Algemeen22.09.2019

Dé 7 wereldwonderen: welke staan op jouw bucketlist?


De 7 wereldwonderen: je hebt er vast weleens over gehoord. Het is een lijst met zeven bijzonder gebouwen of constructies. De lijst met 7 wereldwonderen is tot stand gekomen via een verkiezing van de Zwitserse New7Wonders Foundation. Het is de opvolging van de lijst met zeven wereldwonderen van de antieke wereld waarvan er nog slechts één overeind staat. Wij vertellen je graag álles over de 7 wereldwonderen. Welke gebouwen staan op jouw bucketlist?

Alles over de 7 wereldwonderen

Zoals gezegd is het een lijst met zeven bijzondere gebouwen. Ze staan verspreid over de hele wereld. Je vindt er drie in Zuid-Amerika, een in Europa en drie in Azië. De verkiezing van de 7 wereldwonderen begon in 2006 en op 7 juli 2007 werden de winnaars bekend gemaakt. Gebouwen die de lijst net niet haalden zijn onder andere de Eiffeltoren in Parijs en Ankor Wat in Cambodja. Dit zijn de 7 nieuwe wereldwonderen:

 • Chichén Itzá in Mexico
 • Cristo Redentor in Brazilië
 • De Chinese Muur in China
 • Machu Picchu in Peru
 • De Rotswoningen van Petra in Jordanië
 • De Taj Mahal in India
 • Het Colosseum in Italië

1. Chichén Itzá in Mexico

Chichén Itzá in Mexico is zonder twijfel een bijzonder bouwwerk dat een plekje op de lijst met 7 wereldwonderen zeker verdient. Chichén Itzá was ooit een van de belangrijkste steden van de Maya’s in de provincie Yucatán. Het is een mysterieuze stad, waarvan nog lang niet alle overblijfselen inmiddels blootgelegd zijn, grote delen van dit wereldwonder bevinden zich nog steeds onder de grond. Er bestaat onduidelijkheid over hoe oud Chichén Itzá nu daadwerkelijk is, vermoedelijk is dat zo’n 10 eeuwen. El Castillo oftwel de Piramide van Kukulcan is het boegbeeld van Chichén Itzá, de grootste piramide die de oude Maya stad ooit rijk was. Wie op reis gaat naar Mexico (Yucatán of Quintana Roo) moet zeker een bezoek aan Chichén Itzá brengen. Het is een zeer indrukwekkende plek die je absoluut op je bucketlist moet zetten.

Meer lezen over Chichén Itza

Chich\u00e9n Itz\u00e1 in Mexico
Chichén Itzá in Mexico

2. Cristo Redentor in Brazilië

Cristo Redentor is het beroemde beeld van Jezus Christus dat op de hoogste berg van Rio de Janeiro in Brazilië staat. Cristo Redentor oftewel Christus de Verlosser is een gigantisch groot, betonnen beeld van 38 meter hoor. De spanwijdte van de armen is 28 meter. Het beeld strekt de armen wijd uit en kijk richting zee. In vergelijking tot andere van deze 7 wereldwonderen is Cristo Redentor nog relatief jong. Het beeld werd namelijk pas onthuld in oktober 1931.

Via verschillende manieren kun je als bezoeker bij het beeld komen, tot aan de betonnen voet waar het beeld op staat. Je mag er niet in, maar kunt wel van een afstandje een goede indruk krijgen van hoe reusachtig het beeld daadwerkelijk is. In Portugal staat een beeld dat enigszins op dit wereldwonder lijkt: Christus Koning (Cristo Rei) in Almada vlakbij Lissabon.

Meer lezen over Rio de Janeiro

Cristo Redentor in Rio de Janeiro, Brazili\u00eb
Cristo Redentor in Rio de Janeiro, Brazilië

3. De Chinese Muur in China

De Chinese Muur in China is niet alleen een van de 7 wereldwonderen maar tevens ook werelderfgoed. Het is een enorme stenen muur die werd gebouwd als verdedigingslinie in het noorden van China. De Chinese Muur is bijna 10.000 kilometer lang. De Chinese Muur wordt ook wel de Grote Muur genoemd. Omdat de muur zó lang is zijn er tal van plaatsen waar je deze kunt bewonderen. Simatai is een zeer geliefde plek om te muur te bewandelen omdat het landschap hier glooiend is en de muur als een slang door het landschap slingert. En ook Jinshanling is een populaire plek waar je de oude wachttoren kunt bewonderen. Badaling is zeker zo in trek omdat je hier de muur tot in de verte kunt zien. Het is een plek die bijna iedereen die een rondreis maakt door China wil zien en dat is natuurlijk niet voor niets. Een zeer bijzonder bouwwerk en tevens werelderfgoed.

