`

Natuur31.12.2019

Zeven goede voornemens voor duurzaam op reis in 2020


Duurzaam reizen – of duurzamér reizen dan je gewend bent – is belangrijk om deze aardbol te behouden voor de generaties die na ons gaan komen. CO2-uitstoot en plastic spelen daarbij de belangrijkste vervuilende rol. Deze zeven goede voornemens gaan je een handje helpen om duurzaam op reis te gaan in 2020.

1. Geen korte vluchten meer

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over vliegschaamte en hoewel het begrip wat te ver gaat, is het wel een goed middel om het onderwerp op de agenda te krijgen. Al is je schamen omdat je vliegt niet nodig, want vliegen is nu eenmaal in een aantal gevallen onvermijdelijk. Als jij een goede reden hebt om een vliegreis te maken, dan is daar helemaal niets mis mee. Het is niet zozeer het vliegen zelf dat een probleem is, want je kunt ervoor kiezen om jouw aandeel in de uitstoot te compenseren, maar het is vooral de frequentie waarmee we vliegen. Minder vliegen is dus wel een heel goed idee. En zeker geen korte vluchten meer. Gelukkig snappen luchtvaartmaatschappijen dat ook en worden een hoop korte vluchten in Europa al geschrapt. Amsterdam-Brussel moet je voortaan echt met de trein of auto doen. Maar ook steden als Parijs, München en Londen zijn heel goed bereikbaar met de trein, daar hoef je niet per se voor te vliegen. Een heel goed duurzaam voornemen voor 2020: geen korte vluchten meer maken.

Alternatieven voor korte vliegreizen

  • Reizen met de trein: hoewel het momenteel nog geen alternatief is voor vliegen als het gaat om prijs, zijn treinreizen wel een stuk beter voor het milieu. Ben je van plan een treinreis te maken, boek dan ver van tevoren om een enigszins voordelig tarief te hebben. Neem je sowieso voor in 2020 om vaker de trein te pakken. En wees eerlijk: reizen met de trein is ook nog eens super leuk en ontspannen!
  • Reis met de auto: dit is eigenlijk alleen een goed alternatief voor vliegen als je zorgt dat alle plaatsen in de auto gevuld zijn. Daarbij komt de trend van de deeleconomie goed van pas. Via bijvoorbeeld Blablacar kun je lege zitplaatsen in jouw auto aanbieden en zo andere mensen voordelig mee laten reizen.
  • Elektrisch rijden: hoewel de aanschaf van een elektrische auto absoluut niet voordelig is, is dit natuurlijk wel het allerbeste alternatief voor vliegen. Elektrisch rijden wordt de norm en steeds meer Europese landen zijn hier goed om ingesteld en bieden volop oplaadpunten aan.

2. Denk goed na over je bestemming

Er zijn een aantal vakantiebestemmingen die flink te lijden hebben onder de toenemende reislust wereldwijd. Op de Filipijnen en in Thailand zijn bepaalde eilanden en stranden tijdelijk afgesloten (geweest) zodat de natuur zich kan herstellen. En er zijn vaker geluiden te horen over delen van Bali, het overvolle Gardameer en ook Amsterdam kan het bijna niet meer aan. Wil je in 2020 duurzaam op reis, denk dan goed na voor welke vakantiebestemming je kiest. Hier een paar suggesties.

  • Eiland Gozo (vlakbij Malta) wil in 2020 een 100 procent duurzaam eiland zijn.
  • Ljubljana in Slovenië is uitgeroepen tot de meest duurzame stad van dit moment.
  • Blijf in eigen land: de Nederlandse kust is door Green Destinations uitgeroepen tot de beste groene natuurbestemming wereldwijd
  • Meer eco-bestemmingen en de top 100 van Green Destinations vind je hier.

3. Koop geen nieuwe reisspullen, maar leen ze

Wil je gaan backpacken maar heb je zelf geen goede tas? Ga je op wintersport maar heb je zelf niet de juiste materialen? Of zoek je een stadsgids voor een stedentrip en ben je van plan een nieuwe te bestellen? Doe dat juist allemaal niet, maar leen het van vrienden of familie. Het feit dat we zoveel nieuwe (onnodige) spullen kopen heeft een enorme impact op het milieu. En er is helemaal niets mis met spullen lenen en uitlenen. Met name de productie van elektronica is bijvoorbeeld schadelijk voor het milieu en dingen die je weinig gebruikt kunnen andere mensen prima van je lenen. Zo gaat mijn noise cancelling koptelefoon met vrienden meer de wereld over, komt de halve familie bij mij koffers en tassen lenen als ze op vakantie gaan en gaan mijn ski’s vaker skiën dan ik zelf. Vraag dus eerst rond in je omgeving of je iets kunt lenen, voordat je zelf iets nieuws gaat kopen.

4. Geen wegwerpproducten

Met name in Azië wordt veel gebruik gemaakt van plastic wegwerpartikelen. Water wordt er haast standaard uit plastic flesjes gedronken en dat kun je eenvoudig omzeilen door zelf een navulbare fles mee te nemen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor een herbruikbare koffie- of theebeker. Maar probeer ook andere wegwerpproducten te vermijden: neem geen plastic rietjes aan en gebruik een eigen tas in plaats van plastic tasjes (bijvoorbeeld in de supermarkt). Thuis is het vrij eenvoudig om wegwerpproducten te vermijden maar ook op vakantie is het goed om daar aan te denken.

5. Ga voor kleinschalige (duurzame) accommodaties

Wil je duurzaam reizen in 2020, ga dan voor overnachtingen in kleinschalige accommodaties. Op dit soort plekken profiteert de lokale bevolking het meest van jouw komst, zij die het het hardst nodig hebben. Op steeds meer plaatsen zie je ook duurzame accommodaties opduiken, die gebouwd zijn met natuurlijke materialen zoals een tent, eco-lodge of een natuurhuisje. Niet alleen super leuk om in te slapen, maar ook een stu beter voor het milieu dan giga hotelketens.

6. Plant een boom in 2020

Er verdwijnen jaarlijks veel te veel bomen om verschillende redenen. Maar de aarde heeft ze nodig en dus moeten we er met zijn allen voor zorgen dat er nieuwe bomen geplant worden. Je kunt op allerlei manieren deelnemen aan acties om bomen te planten, bossen te beschermen en CO2 te compenseren. Stel dat we allemaal één boom zouden planten…

Dat kan onder andere via

7. Reis met plezier

Vergeet niet dat toeristen zorgen voor welvaart, voor een inkomen voor de lokale bevolking. En ook dat is belangrijk. Daarom is er één ding dat je moet onthouden en dat is dat je volledig geniet van de reizen die je wél gaat maken. Als je het doet, doe het dan goed.

Happy 2020!

Boek een duurzame reis

Wil jij een duurzame reis maken? Lees dan deze reistips nog een goed door. Dit zijn reisorganisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.

Duurzame reisorganisaties

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Duurzaam reizen

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
De voordelen van reizen met de nachttrein

Reizen met de trein heeft zoveel voordelen ten opzichte van de auto of het vliegtuig. Niet alleen duurzaamheid is een gunstig aspect aan deze manier van reizen, er zijn nog veel meer voordelen. Maar hoe zit het met de na...

Algemeen25.11.2023

De voordelen van reizen met de nachttrein

ga ook op slaapavontuur
Duurzaam doen onderweg? Dit zijn apps voor verantwoord reizen!

Duurzaamheid en je bewust zijn van je CO2-uitstoot, is belangrijker dan ooit. Vroeger hoorde je deze termen nog wel eens zijdelings voorbijkomen maar vandaag de dag is dat wel even anders. Het is een hoofdonderwerp gewor...

Algemeen24.11.2023

Duurzaam doen onderweg? Dit zijn apps voor verantwoord reizen!

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

Natuurlijk kun je vliegen of een cruise maken om de oceaan over te steken. Een duurzamere optie is een reis per zeilschip. En als je die zelf niet hebt, dan kun je nu een reis boeken met de 'Fair Ferry': een veerdienst d...

Ontspanning02.02.2022

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

10 tips om duurzaam te reizen

Duurzaam reizen is een enigszins dubbel begrip. Reizen is namelijk per definitie niet bepaald duurzaam, maar met de juiste tips is het wél mogelijk om dit op een zo duurzaam mogelijke wijze te doen. Maak bewuste keuzes,...

Algemeen06.12.2021

10 tips om duurzaam te reizen

Met deze mooie én duurzame koffer wil je nú op reis

Het allerleukste aan reizen is het maken van nieuwe herinneringen. Het zijn ervaringen die je de rest van je leven niet meer vergeet. En gelukkig kunnen we er komende zomer weer op uit om nieuwe reisherinneringen te make...

Gadgets03.07.2021

Met deze mooie én duurzame koffer wil je nú op reis

KLM heeft een primeur: vliegen op synthetische brandstof

Nu de luchtvaartsector grotendeels stil is komen te liggen, is er onverwachts positief nieuws uit diezelfde hoek. Het is KLM gelukt om een passagiersvliegtuig te laten vliegen op synthetische brandstof. En dat kun je ger...

Vliegen08.02.2021

KLM heeft een primeur: vliegen op synthetische brandstof

Plant een boom – of zelfs een heel bos – met Treedom

Nu de wereld zo ongeveer stil ligt vanwege de coronacrisis, geeft dat deze aardbol ook een soort adempauze om even tot rust te komen. De afgelopen decennia hebben wij mensen een enorme aanslag op aarde gepleegd door te...

Natuur19.12.2020

Plant een boom – of zelfs een heel bos – met Treedom

zo werkt dat