Algemeen05.11.2011

De vier meest authentieke Aziatische drankjes


Oosters eten is al ruime tijd ontzettend populair. Wok- en sushirestaurants schieten als paddestoelen uit de grond. Niet alleen is het hartstikke lekker, het is ook nog eens super gezond. Logisch dus dat het zo populair is. Maar naast eten zijn er natuurlijk ook oosterse drankjes! Reisorganisatie 333TRAVEL, specialist in reizen naar Aziė, ging op zoek de meest authentieke Asian drinks.

In de loop der tijd woei een groot aantal van oorsprong Aziatische dranken over naar het westen. Thee bijvoorbeeld – na water de meest gedronken drank op aarde – werd ‘ontdekt’ als medicijn door rijke Chinezen, veroverde heel Aziė en vervolgens de rest van de wereld. De volgende drankjes zijn minder bekend dan thee, maar zeker net zo Aziatisch.

  1. Arak on the rocks: De nationale volksdrank van Sri Lanka en het zuidelijke deel van India is arak, wat letterlijk ‘sterke drank’ betekent. De basis van arak bestaat uit het sap van kokosnoten, dat tot een licht alcoholische drank gist, die vervolgens in houten vaten gedistilleerd wordt. Zo ontstaat een sterke drank, waarvan de smaak ligt tussen die van whisky en rum. Arak wordt vaak ‘on the rocks’ gedronken, of gemixt met jus d’orange of cola. De Indonesische variant van arak, Batavia Arrack, is net als rum gedistilleerd uit suikerriet.
  2. Koken met rijstwijn: Rijstwijn is een populaire drank in veel Aziatische landen. De smaak van deze wijn wordt – zoals de naam al doet vermoeden – niet bepaald door druiven, maar door bruine rijst, kleefrijst of gewone rijst. Het meest bekend is waarschijnlijk de Japanse variant, ook wel ‘sake’ genoemd. Eén van de beste rijstwijnen komt uit de omgeving van Shao Hsing, een stad in het zuidoosten van China. Het is de meest gebruikte Chinese kookwijn. Marinades, soepen en sauzen en oosterse vlees- en visgerechten krijgen er een typisch Aziatische smaak van.
  3. Shaken, not stirred: Maaltijden in India en Sri Lanka gaan vaak gepaard met Lassi, een traditioneel yoghurtdrankje. Er worden specerijen als cardamom, muntblaadjes, saffraan en honing aan toegevoegd. Het drankje komt oorspronkelijk uit de regio Punjab in het noorden van India. Zoete Lassie wordt aangelengd met suiker en rozenwater, de zoute variant is over het algemeen sterker gekruid. Lassi wordt gekoeld geserveerd.Meestal in een hoog glas met een rietje, met fijngemalen pistachenootjes of mangovruchten ‘on top’.
  4. Miss Saigon, served cold: In Vietnam kunnen reizigers een 333 biertje geserveerd krijgen. Het bier wordt – zoals de naam doet vermoeden – niet gebrouwen door 333TRAVEL, maar door de Saigon Beer Company in Ho Chi Minhstad, de stad die voorheen bekend stond als Saigon. Het recept van 333 bier bevat onder andere rijst, wat een licht zoete smaak geeft aan dit typisch Aziatische brouwsel. Dorst gekregen? Bestel een “Ba Ba Ba” en de Vietnamezen zullen je begrijpen.
Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.