Meer lezen over China

De Chinese Muur in China \u00a9SeanPavonePhoto - Adobe Stock
De Chinese Muur in China ©SeanPavonePhoto - Adobe Stock

4. Machu Picchu in Peru

Machu Picchu in Peru is een oude stad van de Inca’s die rond 1440 werd gebouwd. Lange tijd is de stad verlaten geweest. Pas aan het begin van de 20e eeuw werd Machu Picchu herontdekt. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat het doel van deze stad was, daar kunnen wetenschappers het niet over eens worden. Machu Picchu is namelijk helemaal niet zo goed te bereiken (en zeker eeuwen geleden niet) en dus moet het wel iets heel bijzonders geweest zijn. Vermoedelijk was het een buitenverblijf voor koningen. Omdat het zo’n bijzondere plek is, het mysterie draagt daaraan bij, is het uitgeroepen tot een van de 7 nieuwe wereldwonderen.

Een populaire manier om Machu Picchu te ontdekken is door de Inca Trail te lopen, het voetpad dat de Inca’s eeuwen geleden ook hebben genomen om er te komen. Het is een intensieve, meerdaagse trektocht die eindigt in de bijzondere stad in Peru. Ook bijzonder is de Salkantay Trek, die neemt een alternatieve route maar is zeker zo mooi. Wie niet wil wandelen kan tegenwoordig ook de trein en bus nemen.

Meer lezen over Machu Picchu

Machu Picchu in Peru
Machu Picchu in Peru

5. De Rotswoningen van Petra in Jordanië

De Rotswoningen van Petra in Jordanië horen ook absoluut in dit rijtje tuis. Het is het hoogtepunt van Jordanië. Ook Petra is net als Machu Picchu in Peru verlaten en vervolgens weer herontdekt. In geval van Petra gebeurde dat aan het begin van de 19e eeuw. Een archeoloog ontdekt de ruïnes van de oude stad met prachtige oude tombes, tempels en paleizen. Specifiek de rotswoningen zijn benoemd tot wereldwonder maar eigenlijk is de hele stad dat. Hoogtepunt van ieder bezoek is schatkamer Al Khazneh, al is er nog veel meer te ontdekken in Petra.

In het Hebreeuws betekent Petra ‘rots’ dus de naam is nogal goed gekozen. Je vindt de oude stad in het zuid-westen van Jordanië, niet ver van de grens met Israël. Het is niet alleen een wereldwonder, maar zeker ook een natuurwonder, met lange kloven, hoge rotswanden en kalksteen in roze, rode, gele en bruine kleuren. De architectuur van de stad en de rotswoningen is overweldigend en hoort op iedere bucketlist thuis!

Meer lezen over Petra

De Rotswoningen van Petra in Jordani\u00eb
De Rotswoningen van Petra in Jordanië

6. De Taj Mahal in India

De Taj Mahal in India is een van de beroemdste gebouwen van heel Azië. Het gebouw werd gebouwd als mausoleum voor de vrouw van Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk. Zij stierf in het kraambed en verdiende een bijzonder grafmonument. De Shah zelf werd overigens na zijn dood ook bijgezet. Je vindt de Taj Mahal in Agra in India. Het gebouw is vooral zo bijzonder om te zien door al dat marmer dat aan de buitenzijde is gebruikt. Met oog voor detail want wie dichtbij komt kijkt zijn ogen uit. Het gebouw is perfect symmetrisch en ook de (eveneens perfect symmetrische) tuinen trekken bezoekers van over de hele wereld. Wie een reis maakt door India moet een bezoek aan Agra zeker op je to do-list zetten want dit bijzondere bouwwerk wil je een keer gezien hebben.

