Algemeen13.12.2010

Nooit meer ziek van lokale gerechten!


DSC_0210.JPG
DSC_0210.JPG

Eten het buitenland kan soms een behoorlijk groot probleem zijn. Er worden andere ingrediënten gebruikt dan je gewend bent, en vaak worden de gerechten ook op een hele andere manier klaargemaakt. En dat geeft regelmatig buiproblemen. Reismagazine Columbus stelde daarom een lijstje op met tips, zodat je van de lokale gerechten kan genieten zonder ziek te worden!

1. Eet heet
Je wilt er liever niet aan denken, maar bacteriën zijn overal. Aan de Nederlandse beestjes zijn we gewend, maar aan de buitenlandse niet. De hygiëne is vaak anders en in arme, warme landen zijn vaak geen koelkasten te vinden. Dat is wanneer de gastro-enteritis toeslaat. De grootste bron van irritaties in de maag- en darmregio vindt meestal plaats wanneer bacteriën waar de locals aan gewend zijn, de bacteriën in jouw ingewanden komen vergezellen. De beste oplossing? Gloeiend heet eten, dat door zo weinig mogelijk mensen is aangeraakt.

2. Niet per se twee stuks fruit
Ook is het verstandig de ’twee stuks fruit’-regel in sommige gevallen even naast je neer te leggen tijdens je vakantie. Vers fruit en rauwe groente kan vol zitten met slechte bacteriën. Op sommige plaatsen wordt bijvoorbeeld mensenpoep gebruikt als mest, en het water waarmee je sla wordt gewassen, is ook niet altijd even fris. Als je het fruit zelf vers kan plukken van een boom en de omstandigheden van het land waarop het groeit kunt zien, kun je beter inschatten of je aan die mango over vier uur nog steeds even fijne herinneringen hebt. Als je groente fruit koopt op de markt of bij een kraampje langs de weg, was het dan zelf nog even met schoon water, voordat je je tanden erin zet.

3. Liever geen gekke-koeienziekte?
Vooral in Zuidoost-Azië is het oppassen geblazen. Rauwe zeevruchten en diertjes uit vijvers of rijstvelden zijn doorgaans niet geweldig voor ons Nederlandse verteringsstelsel. Ook is het niet verstandig dierenhersenen te eten; je loopt hierdoor het risico ziektes op te lopen die op de gekke-koeienziekte lijken. Gebruik je verstand en bestel het liefst eten wat je kunt definieren en ook hier geldt: wat goed gekookt of doorgebakken is. Zelfs wanneer je bovenstaand voedsel links laat liggen, blijft er genoeg te kiezen over, zonder dat je je hoeft te vergrijpen aan een fastfoodketen.

4. Ken je lijf
De één is beter bestand tegen bacterien dan de ander. Zelf ken je je lijf het beste, dus houd rekening met je gestel. Als je thuis doorgaans met name aardappelen met groente eet, is je lijf wellicht minder goed bestand tegen onbekend voedsel dan wanneer je al gewend bent gevarieerd of heet te eten. Krijg je cavia of slang aangeboden, denk dan vooraf goed na hoe je verwacht dat je lijf erop zal reageren en neem gerust even een kijkje in de keuken: hoe wordt het eten klaargemaakt? Als je veel reist, raak je meer gewend aan buitenlands eten. Toch is het niet handig te proberen immuun te worden door risicovolle gerechten te eten zoals de locals doen. Je kunt het risico lopen op ernstige, soms levensbedreigende infecties zoals dysenterie en paratyfus, of ziekten als hepatitis E en verschillende soorten parasieten.

5. Antibiotica
Antibiotica worden zelden voorgeschreven om te voorkomen dat je ziek wordt. Het handigst is toch alleen versgekookte, hete maaltijden te nemen. Je vakantie wordt er niet leuker op als je een week met buikgriep in bed ligt. Een geruststelling: als je toch ziek wordt, kun je vaak wel medicijnen krijgen. En drink genoeg schoon water.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.