De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Vorig artikel Volgend artikel

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een optie, maar wij gaan voor een route door Nederland die vooral draait om ontspanning. Mooie wegen en toffe stops onderweg: genieten is de doelstelling.

Roadtrip Nederland: de leukste route

Mijn roadtrip start in het zuiden waarbij ik Breda als startplaats neem. Jij kunt natuurlijk gewoon je eigen woonplaats als vertrekpunt nemen en op een ander moment in deze route instappen. Er zitten in ieder geval een paar zekerheden in. Natuurlijk willen we nu wel eens de X-factor zien van de Zaanse Schans, een ritje over de afsluitdijk maken, varen in Giethoorn en de zonsondergang op de Posbank bij Rheden zien. Al deze stops bij elkaar leveren in Google Maps een route op van minimaal 550+ kilometers.

Elektrisch rijden

De andere uitdaging is om deze bucketlist-roadtrip door Nederland dan ook maar meteen in een duurzame auto te doen. Eentje met een stekker, dan zijn we ook af van de discussie dat lange ritten met een elektrische auto lastig zijn. Om daar dan nog maar een extra dimensie aan te geven rijden we deze roadtrip door Nederland met de populaire MINI Electric. Een elektrische auto met een 'range' van zo’n 180 kilometer - afhankelijk van je rijgedrag. Dat bij elkaar is wel een leuke uitdaging als je ook niet als een malle door het land wil rijden. Deze roadtrip werd dus vooral een gevoelskwestie en had niet een harde planning om overal op de gewenste tijd te zijn. Je moet uiteindelijk vooral genieten.

Motorrijders glimlachen waarschijnlijk bij een roadtrip van 550 kilometer omdat zij veel vaker dit soort tripjes plannen. Voor autobezitters ziet het reisschema er vaak even net wat anders uit.

Tip: zo’n roadtrip door Nederland moet je bij voorkeur wel doen op zonnige dagen. Dat is ons landje echt op z’n mooist. Voor de route in Google Maps klik hier.

route-roadtrip-nederland
De route voor een roadtrip door Nederland
Erasmusbrug Rotterdam
Erasmusbrug Rotterdam

Let's go!

De eerste echte stop staat gepland in Gouda. We passeren Dordrecht (typisch zo'n verborgen pareltje) en rijden via Rotterdam naar Gouda. En ook al doen we de stad zelf niet aan aan, een ritje over de Erasmusbrug is toch wel een aanrader. Stop aan de overkant even en geniet van de skyline van Rotterdam, helemaal als een van de grootste cruiseschepen ter wereld net is aangemeerd.

1. Gouda: de stad van de kaas

De eerste echte stop brengt ons naar Gouda. Voor veel mensen is misschien Alkmaar wel dé kaasstad van Nederland maar toch komt daar niet de kaas vandaan die over de hele wereld zo bekend is. De wereldberoemde Goudse kaas is een begrip, en waar kun je deze beter kopen als op de wekelijkse nostalgische kaasmarkt in Gouda. Gedurende het zomerseizoen vindt deze plaats op de markt vlak voor de Goudse Waag.

dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Gouda

In Gouda kun je verder een grachtentocht maken, stadswandelingen met het Goudse Gidsen Gilde en als leuke afsluiting: een bier-wijn-kaas battle bij het Museumhavencafé ‘t IJsselhuis. Gouda bezoeken is volgens ons even rondkijken en snel een keer terugkomen voor een uitgebreid bezoek.

Gouda_de_Waag_Kaasmarkt
De Goudse Waag in de vroege ochtendzon
Gouda_grachten
Grachten in de binnenstad van Gouda

2. Leiden: de geboortestad van Rembrandt van Rijn

Leiden staat internationaal bekend als dé studentenstad van ons land, mede te danken aan de oudste universiteit van Nederland. Het is natuurlijk ook de geboortestad van Rembrandt van Rijn, nog beroemder dan de stad zelf. Leiden is ook een stad waar we waarschijnlijk heel vaak langs rijden maar dat is zonde.

