De 7 hoogtepunten van een rondreis door West-Maleisië en Borneo

De 7 hoogtepunten van een rondreis door West-Maleisië en Borneo

een droomreis door Azië

Vorig artikel Volgend artikel

West-Maleisië is een van de meest charmante Aziatische bestemmingen. Zeker wanneer je West-Maleisië combineert met het overweldigende natuurschoon van Borneo, dan heb je een regelrechte droomreis te pakken. Wij hebben de perfecte reisroute voor je uitgestippeld waarin de mooiste en leukste plekken van West-Maleisië en Borneo voorbij komen. Maak je klaar voor een onvergetelijke reis vol hoogtepunten!

Op reis naar Maleisië en Borneo: cultuur én natuur

Maleisië is een bijzonder land en dat begint al bij de geografische ligging. Een deel van het land ligt ingesloten tussen Singapore en Thailand: dat is West-Maleisië, gelegen op het schiereiland Malakka. Het andere deel van Maleisië ligt in het noorden van eiland Borneo. Veruit de meeste Maleisiërs wonen in West-Maleisië. Daar vind je op gebied van cultuur de meeste interessante plekken, zoals de levendige hoofdstad Kuala Lumpur en de stad Malakka, met een uniek historisch centrum. Borneo is een van de drie grootste eilanden ter wereld. Het Maleisische deel is een verademing voor natuurliefhebbers. Hier kun je bijvoorbeeld orang-oetans in het wild spotten. Je zou kunnen zeggen dat je naar West-Maleisië reist voor cultuur en naar Borneo voor natuur. Samen vormt dat de perfecte combinatie voor een onvergetelijke verre reis. De vliegverbinding tussen West-Maleisië en Borneo is uitstekend en daarom kun je deze twee bestemmingen zo goed met elkaar combineren. Wij nemen je alvast mee langs de zeven mooiste plekken die je op deze reis zelf zult gaan ontdekken.

1. Start je reis in Kuching - Borneo

Kuching is de beste plek om je reis door West-Maleisië en Borneo te beginnen. Je komt er door over te stappen in Kuala Lumpur. Kuching is een opvallend schone en gezellige stad op Borneo, gelegen in het uiterste westen van het Maleisische deel van het eiland. Het wordt gezien als een van de parels van Zuidoost-Azië.

Voor kattenliefhebbers is Kuching een plek voor op hun bucketlist. Kuching betekent namelijk 'kat' en er is geen stad op aarde die zoveel liefde uit voor deze harige beestjes als Kuching. Je komt ze tegen op straat, er zijn kattenstandbeelden en uiteraard is er een kattenmuseum. In Kuching maak je ook direct kennis met de Maleisische keuken. Het Topspot Food Court is de leukste plek om ’s avonds te eten, zeker als je van vis houdt. In de stad hoef je je geen seconde te vervelen. Je vindt er een oud fort, wandel langs de waterkant (Jalan Main Bazaar), ontdek het Astana-paleis en duik in de geschiedenis van de regio in het Sarawak Museum.

kuching-maleisie
Kuching is de perfecte plek om je reis door West-Maleisië te beginnen
© Rangzen - Adobe Stock

2. De natuur in: Bako National Park

Borneo barst van de bijzondere natuurgebieden en één daarvan vind je vlakbij Kuching: Bako National Park. Hier begint je jungle-avontuur op Borneo. Bako National Park is het oudste national park van Sarawak, een van de twee Maleisische deelstaten op Borneo. Alleen al de weg van Kuching naar Bako National Park is een droom om te rijden. Overwegend groene mangrovebossen schieten aan je voorbij. Eenmaal in het park is het tijd om je wandelschoenen aan te trekken en je klaar te maken voor een schitterende jungletocht. In Bako National Park kun je namelijk - als je geluk hebt - de met uitsterven bedreigde neusaap spotten, net als varanen en vele vogelsoorten.

Het park is zo bijzonder omdat je hier allerlei verschillende landschappen bij elkaar vindt, zoals stranden, moerassen, mangrovebossen en graslanden. En dan zijn er ook nog unieke rotsformaties die uit de zee steken. Genoeg redenen dus om dit mooie natuurpark op je gemak te ontdekken.

3. Orang-oetans spotten in Batang Ai National Park

Wat meer het binnenland in, op de grens met Indonesisch Borneo, ligt Batang Ai National Park. Een uitgestrekt gebied van beschermde regenwouden en bossen met een unieke biodiversiteit. Het is een van de waardevolle leefgebieden van de bedreigde orang-oetan. In opvangcentra in de regio, bijvoorbeeld Semenggoh Nature Reserve, kun je orang-oetans zien die zijn gered uit gevangenschap en worden gerehabiliteerd in hun natuurlijke leefomgeving.

Je zult zien dat het landschap in dit deel van Borneo echt prachtig is. Het is leuk om hier kleine dorpje in te duiken om een lokale markt te bezoeken en wat lekkers te kopen. Het is ook dé kans om kennis te maken met locals. Zo kun je in een traditionele longhouse overnachten bij de Iban Dayak stam. Een unieke overnachting die je niet snel zult vergeten. In de omgeving kun je ook hele toffe hikes maken, zoals een canopy walk, een loopbrug hoog boven de grond. Van bovenaf ervaar je de schoonheid van Batang Ai National Park nóg beter.

bako-national-park
Unieke rotsen aan de kust van Bako National Park
© andrea - Adobe Stock
batang-ai-maleisie
Spot orang-oetans rondom Lake Batang Ai
© Nico Tondini/Danita Delimont - Adobe Stock

4. Ontdek hoofdstad Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is de hoofdstad en ligt in West-Maleisië. Het is een echte Aziatische miljoenenstad met wolkenkrabbers, tempels en een levendig straatleven. Toch is Kuala Lumpur anders dan wat je wellicht al gezien hebt in Azië. Deze stad is een combinatie van moderne hoogbouw met verrassend veel ‘authentieke’ bebouwing. Waar je niet omheen kunt zijn de Petronas Twin Towers. Met 452 meter waren ze ooit de hoogste gebouwen ter wereld, al zijn er inmiddels al 15 gebouwen die hoger zijn. Ze zijn het boegbeeld van de stad, een plek die je gezien moet hebben. Voor het mooiste uitzicht over de stad ga je natuurlijk omhoog.

