Algemeen06.01.2022

De autostoeltjes van Cybex maken reizen met je baby een stuk gemakkelijker


Al tijdens de zwangerschap nemen veel aanstaande ouders zich voor; ook als de mini er straks is, blijven we gewoon mooie reizen maken. Wellicht even een jaartje wachten met een reis naar Nieuw-Zeeland of een moeilijke backpackbestemming, maar verder moet alles mogelijk zijn toch? De eerste paar weken realiseer je je alleen wel even dat reizen met een baby iets pittiger is dan in eerste instantie gedacht. Niet omdat de baby niet wil, maar omdat je énorm veel spullen mee moet nemen.

Maak het reizen met een baby zo gemakkelijk mogelijk

Dat het een halve volksverhuizing gaat zijn is een feit, maar het is daarom wel zo fijn als het reizen verder zo gemakkelijk mogelijk gemaakt kan worden. En dat kan! Want met de draaibare stoelen van Cybex heb je optimaal gemak voor je baby, maar vooral voor jou (en je rug). We mochten de autostoeltjes van Cybex testen, om te zien hoe gemakkelijk roadtrippen met een baby kan zijn. Het gaat om de Z lijn van Cybex, de Cybex Cloud Z-iSize en de Cybex Sirona Z-iSize. Beide stoeltjes zijn geschikt voor de Cybex Base Z..

<em>Ons Cybex autostoeltje in de kleur Mustard Yellow.<\/em>
Ons Cybex autostoeltje in de kleur Mustard Yellow.

Één base, twee stoeltjes en heel veel gemak tot een leeftijd van 4 jaar

De Base Z i, natuurlijk zoals het woord al zegt, de basis van het systeem. Dankzij Iso-Fix (bijna alle nieuwe auto’s beschikken over Iso-Fix) klik je de base vast op de achterbank van de auto. Aan de andere kant van de base staat een poot die je op de grond voor de bank plaatst. Deze zorgt voor stabiliteit. Op deze poot zijn drie symbolen met vakjes te zien. Het middelste symbool geeft aan of de base goed geïnstalleerd staat. Pas bij een groene kleur staat de base stevig en goed in de auto. De andere symbolen geven aan of het stoeltje goed op de base geklikt staat en of het goed gedraaid staat. Ga pas rijden als alle drie de vakjes op groen staan. Het installeren kan de eerste keer even zoeken zijn, maar Cybex heeft handige instructievideo’s gemaakt.

Gemakkelijk in en uit de auto tillen

De Cloud Z is een stoeltje bedoeld vanaf de geboorte tot ongeveer 2 jaar oud of maximaal 13 kilo. Het voordeel van de Cloud Z is dat deze ook draagbaar is. Je kunt deze gemakkelijk uit de auto tillen en mee naar binnen nemen. Beweging maakt een baby moe en daarom vallen de meeste baby’s in de auto in slaap. Fijn als je nog een stuk moet rijden, maar vervelend als je hem of haar steeds wakker moet maken omdat je in of uit de auto moet. Gelukkig kan de Cloud Z (met behulp van adapters) op bijna alle kinderwagens geklikt worden. Scheelt een hoop tijd, gedoe en een huilende baby. Om het nog een stuk comfortabeler te maken kan je de ligging van het stoeltje, zodra deze uit de auto is, uitschuiven. Hierdoor ligt de baby lekkerder en ergonomisch beter. Absoluut voordeel aan de Cloud Z is de handige stevige kap die je over je baby heen kan trekken. Hierdoor is de baby altijd beschermd tegen zon, regen of wind.

De Cloud Z kan overigens ook zonder Base Z gebruikt worden. Je kan de autostoel dan met de personengordel van de auto vastmaken. Aan de zijkant en achterkant van de Cloud Z kun je de gordel vastzetten door ze door de daarvoor bedoelde haken heen te halen.

