Algemeen16.08.2013

Zomers Oktoberfest met bloemenparade in Kirchberg


Lebkuchen[1].jpg
Lebkuchen[1].jpg

[Door Charlote] Het is een jarenlange traditie dat op 15 augustus in Kirchberg de bloemenparade door het dorp gaat. Gisteren was het de 20e editie met 550.000 verse bloemen uit Nederland. De straten waren afgezet, de muziekkapellen poetsten hun instrumenten en de praalwagens maakten zich op voor dit zomerse en feestelijke hoogtepunt in het vriendelijke en vooral van de wintersport geliefde bergdorpje in de Kitzbueheler Alpen Brixental

Biertafels, lederhosen en live muziek

biertafels met tenten[1]

Het was even spannend na een paar dagen slecht weer, maar het belooft een mooie zonnige dag te worden met temperaturen boven de 25 graden. De muziek van de verschillende muziekkapellen galmt door de straten en op het dorpsplein heerst een vrolijke stemming. De straten zijn gevuld met mensen en de restaurants en hotels hebben buiten grote tenten, biertafels en banken en barretjes opgebouwd. Ik tel verder nog 4 podia met live muziek, een kinderparadijs met springkussens en draaimolen en verschillende standjes met souvenirs en locale lekkernijen zoals een gebraden kip met semmel voor 3 euro. Alle locals, maar ook vele bezoekers zijn gekleed in de Tiroolse klederdracht (Tracht): de welbekende lederhosen en dirndls. Het is net of ik op het Oktoberfest ben! Een goed alternatief voor wie een zomervakantie met vrienden, familie of partner wil combineren met een feestelijke happening in Kirchberg. 

Porsche Cayenne

Ik heb in Nederland wel eens een bloemencorso meegemaakt, maar kan me niet herinneren dat die achter dikke auto’s hingen. In Kirchberg is het heel normaal dat de met anjers, gladiolen, gerbera’s en dahlia’s kleurrijk versierde wagens,  door een glimmend zwarte Porsche Cayenne, een Audi Allroad, Volkswagen Tuareg of worden voortbewogen. Dat geeft het dorpse karakter van de parade meteen een luxer tintje! Het valt dan op als er een wagen langskomt die door koeien of een oude trekker wordt getrokken.

De midden dertig jarige marketing manager van het Tourismusverband van de Kitzbueheler Alpen Brixental – Christoph Stoekl – staat bovenop een dakterras uitkijkend over het dorpsplein en spreekt de menigte met microfoon toe. Hij opent de 20e bloemenparade en geeft gedurende een uur lang commentaar bij elke praalwagen die aan hem voorbij gaat. Hij bedankt alle deelnemers en sponsoren van de wagens en maakt meteen wat reclame. Zo vertelt hij als de slagerswagen passeert, dat het beste vlees daar gekocht kan worden.

bloemencorso-kirchberg

Kremlin & Miss Tirol

In totaal zijn een kleine 40 bloemenwagens te bewonderen. De inspiratie voor thema’s om te decoreren halen deelnemers uit sprookjes- en fabelfiguren, actuele, traditionele en dagelijkse gebeurtenissen. Dit jaar uit zich dat in o.a. een metershoge Lebkuchen, dat smaakt naar iets wat tussen taaitaai pop en ontbijtkoek zit, een enorme vilten trachtenhoed, die hier vooral door de mannen gedragen wordt, de Kirchbergse kerk, de bekende rode adelaar en het Kremlin van Moskou. Ergens in het midden van de stoet verschijnt ineens een wagen waar Miss Tirol in vol ornaat met sjerp opzit. Een schone, jonge, brunette, die aan haar wat getinte huidskleur te zien volgens mij niet uitsluitend Tirools bloed heeft.

Internationale happening

bloemencorso-kirchberg-2

Christoph wenst ons een feestelijke avond toe en sluit de parade van de bloemenwagens international af in het Engels, Italiaans en Frans.  Aan de geparkeerde auto’s op de parkeerterreinen valt op te maken dat het evenement vooral bij Oostenrijkers, Duitsers, Nederlanders, Italianen en Franzeusen geliefd is. Dat maakt het oorspronkelijk kleine en locale feest nu tot een eigentijdse en internationale happening voor jong en oud dat tot diep in de nacht doorgaat. Het doet me denken aan hoe we lang geleden Koninginnedag vierden: met echt bier en zonder restricties…

Voor meer informatie over het 20e Bloemencorso van Kirchberg kijk op kitzbuehel-alpen.com

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.