Algemeen17.06.2010

ANWB: “Tank geen brandstof E10 in Frankrijk”


e10.jpg
e10.jpg

De ANWB adviseert vakantiegangers om in Frankrijk géén brandstof E10 te tanken. Deze nieuwe brandstof, waar 10% bio-ethanol aan is toegevoegd, wordt naast de bekende Euro 95 verkocht, en bij sommige pompen ook ter vervanging van Euro 95. De ANWB constateert echter dat nog te weinig onderzoek is gedaan naar het effect van gebruik van deze E10. “We verwachten dat deze nieuwe brandstof door bijvoorbeeld een andere samenstelling voor verschillende problemen kan zorgen. Er is ook een kans dat de ethanol uit E10 bepaalde rubber en kunststof afdichtingen, keerringen en pakkingen aantast.”

In Frankrijk doe je er verstandig aan Superplus 98 te tanken (als er geen Euro 95 is te krijgen). Frankrijk is momenteel het enige land dat E10 aanbiedt. De adviezen die momenteel door de autofabrikanten gegeven worden over het wel of niet tanken van E10 lopen sterk uiteen. Er zijn fabrikanten die nog uitvoerig aan het testen zijn en tot die tijd geen risico willen nemen en aanraden geen E10 te tanken, maar er zijn ook fabrikanten die de enkele pechgevallen voor lief nemen en een gunstig advies geven. In de laatste groep vallen met name de Franse merken. Op de tankapparaten  is de nieuwe brandstof veelal herkenbaar aan de aanduiding SP95-E10, waarbij SP staat voor Sans Plomb (ongelood), 95 voor octaangetal 95 en E10 voor een bijmenging van 10% bio-ethanol.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.