Algemeen01.09.2013

KNMI: 2013 was een warme, droge en zonnige zomer met veel mooi-weerdagen


zomer.png
zomer.png

Volgens het KNMI was het een ‘prima zomer‘. Het was warmer dan normaal, zonnig en landelijk gemiddeld droog. Over de regen mochten we ook niet klagen: in de drie zomermaanden, juni, juli en augustus viel minder regen dan normaal. Gemiddeld valt er in de zomermaanden in ons land zo’n 225 mm regen, in 2013 was dat slechts 135 mm. We mogen niet klagen dus. Natuurlijk heeft de zomer van 2013 ook echte zomerse buiten gekend, waarin in korte tijd grote hoeveelheden regen viel. Dat gebeurde in de afgelopen zomer volgens het KNMI 4 keer. Tijdens een ‘normale zomer’ gebeurt dat zo’n 6 keer. De slechtste dag dit jaar was 20 juni, met 90 mm regen. 

De gemiddelde tempertatuur
 
En het was ook warmer dan normaal: de gemiddelde zomertemperatuur is in De Bilt uitgekomen op 17,5 graden tegen 17,0 graden als langjarig gemiddelde. Vooral juli was warm. In juli hadden we namelijk ook een hittegolf die een week duurde. Voor een echte hittegolf moet het in De Bilt minsten vijf dagen 25,0 graden of meer zijn, waarvan op minstens drie dagen 30,0 graden of meer. Het was alweer in een aantal jaar geleden dat we een hittegolf hadden in Nederland: in 2006 voor het laatst.
Zonuren
 
Ook heeft de zon meer geschenen dan normaal. Gemiddeld over het land circa 670 uur tegen 608 uur normaal. Daarmee was het een zonnige zomer. Vooral juli en augustus waren zonnig, juni was wat minder zonnig. 
Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.