`

Algemeen25.08.2023

De beste tips om wijnregio Chablis te ontdekken


Chablis ken je waarschijnlijk wel, het is de wereldberoemde witte wijn die onlosmakelijk verbonden is aan de Chardonnay druif. Het is ook een bijzonder charmant stadje én een wijnstreek in de Bourgogne, het kloppende hart van de Franse wijnen. Chablis is een wijnregio waar je de tijd voor moet nemen. Er moet niet alleen wijn geproefd worden, er is veel meer te ontdekken. Tijd voor een mini-roadtrip dus!

Door de unieke samenstelling van de bodem en de manier van het produceren hebben Chablis wijnen hun eigen karakter en smaak. Wat dat betreft val je tijdens deze reis door Frankrijk letterlijk met je neus in de wijn.

Chablis: waar de Grand Cru’s op de heuvels rijpen

Chablis is een heel klein stadje met amper 2.500 inwoners die nagenoeg allemaal wel iets te maken hebben met de bekende wijn. In het pittoreske stadje draait het vanzelfsprekend dan ook om wijn en wijn en wijn. Bezoekers uit de gehele wereld komen hiernaartoe om de bekende Chablis wijnen te kunnen proeven en te kopen.

De ligging is schilderachtig, in een dal en omgeven door heuvels waarop geen meter onbenut is gebleven. Zo ver als je kan kijken zie je wijnranken. Wie hier eenmaal op bezoek is ontkomt er niet aan om te gaan toeren langs de wijnvelden. Dat kan met de auto, maar nog leuker is het om dit op de fiets te doen.

Fietsen tussen wijnvelden werkt therapeutisch, zeker als je onderweg ook nog eens bij een van die wijnboeren gaat proeven. Het jaarlijks hoogtepunt is hier het Fête des Vins de Chablis. Dat feestje draait natuurlijk om de wijnen en om het genieten van lokale gerechten. In Chablis vind je zowel Grand Cru als Premier Cru-wijngaarden naast ook de algemene Chablis wijngaarden.

Een sfeervol, klein stadje dat wijn ademt
Een sfeervol, klein stadje dat wijn ademt
E\u00e9n van de beroemdste wijndorpen van de Bourgogne
Eén van de beroemdste wijndorpen van de Bourgogne
Welkom in Chablis
Welkom in Chablis
De beroemde Climats de Bourgogne, hier groeien de Chardonnay druiven voor de Grand-Cru`s
De beroemde Climats de Bourgogne, hier groeien de Chardonnay druiven voor de Grand-Cru`s
In Chablis draait alles om hun beroemde Chardonnay wijnen
In Chablis draait alles om hun beroemde Chardonnay wijnen

Mini-roadtrip door wijnstreek Chablis met een DS7 E-Tense 300

Deze mini-roadtrip door het Franse landschap maken we volledig ‘in style’ met een ‘grand voiture’ van de DS Automobiles: een DS7 E-Tense 300. Het is mede door de 4×4 aandrijving in combinatie met een 300 Pk sterke benzinemotor zo’n beetje de ideale reisauto voor een roadtrip in Frankrijk. Zijn DNA matcht met deze regio van luxe en wijn. De DS7 in deze uitvoering rijdt door de aanwezigheid van het hybride systeem bijzonder zuinig. Je bent wel verbaasd als je gaat tanken, want er gaat slecht 35 liter brandstof in. Mede door het hybride systeem is de range echter meer dan voldoende en blijft het brandstofverbruik verbazend laag.

Dit wordt nog eens extra positief beïnvloed door het relaxte rijden in het heuvelachtige landschap van de Bourgogne. Snelladers zijn hier zeldzaam maar op veel publieke plaatsen en bij wat meer luxe hotels vind je voldoende mogelijkheden om de accu van DS7 bij te laden. Dat laden is op vrijwel alle plaatsen waar wij zijn gestopt tot op heden nog steeds gratis. Door een enorme boost in laadplekken is elektrisch rijden in Frankrijk geen enkel probleem meer. Duurzaamheid krijgt echt steeds meer aandacht.

Het maakt het rijden door Frankrijk alleen nog maar aantrekkelijker en je kunt duurzaam en geruisloos genieten van het prachtige groene landschap van de Bourgogne.

Gratis laden bij tijdens een bezoek aan het Cit\u00e9 des Climats & des Vins
Gratis laden bij tijdens een bezoek aan het Cité des Climats & des Vins

Wat je moet weten over de Climats de Bourgogne, Grand Cru’s en Chablis wijnen

Wie op wijnreis naar deze Franse regio gaat, moet eigenlijk wel een paar dingen weten over de regio, de soorten wijn en de druiven.

De wereldberoemde Bourgogne-wijnen, bekend om zijn witte en rode wijnen, gemaakt van de Chardonnay en Pinot Noir druiven komen uit een relatief klein gebied dat bekend staat als de ‘Climats de Bourgogne’. Het is het gebied van de Grand Cru’s, wijnen met een rijkdom aan smaakervaringen die gevormd wordt door de unieke relatie tussen de druif, de bodem en het klimaat. Sinds 2015 zijn de Climats de Bourgogne (1.247 specifieke wijngaardpercelen) opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO en worden gekenmerkt door een uitzonderlijke manier van wijnbouw. De percelen zijn (niet zichtbaar) afgebakend op grond van hun geologische karakteristieken die mede door de zon wordt bepaald. Deze unieke ligging zorgt voor de karakteristieke smaak van de wijnen.

De zes belangrijkste wijnregio’s van de Bourgogne zijn:

  • Côte de Nuits
  • Côte de Beaune
  • Côte Chalonnaise
  • Mâconnais
  • Beaujolais
  • Chablis

Chablis staat bekend om zijn verfrissende en minerale witte wijnen, die voornamelijk gemaakt zijn van de Chardonnay druif. De regio ligt ruim 130 kilometer ten noorden van de andere Bourgondische regio’s en heeft een uniek klimaat en ’terroir’ (bodem, gesteente, helling) die zorgen voor de meest smaakvolle witte wijn.

Er zijn vier soorten wijnen uit de Chablis. De allerbeste wijnen komen van zeven heuvels die vlakbij het stadje Chablis liggen. Deze heuvels heten Grand Crus Blanchots, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Les Preuses, Valmur en Vaudésir. Wij hebben een paar van deze heuvels op een heel bijzondere manier bezocht.

Een overzicht van Chablis wijnen in het Cit\u00e9 des Climats & des Vins
Een overzicht van Chablis wijnen in het Cité des Climats & des Vins

Ontdek wijnstreek Chablis op de fiets

Chablis is op meerdere manieren aan te rijden vanuit Nederland. Een route over Parijs of Reims lijkt het meest logisch. Eenmaal in wijnstreek Chablis raden we je echter aan de auto even lekker te laten staan en te genieten van het Bourgondische karakter van dit plaatsje.

Om deze relatief kleine maar wel populaire wijnregio beter te leren kun je dit met de auto doen, maar wil je écht genieten, kies dan voor een wijnroute op de fiets. In Chablis vind je net over de rivier E-bike winetours. Zij bieden verschillende fietstochten in en rond Chablis aan, waarbij je op eigen tempo het landschap kan ontdekken en verschillende wijnen kan proeven. De fietsen zijn voorzien van een voorgeprogrammeerde GPS-tracker. In het meegeleverde roadbook vind je verder alle benodigde informatie. Koop je onderweg wijn, dan wordt deze direct (gratis) afgeleverd bij het inleverpunt van je e-bike.

Fietsen door de wijnvelden, op een e-bike voorzien van alle gemak
Fietsen door de wijnvelden, op een e-bike voorzien van alle gemak
Zo leuk is fietsen tussen de wijnranken, echt een aanrader!
Zo leuk is fietsen tussen de wijnranken, echt een aanrader!

Wijn proeven en overnachten bij het Domain Gueguen

De toegangspoorten van het Domain Gueguen vind je in het centrum van Chablis. In het fraaie pand vind je de wijnproeverij (en winkel) met daarboven luxe appartementen. Achter het pand is een privé parkeerterrein met zelfs twee laadplekken voor elektrische auto’s. Het is ook de eerste keer dat we uitleg krijgen over de befaamde ‘Climats’ van de Bourgogne. Deze Climats garanderen de unieke eigenschappen van elke wijn en bieden een ongeëvenaarde smaakbeleving.

Domain Gueguen is een heel jonge wijnmaker, opgericht door Céline en Frédéric Gueguen. Met de ervaring vanuit hun familie van wijnmakers starten zij in 2013 met de productie van meerdere wijnen vanaf hun eigen landgoed in de Chablis regio. Op de 36 hectare met wijnstokken vind je voornamelijk Chardonnay druiven. Verder verbouwen ze ook wat Sauvignon en Pinot Noir.

De wijnen van Gueguen zijn gelijk een voltreffer en dat heeft alles te maken met de samenstelling van het Chablis terroir. Deze bestaat voor uit klei- en kalksteenbodems, rijk aan kleine fossiele oesters (honderden miljoenen jaren geleden was hier de bodem van de zee) die bijdraagt aan de kwaliteit en smaak van de Chablis wijnen. Een bezoek en een verblijf hier is een feest. Je zult merken dat het wat smaaksensaties betreft niet makkelijk is een goede Chablis te overtreffen. Zelden was wijn zo aangenaam en fruitig van smaak als bij Gueguen.

Tip: een wijnkaart met 1000 wijnen

Even verderop in de straat van Studio Gueguen vind je op nummer 18 heel toepasselijk Bistrot des Grands Cru’s. Dit luxe restaurant heeft een wijnkaart in de vorm van een boek met geschat zo’n 1000 verschillende wijnen. Laat je adviseren want anders is het niet te doen.

Wijnproeverij bij de familie Gurguen
Wijnproeverij bij de familie Gurguen
Gueguen Premier Cru en Grand Cru wijnen
Gueguen Premier Cru en Grand Cru wijnen
Aan de achterkant boven de proeverij en winkel van Gueguen vind je luxe appartementen
Aan de achterkant boven de proeverij en winkel van Gueguen vind je luxe appartementen
Op de kaart van Bistrot des Grand Crus staan misschien wel duizend wijnen
Op de kaart van Bistrot des Grand Crus staan misschien wel duizend wijnen

Bezoek het Cité des Climats et vins de Bourgogne

Het in het voorjaar van 2023 geopende nieuwe informatiecentrum Cité des Climats et vins de Bourgogne, gelegen in het centrum van het stadje Chablis, is een aanrader om te bezoeken. Dit moderne multimediale centrum geeft je op een interactieve manier alle denkbare informatie over de Bourgondische wijnen in Chablis. Een regio die bestaat uit wijngaarden in het noorden van Bourgondië waaronder de Chablisien, Grand Auxerrois (een combinatie van de wijngaarden van Auxerrois, Tonnerrois, Vézelien en Jovinien) en Châtillonnais.

Je leert hier in anderhalf uur op een inspirerende manier echt álles over de wijn, de geschiedenis, de cultuur en de bijzondere wereld van wijnstokken en wijn in de Bourgogne. In de kelder vind je een reuktest in glazen flessen die je zeker moet gaan doen, dan begrijp je gelijk waarom ‘wijnkenners’ hun neus in een wijnglas duwen. Na een bezoek is er als leuke afsluiting nog een kleine wijnproeverij waar direct je wijnkennis wordt getest. Hier lunchen op het terras is er een aanrader. Ben je met een EV, maak dan zeker gebruik van de (gratis) laadmogelijkheden op de parkeerplaats voor het informatiecentrum.

De Cité des Climats et vins de Bourgogne is gebouwd boven een duizend jaar oude wijnkelder van cisterciënzer monniken en is volledig gewijd blijft aan de promotie van de wijngaarden en wijnen van Chablis in Bourgondië.

Het nieuwe Cite\u0301 des Climats & des Vins in Chablis
Het nieuwe Cité des Climats & des Vins in Chablis
Bij vorst wordt er alles aan gedaan Foto: Aur\u00e9lien Ibanez \u00a9 Adobe Stock
Bij vorst wordt er alles aan gedaan Foto: Aurélien Ibanez © Adobe Stock

Chablis in het voorjaar en de strijd tegen vorst

Omdat de wijnregio Chablis wat hoger gelegen is, kan er in de winter sneeuw vallen. Dat is op zich niet erg, maar als in het voorjaar de wijntakken beginnen uitlopen kan vorst in een paar dagen de wijnoogst volledig vernietigen. Het is indrukwekkend om te zien hoe de gehele bevolking meehelpt om dit voorkomen. Vaak wordt gebruik gemaakt van vuurkorven, kaarsen of kachels om warmte af te geven en de temperatuur in de wijngaard te verhogen. Dit helpt bijvoorbeeld om de omringende lucht iets warmer te houden en vorstschade te verminderen. Andere methodes zijn beregening en kunstmatige verwarming.

In het gevecht tegen de vorst worden geavanceerdere technieken gebruikt
In het gevecht tegen de vorst worden geavanceerdere technieken gebruikt
Vuurtje stoken in de winterFoto: Aur\u00e9lien Ibanez \u00a9 Adobe Stock
Vuurtje stoken in de winterFoto: Aurélien Ibanez © Adobe Stock

Wijntour tussen de wijnranken met een elektrische Mehari

De Chablis verkennen op de fiets is leuk, wijn proeven bij een wijnboer is lekker maar er is nog een overtreffende trap. Een ritje met Marie Mettetal van het Domain Clotilde Davenne door de wijnranken. En dat dan met een Citroën Mehari die is omgebouwd tot een EV. Buiten een boeiend en informatief rondje langs de soms steile rotspaden, word je ook verwend op een wineproeverij tussen de druiven.