Het oude centrum van stad, met z’n monumentale panden, vele musea, de Koornbrug, het Naturalis met 42 miljoen objecten en één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld, de bekende Pieterskerk en de Hortus Botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland. Er is in Leiden echt zoveel te doen en zien. Bedenk dat we dit lijstje moeiteloos drie keer zo lang hadden kunnen maken. Leiden is nu een tussenstop voor onze roadtrip, maar is ook leuk genoeg voor een compleet weekendje cultuur snuiven.

Tip: wil je overnachten in Leiden dan is ExLibris Boutique Hotel een aanrader!

Leiden_Oude_Sterrenwacht
De Oude Sterrewacht in het voormalige observatoriumgebouw van de Universiteit Leiden.
Hortus_Botanicus_Leiden
De Hortus Botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland.

3. De Zaanse Schans: de ultieme publiekstrekker

De Zaanse Schans is een mateloos populaire bestemming in Nederland en inmiddels een must-see voor alle toeristen die ons land bezoeken. Als je er nog nooit bent geweest ben je verbaasd over de bezoekersaantallen. De Zaanse Schans is immers niet veel groter dan een pittoreske dijkje met werkelijk schitterende molens en een leuk straatje met oud-Hollandse huisjes die kenmerkend zijn voor de Zaanstreek. Eigenlijk is het soort mini-dorpje dat je even terug zet in de tijd.

De locatie is goed voor een slordige 2,5 miljoen bezoekers per jaar. Volgens de cijfers komt daarvan 90 procent uit het buitenland. Op een zonnige, doordeweekse dag is het er ondanks het mooie weer heerlijk rustig. Het is wel het beeld dat buitenlanders van Nederland hebben. De Zaanse Schans is niet groot maar wel meer dan een bezoekje waard.

Tip: meer pittoreske molens zien? Plan dan Kinderdijk in als tussenstop in je roadtrip Nederland!

Zaanse_Schans_klompen
Meer Nederlands kan bijna niet, nou ja koeien!
Zaanse_Schans_Molen
Een van de prachtige molens op de Zaanse Schans

4. Volendam: het beroemdste vissersdorp van Nederland

Van de Zaanse Schans naar het beroemdste vissersdorp van Nederland, Volendam, is niet echt ver. Volendam, gelegen aan het Markermeer, heeft zijn eigen cultuur, al was het vandaag alleen maar om de grote lijst van Volendamse artiesten en natuurlijk de palingsound. Volendam is net als de Zaanse Schans een begrip voor miljoenen buitenlandse toeristen. Die komen vooral om te kijken naar de in klederdracht gestoken inwoners, de beroemde vissershuisjes en om iets te scoren in een van de vele souvenirwinkels.

Op de beroemde dijk bij de haven in het zonnetje is het gemoedelijk en gezellig. En dat schijnt zo het hele jaar te zijn volgens een lokale visboer. "Het is hier het hele jaar leuk hoor". Je auto parkeren is wel een uitdaging en in het centrum niet mogelijk. Het is in iedere geval ook een leuke stop om hier wat eten. Visliefhebbers vinden het waarschijnlijk een feestje.

Tip: al te vaak in Volendam geweest? Een perfect alternatief is het verderop gelegen Monnickendam.

Volendams_Museum
Het Volendams Museum
Volendam_Dijk_Haven
De dijk en haven bij Volendam

5. Den Helder: het noordelijkste puntje

Vanuit Volendam rijden we naar Den Helder. De aanbevolen route is via de N247 naar Hoorn en daarna via de N241 en N9 richting het noordelijkste puntje op het vasteland en omgeven door de Noordzee, de Waddenzee en het Marsdiep. Rijden door dit Noord-Hollandse landschap met een strakblauwe lucht is een feest op zich. Den Helder is de maritieme stad van Nederland waar zich ook onze marinebasis bevindt. Zo’n beetje de hele stad draait hierom, met als hoogtepunt het Marinemuseum. Hier liggen de drie beroemde museumschepen. Het pantserschip Schorpioen, de mijnenveger Abraham Crijnssen en de 78 meter lange onderzeeboot de Tonijn.

Dit alles op korte afstand van de veerboten die je in slechts 20 minuten naar Texel overzetten. Dat is een hele goede optie - als je een extra dagje aan je roadtrip toe wilt voegen - om ook deze boot te nemen. Naast bezienswaardigheden als Fort Kijkduin in Den Helder kun je ook gaan wadlopen in Hippolytushoef.

Nederlandse_architect_Dudok_Afsluitdijk
Standbeeld van de Nederlandse architect Dudok op de Afsluitdijk
Afsluitdijk_Noord-Holland
Afsluitdijk met zicht op Noord-Holland

6. De Afsluitdijk: al bijna 90 jaar jong

Vraag gerust eens om je heen wie er wel is over de 32 kilometer lange Afsluitdijk (tussen het zoete IJsselmeer en de zoute Waddenzee) heeft gereden. Het zal je tegenvallen, want heel wat Nederlanders moeten dat ritje nog eens maken. Toch is een oversteek van de Afsluitdijk meer dan de moeite waard als je ook even halverwege bij het Vlieter Monument van de beroemde Nederlandse architect Dudok een stop maakt.

Even de loopbrug opklimmen biedt je een prachtig uitzicht in beide richtingen. Aan het einde van de Afsluitdijk vind je het Kazemattenmuseum Kornwerderzand.

De_Tonijn_Den_Helder
Een Tonijn van 78 meter lengte, het bezoeken waard.
Wadlopen_Wattlaufen_Hippolytushoef
Wadlopen of Wattlaufen, kies maar..

7. Harlingen: welkom in Friesland

Na de Afsluitdijk rijden we Friesland binnen. Iets noordelijker ligt Harlingen. Waarom dit een van mijn favoriete Friese plekjes is weet ik niet maar het stadje blijft me wel aantrekken. Harlingen is een van de beroemde Elfsteden. Heel lang geleden schaatsen tienduizenden mensen hierlangs. Het lijkt ver weg. Hier ruikt je letterlijk de zilte zeelucht. Het is ook de plek waar de boten naar Vlieland en Terschelling vetrekken.

Wat Harlingen leuk maakt zijn vooral de werkelijk prachtige oude pakhuizen, de gezellige straatjes, terrasjes en vele restaurants. Het stadje is naast een serieuze havenstad ook gewoon leuk. Net als Texel is dat echt een tof plekje als je gaat voor een extra overnachting.

Harlingen is een plek om even te chillen, een wandeling te maken (het is ook de stad van zeehelden en verborgen schatkamers), lekker wat te gaan eten en vooral te genieten van de gezonde buitenlucht. In de winter kan het er door de wind overigens ijzig koud zijn en zal je beleving wat anders zijn als in hartje zomer.

Tip: wil je overnachten in Harlingen? Hier kun je Slapen in een Trechter, een van de meest bijzondere plekken ooit om te overnachten!

Haven_Harlingen_Friesland
De haven van Harlingen
Harlingen_Friesland
Gezelligheid is troef in Harlingen

8. Giethoorn bekend als Venetië van het Noorden

Vanuit Friesland steken we rechtstreeks over naar de kop van Overijssel. Hier ligt Giethoorn, beter bekend als het Venetië van het Noorden. Of die vergelijking klopt is een heel ander verhaal. De waarheid is dat Giethoorn, gelegen in Nationaal Park Weerribben-Wieden, een bijzonder plekje in Nederland is, bestaand uit talloze kleine veeneilandjes waar vooral rietgedekte boerderijen op zijn gebouwd. Die kleine eilandjes zijn met ruim 170 houten bruggetjes aan elkaar verbonden. Het is een waar labyrint.

Bekend staat Giethoorn natuurlijk ook door zijn vele soorten van bootjes waarmee je tussen al die eilandjes heen kunt varen. Dan kun je zelf een fluisterboot huren of je laten varen door een gids. Het wordt pas echt als je dit laat doen in een typisch smal Gieters bootje, de zogenaamde ‘punter’ die vooruit wordt geduwd met een lange stok door een 'punteraar' zeg maar het Nederlandse woord voor gondelier. En die zingen 'o sole mio' maar dan wel in Venetië.

Na een behoorlijk lange rit kun je hier op het water een half uurtje ontspannen. Aan het einde van de dag is het er een behoorlijk stuk rustiger en heb je wat meer tijd om te genieten. In de weekenden kan het hier extreem druk zijn.

Tip: in de omgeving van Giethoorn vind je veel mooie natuurhuisjes om te overnachten, zoals dit idyllische huisje!

Giethoorn
Giethoorn, varen in een fluisterboot
Giethoorn_veeneilandjes
Veeneilandjes in Giethoorn

9. Hanzestad Elburg

Welkom in Hanzestad Elburg. De bewoners zijn er trots op een Hanzestad te zijn, maar weinig mensen weten eigenlijk nog wat het betekent. De korte uitleg: een Hanzestad is een stad die vroeger tot de Hanze behoorde. Die Hanze was een verbond tussen Noord-Europese handelssteden van de 13e tot de 18e eeuw. Door samen te werken in een verbond probeerden deze steden hun handel te beschermen en uit te breiden en daar was Elburg - gezien de gunstige ligging - er een van.

Wat je aan historie terug gaat vinden binnen de muren van het vestingstadje zijn een groot aantal musea. Verder vind je ook hier de kazematten, een van de oudste nog bestaande kanonkelders net als een muurhuisje waar de armste inwoners van Elburg woonden.

Vandaag is Elburg vooral een leuk stadje om even rond te wandelen en tijdens een roadtrip door Nederland ook een prima plek om iets te eten in de vele restaurantjes. Aanrader is restaurant ’t Olde Regthuys wat vroeger een soort rechtbank was. Het is ook stadje bekend bij liefhebbers van watersport en natuur. Ben je sportief dan kun je hier een kano of kajak huren, kyte- en windsurfen en natuurlijk zwemmen in het naast gelegen Veluwemeer.

Elburg_centrum
Het gezellige centrum van Elburg
Elburg_restaurant
Eten op 1.5 meter aan de waterkant

10. Zonsondergang bij de Posbank op de Veluwe: het mooiste plekje van Nederland

Natuurlijk zijn er meer mooie plekjes in Nederland. Ze zijn waarschijnlijk ook niet te tellen. Maar als je je voorneemt een roadtrip door Nederland te maken en je wil onderweg op een bijzondere plek de zonsondergang zien, dan is bovenop bij de Posbank (90 meter boven NAP) op de Veluwe een van die adembenemende plekjes. Die moet je wel goed timen, zorg dat je ergens tijdens het gouden uurtje klaar zit en dat kan het genieten beginnen.

De zonsondergang op de Posbank is iets geweldigs. Het landschap verandert er van kleur. Letterlijk zittend op de Posbank denk ik toch even terug aan deze roadtrip. Een reis door een groen en waterrijk Nederland met een MINI Electric. Hoe dat precies ging lees je hier. Het was een schitterende dag in een prachtig landschap waar we best trots op mogen zijn. Er zijn zoveel mooie en leuke plekjes die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. Met Travelvalley zijn we in meer dan 80 landen geweest, soms vergeten ook wij hoe mooi eigenlijk Nederland is.

Tip: de Veluwe is de perfecte plek om je roadtrip af te sluiten met meerdere overnachtingen. De mooiste vakantiehuizen op de Veluwe boek je via Landal.

De_Posbank_Rheden_Velp_Arnhem
Eindpunt bij de Posbank op de Hoge Veluwe
Zonsondergang_Posbank
Een landschap wat iedere minuut van kleur verandert
Mini_Electric_Posbank
Mooier kunnen we niet afsluiten

Roadtrip door Nederland maken

Heb jij zin om een roadtrip door Nederland te maken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis

  • Heb je geen auto? Huur er dan een. Via Sunny Cars ben je 100 procent verzekerd.
  • Hotels in Nederland boek je het beste via Booking.com.
  • Of hou de aanbiedingen via Hotel Specials in de gaten.
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies