`

Zomer09.02.2022

Rust, ongerepte natuur en mooie stadjes: dat is de Extremadura in Spanje


Wil je rust, ruimte, bijzondere natuur én cultuur in je vakantie en wil je massatoerisme vermijden, dan moet je zeker eens een bezoek brengen aan de Spaanse regio Extremadura (230 kilometer ten westen van Madrid). Hier vind je dit allemaal. In het bergachtige landschap domineren steen- en kurkeiken, afgewisseld met stukken Spaanse prairie, die hier dehesa heet. In het grote, beschermde Nationaal Park Monfrague kun je zomaar de Iberische lynx, de grootste kolonie monniksgieren ter wereld en talloze andere roofvogels spotten. Maar ook cultureel kom je hier zeker aan je trekken met een bezoek aan de mooie stadjes Guadalupe, Trujillo, Cáceres en niet te vergeten Mérida, de op Rome na belangrijkste stad van het Romeinse Rijk. Genoeg te zien en beleven in de Extremadura!

Onze uitvalsbasis? Finca Las Abubillas in Jaraceijo, van een gastvrij Nederlands echtpaar. Een fijne plek om te verblijven en vanaf hier de omgeving te verkennen. De finca heeft bungalows met een eigen terras en een heerlijk zwembad. Wij vertellen je welke mooie dorpen en steden in de regio een bezoek waard zijn!

<em>Ongerepte natuur, in de Extremadura vind je dat nog volop.<\/em>
Ongerepte natuur, in de Extremadura vind je dat nog volop.

Romangordo

Op zo’n dertig kilometer van onze verblijfplaats Jaraceijo ligt het dorpje Romangordo. Via de oude, schilderachtige snelweg naar Madrid, waar we op de hele route geen enkele andere auto tegenkwamen, ben je in ruim een half uur in dit dorp. Het staat bekend om zijn unieke muurschilderingen. De street art hier is bedrieglijk echt en soms vraag je je af of het nu een echte garagedeur is of een schildering. Wandel op je gemak rond in het kleine plaatsje met nog geen 250 inwoners.

<em>Mooie street art in Romangordo.<\/em>
Mooie street art in Romangordo.

Guadalupe

Je moet beslist een bezoek brengen aan Guadalupe, een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Spanje met een prachtig klooster: Real Monasterio Senora de Guadalupe. Guadalupe staat op de lijst met mooiste dorpen van Spanje. Je vindt er, behalve het klooster, schilderachtige straatjes en huizen met overhangende balkons, waar je ook in de warme zomer fijn in de schaduw loopt. Er zijn genoeg café’s en terrassen om even uit te blazen. Houd wel rekening met de Spaanse sluitingstijd van winkels en bezienswaardigheden tussen 14.00 en 17.00 uur. Wij reden ernaartoe via een prachtige rit door de bergen, maar er is ook een snellere route.

<em>Het klooster in Guadalupe.<\/em>
Het klooster in Guadalupe.

Trujillo

In het historische centrum van Trujillo staat op het Plaza Mayor het standbeeld van Francisco Pizarro, de ontdekker van Peru. Bij een wandeling door dit, op een granieten heuvel gelegen stadje, kom je zijn naam regelmatig tegen. Op de top staat een kasteel van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de dehesa. Ook kun je de ruïnes van een oud fort bezoeken met een ondergronds waterreservoir. Moe geworden van de wandeling? Op het Plaza Mayor kun je heerlijk op een terrasje uitrusten. Er zijn volop leuke winkels om rond te neuzen. Ook Trujillo staat overigens op de lijst van mooiste Spaanse stadjes!

<em>Het mooie Trujillo is een heerlijke stad om in rond te struinen.<\/em>
Het mooie Trujillo is een heerlijke stad om in rond te struinen.

Cáceres

Cáceres, de hoofdstad van de regio Extremadura, is al in 1968 door de Raad van Europa uitgeroepen tot het Derde Monumentale Complex van Europa (na Praag en Tallinn). Twintig jaar later is de stad, gesticht in 25 voor Christus, bovendien geplaatst op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Nog steeds wordt het eeuwenoude centrum omringd door muren. Als je door de historische binnenstad met zijn smalle straatjes dwaalt verbaas je je over de architectuur. Je kunt er tientallen kerken en kloosters bezoeken. Toen wij de stad bezochten regende het helaas de hele dag (ondanks het warme, Mediterrane klimaat) en zijn we het indrukwekkende Albije museum in gevlucht. Ben je niet zo van de musea en kerken? In het oude centrum vind je tientallen leuke winkeltjes met een variatia aan streekproducten. Vergeet niet om een busje van de beroemde Pimenton te kopen, de gerookte paprika, een echt streekproduct. Op het centrale plein zijn voldoende gezellige restaurantjes om te lunchen.

<em>C\u00e1ceres staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.<\/em>
Cáceres staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Mérida

Een absoluut hoogtepunt tijdens ons bezoek aan de regio Extremadura was de stad Mérida. Hoewel we al regelmatig Romeinse oudheden bezocht hebben zagen we ze zelden zo mooi en indrukwekkend als in deze stad, die is gesticht door de Romeinse keizer Augustus. Het was destijds een van de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk.

Gelukkig zijn er nog een aantal gerestaureerde monumenten en bezienswaardigheden bewaard gebleven. Je kunt per locatie een ticket kopen, maar ook een gecombineerd toegangsbewijs (in 2021 betaalde je hiervoor €16) voor alle monumenten. Sla vooral het amfitheater, theater en het naastgelegen museum niet over. In het amfitheater konden 16.000 toeschouwers naar de gladiatorengevechten kijken. Ernaast ligt het theater, waar in de Romeinse tijd 6000 bezoekers welkom waren. Ook nu nog worden er regelmatig voorstellingen gegeven.

<em>M\u00e9rida barst van de monumenten.<\/em>
Mérida barst van de monumenten.

Grenzend aan het Theatro Romano vind je een aantal barretjes. Strijk neer op één van de terrassen om even uit te rusten van het dwalen door de opgraving. Breng, als je uitgerust bent, een bezoek aan het museum voor Romeinse kunst, dat in een heel indrukwekkend gebouw pal naast het theater ligt. Er is een ongelooflijke hoeveelheid Romeinse kunst te zien dat in Mérida gevonden is. Vooral verbazingwekkend zijn de grote mozaïekvloeren die nog in zeer goede staat zijn en je zo wel op je eigen vloer zou willen hebben.

<em>M\u00e9rida is behoorlijk fotogeniek!<\/em>
Mérida is behoorlijk fotogeniek!
<em>Moza\u00efekvloeren die je zo in je eigen huis wil hebben.<\/em>
Mozaïekvloeren die je zo in je eigen huis wil hebben.

Gierenrots Peñafalcon

Deze gierenrots, waar wel 40 paar vale gieren broeden, is één van de meest bezochte plaatsen in Extremadura. Het is ook de enige plek in de regio waar het weleens druk kan zijn. Op aanraden van onze gastheer gingen we er ’s middags om half vier naartoe en niet voor niets. Met de rivier de Taag in de diepte en de rots tegenover je geniet je hier van een geweldige vliegshow. Tientallen gieren vlogen vlak over onze hoofden, streken neer achter ons op de rots of op een uitstekende rotspunt in de rivier. Hoewel je ze met het blote oog zeker ook goed kunt zien is een verrekijker natuurlijk ook handig. Met een beetje geluk zie je daarmee op de rots aan de overkant ook de Spaanse keizerarend broeden.

<em>Neem een verrekijker mee om gieren te spotten!<\/em>
Neem een verrekijker mee om gieren te spotten!
<em>Op de gierenrots is je kans om gieren te spotten bijna 100%.<\/em>
Op de gierenrots is je kans om gieren te spotten bijna 100%.

Terug op de finca kun je natuurlijk altijd een duik nemen in het fijne zwembad. Loop daarna naar het dorp Jaraceijo (500 meter), strijk neer op een van de terrassen en bestel een aantal van die lekkere raciones. Wij bestelden voor vier personen zes schotels met salades, aardappelkroketjes, kip in roomsaus en nog meer heerlijkheden, en dat was meer dan genoeg. We waren nog geen 50 euro kwijt, inclusief de wijn. Nog een voordeel van de mooie Extremadura!

<em>Het zwembad op finca Las Abubillas.<\/em>
Het zwembad op finca Las Abubillas.

Vakantie naar de Extremadura

De regio Extremadura biedt ook voor wandelaars volop mogelijkheden. Of maak een combinatie van een autorit met daarna een stukje wandelen. Wij reden een mooie tocht van 34 kilometer door de dehesa en kwamen uit bij de rivier Almonte. Aan de oever hebben we gepicknickt en daarna een eind langs de rivier gewandeld. Als je geluk hebt zie je hier spelende otters!

De beste tijd om de regio te bezoeken is het voor- en najaar, wij waren er in oktober. In de zomer kan het erg warm zijn, maar als je leeft zoals de Spanjaarden, ’s morgens en later op de middag erop uit en tijdens de warmste uren zwemmen of een siësta houden, is het in de zomer ook een fijne bestemming. In het voorjaar staat de dehesa in bloei, in het najaar kun je zomaar burlende herten tegenkomen. En bijna altijd schijnt de zon!

Extremadura vakantie
Extremadura vakantie

Op vakantie naar de Extremadura

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar deze rustige regio? Dan kunnen deze tips je helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Om de Extremadura te bezoeken kun je het beste vliegen op Madrid. Goedkope vliegtickets vind je via TIX.nl.
  • Een goede huurauto is natuurlijk onmisbaar. Boek deze via Sunny Cars.
  • Verblijf in de Extremadura op een mooie finca. Deze boek je bij Booking.com .
  • Wij verbleven in een bungalow op het fijne Finca Las Abubillas.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Spanje

De 8 coolste dingen om te doen in Bilbao

Bilbao is de stad van de pintxos én van een van de beroemdste musea wereldwijd. Oude en nieuwe architectuur geven de Baskische stad sfeer. Het is de perfecte bestemming voor een korte stedentrip: je bent er zo en er is...

Stedentrips26.08.2023

De 8 coolste dingen om te doen in Bilbao

Van vulkanen tot magische rotsen: hier moet je heen als natuurliefhebber

Spanje is super populair dit jaar. Niet alleen het vasteland, maar vooral de eilanden. De natuur op deze eilanden loopt zo erg uiteen dat veel natuurliefhebbers voor Spanje kiezen. Heb je nog geen vakantie geboekt dit ja...

Natuur11.08.2023

Van vulkanen tot magische rotsen: hier moet je heen als natuurliefhebber

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Dit zijn de 6 coolste dingen om te doen in Madrid

Een stedentrip naar Madrid, waar zullen we beginnen? Madrid, zoals elke Europese stad, is niet gezegend met het warmste weer tijdens de wintermaanden. Toch is de winter een sfeervolle periode voor een stedentrip naar de...

Stedentrips16.01.2023

Dit zijn de 6 coolste dingen om te doen in Madrid

stedentrip in de winter
Dit zijn de 20 mooiste dorpjes van Spanje

Mooie dorpjes heeft Spanje volop, verspreid over het hele land. Maar wat zijn nu de aller mooiste? De Spaanse krant El País is voor jou op zoek gegaan naar de mooiste dorpjes van Spanje. Uit een voorselectie van 250 dor...

Stedentrips12.01.2023

Dit zijn de 20 mooiste dorpjes van Spanje

los pueblos más bonitos de España
El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Wat zou jij doen als je gevraagd wordt om één van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld te lopen en deze vast te leggen met een 360° camera? Ik hoefde niet lang te twijfelen, want de Caminito del Rey wandelroute (o...

Natuur02.01.2023

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Vastgelegd met een 360° camera
Ontdek de mooiste plekken op Gran Canaria met deze 3 roadtrips

Gran Canaria is misschien wel het bekendste Canarische eiland. Jaarlijks weten miljoenen toeristen het Spaanse eiland te vinden vanwege het zachte, subtropische klimaat op nog geen 5 uur vliegen vanuit Nederland. We doen...

Zomer02.11.2022

Ontdek de mooiste plekken op Gran Canaria met deze 3 roadtrips

de leukste routes om te rijden
Ontdek Cáceres, een monumentaal wonder in de Extremadura in Spanje

Inmiddels heb ik meerdere roadtrips gemaakt naar de Algarve - waaronder deze, volledig elektrisch. Op de route richting Portugal steken we bij Bilbao omlaag. In in het Spaanse binnenland passeer je dan ook de streek Extr...

Stedentrips31.10.2022

Ontdek Cáceres, een monumentaal wonder in de Extremadura in Spanje