Cloud Z: fijn voor de eerste maanden

Klein nadeel is wel dat de stoel redelijk wat gewicht heeft en naarmate je baby groter wordt, de stoel bijna niet meer te tillen is. Of je het volhoudt tot je baby 13 kilo is, is dan ook sterk de vraag. Daarom is de Cloud Z vooral voor de eerste maanden fijn en stap je na een paar maanden (bijvoorbeeld als je kindje rond de 10 kilo weegt) over op Sirona Z. De Sirona Z mag ook al vanaf de geboorte gebruikt worden (dankzij het newborn kussen), maar kan niet handig in en uit de auto getild worden. Daarom wordt de Sirona Z vooral als vervolg op de Cloud Z gezien. De Sirona Z is geschikt tot een leeftijd van 4 jaar.

180 en 360 graden draaisysteem

Dankzij de base is het mogelijk om zowel de Cloud Z als de Sirona Z te draaien. En daar komt het absolute gemak van dit systeem om de hoek kijken. Je hoeft je namelijk niet in een onmogelijke positie te draaien om je baby of peuter uit de auto te tillen. Voor de Cloud Z geldt dat er aan de zijkant op de base twee knoppen zitten om de schijf (inclusief stoel) te draaien. Schuif de knop naar rechts en naar onder en je voelt dat de stoel kan draaien. Voor de Sirona Z geldt dat er aan de voorkant van de stoel een gat met hendel te vinden is. Door aan dit hendel te trekken, wordt de stoel rechtop gezet en kan hij draaien.

De Cloud Z kan 180 graden draaien. De baby moet in dit stoeltje altijd met zijn of haar gezicht naar de bank gericht worden. Andersom is wettelijk niet toegestaan. Je kunt het stoeltje daardoor op drie standen zetten. Met het gezicht naar de deur, om de baby er gemakkelijk uit te halen. Met het gezicht naar de bank, de stand tijdens het rijden, en tot slot met het gezicht naar de persoon die naast het stoeltje op de achterbank zit. Deze laatste stand zorgt ervoor dat je onderweg supermakkelijk de fles kunt geven, zonder daar de auto voor uit te hoeven. Bijvoorbeeld als het buiten regent. Hierdoor kun je recht tegenover je baby gaan zitten, zonder dat hij of zij uit de stoel gehaald moet worden. Ook kan het draaien helpen als bijvoorbeeld het speentje uitgevallen is. Voor optimale veiligheid mag je dit echter alleen doen als je stilstaat.

De Sirona Z kan 360 graden draaien. Deze autostoel kan zowel naar achteren als naar voren gericht worden. Dit mag echter pas vanaf de peuter fase en nog niet als je de Sirona Z gebruikt bij een newborn.

Sirona Z naar voren
Sirona Z naar voren

Bijzondere kleuren en stoffen

Veel autostoeltjes zijn standaard zwart, grijs of donkerblauw, maar bij Cybex heb je keuze uit opvallende en bijzondere kleuren. Er zijn vier categorieën te kiezen als het gaat om de stof en kleuren.

  • Comfort; een stretchstof in een enkele kleur (keuze uit vijf kleuren)
  • Plus; een tweetonige denim stof, waardoor het stoeltje een luxe uitstraling krijgt. (keuze uit zeven kleuren)
  • Fashion collections; meerdere stoffen en prints met luxe afwerkingen (keuze uit acht verschillende prints)
  • Design Collaborations; bijzondere samenwerkingen met merken zoals Ferrari, de stof is meestal van satijn. (keuze uit achter verschillende prints)

Wij kozen voor de vrolijke kleur Mustard Yellow uit de plus collectie. De stoffen zijn gelukkig gemakkelijk schoon te maken en enkele onderdelen zijn te wassen in een wasmachine op maximaal 30 graden. Handig, want veel newborns hebben nog wel eens de neiging om de melkmaaltijd van een half uur daarvoor uit te spugen.

