Algemeen31.08.2017

Backpacken in Australië: hoe kun je geld verdienen voor onderweg?


Het is de droom van veel schoolverlaters en mensen die aan een sabbatical toe zijn: even een jaartje gaan backpacken in Australië. Goed plan, want dat is zo’n ervaring waar je een leven lang verhalen en ervaring uit haalt, maar als je nou niet meteen genoeg geld klaar hebt liggen om de hele trip te bekostigen zul je tussendoor iets moeten gaan doen om shrimps op de barbie te krijgen. Wat zijn je opties?

Eerst een visum

Om te beginnen moet je wel het juiste visum hebben. Een Working Holiday Visum kun je krijgen als je tussen de 18 en 30 jaar, minstens 5000 Australische dollars (ongeveer 3500 euro) reisgeld hebt en je paspoort het hele jaar dat je gaat geldig is. Allemaal wel te doen, dus. Dat visum kost wel 300 euro om aan te vragen, dus alles bij elkaar is het verstandig om met een euro of 4000 aan dit avontuur te beginnen.

Horeca

Als je eenmaal aangekomen bent moet je dus vroeger of later werk gaan zoeken. Optie één is de klassieker: in een van de toeristische centra van Australië aan de slag in de horeca. Als je in een hostel slaapt (en daar gaan we even van uit, anders werk je alleen maar om je hotel te kunnen bekostigen) is daar meestal een prikbord waar je meteen kunt kijken welk café of restaurant servers, dishwashers of ander werkvolk nodig heeft. Het minimumloon is heel aardig daar: 20 dollar per uur, dus zeker voor de jongere reizigers heel aardig betaald.

Die optie is niet alleen goed om geld te verdienen (zeker als je met klanten in aanraking komt en dus tips kunt vangen voor extra goede service) maar is ook nog eens heel gezellig. Je leert – zeker in een café – heel snel mensen kennen en wie weet is er wel iemand die je ergens anders een tijdelijk baantje kan aanbieden. Het via-via circuit is heel belangrijk voor de betere baantjes, dus hoe makkelijker je contact legt, hoe soepeler het zal gaan. Maar goed, als je niet openstaat voor nieuwe ervaringen en mensen ga je niet naar Australië backpacken natuurlijk, dus dat komt goed.

Surf-instructeur. Ook een optie, als je heel goed bent. (foto: billionphotos.com - Adobe Stock)
Surf-instructeur. Ook een optie, als je heel goed bent. (foto: billionphotos.com - Adobe Stock)

Oogsten

Groente- of fruitplukken is zeker niet het meest glamoureuze werk dat je kunt doen in Australië, want het is grof gezegd fucking hard werken. Het verdient wel heel aardig en kan het hele jaar door worden gedaan, afhankelijk van waar je zit in het land. Hier is een kalender waar je kunt zien wat er waar verbouwd wordt door het jaar heen in Australië.

Ondanks dat het niet de meest luxueuze baan is wordt het wel het meeste gedaan door backpackers, voornamelijk omdat fruittelers altijd op zoek zijn naar mensen die het willen doen. Juist doordat het zo zwaar is doen de meeste mensen dit nooit heel lang, dus er is veel verloop en altijd iemand die om wapperende handjes verlegen zit. De kans dat je dus minstens één keer massa’s bananen, tomaten of appels in handen hebt is vrij groot.

Online werk

Ook in Australië hebben ze internet en er zijn zat dingen die je tegen betaling kunt doen als je een laptop of ander apparaat bij je hebt op de reis. Nu ben je misschien geen programmeur, designer of copywriter en denk je niks te kunnen doen, maar er zijn meer wegen die naar Rome (of ja, Sydney) leiden. Al eens gedacht om bijvoorbeeld bij een Engels vertaalbureau aan de slag te gaan?

Engels heb je in elk geval in de pocket (anders wordt het wel een heel lastig jaar) maar misschien lees en schrijf je nog wel andere talen. Bedenk maar: af en toe vanuit je hostel een paar stukjes vertalen voor wat geld makkelijk (bij)verdiend. Je kunt zo veel of weinig werk aannemen als je aan kunt en dat maakt dit werk (net zoals de andere opties die ik noemde) vaak ideaal voor een reis. Een korte doorlooptijd van de klus en het feit dat je via een gerenommeerd bureau met heel redelijke vertaaltarieven kunt werken helpen daar wel bij.

Even werken hoor. (foto: olezzo - Adobe Stock)
Even werken hoor. (foto: olezzo - Adobe Stock)

Zo veel mogelijkheden

Zo’n jaar in Australië kan voorbij vliegen, zeker als je vrienden maakt en een leuke baan weet te scoren die je op langere termijn onder de pannen houdt. Los van de mogelijkheden hierboven is er zoveel meer, maar dat hangt er van af wat je wilt en of je mobiel wilt blijven.

Ga je iets meer settelen, dan kun je als verkoper gaan werken, productiewerk gaan doen, in de telemarketing of customer service, schoon gaan maken, receptionist worden en ga zo maar door. Dan zie je vermoedelijk iets minder van het land, wat niet per se een probleem hoeft te zijn als het je ergens gewoon heel goed bevalt. Wie weet? Misschien kom je wel de liefde van je leven tegen, vind je vast werk, kom je nooit meer terug en komen mensen bij jou om te genieten van een zonnige winter.

Het kan allemaal, maar tot die tijd heb je in elk geval mogelijkheden zat om te werken. Wel niet vergeten om te genieten van het prachtige land!

[Afbeeldingen © lassedesignen – Adobe Stock]

Avatar foto
Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Australië

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

Als een roadtrip door Australië nog niet op je bucketlist staat, dan is dit hét moment om 'm erop te zetten. Het is een regelrechte droomreis. Australië is een van de grootste en tegelijkertijd dunbevolktste landen op...

Algemeen04.07.2022

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

+ de perfecte route
Australië opent na 2 jaar weer de grenzen voor toeristen

Goed nieuws voor iedereen die graag een reis wil maken naar het land 'down under'. Na 2 jaar de grenzen potdicht te hebben gehouden is het vanaf 21 februari weer mogelijk om als toerist Australië te bezoeken. Toen het c...

Algemeen07.02.2022

Australië opent na 2 jaar weer de grenzen voor toeristen

Laat de branden in Australië je niet weerhouden van het maken van die droomreis

Australië heeft maanden te kampen gehad met hevige bosbranden. Na een lange tijd van slecht nieuws lijkt het er nu op dat bijna alle branden onder controle zijn. De brandweer kreeg daarbij hulp van Moeder Natuur: in kor...

Algemeen16.02.2020

Laat de branden in Australië je niet weerhouden van het maken van die droomreis

Tips voor het aanvragen van een visum voor Australië

In de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft het toerisme in Australië een enorme boost gekregen. Dit heeft flink bijgedragen aan de economie van het land. Australië heeft veel te bieden voor toeristen. Steeds meer Eu...

Vliegen02.07.2018

Tips voor het aanvragen van een visum voor Australië

Cairns is de perfecte uitvalsbasis aan de Australische kust

Cairns is de hoofdstad van Queensland. Een stad die je niet mag missen aan de oostkust van Australië. Dat heeft alles te maken met de uitstekende ligging van Cairns. Het Great Barrier Reef, tropische regenwouden en lief...

Stedentrips07.06.2018

Cairns is de perfecte uitvalsbasis aan de Australische kust

Great Barrier Reef van bovenaf: zet deze rondvlucht op je bucketlist!

Het Great Barrier Reef in Australië is het grootste koraalrif ter wereld. Het Groot Barrièrerif heeft een lengte van ruim 2.000 kilometer en is duizenden jaren oud. Zeker van bovenaf is de aanblik op dit rif adembeneme...

Natuur25.05.2018

Great Barrier Reef van bovenaf: zet deze rondvlucht op je bucketlist!

Bondi, Manly en Northern Beaches: deze plekken maken Sydney compleet

Na een weekje in het centrum van Sydney te hebben vertoefd, verruilen we de stad voor toch wel het bekendste strand van Australië: Bondi Beach. Het is een graad of 30 en het hele strand ligt vol met zonaanbidders. De go...

Zomer30.03.2018

Bondi, Manly en Northern Beaches: deze plekken maken Sydney compleet

De stad waar je wilt wonen: Sydney

Na twee dagen ben ik in gedachten al naar deze stad geëmigreerd, wat is Sydney een toffe plek! Toen ik in Sydney ben aangekomen werd ik opgewacht door een vriendinnetje, en natuurlijk speelt dit mee. Je voelt je gelijk...

Stedentrips23.03.2018

De stad waar je wilt wonen: Sydney

Verder lezen over Backpacken

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Koh Chang is het op een na grootste eiland van Thailand. Een prachtige bestemming waar je je met gemak een tijdje vermaakt. Je vindt hier steile heuvels, mooie stranden, watervallen en authentieke vissersdorpjes. Een plaatje van een eiland!

Zomer09.05.2024

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

De tempels van Angkor in Cambodja horen thuis op elke bucketlist. Met onze 5 tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op een bezoek aan het schitterende tempelcomplex.

Zomer27.04.2024

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

Koh Kut, of Koh Kood, is een waar tropisch paradijs. Het eiland ligt in het oosten van Thailand en is nog niet platgelopen door toeristen. Wij vertellen je wat de 5 leukste dingen zijn om er te doen!

Zomer13.04.2024

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Thailand is een walhalla voor reisliefhebbers. Het is daarnaast dé bestemming voor backpackers, je kunt er gemakkelijk en goedkoop rondreizen en contact leggen met medereizigers. Het veelzijdige land heeft ontzettend ve...

Algemeen12.07.2023

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Dit zijn de don'ts!
Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Een rondreis door Thailand in 2 weken

Een paar jaar geleden ben ik samen met 3 vriendinnen gaan backpacken door Thailand. Ik was in eerste instantie een beetje sceptisch; ik vond Thailand een typische bestemming waar mensen alleen naartoe gaan om te feesten...

Algemeen11.02.2022

Een rondreis door Thailand in 2 weken

De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

Staat een reis naar de Filipijnen ook op jouw bucketlist? Dat begrijpen wij heel goed! In totaal bestaat het land uit 7.641 eilanden. Je vindt er volop tropische stranden, maar ook jungles, rijstvelden en een ontzettend...

Vliegen17.12.2021

De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

Dit zijn de 7 beste bestemmingen voor digital nomads

Heb je geen vaste werkplek nodig om je werkzaamheden uit te voeren? Kun je alles doen vanaf een laptop en is goede WiFi zo'n beetje de enige eis die je hebt aan een werklocatie? Als je ook nog houdt van reizen en een tij...

Algemeen25.11.2021

Dit zijn de 7 beste bestemmingen voor digital nomads

Werken, reizen en genieten van het leven