Er zijn echter meer plekken die zeker zo leuk zijn om te bezoeken. Merdeka Square bijvoorbeeld, het Maleisische onafhankelijkheidsplein. En net buiten de stad liggen de grotten van Batu, met aan de ingang het gigantisch gouden standbeeld van de god Murugan. Toeristisch, maar zeker de moeite waard. ’s Avonds komt Kuala Lumpur pas echt tot leven. Haal streetfood bij een van de kraampjes op Jalan Sultan Ismail en geniet van de levendigheid van deze stad!

Lees meer over Kuala Lumpur

5. Het wonderlijk landschap van de Cameron Highlands

Ook West-Maleisië heeft prachtige natuurgebieden en de Cameron Highlands zijn daar het toonbeeld van. Een wonderlijk landschap van eindeloze theevelden en rozenplantages. Het is een van de meest vruchtbare landbouwgebieden van Maleisië, op zo’n 1.500 meter boven de zeespiegel. Door de hoge ligging kan het er ook wat koeler zijn dan je in de rest van Maleisië gewend bent, een aangename afwisseling. Het groene golvende landschap heeft als bijnaam ‘Malaysia's Green Bowl’. Voor het mooiste uitzicht over de Cameron Highlands reis je naar Gunang Brinchang, het hoogste punt. Op een zonnige dag heb je hier een waanzinnig panorama over een van de must-wees van West-Maleisië.

Eén van de mooiste plekken van de Cameron Highlands is Mossy Forest, een bijzonder fotogenieke plek. Het koele klimaat van de Cameron Highlands is niet alleen perfect om theeplanten te laten groeien, maar het is ook de ideale broedplaats voor mos. Het mos groeit er in dikke lagen op zowel bomen en planten als op delen van de grond. Het wordt een mysterieuze wandeling. Niet voor niets diende dit bos als inspiratie voor de film Avatar.

kuala-lumpur-maleisie
De Petronas Twin Towers kenmerken de skyline van Maleisië
© Patrick Foto - Adobe Stock
cameron-highlands
Magisch mooi: het groene, golvende landschap van de Cameron Highlands
© dinozzaver - Adobe Stock

6. Op de fiets door kleurrijk Penang

Maleisië heeft honderden eilanden, waarvan de meesten onbewoond zijn. Eiland Penang is een van de leukste eilanden die je tijdens een rondreis door West-Maleisië en Borneo echt niet mag missen. Penang blinkt uit op gebied van cultuur, hier ervaar je de culturele diversiteit van Maleisië het best.

Het centrum van Georgetown, de hoofdstad van Penang, staat sinds 2008 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een leukste manier om de binnenstad te verkennen is op een traditionele fietsriksja. Je fietst door smalle straatjes met oude Chinese gebouwen, kleurrijke tempels en opvallend veel street art. Naar eettentjes hoef je niet op zoek, je kunt gewoon op de geur van lekker eten afgaan. Stranden zijn er zeker ook, al zijn dat er niet zoveel op Penang. Batu Ferringghi is de beste keuze.

7. Genieten van zon, zee en strand op Langkawi

Er is geen betere plek om een rondreis door West-Maleisië en Borneo te eindigen dan op Langkawi. Dit paradijselijke eiland is perfect voor een korte strandvakantie. Je bent er omringd door kristalhelder water en ongerepte stranden. Toch hoef je op Langkawi echt niet alleen maar op het strand te liggen, want met dramatische rotsformaties en een dichtbegroeide jungle is het zeker ook voor natuurliefhebbers een droomeiland.

Het leuke aan Langkawi is dat je op dit tropische paradijs ook van de traditionele cultuur kunt proeven. Op dit eiland worden traditionele ambachten in leven gehouden. De lokale cultuur kent invloed uit alle omliggende landen en dat maakt de sfeer op dit eiland zo bijzonder. Tanjung Rhu, Tengah Beach, Teluk Datai en Pantai Cenang zijn de mooiste stranden voor een ontspannen dag aan het water. En mis ook het Kilim Karst Geoforest niet. Dit beschermde natuurreservaat is een geologisch wonder met mangrovemoerassen, grotten en karstrotsen. Dit park ligt in de noordoostelijke punt van het eiland Langkawi.

penang-maleisie
Cultuur snuiven op Penang
© Alexey Pelikh - Adobe Stock

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tourism Malaysia en 333travel.

langkawi-maleisie
Langkawi is de perfecte plek om een rondreis door West-Maleisië af te sluiten
© karnizz - Adobe Stock
Marloes de Hooge

Marloes is editor in chief van Travelvalley. Auteur van Bucketlist Reizen en Bucketlist Stedentrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. Mail:...

333travel
333travel

Maak ook een individuele rondreis naar West-Maleisië en Borneo. Kijk op de website voor alle mogelijkheden.

Meer info
Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies