De autostoeltjes van Cybex maken reizen met je baby een stuk gemakkelijker

De autostoeltjes van Cybex maken reizen met je baby een stuk gemakkelijker

Vorig artikel Volgend artikel

Al tijdens de zwangerschap nemen veel aanstaande ouders zich voor; ook als de mini er straks is, blijven we gewoon mooie reizen maken. Wellicht even een jaartje wachten met een reis naar Nieuw-Zeeland of een moeilijke backpackbestemming, maar verder moet alles mogelijk zijn toch? De eerste paar weken realiseer je je alleen wel even dat reizen met een baby iets pittiger is dan in eerste instantie gedacht. Niet omdat de baby niet wil, maar omdat je énorm veel spullen mee moet nemen.


Maak het reizen met een baby zo gemakkelijk mogelijk

Dat het een halve volksverhuizing gaat zijn is een feit, maar het is daarom wel zo fijn als het reizen verder zo gemakkelijk mogelijk gemaakt kan worden. En dat kan! Want met de draaibare stoelen van Cybex heb je optimaal gemak voor je baby, maar vooral voor jou (en je rug). We mochten de autostoeltjes van Cybex testen, om te zien hoe gemakkelijk roadtrippen met een baby kan zijn. Het gaat om de Z lijn van Cybex, de Cybex Cloud Z-iSize en de Cybex Sirona Z-iSize. Beide stoeltjes zijn geschikt voor de Cybex Base Z..

Cybex Mustard Yellow
Ons Cybex autostoeltje in de kleur Mustard Yellow.

Één base, twee stoeltjes en heel veel gemak tot een leeftijd van 4 jaar

De Base Z i, natuurlijk zoals het woord al zegt, de basis van het systeem. Dankzij Iso-Fix (bijna alle nieuwe auto’s beschikken over Iso-Fix) klik je de base vast op de achterbank van de auto. Aan de andere kant van de base staat een poot die je op de grond voor de bank plaatst. Deze zorgt voor stabiliteit. Op deze poot zijn drie symbolen met vakjes te zien. Het middelste symbool geeft aan of de base goed geïnstalleerd staat. Pas bij een groene kleur staat de base stevig en goed in de auto. De andere symbolen geven aan of het stoeltje goed op de base geklikt staat en of het goed gedraaid staat. Ga pas rijden als alle drie de vakjes op groen staan. Het installeren kan de eerste keer even zoeken zijn, maar Cybex heeft handige instructievideo’s gemaakt.

lichtjes babystoel cybex
Kleuren alle vakjes groen, dan staat de stoel goed en kan je gaan rijden. Staat één van de vakjes op rood, kijk dan of de poot stabiel staat, je de stoel goed geklikt hebt of dat deze nog niet voldoende gedraaid is.

Gemakkelijk in en uit de auto tillen

De Cloud Z is een stoeltje bedoeld vanaf de geboorte tot ongeveer 2 jaar oud of maximaal 13 kilo. Het voordeel van de Cloud Z is dat deze ook draagbaar is. Je kunt deze gemakkelijk uit de auto tillen en mee naar binnen nemen. Beweging maakt een baby moe en daarom vallen de meeste baby’s in de auto in slaap. Fijn als je nog een stuk moet rijden, maar vervelend als je hem of haar steeds wakker moet maken omdat je in of uit de auto moet. Gelukkig kan de Cloud Z (met behulp van adapters) op bijna alle kinderwagens geklikt worden. Scheelt een hoop tijd, gedoe en een huilende baby. Om het nog een stuk comfortabeler te maken kan je de ligging van het stoeltje, zodra deze uit de auto is, uitschuiven. Hierdoor ligt de baby lekkerder en ergonomisch beter. Absoluut voordeel aan de Cloud Z is de handige stevige kap die je over je baby heen kan trekken. Hierdoor is de baby altijd beschermd tegen zon, regen of wind.

De Cloud Z kan overigens ook zonder Base Z gebruikt worden. Je kan de autostoel dan met de personengordel van de auto vastmaken. Aan de zijkant en achterkant van de Cloud Z kun je de gordel vastzetten door ze door de daarvoor bedoelde haken heen te halen.

Cybex uit auto tillen
De Cloud Z kan gemakkelijk in en uit de auto getild worden, dankzij het hengsel op het stoeltje.
Cloud Z Cybex
Wil je de Cloud Z gebruiken zonder Base Z, dan kun je de autogordels door deze haken aan de zijkant (en achterkant) van het stoeltje halen.
Cloud Z adaptors
De Cloud Z kan met behulp van adaptors, op iedere kinderwagen worden bevestigd. Zo voorkom je dat de baby steeds in en uit het stoeltje moet worden gehaald. De kap zorgt ervoor dat zon, wind en regen niet bij de baby komen.

Cloud Z: fijn voor de eerste maanden

Klein nadeel is wel dat de stoel redelijk wat gewicht heeft en naarmate je baby groter wordt, de stoel bijna niet meer te tillen is. Of je het volhoudt tot je baby 13 kilo is, is dan ook sterk de vraag. Daarom is de Cloud Z vooral voor de eerste maanden fijn en stap je na een paar maanden (bijvoorbeeld als je kindje rond de 10 kilo weegt) over op Sirona Z. De Sirona Z mag ook al vanaf de geboorte gebruikt worden (dankzij het newborn kussen), maar kan niet handig in en uit de auto getild worden. Daarom wordt de Sirona Z vooral als vervolg op de Cloud Z gezien. De Sirona Z is geschikt tot een leeftijd van 4 jaar.


180 en 360 graden draaisysteem

Dankzij de base is het mogelijk om zowel de Cloud Z als de Sirona Z te draaien. En daar komt het absolute gemak van dit systeem om de hoek kijken. Je hoeft je namelijk niet in een onmogelijke positie te draaien om je baby of peuter uit de auto te tillen. Voor de Cloud Z geldt dat er aan de zijkant op de base twee knoppen zitten om de schijf (inclusief stoel) te draaien. Schuif de knop naar rechts en naar onder en je voelt dat de stoel kan draaien. Voor de Sirona Z geldt dat er aan de voorkant van de stoel een gat met hendel te vinden is. Door aan dit hendel te trekken, wordt de stoel rechtop gezet en kan hij draaien.

De Cloud Z kan 180 graden draaien. De baby moet in dit stoeltje altijd met zijn of haar gezicht naar de bank gericht worden. Andersom is wettelijk niet toegestaan. Je kunt het stoeltje daardoor op drie standen zetten. Met het gezicht naar de deur, om de baby er gemakkelijk uit te halen. Met het gezicht naar de bank, de stand tijdens het rijden, en tot slot met het gezicht naar de persoon die naast het stoeltje op de achterbank zit. Deze laatste stand zorgt ervoor dat je onderweg supermakkelijk de fles kunt geven, zonder daar de auto voor uit te hoeven. Bijvoorbeeld als het buiten regent. Hierdoor kun je recht tegenover je baby gaan zitten, zonder dat hij of zij uit de stoel gehaald moet worden. Ook kan het draaien helpen als bijvoorbeeld het speentje uitgevallen is. Voor optimale veiligheid mag je dit echter alleen doen als je stilstaat.

De Sirona Z kan 360 graden draaien. Deze autostoel kan zowel naar achteren als naar voren gericht worden. Dit mag echter pas vanaf de peuter fase en nog niet als je de Sirona Z gebruikt bij een newborn.

Draaisysteem Cybex
Dankzij het draaisysteem kan je de baby of peuter gemakkelijk uit de auto tillen, zonder je in allerlei bochten hoeven te wringen. Op deze foto zie je de Cloud Z.
Sirona Z
De Sirona Z kan 360 graden draaien. De eerste maanden moet het stoeltje naar achteren gericht worden.
Sirona Z naar voren

Bijzondere kleuren en stoffen

Veel autostoeltjes zijn standaard zwart, grijs of donkerblauw, maar bij Cybex heb je keuze uit opvallende en bijzondere kleuren. Er zijn vier categorieën te kiezen als het gaat om de stof en kleuren.

  • Comfort; een stretchstof in een enkele kleur (keuze uit vijf kleuren)
  • Plus; een tweetonige denim stof, waardoor het stoeltje een luxe uitstraling krijgt. (keuze uit zeven kleuren)
  • Fashion collections; meerdere stoffen en prints met luxe afwerkingen (keuze uit acht verschillende prints)
  • Design Collaborations; bijzondere samenwerkingen met merken zoals Ferrari, de stof is meestal van satijn. (keuze uit achter verschillende prints)

Wij kozen voor de vrolijke kleur Mustard Yellow uit de plus collectie. De stoffen zijn gelukkig gemakkelijk schoon te maken en enkele onderdelen zijn te wassen in een wasmachine op maximaal 30 graden. Handig, want veel newborns hebben nog wel eens de neiging om de melkmaaltijd van een half uur daarvoor uit te spugen.


Veiligheid boven alles

Aan de zijkant van zowel de Cloud Z als de Sirona Z zitten twee schokdempers. Deze zorgen voor extra veiligheid. Je hoopt het nooit mee te maken, maar mocht je een zij aanrijding hebben met de auto, dan zorgen deze schokdempers voor maar liefst 25% minder schok bij het hoofdje. Sowieso zit het hoofdje goed beschermd in beide stoeltjes. De hoofdsteun is gemakkelijk aan te passen aan de lengte van de baby en/of peuter. Met een handig hendel, trek je de hoofdsteun omhoog en zet je deze op de juiste hoogte.

Cybex veiligheid
Dankzij de schokdempers zit je kindje extra goed beveiligd.
Hoofdsteun Cybex
De hoofdsteun kan gemakkelijk omhoog worden gebracht zodra het kind groter is.

Een ander belangrijk element voor de veiligheid zijn natuurlijk de gordels. Met een 5 punten harnass-systeem zit de baby en/of peuter goed en stevig vast. Aan de onderkant van beide stoelen zijn de gordels gemakkelijk strakker te trekken of kan er juist meer ruimte worden gegeven.

Voor de eerste paar weken hebben zowel de Cloud Z als de Sirona Z een newborn kussen. Hierdoor ligt de pasgeboren baby goed stevig in de stoel en wordt voorkomen dat de baby kan gaan schuiven tijdens het rijden.

Gordels Cybex
Dankzij de gordels zit het kind stevig vast en kan het niet gaan schuiven in de stoel.
Cybex autostoeltjes veiligheid
De gordels kunnen ruimer worden gemaakt of juist weer strakker worden aangetrokken dankzij dit lint. In het onderste vak zit een hendel, zodat de Sirona Z gedraaid kan worden op de base.

Conclusie review Cybex autostoeltjes

De autostoeltjes zien er niet alleen vrolijk uit, je wordt er ook echt vrolijk van. Onze ervaring is dat het de eerste paar keer even oefenen is om de Cloud op de juiste manier in de base te klikken. Dit komt omdat het kliksysteem aan de achterkant / onderkant zit en je dus niet heel goed ziet wat je doet. Probeer het even een paar keer zonder baby, zodat je daarna weet wat je doet. Zodra je die handeling onder de knie hebt, is de stoel erg gemakkelijk in gebruik. Zeker de stevige kap zorgt voor veel comfort voor je baby onderweg. Geen koude wind of regen bij je baby, maar ook de zon in de auto hoeft niet in het gezicht te schijnen.

Het draaisysteem is ideaal en zorgt er echt voor dat je de baby en/of peuter makkelijk in en uit de auto tilt. De mogelijkheid om het stoeltje richting jezelf te draaien wanneer je op de achterbank zit, is ook een absoluut voordeel. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijk bij je baby kan en hem/haar kan de fles kan geven vanuit de stoel.

Ook voor de Sirona geldt dat je de handeling van het klikken even onder de knie moet krijgen. Maar voordeel van deze stoel is dat deze in de auto blijft. Je hoeft dit dus maar een enkele keer te doen. Met het zwaarder worden van je peuter is het draaisysteem echt een uitvinding. Je vraagt je zelfs af hoe mensen zonder draaisysteem dit elke keer doen? Is de peuter groter en kan hij of zij zelf de auto inklimmen? Dan is het ook veel handiger om recht in het stoetje te kruipen, dan via de zijkant.

Kortom; wij vinden het reizen met de auto en een baby dankzij deze stoeltjes écht een stuk makkelijker worden. Moet je alleen zelf zorgen dat de volksverhuizing binnen de perken blijft. Inspiratie nodig voor een leuke roadtrip? Check het hier!

* Deze blog is geschreven in samenwerking met Cybex, de producten hebben we gekregen. Dat verandert niets aan onze objectiviteit, de review is gebaseerd op onze eigen ervaringen met de producten.

Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies