virologen, medische adviseurs en overheden die eigen regels bedenken in de hoop daarmee de besmetting van Covid-19 terug te dringen. Het trieste dieptepunt zijn de mondkapjes. De verhalen over de handel in deze alleen al voor de gezondheidszorg zo noodzakelijke hulpmiddelen is te bizar voor woorden. Er zijn landen waar ze voor minder dan een euro in de supermarkt liggen. In ons landje kun je ze ook bestellen, nog steeds met prijzen tot 30 euro per stuk.

De anderhalvemeterwereld

We hebben ook een nieuwe standaard als we de straat op gaan. Houd anderhalvemeter afstand. Er is genoeg ruimte dus dat mag geen probleem zijn. Behalve dan in winkels, de horeca, tijdens events en ook op de plaatsen die we ’s zomers graag bezoeken. Populaire bestemmingen zijn niet langer te doen. Hoe kun je daar de anderhalve meter nog handhaven? Van boulevards naar stranden, van pittoreske plaatsjes naar populaire toeristische trekpleisters. De Eiffeltoren is een te nemen horde. Die zo belangrijke anderhalve meter is enorm bepalend voor eigenlijk alles en zeker voor aankomende vakantiemaanden. Wie die anderhalvemeter wereld op straat negeert kan een boete krijgen van 400 euro (in Nederland). Het spel wordt hard gespeeld. Behalve in de lucht: daar mag je wel naast elkaar zitten. In een gesloten cabine, met honderden tegelijk. Op een manier die heeft bijgedragen aan de verspreiding van het virus over de gehele wereld. Something is very, very wrong.

Reisorganisaties die het beter weten

Het wordt pas echt gênant als de CEO van een van de grootste reisorganisaties in ons land op televisie roept dat zij vluchten organiseren naar virusvrije resorts omdat zij beschikken over de testen waar de medische wereld om zit te springen. In hun vliegtuigen zitten echt alleen maar gezonde mensen en ook de resorts zijn gegarandeerd vrij van iedere vorm van besmetting. De CEO is best bereid een deel van hun beschikbare testen te schenken aan ziekenhuizen als deze daar behoefte aan hebben. Waar zou de man de afgelopen maanden zijn geweest vraag je je af. Als je het leest en ziet begrijp je niet wat hier gebeurt. Het is zo absurd dat ook interviewers niet in staat zijn de juiste vragen te stellen. Alles is hier fout wat er maar fout kan zijn.

De zomer van 2020 wordt een groot vraagteken

Het is wel duidelijk, door alles wat er aan de hand is niet gemakkelijk op gemaakt deze zomer en is het één groot vraagteken. Eigenlijk is iedere aanname koffiedik kijken. We weten inmiddels wel wat we moeten doen en hoe we ons leven voor ons zelf en voor anderen veiliger kunnen maken. Belangrijkste regel: je verstand gebruiken. Dan is reizen is wel degelijk mogelijk.

Maar de vraagtekens blijven. Durf je echt alvast een vliegreis te boeken en wat gebeurt er als deze toch wordt gecanceld? Soms belooft men geld terug maar soms ook niet. Europese regelgeving is nog verre van duidelijk. Toch maar een camping reserveren in Bretagne, een streek die schoon lijkt? Maar kom je Frankrijk 100 procent zeker in? Je moet eigenlijk gewoon boeken en dan maar zien. Tocht zijn er wel degelijk genoeg ‘veilige’ opties.

De auto lijkt op dit moment by far het beste alternatief. Kamperen kan zo maar een boost krijgen. Op de camping is het handhaven van de anderhalvemeter wereld een stuk overzichtelijker dan in een hotel. Maar ook vakantie vieren in eigen land of naar landen om ons heen, is prima te doen. Fietsvakanties, dagtripjes, je eigen omgeving gaan herontdekken, maak een roadtrip en laat je verrassen, huur een boot en ga het water op, er zijn echt genoeg mogelijkheden. De zomer van 2020 wordt één groot vraagteken maar het betekent niet dat je niets kunt doen. Denk positief en creëer je eigen mogelijkheden, dan is vakantie vieren misschien wel anders maar nog steeds net zo leuk.

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.