Met de trein naar toffe festivals in Oost-Europa: zo leuk is dat!

Met de trein naar toffe festivals in Oost-Europa: zo leuk is dat!

Vorig artikel Volgend artikel

We willen allemaal zo veel mogelijk van de wereld zien. Dat geldt zeker voor millenials. Een tussenjaar bij de studie is inmiddels bijna standaard en veel mensen hebben een landenlijstje op zijn of haar telefoon staan. En dat landenlijstje moet gevuld worden! Het liefst niet met één land per jaar, maar we hopen toch minimaal twee of drie landen te kunnen noteren in een jaar tijd. Helaas is reizen met een auto niet voor iedereen beschikbaar en ook al vliegen we wel graag, we zijn ons bewust dat 'landhoppen' met het vliegtuig zowel voor het klimaat als voor onze portemonnee niet altijd even aantrekkelijk is. De uitkomst: een op vakantie met de trein.

Interrail: reizen met de trein door Europa

Door het aanschaffen van een Global Continuous pass, heb je de mogelijkheid om veel Europese landen met de trein te doorkruizen, geheel op jouw tempo. Heb je dan alle vrijheid? Ja, want de route die je maakt en welke landen je aan het landenlijstje wilt toevoegen, is geheel aan jou. Met de Interrail heb je namelijk toegang tot een gedeelte of zelfs alle landen van Europa (afhankelijk van het type ticket dat je koopt). Lees hier hoe het plannen van zo'n route gaat.

route-interrail-festivals
In de app van Interrail kun je gemakkelijk zien welke treinverbindingen er zijn en zo de juiste route samenstellen.
interrail-pass
De Global Continuous pass geeft toegang tot (bijna) alle treinverbindingen, zonder dat je elke keer een nieuw ticket moet aanschaffen.

Route bepaald? Dan kan de reis beginnen!

Grote kans dat landen als Frankrijk en Duitsland ergens boven aan jouw landenlijstje staan. Vanuit Nederland reizen we vaak via deze landen of hebben we het land als eindbestemming. Landen uit Oost-Europa daarentegen zijn voor velen iets minder vanzelfsprekend, maar maken de laatste paar jaren wel opmars. Des te meer reden om de interrail juist daar in te zetten. Omdat de Donau grotendeels door Oost-Europa heen loopt, is het een mooie leidraad voor de route. Andere landen, andere steden, maar allen verbonden met de Donau. Met 2.829 kilometer is de Donau de op één na grootste rivier van Europa. Alleen de Wolga is langer.

Met de interrail mag je in totaal twee keer in Nederland reizen. Een keer om het land te verlaten en bij terugkomst natuurlijk weer om thuis te komen. Omwille van de tijd zijn wij naar Belgrado Servië gevlogen om vervolgens vanaf Novi Sad, de tweede stad van Servië, de treinreis te laten beginnen.

1. Novi Sad - Servië

Dat de reis in Novi Sad start is niet toevallig. Dankzij Festival Travel worden korte citytrips gemakkelijk afgewisseld met het bezoeken van internationale festivals. In Novi Sad wordt jaarlijks het festival EXIT georganiseerd op een bijzondere locatie, namelijk een fort. Normaal gesproken is dit fort misschien wel het hoogtepunt voor bezoekers aan de stad als het om de geschiedenis van Novi Sad gaat. Maar tijdens het EXIT draait het juist om het nu. Dansen onder een heldere sterrenhemel tot de zon opkomt. Letterlijk.

fort-EXIT-festival
Het EXIT festival heeft een bijzondere locatie: een oud historisch Fort
donau
De Donau nemen we als leidraad voor deze trip. We komen hem op (bijna) alle plekken tegen!

De treinreis gaat verder

Na een paar dagen festival en overdag wat sightseeing, is het tijd om door te reizen. De verbinding tussen Novi Sad en de volgende stop Boedapest is misschien niet optimaal, het is wel een rit vol beleving. De ruim 7 uur durende reis (met de auto doe je er ongeveer 2,5 uur over) werd in ons geval afgelegd met een oud, zelfs ietwat krakemikkig treintje. Servië ligt natuurlijk in Europa, maar behoort (nog) niet tot de Europese Unie. Ze zijn momenteel slechts een kandidaat-lidstaat, wat inhoudt dat ze mogelijk in de toekomst daadwerkelijk lid worden. Omdat ze dat nu nog niet zijn, is de grens tussen Servië en Hongarije nog met grenscontrole.