Meer leze over India

De Taj Mahal in India \u00a9 Elena Ermakova - Adobe Stock
De Taj Mahal in India © Elena Ermakova - Adobe Stock

7. Het Colosseum in Italië

Het Colosseum in Rome in Italië is het enige van de 7 wereldwonderen dat in Europa staat. Het Colosseum is zonder twijfel een van de meest bijzondere bouwwerken die Europa rijk is. Dit oude amfitheater stamt uit de tijd van het Romeinse Rijk. Het Colosseum werd gebouwd in het jaar 80 na Christus en staat deels nog steeds overeind. Door de jaren heen zijn delen ingestort (door aardbevingen) maar een groot deel is nog net zo als het eeuwen geleden was. Het is de plek waar vroeger gladiatorengevechten plaatsvonden. Tegenwoordig is het een van de must sees in Rome, samen met het naast gelegen Forum Romanum. Hoewel het een drukke, toeristische plek is, hoort het echt wel op je bucketlist thuis, gezien de bijzondere geschiedenis van dit wereldwonder.

Meer lezen over het Colosseum

Het Colosseum in Rome, Itali\u00eb
Het Colosseum in Rome, Italië

De 7 klassieke wereldwonderen

Het is niet de eerste keer dat er een lijst werd samengesteld met wereldwonderen. Dat gebeurde al eerder: de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. Deze lijst werd samengesteld door verschillende schrijvers die leefden in de eeuwen voor Christus. Het zijn zeven wonderen die zich “binnen de grenzen van het rijk dat Alexander de Grote met hulp van de Grieken wist te veroveren bevinden”. De Piramide van Cheops in Egypte is het enig wereldwonder uit deze lijst van zeven wereldwonderen van de antieke wereld dat nog overeind staat. Dat was destijds ook de aanleiding om een nieuwe lijst te maken, omdat we de wereldwonderen van de antieke wereld op één na niet meer kunnen bewonderen.

De zeven wereldwonderen van de antieke wereld

 • Piramide van Cheops (en van Gizeh) in Egypte
 • Hangende tuinen van Babylon in Irak
 • Tempel van Artemis in Efeze in Turkije
 • Beeld van Zeus te Olympia in Griekenland
 • Mausoleum van Halicarnassus in Turkije
 • Kolossus van Rhodos in Griekenland
 • Pharos van Alexandrië in Egypte
Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Travel Bucket List

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Cappadocië is een zo'n regio die je een keer gezien moet hebben. Zeker als je beeld van Turkije voorheen vooral bestond uit zon, zee en strand of een bezoek aan hoofdstad Istanbul. Zelfs als je nog niet eerder van Cappa...

Natuur27.06.2023

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Zo bijzonder is deze regio van Turkije!
5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

Stel je even voor: sprookjesachtige landschappen, oneindige valleien en grotwoningen. De zon zien opkomen vanuit een luchtballon en ondergrondse steden verkennen: dat is Cappadocië. Deze regio ligt precies in het midden...

Algemeen02.06.2023

5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

de mooiste bezienswaardigheden en handige tips
Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

Het noorderlicht ken je ongetwijfeld wel. De veelal groene, dansende lichtgolven aan de hemel die je in Scandinavië kunt zien. Maar wist je dat er ook een zuiderlicht bestaat? De officiële naam van het zuiderlicht is a...

Natuur24.04.2023

Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

aurora australis
23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Maak je klaar voor een nieuw jaar vol verrassingen, avontuur en mooie reizen. Zo maak je va 2023 een fantastisch jaar om nooit te vergeten. Dit zijn dé 23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen! 1. Plant e...

Algemeen31.12.2022

23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Noorwegen staat bekend om haar machtig mooie natuur. Het Scandinavische land heeft wat dat betreft een longlist van bijzondere en adembenemende locaties waarmee je je bucketlist voor een lang verblijf in het noorden moei...

Natuur23.11.2022

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord
Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Er zijn weinig plekken op aarde die de schoonheid van Patagonië kunnen overtreffen. Patagonië is grofweg het zuidelijk deel van de landen Chili en Argentinië. Een echte grens van dit gebied is nooit vastgesteld. Patag...

Natuur06.09.2022

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s