Algemeen09.10.2018

Autohuur in het buitenland steeds populairder


we roadtrippen erop los!

Het maken van roadtrips is steeds populairder aan het worden. Eén op de drie Nederlanders huurde in de afgelopen drie jaar een auto in het buitenland. En het is ook hun intentie om dat dit jaar weer te doen. Door een auto te huren in het buitenland kun je gaan en staan waar je maar wilt. Je bent super flexibel. De wereld ligt letterlijk aan je voeten. Het is niet gek dat het maken van roadtrips zo populair is.

Autoverhuurder Sunny Cars heeft onderzoek gedaan naar hoe wij Nederlanders denken over autohuur in het buitenland. Wat voor auto kiezen we? Hoe denken we over de kosten? En wat gaan we met de auto doen? Het is allemaal terug te lezen in het trendrapport 2018.

Autohuur trends 2018

Een greep uit de bevindingen van het trendonderzoek van dit jaar.

  • Nederlanders huren een auto voor een fly & drive vakantie, zodat ze onderweg flexibel zijn. Die flexibiliteit is ook de belangrijkste reden om voor een huurauto te kiezen, daarmee kun je gaan en staan waar je wil. Maar een auto huren wordt ook genoemd als reden om plekken te kunnen bezoeken waar je anders niet kunt komen. En ook snelheid speelt mee: gedoe met openbaar vervoer kun je met een huurauto vermijden en dus ben je sneller van A naar B.
  • De helft van alle Nederlanders boekt een huurauto voor een rondreis: een reis waarbij je van de ene accommodatie naar de andere reist. Slechts 12 procent huur een auto om op de bonnefooi te reizen, de rest plant de reis helemaal, of bepaalde delen van de reis.
  • Opvallend genoeg zijn er een hoop mensen die pas ter plaatse een huurauto boeken. Dat heeft als nadeel dat je weinig keus hebt, maar blijkbaar is autohuur niet iets wat je altijd ver van tevoren plant.

Populaire landen om te roadtrippen

Net als de afgelopen jaren is Spanje het populairste land voor autohuur. Niet alleen is Spanje een populaire vakantiebestemming in het algemeen, maar dus ook voor roadtrippers. Vooral gezinnen met kinderen kiezen ervoor om te roadtrippen in Spanje. Dat heeft en hoop voordelen, want Spanje heeft prachtige steden, maar ook vooral veel mooie natuur en leuke kleine dorpjes. Wil je dat allemaal zien, dan is een auto huren natuurlijk de beste optie. Maar er zijn meer populaire landen om te roadtrippen: Griekenland, Italië, de VS en Portugal maken de top vijf landen voor autohuur compleet.

Nederlanders zouden Nederlanders niet zijn als ze niet ook naar de prijs van de huurauto zouden kijken. Uiteindelijk is de prijs namelijk doorslaggevend, zo blijkt uit dit onderzoek. Voorwaarden en reviews doen ook mee, maar de prijs speelt een veel grotere rol. Is eenmaal een autoverhuurder gekozen, dan gaan de meeste mensen voor de goedkoopste huurauto.

De grootste ergernis als het gaat om autohuur zijn de verborgen kosten, bijvoorbeeld voor een verplichte verzekering die er op het allerlaatste moment nog even bij komt. Wil je dat vermijden dan is het all-inclusieve concept van Sunny Cars echt een uitkomst. Daarmee zijn verzekeringen namelijk altijd inbegrepen en hoef je bij het ophalen nooit extra te betalen. En je kunt er ook nog eens ongelimiteerd kilometers mee rijden. Ik kan je uit ervaring vertellen dat dat zeer prettig is. Zo weet je namelijk precies wat de kosten zullen zijn voor de autohuur en komen er verder geen verrassingen meer. Je kunt inmiddels als in meer dan 120 landen wereldwijd een auto huren bij Sunny Cars, van Amerika tot Australië.

Het nummer \u00e9\u00e9n land om te roadtrippen? Espa\u00f1a!
Het nummer één land om te roadtrippen? España!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Sunny Cars.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.