Algemeen20.11.2014

7 opmerkelijke parkeergarages rond de wereld


Ben je ook een liefhebber van parkeerplaatsen? Als je antwoord nee is, is dat niet zo gek. Parkeergarages zijn vaak een noodzakelijk kwaad en worden niet gezien als een spannende plek om naar toe te gaan. Ze worden gebouwd voor hun functie, en de architectonische aanpak bestaat uit praktische materialen met weinig aandacht voor het uiterlijk. Toch zijn er parkeergarages die een uitzondering vormen. De bedenkers van deze parkeergarages hebben echt nagedacht om functie en ontwerp bij elkaar te brengen, en er een architectonisch hoogstandje van te maken. Hier een lijst met buitengewone en bizarre parkeergarages die er in de wereld te vinden zijn.

1. De Kansas City bibliotheek, Verenigde Staten

Ga je op rondreis door Amerika en ben je in de staat Missouri? Bezoek dan de Public Library van Kansas City. Deze bibliotheek is erin geslaagd om een saaie parkeerplaats om te toveren in een ware bezienswaardigheid voor de stad. Het gebouw bestaat uit 22 bekende boektitels, zoals Romeo en Juliet en de Lord of the Rings. De plaatselijke bevolking noemt het ook wel ‘de gemeenschappelijke boekenplank’. Als je thuis komt is het natuurlijk leuk om te vertellen dat je je auto in de Lord of the Rings hebt geparkeerd.

parkeergarage_kansas_city_bibliotheek
parkeergarage_kansas_city_bibliotheek

2. Bergen van Herdern, Zwitserland

Een reis door het Frauenfeld gebied in Zwitserland is niet compleet zonder een kijkje te nemen in het plaatsje Herdern. Hier vind je, de door Zwitserse architect Peter Kunz ontwerpen bergkubussen. De kubussen zijn in 1999 gebouwd en bieden een prachtig uitzicht op de Zwitserse alpen. De garage wordt als één van de chicste parkeergarages ter wereld gezien en lijkt regelrecht uit een echte James Bond film te komen.

parkeergarage_bergen_zwitserland
parkeergarage_bergen_zwitserland

3. Autostadt in Wolfsburg, Duitsland

Bezoek het Volkswagen museum in Wolfsburg. Dit museum is volledig gewijd aan het maken van auto’s. Een van de grootste attracties van het museum is de toren met daarin een multi­level parkeergarage. Hier kun je je Volkswagen ophalen die direct uit de fabriek in Wolfsburg komt. Ook als je geen auto koopt kun je met een glazen lift, deze fascinerende parkeersysteem bekijken.

parkeren_wolfsburg_duitsland
parkeren_wolfsburg_duitsland

4. Detroit Michigan theater, Verenigde Staten

De stad Detroit was in de twintiger jaren een bloeiende metropool door de opkomende auto­industrie. Daarom is er in 1925 een prachtig theater, in Renaissance stijl, gebouwd midden in het centrum van de stad. In 1976 werd het theater echter weer gesloten door financiële problemen en stond sloop op de planning. Desondanks was dit te veel werk waardoor er binnenin ruimte werd gemaakt om er een parkeergarage van te maken. Voor automobilisten is het een mooie gelegenheid om het oude theater te bewonderen tijdens het parkeren van hun auto. Je ziet onder andere dat de tribune nog voor een deel intact is.

parkeren_detroit
parkeren_detroit

5. Eiland Umihotaru in Tokyo, Japan

In Japan vind je onder meer het zelf gebouwde eiland Umihotaru (Japans voor zee vuurvlieg). Op het eiland vind je een parkeerplaats. Het wordt gezien als een echte toeristische attractie in Tokyo. De parkeerplaats biedt een panoramisch uitzicht op de stad en omgeving. Tevens dient het als rustplaats voordat je Japan’s langste onderwater tunnel in rijd. Het ontwerp is in vorm van een cruise schip en van alle gemakken verzien, zoals winkels, cafés en openbare kunst.

parkeren_in_japan
parkeren_in_japan

6. ‘Corn Towers’ in Chicago, Verenigde Staten

Ben je in de buurt van Chicago? Bezoek dan de corn towers van Chicago. Deze twee wonderlijke torens zijn te vinden aan de oever van Chicago River en hebben een hoogte van 180 meter. De onderste verdiepingen bestaan uit parkeerplaatsen. Het is niet alleen een opvallend gebouw vanwege haar ronde vorm maar ook omdat het gebouw zich boven het water bevind. Boten hebben daardoor de mogelijkheid om in de ‘’kelder’’ van deze bijzondere gebouwen te parkeren.

chicago_parkeergarage
chicago_parkeergarage

7. Reignwood Hamilton Scotts appartementen, Singapore

Oké waarschijnlijk is dit appartement niet voor de normale toerist te bezoeken. Maar dit adres is meer een interessant weetje en misschien wel een inkijk voor de toekomst. Voor de rijken der aarde heeft dit appartementencomplex namelijk de mogelijkheid om je auto te parkeren midden in je appartement. Daarmee hou je zo een mooi oogje in het zeil op je dure Ferrari. Je parkeert je auto in de beneden ondergrondse lift en de auto wordt vervolgens automatisch naar je appartement vervoert! Elk appartement heeft ruimte voor twee auto’s, behalve het penthouse, die heeft wel ruimte voor vier auto’s.

Foto credits headerfoto: Fotolia.com. Bron: Parkos

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.