Zomer14.07.2014

Mountainbiken, spa wellness en hiking in Méribel


Dag 4: Sport en fondue op hoog niveau

Het is droog en onze gidsen Olivier Guilbert en Laurent Mancone geven groen licht om eindelijk een mountainbiketocht door de bergen te maken. Het aantal mogelijkheden in Méribel is groot. De liften brengen je naar vrijwel iedere plek die je maar wilt. Vanuit het dal, maar ook vanaf de bergdorpen zijn er heel veel uitgezette routes voor zowel beginnende mountainbikers (groen) tot avontuurlijke downhill tracks voor echt ervaren bikers (zwart). Wat dat betreft zijn er wel overeenkomsten met skiën. Mountainbiken is een sport die je niet ongetraind kunt doen. Beide gidsen zijn opgegroeid in dit gebied en hebben ondanks hun nog jonge leeftijd veel ervaring. 

Verhuur van mountainbikes in M\u00e9ribel
Verhuur van mountainbikes in Méribel
M\u00e9ribel heeft een groot aantal moderne skiliften
Méribel heeft een groot aantal moderne skiliften
Laurent Mancone en Olivier Guilbert
Laurent Mancone en Olivier Guilbert
De smalle paden zijn verboden voor iedereen behalve Mountainbikers
De smalle paden zijn verboden voor iedereen behalve Mountainbikers
Fotosessie na een lange afdaling
Fotosessie na een lange afdaling

Je wordt ook wel jaloers op deze mannen die van hobby hun beroep hebben gemaakt en dagelijks door de overweldigende natuur rijden. De seizoenen zorgen ook voor hen voor afleiding. Zo zijn er nu ook downhill wedstrijden in de sneeuw. Olivier is echte downhill expert en doet mee aan de wedstrijden. Laurent heeft ondanks zijn nog jonge leeftijd een bijzonder rol in downhill competities. Het is verantwoordelijk voor het parcours en de veiligheid van de mountainbikers. Bij de sport gebeuren ondanks alle voorzorgsmaatregelen nog steeds ongelukken. Met 50 km per uur en harder je van een berg af laten knallen is ontzettend cool maar een klein stuurfoutje is hier al snel fataal. 

Onze tocht maken we vanuit het dorp waarna we met een van de gondelliften van Méribel omhoog gaan naar het tussenstation van de Tougnète. Van daaruit biken we richting het Lac du Tuéda. Het meer is tevens de ingang naar het eerste en oudste ‘Parc National’ in Frankrijk wat in 1962 werd toegewezen. De omgeving is al even mooi. Ook vandaag geldt dat we liever zon hadden gehad. Maar de wolken soms om je heen, dan weer boven of onder je geven je toch een bijzonder gevoel.

Onze gidsen laten zien wat echt Mountainbiken is
Onze gidsen laten zien wat echt Mountainbiken is
Het parcours is bochtig en smal
Het parcours is bochtig en smal
Het hoog gelegen Lac du Tu\u00e9da
Het hoog gelegen Lac du Tuéda
Travelvalley in Meribel
Travelvalley in Meribel

Het mountainbiken is er fantastisch. Een van onze reisgenoten schrijft voor een e-bike magazine en heeft een e-bike, maar deze is nog zo nieuw dat de batterij eerst nog had moeten worden opgeladen. Voor hem is het extra werken want deze fietsen zijn aanzienlijk zwaarder. E-bikes nemen ook hier in deze gebieden snel toe in populariteit. De gemiddeld 250 kW extra power biedt net meer om ook langere en steilere hellingen te nemen voor minder ervaren bikers. Je moet nog steeds wel fietsen, het is geen motor en hoe langzamer je fietst hoe minder ondersteuning. Wat dat betreft zijn er nog wel wat misverstanden.

De omgeving van het Lac du Tuéda is al even mooi. Het is een klein dal waar je wordt omringd door de natuur en de bergen. In de winter ligt hier minimaal 1,5 meter sneeuw, vertelt onze gids. Omdat er niet wordt geskied op deze plek is de sneeuw op z’n mooist. Wel zie je veel sporen van dieren, vertelt hij. Ook dan is het genieten. Nadat we het meer en de omgeving hebben verkend is het op de mountainbikes downhill naar het dorp via goed aangegeven tracks. Daar pakken we nog even de gondellift voor een in restaurant l’Arpasson.

De omgeving van Lac du Tu\u00e9da
De omgeving van Lac du Tuéda

Aan het einde van de middag genieten van een spa en wellness in het grote sportcentrum in Méribel. Dit is 1992 geopende multisportcentrum voor de Olympische Winterspelen van Albertville heeft o.a. een (Olympische) ijshockeyhal, een klimbaan, een binnen- en buitenzwembad en sinds 2008 ook een spa en wellnesscentrum waar we een massage krijgen en genieten van de sauna en de bubbelbaden. Volledig relaxed keren we terug naar ons hotel voor een volgende inspanning die voor ons achteraf wel als ‘het moment’ hier in Méribel blijkt te zijn.

