Algemeen23.04.2015

5 redenen waarom je écht eens naar Uganda moet gaan


Uganda heeft niet echt een al te beste reputatie als vakantieland. Ook toen ík vertelde dat ik drie maanden naar Uganda zou gaan, waren 99 procent van de reacties nogal, uh, geshockeerd. Zonde, want het is echt een prachtig land! Na drie maanden Uganda ben ik namelijk compleet en intens verliefd geworden op dit prachtige stukje Afrika. En ik vertel je waarom!

1. De prachtige natuur

Inkoppertje misschien, maar Uganda heeft echt een schitterende natuur. Naast dé bekende Afrikaanse safari vond ik de Sipi Falls toch wel het hoogtepunt van de reis. Een paar uur ‘hiken’ door de bergen (ik sjokte er een beetje achteraan) waarbij je ondertussen door echte Afrikaanse dorpjes liep. Eenmaal bovenaan konden we de gigantische watervallen van dichtbij bekijken. En het mooiste wat ik daar heb gedaan; gedoucht onder één van deze watervallen. Na een tocht van vijf uur kom je weer terug in je hostel en drink je een lekker Nile biertje, terwijl je in de verte de watervallen nog ziet stromen.

Sipi Falls in Uganda, adembenemend mooi!
Sipi Falls in Uganda, adembenemend mooi!
De natuur in Uganda is schitterend!
De natuur in Uganda is schitterend!

2. De lieve mensen

Ugandezen zijn lief. Als blanke ben je erg interessant en natuurlijk moet je dan uitkijken voor dieven en oplichters, maar de meeste Ugandezen willen alleen maar even met je kletsen. Kijken hoe het is om blank te zijn. Ze vragen je de oren van je hoofd en vinden de meeste rare dingen fantastisch. Zo konden ze er niet over uit dat ik met één been aan elke kant op een brommer zat (ja hallo, die brommertaxi’s rijden zo hard, met twee benen aan één kant was ik er zo vanaf gefloept).

Ugandezen zijn lief! En nieuwsgierig!
Ugandezen zijn lief! En nieuwsgierig!
ugandezen
ugandezen

3. Het goed doen

Een beetje een vage titel, maar ik was dus in Uganda voor vrijwilligerswerk. Met de kleinste dingen kun je de mensen daar al blij maken. Zelfs een praatje maken met een langslopende buurvrouw is al genoeg om ze gelukkig te maken. Bezoek vooral ook eens een van de vele weeshuizen en opvangprogramma’s die Uganda rijk is. Een hele andere wereld gaat voor je open en je zult merken dat je je eigen problemen simpelweg opzij zet, omdat die ineens helemaal niet meer zo belangrijk zijn.

4. De hectiek van Kampala

Zelf zou ik nooit een hele vakantie in de hoofdstad Kampala doorbrengen, maar een weekend is goed te doen. Spring vooral eens achterop een brommer-taxi! Deze scheuren door de stad heen en het is zo ongeveer een ‘ik ga nu dood en naar de hemel’-achtige rollercoaster. Maar jongens, wat een adrenaline krijg je hier van! Overal lopen mensen, auto’s en brommers scheuren je voorbij en tussendoor toeteren er ook nog eens tientallen busjes naar je.

Achterop de brommer-taxi in Kampala!
Achterop de brommer-taxi in Kampala!

5. Het rondstruinen op een Afrikaanse markt

Dit is voor anderen wellicht niet een belangrijk punt, maar wat houd ik er van. Gewoon een ochtend lang op de Afrikaanse markt rondlopen, flink afdingen en uiteindelijk voor omgerekend 3 euro een zak vol ananassen, bananen, passievruchten en jackfruit hebben. Daarna even doorgaan naar de tweedehandskleding om voor 30 cent wat spullen voor de weeskids te kopen, waarna je nog even een blik werpt bij de zonnebrillen, schoenen en tasjes. En ondertussen heb je al tientallen praatjes aangeknoopt met willekeurige moeders, babies, kinderen, opa’s en oma’s.

Zo kan ik nog wel duizenden dingen vertellen over Uganda. Maar voor nu laat ik het maar hier bij. Ondertussen droom ik verder over mijn favoriete vakantieland…

Helemaal verliefd op Uganda...
Helemaal verliefd op Uganda...
...en de prachtige natuur hier!
...en de prachtige natuur hier!

Tip: reisorganisaties Sawadee en Koning Aap kunnen je helpen bij het plannen van een reis door Uganda, om onder andere de berggorilla’s te zien.

Avatar foto
Kimberly de Bruïne

Kimberly schrijft op haar eigen lifestyle blog over travel, koken, hotspots en nog veel meer. Ze rust niet tot haar agenda vol staat met reisjes en is met name gek op Afrika, het Caribisch gebied en de USA.

Verder lezen over Afrika

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

Ga of wil je binnenkort op vakantie naar Gambia? Dan moet je even verder lezen. In deze blog geven we je alle praktische informatie. Van de ideale reistijd tot het drinken van (kraan)water en vaccinaties.

Zomer06.02.2024

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

Gambia is een fantastische bestemming voor een zonzekere en avontuurlijke vakantie. Je geniet van zon, zee, strand én maakt kennis met een bijzondere cultuur en prachtige natuur en wildlife.

Zomer21.01.2024

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

Mauritius is een echte droombestemming. Het eiland vol wuivende palmbomen en witte stranden heeft bovendien alle ingrediënten voor een geweldige vakantie.

Zomer28.12.2023

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

São Tomé & Principe is een prachtig tropisch eilandengroepje voor de westkust van Afrika (ter hoogte van Gabon), in de Golf van Guinee. Precies op de evenaar, wat je trouwens merkt aan de hoeveelheid onweer. Alleen dat...

Zomer15.07.2023

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

Dat Mozambique is uitgestrekt, dunbevolkt én een van de armste landen van Afrika, juist dat laatste weet menigeen niet. Maar dit merk en voel je als je het land binnenkomt. Ga jij op reis naar Mozambique? Dan is het dus...

Zomer23.05.2023

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Zanzibar is het bounty-eiland van je dromen: eindeloze witte zandstranden, overal palmbomen en een oceaan in vele tinten blauw. Tijdens ons bezoek werden we elke dag opnieuw getrakteerd op de allermooiste uitzichten. Nie...

Zomer22.04.2022

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Jambo! Op Zanzibar hoor je deze begroeting meerdere keren per dag. En altijd wordt 'ie vergezeld met een dikke glimlach. Witte stranden, wuivende palmbomen en tropische temperaturen: welkom op Zanzibar! Een eiland aan de...

Zomer09.04.2022

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar