Algemeen28.12.2010

No more foie gras @ Eden Hotels


Foie gras 01.jpg
Foie gras 01.jpg

Hotelketen Eden Hotel Group haalt per 1 januari 2011 foie gras van de menukaart, zoals per brief aan Wakker Dier is laten weten. De productie van de eenden- en ganzenlever is ‘te dieronvriendelijk en niet passend bij een maatschappelijk verantwoord beleid’.

Er zijn al eerder hotelketens geweest die fois gras van het menu hebben geschrapt. Vorig jaar stopte onder andere NH Hoteles, Bilderberg, Carlton, Mövenpick, Marriott Hotels, WestCord Hotels, Sheraton en Pulitzer. De consumptie van foie gras in Nederland neemt de laatste jaren sterk af, bleek uit onderzoek van Wakker Dier naar de import- en exportcijfers van het CBS dat de stichting deze week bekend maakte. Vanwege het ernstige dierenleed daalt de populariteit steeds verder.

Voor de productie van foie gras worden ganzen en eenden gedwangvoederd. Met een lange buis in de keel wordt driemaal daags een vette maïspap in de maag van de dieren gepompt. Hierdoor zwelt de lever op tot vier à tien keer de normale grootte. Dit gaat gepaard met spijsverteringsziektes, verwondingen aan keel en nek, ademhalingsproblemen en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. De dieren worden dermate vet dat sommige aan het eind amper meer kunnen lopen2. Deze productiemethode is zo dieronvriendelijk dat het in Nederland verboden is. In 2006 verkozen Nederlanders foie gras tot het meest foute kerstgerecht, bleek uit onderzoek van Team Vier in opdracht van Wakker Dier.

Liefhebbers van het bijzondere gerecht kunnen altijd nog in Frankrijk terecht, bijvoorbeeld in de Dordogne. Daar wordt foie gras nog volop geproduceerd en geconsumeerd.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.