Veiligheid boven alles

Aan de zijkant van zowel de Cloud Z als de Sirona Z zitten twee schokdempers. Deze zorgen voor extra veiligheid. Je hoopt het nooit mee te maken, maar mocht je een zij aanrijding hebben met de auto, dan zorgen deze schokdempers voor maar liefst 25% minder schok bij het hoofdje. Sowieso zit het hoofdje goed beschermd in beide stoeltjes. De hoofdsteun is gemakkelijk aan te passen aan de lengte van de baby en/of peuter. Met een handig hendel, trek je de hoofdsteun omhoog en zet je deze op de juiste hoogte.

<i>Dankzij de schokdempers zit je kindje extra goed beveiligd.<o:p><\/o:p></i>
Dankzij de schokdempers zit je kindje extra goed beveiligd.
<i>De hoofdsteun kan gemakkelijk omhoog worden gebracht zodra het kind groter is.<o:p><\/o:p></i>
De hoofdsteun kan gemakkelijk omhoog worden gebracht zodra het kind groter is.

Een ander belangrijk element voor de veiligheid zijn natuurlijk de gordels. Met een 5 punten harnass-systeem zit de baby en/of peuter goed en stevig vast. Aan de onderkant van beide stoelen zijn de gordels gemakkelijk strakker te trekken of kan er juist meer ruimte worden gegeven.

Voor de eerste paar weken hebben zowel de Cloud Z als de Sirona Z een newborn kussen. Hierdoor ligt de pasgeboren baby goed stevig in de stoel en wordt voorkomen dat de baby kan gaan schuiven tijdens het rijden.

Conclusie review Cybex autostoeltjes

De autostoeltjes zien er niet alleen vrolijk uit, je wordt er ook echt vrolijk van. Onze ervaring is dat het de eerste paar keer even oefenen is om de Cloud op de juiste manier in de base te klikken. Dit komt omdat het kliksysteem aan de achterkant / onderkant zit en je dus niet heel goed ziet wat je doet. Probeer het even een paar keer zonder baby, zodat je daarna weet wat je doet. Zodra je die handeling onder de knie hebt, is de stoel erg gemakkelijk in gebruik. Zeker de stevige kap zorgt voor veel comfort voor je baby onderweg. Geen koude wind of regen bij je baby, maar ook de zon in de auto hoeft niet in het gezicht te schijnen.

Het draaisysteem is ideaal en zorgt er echt voor dat je de baby en/of peuter makkelijk in en uit de auto tilt. De mogelijkheid om het stoeltje richting jezelf te draaien wanneer je op de achterbank zit, is ook een absoluut voordeel. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijk bij je baby kan en hem/haar kan de fles kan geven vanuit de stoel.

Ook voor de Sirona geldt dat je de handeling van het klikken even onder de knie moet krijgen. Maar voordeel van deze stoel is dat deze in de auto blijft. Je hoeft dit dus maar een enkele keer te doen. Met het zwaarder worden van je peuter is het draaisysteem echt een uitvinding. Je vraagt je zelfs af hoe mensen zonder draaisysteem dit elke keer doen? Is de peuter groter en kan hij of zij zelf de auto inklimmen? Dan is het ook veel handiger om recht in het stoetje te kruipen, dan via de zijkant.

Kortom; wij vinden het reizen met de auto en een baby dankzij deze stoeltjes écht een stuk makkelijker worden. Moet je alleen zelf zorgen dat de volksverhuizing binnen de perken blijft. Inspiratie nodig voor een leuke roadtrip? Check het hier!

* Deze blog is geschreven in samenwerking met Cybex, de producten hebben we gekregen. Dat verandert niets aan onze objectiviteit, de review is gebaseerd op onze eigen ervaringen met de producten.

Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Verder lezen over Reisaccessoires

Mijn favoriete reisbagage: in stijl op reis met de Thule Chasm collectie

Als het gaat om bagage zijn er voor mij een aantal dingen heel belangrijk: het moet vooral praktisch in gebruik zijn, het moet er goed uitzien én het moet van hoge kwaliteit zijn. Als je veel reist, wil je jaren lang van je koffers en tassen gebruik kunnen maken. Ik reis nu een tijdje met de Thule Chasm collectie en ben fan! Dit is waarom.

Lifestyle03.04.2024

Mijn favoriete reisbagage: in stijl op reis met de Thule Chasm collectie

8 briljante reisartikelen die je vakantie makkelijker maken!

Sommige dingen zijn onmisbaar voor op reis. Omdat ze je vakantie nu eenmaal een stuk makkelijker en daarmee leuker maken. Wij hebben acht briljante reisartikelen voor je verzameld voor in je koffer, weekendtas.

Gadgets22.01.2024

8 briljante reisartikelen die je vakantie makkelijker maken!

Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak

Met de Nikon D750 en drie bijbehorende lenzen (27-70, 24 en 50 mm) heb ik vaak een zware cameraset bij me als ik op reis ga. Tot voor kort zaten die gewoon los in een willekeurige rugtas zonder enige vorm van bescherming...

Gadgets23.03.2023

Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak

Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe koffer

Reizen met een koffer heeft een hoop voordelen ten opzichte van andere soorten bagage, zoals reistassen. Ben je toe aan een nieuwe koffer? Dan is het goed om je even in te lezen voor je er een koopt. Met een paar handige...

Algemeen04.11.2022

Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe koffer

5 tech gadgets die je nodig hebt tijdens het reizen

Reizen is behoorlijk lastig geworden in de nasleep van de COVID-19-pandemie. Echter nu de reisindustrie weer opleeft, is er hoop dat je eindelijk die reis kunt maken waar je naar verlangde. Het benodigde papierwerk om op...

Gadgets28.09.2022

5 tech gadgets die je nodig hebt tijdens het reizen

7 ultieme tips om te reizen met alleen handbagage

Heb je een vliegreis op de planning staan en overweeg je te reizen met alleen handbagage? Dat heeft een hoop voordelen. Door te reizen met alleen handbagage ben je super flexibel. Op deze manier gaat reizen ook een stuk...

Algemeen23.08.2022

7 ultieme tips om te reizen met alleen handbagage

Welke kleding draag je als je gaat vliegen?

Je koffer is vol, je leukste outfits heb je ingepakt. Je bent klaar voor vertrek. Alleen nu vraag je je af, wat moet je aantrekken in het vliegtuig? Strakke kleren zijn geen optie, zeker niet als je lang in het vliegtuig...

Vliegen07.06.2022

Welke kleding draag je als je gaat vliegen?

Deze skibril is CO2-positief!

Zon, schaduw, mist, sneeuw. Je kunt nogal in verschillende weersomstandigheden terecht komen in de bergen. En hoe handig is het dat je dan met slechts een paar “kliks” je lens kan aanpassen aan het weer? Het kan met...

Winter13.01.2022

Deze skibril is CO2-positief!

Verder lezen over Roadtrip

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

Algemeen20.02.2024

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

In Europa zijn inmiddels zo'n 600.000 laadpunten voor elektrische auto's te vinden en dat aantal groeit iedere week. Maar het ene laadpunt is het andere niet en daar kom je al gauw achter als je naar het buitenland reist. In sommige landen is het nog een hele uitdaging om een laadpaal te vinden, in bepaalde delen van Europa zijn ze zelfs onvindbaar, en op andere plaatsen zijn ze super traag. Maar in welk land vind je de meeste (goede) laadpunten? Waar kun je als EV-rijder met een gerust hart een roadtrip maken? We hebben de beste landen in Europa voor een roadtrip met een elektrische auto voor je op een rij gezet.

Algemeen24.01.2024

De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

Maak de allermooiste alternatieve roadtrip door IJsland! Je start in Reykjavik en rijdt vanaf daar naar het noorden. Verwacht een robuust landschap, uitgestrekte natuur en wegen waarop je bijna niemand anders tegenkomt. Een geweldig avontuur!

Natuur08.01.2024

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

De Tuinroute is een van de mooiste roadtrips die je in Zuid-Afrika kunt maken. De Tuinroute is een combinatie van wegen die lopen tussen Kaapstad en Port Elizabeth over een lengte van ongeveer 700 kilometer. Het is de mo...

Natuur27.11.2023

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

Verder lezen over Vakantie met baby

Dit zijn de 8 meest kindvriendelijke skigebieden

Kindvriendelijke skigebieden zijn er volop. Je moet alleen weten waar je moet zijn. Daarom heb ik de leukste kindvriendelijke skigebieden voor je op een rij gezet. Deze acht skigebieden zijn volledig kids-proof! Misschie...

Winter26.10.2023

Dit zijn de 8 meest kindvriendelijke skigebieden

Met een baby op reis: ga je met de auto, het vliegtuig of de camper?

Op reis gaan is altijd een beetje spannend en het vergt de nodig voorbereiding. Helemaal als je gezinssamenstelling onlangs is veranderd. Een kleine baby zorgt ervoor dat je nog iets meer moet organiseren, plannen en bed...

Algemeen16.08.2023

Met een baby op reis: ga je met de auto, het vliegtuig of de camper?

de beste tips op een rij
De eerste vakantie met je baby: de 7 beste tips op een rij

Ons team is de afgelopen jaren flink uitgebreid met de komst van kleine reizigers in spe. We nemen onze baby's maar al te graag meenemen op reis. Reizen met een baby is heel erg leuk. Zeker de allereerste vakantie met je...

Algemeen23.12.2022

De eerste vakantie met je baby: de 7 beste tips op een rij

De leukste tips voor mini-vakantie in Gulpen en Zuid-Limburg

Er zijn van die plekken in Nederland, waar je meteen compleet tot rust komt. De Zuid-Limburgse heuvels hebben die magische werking. Op mij tenminste. De ruimte, de stilte, de schoonheid: als je er even tussenuit wil in e...

Ontspanning14.10.2022

De leukste tips voor mini-vakantie in Gulpen en Zuid-Limburg

5 tips voor de ultieme babymoon: de laatste vakantie met z’n tweeën

Een babymoon is de laatste vakantie voordat je eerste baby geboren wordt. Nog even met z'n tweeën op vakantie voordat het leven als ouders gaat beginnen. Zodra de baby geboren is, zit reizen er meestal even niet in. En...

Ontspanning24.08.2022

5 tips voor de ultieme babymoon: de laatste vakantie met z’n tweeën

Martinhal Cascais: een droomplek voor de eerste vakantie met je baby

Alle 'eerste keren' met een baby zijn bijzonder. En ook de eerste vakantie met je baby is er een om nooit meer te vergeten. Reizen met een baby is anders dan je gewend bent en dat vraagt om flink wat voorbereiding. Ga je...

Zomer25.06.2022

Martinhal Cascais: een droomplek voor de eerste vakantie met je baby

Curaçao met kinderen: vijf redenen om te gaan!

Ben je het weer in Nederland helemaal zat? Klinkt een vakantie met je gezin naar een zon zekere bestemming je als muziek in de oren? Curaçao is een prachtplek voor je babymoon of juist een vakantie met jonge kinderen. N...

Zomer21.06.2020

Curaçao met kinderen: vijf redenen om te gaan!

7 redenen voor een cruise vakantie met baby of peuter!

Voor het eerst op cruise vakantie, wie had dat gedacht? Eerlijk is eerlijk, we hadden best wel wat vooroordelen over cruisen. Totdat we de tijd namen om ons er in te verdiepen. We kwamen erachter dat er super veel mogeli...

Ontspanning07.04.2019

7 redenen voor een cruise vakantie met baby of peuter!