Leuker kun je het haast niet bedenken. Buiten een proeverij op het domein van de wijnmaker is de meest populaire plaats om dit te doen in de wijnboetiek in het centrum van Chablis. Hier kun je ook deze wijntour boeken die in de middag wordt georganiseerd. Onder de noemer van ‘wat moet je zeker gaan doen in Chablis’ kun je dit ritje gerust op de eerste plaats zetten.

Met een elektrische Mehari rijden langs de Grand Cru`s van de Chablis
Met een elektrische Mehari rijden langs de Grand Cru`s van de Chablis
En wat is er dan meer relaxed om ook even de wijn te proeven die hier vandaan komt
En wat is er dan meer relaxed om ook even de wijn te proeven die hier vandaan komt
De wijnen van Clotilde Davenne. De proeverij vindt je in het centrum van Chablis
De wijnen van Clotilde Davenne. De proeverij vindt je in het centrum van Chablis

Ontdek de Franse Bourgogne

Als je op de kaart van de Bourgogne kijkt zie dat de Route de Grand Cru’s en de befaamde ‘Climats de Bourgogne’ te vinden zijn in een lang uitgestrekt gebied onder Dijon tot net boven Lyon (Beaujolais). Chablis is een subregio binnen de Bourgogne en ligt in het noordelijke deel van de regio, dichtbij de Champagne regio. Het klimaat in Chablis is aanzienlijk koeler en maritiem wat van invloed is op de rijping van de druiven en daarmee dus ook de karakteristieken van de wijnen.

De regio heeft een geheel eigen (uiterst relaxte) cultuur die duidelijk afwijkt van de rest van de Bourgogne. Wil je deze complete wijnstreek ontdekken, dan is een betere start dan in Chablis haast niet denkbaar.

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Frankrijk

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

De Dordogne is een van de mooiste streken van Frankrijk. Zonder twijfel ook mijn favoriete Franse regio. Het leven is hier namelijk precies zoals het volgens mij zou moeten zijn: puur, gemoedelijk en het is er nu eenmaal...

Zomer08.01.2024

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

Loire Valley Lodges: de beste tip om te overnachten in de Loirevallei

De Loirevallei is een bijzondere regio in Frankrijk, vernoemd naar de rivier die er dwars doorheen loopt. Het is de regio van de beroemde kastelen zoals het kasteel van Chenonceaux of Chambord. Het is ook de regio van de...

Algemeen30.11.2023

Loire Valley Lodges: de beste tip om te overnachten in de Loirevallei

De beste tips voor Arcachon, een charmant kuststadje in Zuid-Frankrijk

In het zuiden van Frankrijk, aan de Atlantische kust, ligt het stadje Arcachon. Het is een van de leukste kustplaatsen van Frankrijk. Arcachon ligt aan de rand van het prachtige Bassin d'Arcachon. Met een charmant centru...

Zomer29.11.2023

De beste tips voor Arcachon, een charmant kuststadje in Zuid-Frankrijk

Château de Chambord: het indrukwekkendste kasteel aan de Loire

Het 16e-eeuwse Château de Chambord is het meest indrukwekkende kasteel van Frankrijk. Het Kasteel van Chambord staat op een gigantisch landgoed in de Loirevallei in de buurt van de rivier Cosson, en wordt omringd door...

Algemeen26.11.2023

Château de Chambord: het indrukwekkendste kasteel aan de Loire

De ultieme roadtrip door de Loirevallei: de 17 mooiste plekken

Wie nog twijfelt of wij graag roadtrips maken moet anders maar even kijken naar ons nieuwe boek: Waanzinnige Roadtrips. Wat dat zijn ze vaak, waanzinnig leuk, uitdagend, spannend en mooi. Routes die je rijdt met de auto...

Algemeen22.11.2023

De ultieme roadtrip door de Loirevallei: de 17 mooiste plekken

De ultieme wijnroute door de Bourgogne in 35 foto’s

La Route des Grands Crus de Bourgogne wordt terecht de mooiste wijnroute van Europa genoemd. Voor wijnliefhebbers heeft deze een dubbele betekenis. Want niet alleen de route is prachtig om te rijden en meer dan een roadt...

Algemeen20.11.2023

De ultieme wijnroute door de Bourgogne in 35 foto’s