Weense Naschmarkt
Ben je een echte foodie, en wil je Culinair Vienna van dichtbij ervaren, leer dan zelf Weens koken. Wij maken een tour over de Weense Naschmarkt en krijgen daarbij hulp van kok en tourguide Peter. De Weense Naschmarkt, een oriëntaalse bazaar, is een smeltkroes van smaken, geuren en culturen. Je vindt er van alles: van vlees en vis tot kruiden en delicatessen uit landen zoals Griekenland en Turkije. Peter neemt ons mee over de markt, en laat ons proeven van kleine hapjes, kazen en drankjes en heeft bij iedere stop een mooi verhaal. Natuurlijk kun je heel goed zelf een rondje lopen over deze markt, maar dan mis je de verhalen van een insider. Hoe je kunt zien of asperges écht vers zijn, dat je kardemom ook prima door de koffie kunt drinken en dat sap van de moerbei ontzettend goed is voor je gezondheid. Op vrijdag en zaterdag vind je naast de Naschmarkt ook nog een boerenmarkt, waar je verse producten direct van het land kunt kopen. We slenteren over de markt, en krijgen spontaan zin om zelf aan de slag te gaan. En dat is maar goed ook, want in de kookstudio van Peter gaan we aan de slag met een Weens driegangenmenu met als hoofdgerecht natuurlijk de Wiener Schnitzel.
Vooraf staat er Weense knoflooksoep op het menu, waarvoor wilde knoflook gebruikt wordt. Voor wilde knoflook moet je op zoek naar een betere groenteboer, want die vind je niet zomaar. De soep ruikt heerlijk, smaakt geweldig en geeft niet zo’n heftige nasmaak als met gewone knoflook.
Het geheim van een hele goede Wiener Schnitzel zit natuurlijk in het vlees zelf: hoe malser het vlees, hoe lekkerder de Wiener Schnitzel. Daarnaast is het een kwestie van koken met liefde. Er hoort een knapperig bruin korstje om de schnitzel te zitten, waar je voorzichtig mee om moet gaan. Het vlees moet pas de pan in als de olie écht goed heet is. En daarna moet je de schnitzel even te tijd geven om goed bruin te worden. Met omdraaien moet je voorzichtig zijn, en het korstje niet laten scheuren. En natuurlijk na het bakken in de olie even laten uitlekken op een stukje keukenpapier. Volgens Weense traditie bak je de Wiener Schnitzel in zonnebloemolie met daarin een hele grote klont boter. Die boter geef een wat romige smaak aan de korst.