Het logo van de Olympische spelen van Albertville uit 1992
Het logo van de Olympische spelen van Albertville uit 1992
De ijshockeyhal waar werd gespeeld tijdens de Olympische spelen
De ijshockeyhal waar werd gespeeld tijdens de Olympische spelen
Spa en Welness in M\u00e9ribel
Spa en Welness in Méribel
Uitzicht_spa_meribel
Uitzicht_spa_meribel
Uitzicht_spa_meribel
Uitzicht_spa_meribel

Samen met berggids Nicolas gaan we te voet naar een van de andere bergtoppen. Na een korte rit met zijn busje komen we aan in Les Allues waar we boven in het dorp parkeren. Nicolas gaat met ons boven een fondue in de natuur bereiden met alleen regionale producten. Dat betekent dat we alles wat we gaan eten mee naar boven moeten nemen.

Het bergpad wordt al snel steil. Het tempo gaat omlaag en we moeten kleine pasjes maken van Nicolas. Dit is zijn werk en zijn leven, vertelt hij. Hij organiseert deze tochten het gehele jaar door voor kleine en grotere groepen. Daaronder vallen dit soort tochten, maar ook in de winter dagtochten in de sneeuw tot 2850 meter hoogte. Zodra het echt alpinisme wordt draagt hij het over aan ervaren gidsen. Dat is niet mijn ding, vertelt hij. Zijn roots liggen in Normandië maar al jong werd hij gefascineerd door de bergen. Nicolas is 52 en doet dit werk nu al 26 jaar en nog steeds met heel veel plezier.

In de natuur vinden we overal bloemen. Gelukkig stopt hij vaak om uitleg te geven. Zijn passie in de verhalen die hij vertelt is voor ons allen voelbaar. Voelbaar is ook het omhoog klimmen. De sauna heeft er voor gezorgd dat onze poriën openstaan, wat in combinatie met de vochtigheid en de lichte mist ervoor zorgt dat onze brillen beslaan van de transpiratie. Je merkt nu pas goed hoe zwaar wandelen in de bergen kan zijn en dat je altijd moet zorgen voor extra warme en droge kleding.

Als we eenmaal op plek aankomen waar Nicolas ons gaat verrassen is het genieten in het kwadraat. De plek ligt ergens onder de top van deze kleinere berg en is een minidalletje met heel veel bomen. Nicolas heeft een verrassing en wil ons het uitzicht naar de Mont Blanc laten zien. Het is zijn spel, want op de plek waar we dit uitzicht moeten krijgen kijken we aan tegen de wolken om ons heen. Bij helder weer kun je hem zien, glimlacht hij. ‘Vinden jullie hem ook zo mooi?’. We spelen mee, het moment is bijzonder. Ook hier krijgen we weer uitleg over de bloemen.

Daarna beginnen de voorbereiding voor ons diner aan de picknicktafel. Nicolas heeft speciaal voor ons zelfs glazen meegenomen, want we doen ook een wijnproeverij, zegt hij. Een seconde later tovert hij 3 flessen wijn uit een andere rugzak. Langzaam begrijpen we waarom die rugzakken zo zwaar zijn. Op het menu staat verder een fondue van witte wijn met de lekkerste kaas die je hiervoor kunt krijgen, de reblochon. Hij heeft 3 hele kazen meegenomen, na zo’n inspanning is een halve kaas per persoon voldoende. Gedroogde champignons en wat peper maken het af. Verder staan er wat gedroogde worsten op het menu als voorgerecht.

Terwijl de fondue wordt klaargemaakt proeven we de wijnen van Philippe Grisard. Het is genieten in het kwadraat. De omgeving, de verhalen van Nicolas, alles lijkt hierboven te kloppen. De natuur werkt ook mee, regelmatig komen er flarden mist voorbij die de omgeving alleen nog maar mooier maken. Als het langzaam donkerder wordt, ruimen we alles op en dalen we terug naar ons vertrekpunt. Nicolas geeft ons mijnwerkerslampen om goed de weg terug te vinden op de steile paden. Toch moeten we ze uit doen en een worden met het donker. De witte plekken die je op het pad kunt onderscheiden zijn stenen en het is waar. Na verloop van tijd wennen je ogen aan de duisternis en wandelen we langzaam omlaag. Voor iedereen die naar de omgeving in Méribel gaat kunnen we echt adviseren om een tocht met Nicolas te gaan maken. Het is een ervaring die je niet snel meer vergeet.

<font>Nicolas onze berggids<\/font>
Nicolas onze berggids
De bloemen die er groeien zijn prachtig
De bloemen die er groeien zijn prachtig
<font>Stijle paden <\/font>
Stijle paden 
<font>Nicolas maakt het diner klaar<\/font>
Nicolas maakt het diner klaar
<font><font>Kaasfondue<\/font><\/font>
Kaasfondue
De zelf meegebrachte wijn
De zelf meegebrachte wijn
Genieten
Genieten
Dineren in de natuur
Dineren in de natuur
De Sovoyaardse fondue, klaargemaakt op de berg is echt bijzonder
De Sovoyaardse fondue, klaargemaakt op de berg is echt bijzonder
Downhill met mijnwerkerslampen
Downhill met mijnwerkerslampen
Het uitzicht als we terug gaan is ook in het donker geweldig
Het uitzicht als we terug gaan is ook in het donker geweldig
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Frankrijk

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Orange is een authentiek Frans stadje in het hart van de Vaucluse. Het is een van de departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuiden van Frankrijk. Wie de beroemde Autoroute du Soleil rijdt, komt er vanzelf langs.

Stedentrips03.06.2024

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn.

Ontspanning01.06.2024

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

Het Romeins theater van Orange - officieel Théâtre Antique d'Orange - is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus.

Stedentrips29.05.2024

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains