Quinta dos Vales: bijzonder droomplekje in de Algarve

Quinta dos Vales: bijzonder droomplekje in de Algarve

Vorig artikel Volgend artikel

Soms kom je een droomplekje tegen waarvan je denkt, bestaat dit echt? Een plek waar het vrijwel altijd mooi weer is, op een schitterende locatie, waar alles nét anders is maar toch lijkt te kloppen. En dat ook nog midden tussen de wijnstokken met alle denkbare luxe. Het lijkt een onmogelijke, tot je er zelf bent. In Lagoa in de Portugese Algarve, bij het plaatsje Estômbar, ligt Quinta dos Vales. Een wijnmakerij waar wijn, kunst, ontspanning en sport samenkomen op een wel heel bijzondere wijze.

Quinta dos Vales, waar alles samen komt

Een van de meest gerenommeerde wijnhuizen in de Algarve is óók een vakantieaccommodatie. Een droomplek met wijn en kunst en alle denkbare faciliteiten zoals een een tennisbaan, padelbaan, verwarmde zwembaden, een bijzondere minigolfbaan en wijngerelateerde workshops. Dat je er ook nog dagelijks een rondje kunt mountainbiken tussen de wijnranken is slechts een van de vele extra’s. Als je het probeert uit te leggen gaat niemand het geloven.

Toch zijn ze er bij Quinta dos Vales in geslaagd om dit alles bij elkaar te brengen. Het is een plekje waar je het moeiteloos lang kunt volhouden. Net zo verbazend is het dat te tijdens een rondje fietsen midden in een trouwerij terecht komt. Want naast alle luxe, fun en wijn is de locatie zo bijzonder dat hier ook huwelijken worden voltrokken.

Quinta_dos_Vales_paarse_stier
Een paarse stier op Quinta dos Vales, 20 meter verder begrijp je waarom
Quinta_dos_Vales_resort
Quinta dos Vales Resort
Quinta_dos_Vales_kunst_padel
Sport, kunst en wijn, wat een geweldige combinatie
Quinta_dos_Vales_Vines_Mountainbiken
Voor je vakantiewoning mountainbiken tussen de wijnranken
Quinta_dos_Vales_verscholen_kunst
Terug in de tijd met altijd op de achtergrond kunstobjecten

Je eigen wijngaard in Portugal met de Winemaker Experience

De wijngaard van Quinta dos Vales is los van de grootte en locatie een project dat bijzondere overeenkomsten heeft met de cultuur van een internetstartup, maar dan vertaald naar de wereld van wijn. Quinta dos Vales biedt je namelijk de gelegenheid om je eigen wijngaard te starten met je persoonlijke wijnranken waar jouw druiven hangen en dat betekent uiteindelijk ook je eigen wijn.

Dit alles komt samen in een door Karl Heinz Stock - oprichter en eigenaar van Quinta dos Vales - bedachte Winemaker Experience. Bij deze Winemaker Experience staan drie voorwaarden centraal. Het moet authentiek, betaalbaar (voor hen die dit nog wel kunnen bekostigen) en zorgeloos zijn in de zin van dat je niet hoeft druk te maken of het wel goed komt met je eigen wijnoogst.

Hier word je dus letterlijk mede-eigenaar van een klein stukje van Quinta dos Vales, zonder de verdere zorgen van een wijnboer. Het idee is dat je van een wijnliefhebber uiteindelijk een wijnmaker wordt, kort omschreven als 'the Winemaker Experience'.

Als wijnmaker krijg je volledige ondersteuning van het team van Quinta dos Vales en word je volop begeleid tijdens het volledige productieproces. Je hoeft dus verder nergens in te investeren doordat gebruik wordt gemaakt van de aanwezige middelen. Noem het maar ontzorgen op een manier waarbij je ieder jaar toch verzekerd bent van je eigen wijn. Overigens worden de druiven hier nog steeds op traditionele wijze met de hand geplukt.

Meer over the Winemaker Experience lees je op de website van Quinta dos Vales.
Quinta_dos_Vales_Winemaker_experience
De Winemaker Experience, je eigen wijnranken bij een proffesionele wijnmaker
Quinta_dos_Vales_wijnproductie
De privé wijnmakerskelder met roestvrijstalen tanks en eikenhouten vaten
Quinta_dos_Vales_Wine
Je eerste 370 liter wijn, persoonlijker kan niet

De wijnen van Quinta dos Vales

Het motto van Quinta dos Vales is dat hier kwaliteit voorop staat en niet kwantiteit. En dat merk je eigenlijk in alles. Op de 44 hectare grote wijngaard kom je maar liefst liefst 15 nationale en internationale druivenrassen tegen. De eerste aanplantingen dateren van 1998 maar volgens de Karl Heinz en zijn team kwam de echte doorbraak en evolutie kwam pas in 2007.

De wijnen die er worden geproduceerd zijn de Marquês dos Vales en Dialog. Dat de wijnen hoog scoren blijkt wel uit de reeds meer dan 100 behaalde medailles waaronder vermeldingen op het 'Concours Mondial de Bruxelles' en 'The International Wine Challenge'.

Quinta_dos_vales_wijnvelden
44 hectare wijngaard

The Bottle Blending Workshop

Op Quinta dos Vales worden regelmatig workshops gegeven die alles te maken hebben met wijn. Vanzelfsprekend zijn er wijnproeverijen die meestal buiten op het overdekte panoramische terras worden gehouden. Ook kun je met een wijnmaker een kijkje achter de schermen nemen en de wijnkelders bezoeken.

