Algemeen05.11.2012

Champagne proeven in Reims!


De streek Champagne is Frankrijks noordelijkste wijnstreek en staat bekend om zijn mousserende wijnen die als enige ter wereld de naam ‘Champagne’ (le champagne) mogen dragen. De steek is eigenlijk te koud om goede wijnen te maken, druiven hebben immers zon nodig. In de Champagnestreek regent het gemiddeld 200 dagen per jaar.

Champagne mag alleen gemaakt worden van een beperkt aantal druivenrassen:

  • pinot noir (blauw druivenras)
  • pinot meunier (blauw druivenras)
  • chardonnay (wit druivenras)

De meeste champagne is een blend van deze drie. Het is zeer bijzonder dat de Fransen in staat zijn geweest om in dit gebied een unieke wijn te ontwikkelen waar de gehele wereld gebruik van maakt. Champagne is big business. Er worden zo’n 350 miljoen flessen wijn per jaar geproduceerd. De jaarlijkse omzet afkomstig van champagne is 4 miljard euro per jaar.

Champagnehoofdstad Reims

Reims is de hoofdstad van de champagnestreek en is beroemd vanwege zijn vele bekende champagnehuizen in de stad. Bekende champagnehuizen zijn Gosset (het oudste wijnhuis van champagne), Veuve Clicquot, Laurent Perrier, Moët & Chandon en Pommery. De champagnehuizen vormen een echte toeristische attractie. In en om Reims liggen tientallen miljoenen flessen opgeslagen. Deze flessen liggen in de wijnkelders die zo’n 120 km lang zijn. Een bezoekje aan een van de huizen is en blijft de moeite waard. Echter wat misschien nog wel leuker is, is om een gedeelte van de champagneroute te rijden.

De toeristische champagneroute start in Épernay en eindigt in Reims of vice versa. Naast de bekende huizen zijn er honderden kleine champagne boeren die hun druiven niet verkopen aan de grote bekende huizen maar zelf vaak hele kwalitatief goede champagnes maken. Bij deze champagneboeren kun je veelal gratis de champagne proeven. De eigenaar vertelt je vervolgens trots wat zijn champagne zo bijzonder maakt. De prijzen van deze flessen champagne liggen ook beduidend lager. Zo koop je bij een lokale boer al voor 15 euro een mooie fles champagne.

Uiteraard mag een bezoek aan de stad Reims, de champagnehoofdstad niet ontbreken. De 13e eeuwse gotische kathedraal van Notre-Dame in Reims is een absolute must see. Deze levendige stad heeft verschillende restaurantjes en barretjes waar je meer dan genoeg champagne kunt proeven!

De champagnestreek is kandidaat voor de vermelding op de werelderfgoedlijst van de Unesco (de Organisatie van de Verenigde Naties voor onderwijs, wetenschappen en cultuur). Het gaat hierbij om het cultuurlandschap en betreft het gehele productiegebied van de wijn met de gecontroleerde benaming champagne.

Avatar foto
Onno Rompa

Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van (online) marketing.