Wat je moet weten over de Climats de Bourgogne, Grand Cru’s en Chablis wijnen
Wie op wijnreis naar deze Franse regio gaat, moet eigenlijk wel een paar dingen weten over de regio, de soorten wijn en de druiven.
De wereldberoemde Bourgogne-wijnen, bekend om zijn witte en rode wijnen, gemaakt van de Chardonnay en Pinot Noir druiven komen uit een relatief klein gebied dat bekend staat als de ‘Climats de Bourgogne’. Het is het gebied van de Grand Cru’s, wijnen met een rijkdom aan smaakervaringen die gevormd wordt door de unieke relatie tussen de druif, de bodem en het klimaat. Sinds 2015 zijn de Climats de Bourgogne (1.247 specifieke wijngaardpercelen) opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO en worden gekenmerkt door een uitzonderlijke manier van wijnbouw. De percelen zijn (niet zichtbaar) afgebakend op grond van hun geologische karakteristieken die mede door de zon wordt bepaald. Deze unieke ligging zorgt voor de karakteristieke smaak van de wijnen.
De zes belangrijkste wijnregio’s van de Bourgogne zijn:
- Côte de Nuits
- Côte de Beaune
- Côte Chalonnaise
- Mâconnais
- Beaujolais
- Chablis
Chablis staat bekend om zijn verfrissende en minerale witte wijnen, die voornamelijk gemaakt zijn van de Chardonnay druif. De regio ligt ruim 130 kilometer ten noorden van de andere Bourgondische regio’s en heeft een uniek klimaat en ’terroir’ (bodem, gesteente, helling) die zorgen voor de meest smaakvolle witte wijn.
Er zijn vier soorten wijnen uit de Chablis. De allerbeste wijnen komen van zeven heuvels die vlakbij het stadje Chablis liggen. Deze heuvels heten Grand Crus Blanchots, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Les Preuses, Valmur en Vaudésir. Wij hebben een paar van deze heuvels op een heel bijzondere manier bezocht.