De leukste kennismaking is echter de Bottle Blending Workshop. Hier leer je tijdens een workshop hoe je je eigen mix maakt. Je zult versteld staan hoeveel impact het op de smaak van wijn heeft als je als bijvoorbeeld slechts 10 procent van een andere druif toevoegt aan je zelfgekozen wijn.

Die Bottle Blending Workshop is eigenlijk de eerste stap van de 'The Winemaker Experience' om als wijnliefhebber naar een echte wijnmaker te groeien.

Bottle_Blending_Workshop_Quinta_dos_Vales
Kennismaken met het samenstellen van je eigen wijn tijdens The Bottle Blending Workshop
Wine_Blending_Quinta_dos Vales
Uitleg over het blenden van je eigen wijn samen met Michael Stock inderdaad de zoon van..

The Vines: een uniek vakantieresort

Op de uitgestrekte wijngaard ligt the Vines, een klein vakantieresort waar in totaal 16 vrijstaande vakantiewoningen staan die bestaan uit twee losse, luxe appartementen. Die appartementen hebben een grote woonkamer met open keuken, slaapkamer, badkamer met inloopdouche, zijn voorzien van WiFi en hebben een privéterras dat uitkijkt over de flanken van de wijngaard. Een betere plek kun je niet vinden om 's avonds te genieten van de ondergaande zon. En in welke richting je ook kijkt, de wijnranken en de kunst zijn altijd zichtbaar, deels verborgen in het landschap maar ook op plekken waar je dit niet zult verwachten.

Die vakantiewoningen zijn ook weer te koop. Dat de aankoop van zo’n woning weer te koppelen is aan je eigen stukje Quinta dos Vales lijkt een vanzelfsprekende combinatie. En met meer dan 3.000 zonuren per jaar in de Algarve naast het milde klimaat kun je hier je het hele jaar terecht.

Quinta_dos_Vales_Vines_appartementen
Quinta dos Vales Vines Appartementen tussen wijn en kunst
Quinta_dos_Vales_Vakantiewoningen
Moderne vakantiewoningen

Kunst op Quinta dos Vales

Wie voor de eerste keer een bezoek brengt aan de wijngaard en het resort van Quinta dos Vales maakt gelijk kennis met nogal wat opvallende kunstvormen. Op dat moment heb je nog niet door wat hier aan de hand is. Eenmaal bij de receptie blijf je verrast worden door grote gekleurde sculpturen van dieren en hangen er olifanten in de bomen. Veel van deze kunst op het grote complex is bedacht door de eigenaar van Quinta dos Vales, Karl Heinz Stock. Het was zijn grote wens om wijn te combineren met kunst.

Het meest bijzondere onderdeel van de kunstcollectie is de 'Dance of the Bears'. In dit project creëerde Karl Heinz Stock grotendeels gelijkaardige, maar toch unieke sculpturen en nodigde 26 getalenteerde schilders en mozaïek kunstenaars uit verschillende landen met verschillende nationaliteiten en achtergrond. Hun opdracht was om hun eigen interpretatie te maken van het thema Evolutie. Pas als je een wandeling maakt over de wijngaard ga je dit beter begrijpen.

Quinta_dos_Vales_kunstroute
Beren en andere dieren, het lijkt alsof zij er eerder waren
Quinta_dos_Vales_Kunst_Renault5
Ook deze Renault 5 moest eraan geloven
Kunstobjecten_Quinta_dos_Vales
Kunstobjecten in het landschap
Quinta_dos_Vales_drijvende_kunst
Kunstobjecten in het water

Ontdek de omgeving van Estômbar - Lagoa

Quinta dos Vales ligt op loopafstand van het dorpje Estômbar, dat behoort tot de gemeente Lagoa. En dat Lagoa is nu nét een van de plekjes waar zich een aantal pareltjes bevinden van de Algarve. Tot de hoogtepunten van Lagoa behoren zeker Praia Benagil (en de grot bij Benagil), het prachtige strand van Praia da Marinha, Praia do Carvoeiro, het leuke plaatsje Ferragudo en als absolute topper de Seven Hanging Valleys Trail. Een hike van 6 kilometer lengte die begint bij Praia da Marinha en doorloopt tot Praia de Vale Centianes.

Het meer toeristische maar zeker niet mindere gezellige Portimão ligt op nog geen 6 kilometer van Estômbar. De luchthaven van Faro ligt op 50 minuten rijden. En wie echt ondergedompeld wil worden in de schoonheid van de Algarve, ga dan de zonsondergang in Praia de Carvoeiro bekijken. Sunset in de Algarve op een steenworp van Quinta dos Vales. Hier komt alles samen.

Praia_Benagil_Algarve
Het strand van Praia Benagil met om de hoek de befaamde grot (Grutas de Benagil)
Praia_da_Marinha_Algarve
Het veel gefotografeerde Praia da Marinha
Praia_de_Carvoeiro_sunset
Zonsondergang op Praia do Carvoeiro
Ferragudo_Algarve
Winkelen in Ferragudo
Seven_Hanging_Valleys_Trail_Algarve
The Seven Hanging Valleys Trail
Portimao_Algarve
Algarve, je wordt vanzelf verliefd op deze streek

Op reis naar Portugal

Wil jij Quinta dos Vales in de Algarve zelf ontdekken? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

  • Goedkope vliegtickets naar Faro vind je rechtstreeks via Transavia.
  • Zorg dat je op tijd een van de vakantiehuizen op Quinta dos Vales, boekt, ze zijn zeer geliefd en wij weten waarom!
  • Wil je een auto huren om de Algarve te ontdekken? Dat doe je het beste bij Sunny Cars. Daar ben je 100 procent verzekerd. De auto ophalen kan in Faro op de luchthaven.
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....