Vlak voor de grens stopt de trein bij een perron. Hier stappen niet alleen nieuwe treinreizigers in of uit, de grensbewaker doet hier zijn entree. Ondanks dat we allemaal hebben geleerd nooit je paspoort aan een vreemde mee te geven, levert iedereen hier stilzwijgend zijn of haar belangrijkste document in. Natuurlijk durft niemand een nee te verkopen aan de grensbewaker die indrukwekkend gekleed gaat met diverse wapens en stokken op zak. Na ruim 10 tot 15 minuten uit beeld te zijn verdwenen, komt hij met de hele stapel paspoorten weer terug in de trein om ze, voorzien van Servische stempel, terug te geven.

De trein gaat weer verder, maar voor korte duur. Na zo’n 10 minuten rijden, zijn we in Hongarije aangekomen en staat de volgende grenscontrole op het programma. Als EU burger een makkelijkere controle, want we hebben hier geen stempel nodig. Wel moeten we hier overstappen op een Hongaarse trein, die gelukkig een stuk moderner is, inclusief airco.

novi-sad-servie
In Novi Sad nog geen digitale borden, maar een poster om uit te vinden vanaf welk perron de trein vertrekt.
carlissa-trein
Onderweg kom je wisselende natuur en landschappen tegen.
paspoortcontrole-trein
De grenscontrole van Servië, gaat net even anders dan je zou verwachten!
grenscontrole-trein
Maar ook de grenscontrole van Hongarije is bijzonder. Al is het maar omdat alle treinreizigers moeten verhuizen naar een andere trein.

2. Boedapest - Hongarije

Na een paar festival dagen is het natuurlijk wel fijn om even wat extra slaap in te halen. Dat kan in het super centraal gelegen Rum Boedapest boetiekhotel. Helaas is er niet heel veel tijd om bij te komen, want ook in Boedapest is er veel te zien en te doen.

Onderweg hebben we hem niet de hele tijd goed kunnen volgen, maar eenmaal in Boedapest is die daar weer; de Donau. Natuurlijk ligt deze centraal in het midden van de stad en dus zijn veel hotspots en toeristische attracties aan de Donau of relatief dichtbijgelegen. Wil je je snel verplaatsen, huur dan eens een elektrische step. Ze zijn iets duurder dan het huren van een fiets, maar helpen je wel om af en toe de heuveltjes wat makkelijker op te komen.

En weer terug in de trein... De volgende stop is Bratislava, Slowakije. Het gaat hard, want dit is alweer het derde land voor het landenlijstje. De treinreis tussen Bratislava en Hongarije is een stuk korter en gemakkelijker. Hier geen grenscontroles omdat beide landen tot de Europese Unie behoren. De treinreis duurt ongeveer 2 tot 3 uur.

3. Bratislava - Slowakije

De Donau ligt niet alleen centraal, het is vaak ook een scheidingslijn tussen het nieuwe en het oude gedeelte van een stad. Dat is bij Bratislava ook goed te zien. Aan de oude historische zijde, ligt het kasteel van Bratislava. Het is leuk om deze te beklimmen, want het geeft je een mooi uitzicht over de stad en het platteland van Slowakije, Hongarije én Oostenrijk. Doordat Bratislava op de grens van deze drie landen ligt, kun je met het blote oog de windmolens in Oostenrijk en de bossen van Hongarije zien.

Zie jij het water van de Donau met een mooie blauwe kleur? Dan geloven de inwoners van Bratislava dat je een geliefd persoon bent of misschien juist verliefd bent. Zie je die kleur niet, dan gaat het met de liefde niet helemaal voor de wind. Wees niet getreurd, want gelukkig is er volgens hen wel een oplossing: het water van de fontein op de promenade in het oude centrum, is altijd blauw gekleurd.

parlement-hongarije
Het parlement van Hongarije is een van de meest bijzondere gebouwen aan de Donau in Boedapest. Huur een step en cross lekker langs de rivier om alle andere hotspots te zien.
hotel-rum-boedapest
Hotel Rum Boedapest heeft een fantastisch uitzicht. Dat is nog eens lekker wakker worden terwijl je een goed ontbijt naar binnen werkt.
badhuis
In Boedapest ga je naar een traditioneel badhuis
kasteel-bratislava
Het Kasteel van Bratislava is ook direct aan de Donau gelegen. Door de vier punten op de hoeken, lijkt het volgens velen een omgekeerde tafel.
carlissa-boot
Welke kleur water zie jij? Blauw? Dan ben je geliefd of verliefd!

Daar gaan we weer! Na twee steden te hebben gezien, is het weer tijd voor een festival. We pakken onze tickets in de hand en stappen in de trein richting Trencin, iets noordelijker gelegen in Slowakije.

4. Trencin - Slowakije

In Slowakije wordt jaarlijks het Pohoda festival gehouden. Ook dit festival heeft een bijzondere locatie; het verlaten vliegveld van Trencin. In tegenstelling tot het EXIT festival, is Pohoda vooral gericht op families en gaat het festival de hele dag door. Er is naast muziekoptredens ook een breed programma met onder andere cabaret en workshops. Je kunt je hier bijna 24 uur per dag vermaken. Om 09.00 uur starten de activiteiten en om 05.00 uur wordt de traditionele volksdans gehouden. Daarmee wordt eigenlijk de viering van de zon gedaan, zodat iedereen weer aan een nieuwe dag kan beginnen.

treinstation-hongarije
Vanuit de trein niet alleen landschappen, maar ook bijzondere gebouwen en mooie treinstations.
festival-pohoda
Jong en oud. Iedereen is op het festival welkom. Sta dan dus ook niet verbaasd te kijken wanneer je kleine kinderen rond ziet rennen.
Pohoda-festival
Het festival start om 09.00 uur in de ochtend en gaat de hele dag door. In de avond staan de grote muziekartiesten op het programma.

Het laatste stuk van de treinreis: vanuit Trencin moeten we eerst weer terug naar Bratislava. Die rit duurt zo’n twee uur. Vanaf Bratislava is het vervolgens slechts een klein uur met de trein naar Wenen. Omdat Bratislava, Wenen en Boedapest zo dicht bij elkaar liggen, is het zeer gemakkelijk om in één week al vier landen aan te doen. Kun je nagaan hoeveel landen je kunt aandoen als je 3 of 4 weken met een interrail pass op pad gaat. Natuurlijk ligt Oostenrijk ook binnen de Europese Unie en dus is het een zeer gemakkelijke treinreis zonder grenscontroles.

5. Wenen - Oostenrijk

Wenen is voor velen de stad van Sissi en veel bezoekers zullen dan ook het Sissi museum bezoeken of één van de paleizen bekijken waar zij heeft gewoond. Ook al ga je geen enkel paleis of museum binnen, de hoffelijke sferen zullen je in deze stad niet ontgaan. Als is het maar dat in iedere straat wel een paard met koets als plaatselijke Uber wordt gebruikt.

In Wenen is het heerlijk om de toch wat intensieve route wat rustiger af te sluiten. Zo zijn er veel theaters en bioscopen in de stad te vinden. Ga je voor die laatste optie, zorg dan dat je naar de internationale bioscoop gaat, want ook in Oostenrijk worden anders bijna alle films nagesynchroniseerd.

Waar gaat jouw reis heen?

De door ons bedachte 'Donau route' is natuurlijk slechts een optie uit velen. Met een Global Continuous pass kun jij onbeperkt reizen door alle aangesloten landen en voeg je met gemak nog wat extra landen aan jouw landenlijstje toe. De combinatie van stad en festival is dankzij een combinatie ticket voor de interrail en de festivals heel gemakkelijk te boeken bij Festival Travel. Kun je daarna gaan bedenken welke stops je allemaal wilt maken.

wenen-koets
Overal in de stad zie je paarden met koetsen rondrijden
wenen-kerk
Wenen is vooral een statige stad met veel paleizen en bijzondere gebouwen
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies