Zomer31.03.2023

Ontdek de 8 mooiste plekken in Zuid-Finland


Zo ver als je kunt kijken zie je niets dan natuur. Alleen wat knusse rode houten huisjes die het eindeloze landschap doorbreken. Om je heen is er niets dan rust en stilte. De zon zorgt voor een aangename warmte. Op je eigen privéstrand neem je een verfrissende duik. Het is precies hoe een vakantie in Zuid-Finland eruit kán zien. Het is een regelrechte droombestemming voor iedereen die houdt van toffe outdoor-activiteiten, zoals hiken, mountainbiken of kanoën, maar die ook weg van de massa wil. De mooiste plekken en de beste tips voor Zuid-Finland hebben wij voor je verzameld!

Wist je trouwens dat de Finnen het gelukkigste volk op aarde zijn? Dit is waarom!

Zuid-Finland: hoe kom je er?

Je kunt met je eigen auto naar Zuid-Finland rijden. Dat is over land wel een heel eind rijden: via Duitsland, Polen en de Baltische Staten is het ongeveer 2.300 kilometer rijden.

Er zijn meer opties om naar Zuid-Finland te reizen. Het is ongeveer vijf uur rijden naar Travemünde in Duitsland, waar je de boot over de Oostzee kunt nemen. Deze boot brengt je naar Helsinki in het zuiden van Finland en van daaruit kan je vakantie beginnen. De bootreis van Travemünde naar Helsinki duurt ongeveer 29 uur. Het voordeel van de boot nemen is dat jij onderweg lekker kunt ontspannen.

Het kan overigens nog veel sneller door te vliegen en een fly & drive naar Zuid-Finland te boeken bij Voigt Travel. Met een directe vlucht vanaf Rotterdam The Hague vlieg je naar Savonlinna, waar je meteen in het hart van de Finse meren bent.

Het land van duizend meren

Finland is een groot land, zo’n 8,5 keer groter dan Nederland. Er wonen slechts vijf miljoen mensen dus je begrijpt dat dit een vakantiebestemming is waar je vooral rust, ruimte en natuur zult vinden. Misschien ken je de bijnaam van Finland wel: het land van duizend meren. In werkelijkheid zijn het er nog veel meer: ruim 188.000.

Wist je dat er in Finland een ‘allemansrecht’ geldt? Dat houdt in dat je in het hele land vrije toegang hebt tot de natuur. Je mag dus in feite overal wildkamperen. Je mag er zelf eten plukken zoveel je wil, zolang je de natuur maar niet beschadigt. Je moet te allen tijde respect voor de natuur tonen en voor de privacy van de bewoners. Dit allemansrecht geldt niet in de beschermde natuurgebieden zoals nationale parken. In nationale parken mag je alleen op de daarvoor aangewezen kampeerplekken overnachten.

Wil jij in de zomer op vakantie naar Zuid-Finland? Dan zijn dit de acht mooiste plekken die je niet mag missen!

Van bovenaf zie je het pas echt goed: Finland is het land van duizend meren
Van bovenaf zie je het pas echt goed: Finland is het land van duizend meren

1. Zwemmen in het Saimaameer

In het land van duizend meren is er eentje die eruit springt: het Saimaameer. Met 4.500 km² is het het grootste meer van Finland en ook een van de grootste meren van heel Europa. Het Saimaameer ligt 76 meter boven de zeespiegel en het is zonder twijfel een van de mooiste plekken in Zuid-Finland.

Al dat water in Finland nodigt natuurlijk uit voor watersport: kanoën, kajakken, suppen, zwemmen. Omdat de zon in de zomermaanden niet ondergaat, is de temperatuur van de meeste meren zeer aangenaam om een duik te nemen.

Ook in het Saimaameer kan gezwommen worden, het water is in de zomer super helder. En er zijn ook een aantal mooie stranden te vinden.

  • Anttola Beach is waanzinnig mooi, langgerekt en het water is er ondiep. Perfect dus als je wil zwemmen met kinderen.
  • Ook rondom Puumala vind je een aantal mooie stranden, zoals Kotiniemi, Pistohiekka en Veeran Ranta.

Tip: aan het Saimaameer kun je op een hoop plaatsen sup’s huren om het water op te gaan. Doe dat bij zonsondergang, een magische ervaring!

Suppen op het Saimaameer: een magische ervaring
Suppen op het Saimaameer: een magische ervaring

2. De mooiste hikes in Nuuksio en Punkaharju

Finland bestaat – naast al dat water – voor 75 procent uit bossen. Het zal je niet verbazen dat je in Zuid-Finland dus ook waanzinnig mooie hikes kunt maken. Met name de nationale parken Kolovesi en Linnansaari zijn prachtig voor wandelaars.

Maar ook in de omgeving van Helsinki kun je mooie hikes maken. In Nuuksio National Park bijvoorbeeld, binnen een half uur rijden vanuit de hoofdstad Helsinki. Ook hier vind je veel mooie meren en een heuvelachtig landschap. Doe de Korpinkierros Trail, dat is de allermooiste trail die je in Nuuksio National Park kunt doen.

Ook een schitterend gebied om te wandelen is de Punkaharju heuvelrug. Het Finse natuurschoon is haast overweldigend. Heel tof om te doen is de Kokonharju Trail van ongeveer drie kilometer. Je wandelt door eeuwenoude, ruige bossen en komt hier helemaal tot rust.

Je kunt hier in de zomer waanzinnig mooie hikes maken
Je kunt hier in de zomer waanzinnig mooie hikes maken

3. Wandel naar Paavolan Tammi: de mooiste boom van Finland

Met al die bossen in Finland zou je denken dat het niet bijzonder is om één specifieke boom te zien, maar dat is het zeker wel. Paavolan Tammi is een eik van (naar schatting) 300 jaar oud (eiken kunnen nog veel ouder worden). Deze bijzondere eik groeit op Lohjansaari Island, ongeveer een uurtje rijden van Helsinki. Alleen al de rit er naartoe is de moeite waard.

Via een mooi pad door de bossen van Lohja wandel je naar Paavolan Tammi. De stam van de eik is zo’n 12 meter hoog, het is vooral de omvang die indruk maakt. Mocht je in deze regio in Zuid-Finland zijn, dan zou ik zeker deze wandeling naar ‘de mooiste boom van Finland’ maken.

4. Ontdek de bijzondere Åland eilanden

Tussen Zweden en Finland in, daar waar de Oostzee overgaat in de Botnische Golf, liggen de Åland eilanden. Een plek die je niet mag missen als je in Zuid-Finland op vakantie bent. Ze zijn een tikkeltje eigenaardig: zelfstandig, maar toch niet helemaal, met hun eigen vlag en postzegels, en Zweeds is op deze Finse eilanden de voertaal.

Åland is een Finse, nagenoeg volledig autonome, regio die bestaat uit duizenden eilanden. Er zijn ongeveer 60 bewoonde eilanden, die met bruggen en veerboten met elkaar zijn verbonden. Je kunt dus prima eilandhoppen op de Åland eilanden.

Het idyllisch stadje Mariehamn mag je hier zeker niet missen, al zijn deze eilanden vooral een droomplek voor fietsers en wandelaars. Fietsers nemen graag de Åland Archipelago Trail (128 kilometer), die je echt op je gemak moet doen. Het is ook een van de mooiste plekken in Europa om in een kajak (of kano) te stappen. Peddelen lang de rotsachtige kustlijnen en ongerepte stranden is een van de leukste dingen om te doen in de zomer op de Åland eilanden.

Tip: Ålandstrafiken is een hele mooie eilandenroute die je met de ferry kunt doen. Zo ontdek je verschillende eilanden, zoals Brandö en Hummelvik.

De \u00c5land eilanden zijn een droom voor fietsers
De Åland eilanden zijn een droom voor fietsers
Een mooiere plek om te kano\u00ebn ga je niet vinden
Een mooiere plek om te kanoën ga je niet vinden

5. Ervaar de schoonheid van Linnansaari National Park

In een puur natuurland als Finland gaat het normale landschap naadloos over in een nationaal park (de beschermde bossen). Er zijn zoveel mooie plekken, dat het haast onmogelijk is een favoriet aan te wijzen. Het zou zomaar Linnansaari National Park kunnen zijn.

Linnansaari is het hart van het merengebied in Zuid-Finland, dat in de regio van het Saimaameer ligt. Met honderden eilanden en veel open water is het een regelrecht paradijs voor iedereen die gek is op water. Net als voor hikers, in Linnansaari vind je volop gemarkeerde wandelpaden door de natuur.

Aanraders om te wandelen in Linnansaari zijn:

  • Linnansaari circuit – 7,6 kilometer: dit is de populairste route met de mooiste uitzichtpunten
  • Linnonpolku trail – 1,9 kilometer: een stuk korter maar super gevarieerd
Doe het Linnansaari circuit, de mooiste hike in Linnansaari<span class=\
Doe het Linnansaari circuit, de mooiste hike in Linnansaari

6. Middernachtzon in Zuid-Finland

Eén van de allerleukste dingen die je in de zomer in Zuid-Finland kunt ervaren is de middernachtzon. In de zomermaanden gaat de zon hier niet (of nauwelijks) onder. Hoe noordelijker je reist in Scandinavië, hoe beter en langer je de middernachtzon kunt ervaren, maar ook in het zuiden van Finland kun je dit bijzondere fenomeen ervaren. Zeker rondom de zomerzonnewende op 21 juni.

Eigenlijk hoef je daarvoor niet naar een speciale plek. Iedere plek in de Finse natuur leent zich hiervoor. Al dat zonlicht geeft je ook een enorme energieboost. Het is dus ook heel goed voor je om je interne batterij hier in de zomer op te laden.

Ook in Zuid-Finland kun je de middernachtzon ervaren
Ook in Zuid-Finland kun je de middernachtzon ervaren

7. Ga terug in de tijd in Olavinlinna Castle

De geschiedenis van Olavinlinna Castle – het kasteel van St. Olaf – gaat terug naar het jaar 1475. De van oorsprong Deense ridder Erik Axelsson Tott vond in het zuiden van Finland een strategische plek om een krachtig fort te bouwen om de Russen te weren. Grote delen van het kasteel zijn perfect bewaard gebleven, overige delen zijn een jaar of 50 geleden goed gerestaureerd.

Olavinlinna Castle is het meest indrukwekkende en mooiste kasteel van heel Finland. Het kasteel staat op een rotseilandje in de Kyrönsalmi. Als je in het zuiden op vakantie bent, dan móét je hier natuurlijk naartoe. Ik zou dat in de avond doen, dat is het kasteel ook nog eens super mooi verlicht.

Olavinlinna Castle is een must-visit
Olavinlinna Castle is een must-visit

8. Verrassend Helsinki

Al die natuur doet je misschien ook wel even snakken naar een leuke stad. Daarvoor moet je natuurlijk in de Finse hoofdstad Helsinki zijn, die helemaal in het zuiden van het land ligt.

In Helsinki ontdek je vooral veel moderne architectuur, die je misschien helemaal niet in Finland zou verwachten. Het is een stad die je echt gaat verrassen.

Je kunt er heel goed winkelen, al is dat in Finland niet per se heel goedkoop. Het is een echte havenstad en het is sowieso leuk om door de haven te wandelen. Je vindt er volop leuke koffie- en eettentjes. Neem zeker even een kijkje bij het nieuwe, futuristische Oodi: het is de centrale bibliotheek van de stad, maar dit gebouw is zoveel meer. De architectuur is bewonderenswaardig, het is een innovatiecentrum en er wordt muziek gemaakt. Ga het zelf maar ervaren!

Een zomervakantie naar Zuid-Finland

Wil jij deze droomreis naar de Zuid-Finse natuur in de zomer maken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Dé specialist voor reizen naar Zuid-Finland in de zomer is Voigt Travel. Daar vind je het grootste aanbod natuurreizen naar Scandinavië in de zomer.
  • Bekijk hier alle actieve zomerreizen, voor iedereen die in de zomer wil de mooiste wildernis van Europa op een actieve manier wil ontdekken.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Finland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

24 uur in Helsinki: deze drie dingen mag je niet missen!

Wie in de zomer Fins Lapland wil bezoeken, zal een overstap moeten maken op Helsinki. Wij vlogen van Rovaniemi naar Helsinki. We boekten er een hotel, want, als je er dan toch bent, waarom zou je dan niet een dagje van d...

Stedentrips05.08.2023

24 uur in Helsinki: deze drie dingen mag je niet missen!

8 manieren om net zo gelukkig te zijn als de Finnen

Voor de zesde keer op rij zijn de Finnen door het jaarlijkse World Happiness Report benoemd tot de gelukkigste mensen ter wereld. Hoe doen ze dat toch en hoe kun jij dit gevoel ook ervaren? Wij bezochten Fins Lapland in...

Zomer03.08.2023

8 manieren om net zo gelukkig te zijn als de Finnen

ervaar zomer in Fins Lapland
Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Lapland is een van de leukste zomerbestemmingen van Noord-Europa. Het is de perfecte plek voor de échte natuurliefhebbers. Of eigenlijk voor iedereen die wel een dosis rust en ontspanning op een beeldschone plek kan geb...

Zomer10.03.2023

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Bossen zo ver je kunt kijken, talloze meren en af en toe een rendier op de weg: dit moet Fins Lapland zijn! Wij bezochten dit geliefde gebied in augustus, wat - samen met maart - de beste reistijd voor deze plek is. Waar...

Zomer29.08.2022

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Slapen in een ijshotel of prachtige accommodatie in de sneeuw? Als je toe bent aan een portie avontuur of luxe dan omarm je deze winter de kou en slaap je in één van de mooiste ijs- of sneeuwhotels van Europa. Een nach...

Winter02.11.2021

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Rovaniemi in Finland (tevens de hoofdstad van Lapland) is vooral bekend vanwege iemand die wereldwijd bekender is dan onze eigen Sinterklaas. Iemand met een naam die er verdacht veel op lijkt: Santa Claus ofwel de kerstm...

Winter11.12.2020

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Dit is waarom Finland het gelukkigste land ter wereld is

Heb je een paar dagen over en heb je geen idee waar je naar toe moet? Ben je een natuurfreak, gelukszoeker, city lover en avonturier in één? Wil je graag op echt allerlei gebied geïnspireerd worden? Finland is the pla...

Ontspanning14.06.2019

Dit is waarom Finland het gelukkigste land ter wereld is

be Finspired!

Verder lezen over Outdoor Reizen

De 6 mooiste bestemmingen voor single outdoor reizen

Kanoën in Zweden, hiken in Zwitserland of canyoning in Portugal: wil je op vakantie vooral actief bezig zijn in de natuur, dan zijn deze single outdoor reizen wellicht iets voor jou!

Algemeen11.07.2024

De 6 mooiste bestemmingen voor single outdoor reizen

De 5 leukste dingen om te doen in de Soča-vallei in Slovenië

De heldere blauwe rivieren die door Slovenië stromen maken indruk. Dat geldt zeker voor de smaragdgroene Soča-rivier. Het is een van de mooiste gletsjerrivieren van Europa. Deze rivier loopt over een lengte van 96 kilometer door het land, met daarnaast de Soča trail.

Natuur27.12.2023

De 5 leukste dingen om te doen in de Soča-vallei in Slovenië

Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië

Slovenië is een land waar je van de ene verbazing in de andere valt. En net als je denkt dat je álle mooie plekken gezien hebt, dan ontdek je de Great Soča Gorge. Smaragdgroen helder water dat door een schitterende, r...

Natuur03.11.2023

Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

Met indrukwekkende landschappen vol watervallen, bossen en bergmeren is het Zwarte Woud in Baden-Württemberg een van de mooiste regio's in Duitsland. Tussen al dat natuurgeweld liggen de mooiste Duitse dorpen verscholen...

Natuur26.10.2023

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

Vijf toffe tips om West-Zweden te ontdekken

In het zuidwesten van Zweden, met de stad Göteborg als toegangspoort, ligt een waanzinnige outdoor-bestemming op je te wachten. Een indrukwekkende kustlijn met rotsachtige eilanden en plateaubergen wordt afgewisseld met...

Natuur12.04.2023

Vijf toffe tips om West-Zweden te ontdekken

De 5 beste outdoor tips voor een vakantie in Salzkammergut

Salzkammergut is de verborgen parel van Oberösterreich. Deze regio in Oostenrijk is namelijk helemaal niet zo bekend onder Nederlanders en is indrukwekkend mooi. Hier ligt onder andere het beeldschone dorpje Hallstatt,...

Zomer12.03.2023

De 5 beste outdoor tips voor een vakantie in Salzkammergut

Dit wil je doen in Dalarna, Zweden: 5 toffe outdoor tips

De uitgestrekte bossen, glooiende heuvels en enorme meren in de Zweedse regio Dalarna nodigen uit om ontdekt te worden. Heb je zin om de natuur in te gaan? Dan is dit een uitstekende plek om je uit te leven op de allerle...

Natuur27.01.2023

Dit wil je doen in Dalarna, Zweden: 5 toffe outdoor tips

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Bossen zo ver je kunt kijken, talloze meren en af en toe een rendier op de weg: dit moet Fins Lapland zijn! Wij bezochten dit geliefde gebied in augustus, wat - samen met maart - de beste reistijd voor deze plek is. Waar...

Zomer29.08.2022

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland