De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Vorig artikel Volgend artikel

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes en prachtige bos- en duingebieden die deze provincie zo ontzettend mooi maken. En hoe kun je dit deel van Nederland nu beter ontdekken dan via een (mini) roadtrip? Wij hebben de acht mooiste plekken in Zeeland voor je op en rij gezet!

De mooiste roadtrip door Zeeland

Deze roadtrip door Zeeland begint stiekem al in West-Brabant. We rijden via Zeeland eerst even naar Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland om vervolgens de mooiste Zeeuwse eilanden te ontdekken. De route is ruim 155 kilometer lang en brengt je langs de leukste plekjes op de eilanden. Wij starten in Willemstad maar uiteraard kun je altijd je eigen startpunt bepalen. Deze route is tegen de wijzers van de klok in wel het leukste om te rijden, maar andersom kan uiteraard ook.

Deze roadtrip over de Zeeuwse eilanden is het hele jaar te rijden maar mijn advies: doe dat altijd op een zonnige dag en bij voorkeur ergens tussen april en oktober. Op zonnige en zomerse dagen is het een feestje om deze route te rijden. De blauwe lucht - die in Zeeland altijd blauwer is dan in het binnenland (en zeker nu in de zomer van 2020) - het water, de stranden, de prachtige natuur en al die geweldige duinen maken het echt tot een feestje.

Daar kun je natuurlijk zo lang over doen als je zelf wilt, want 155 kilometer is in één dag te rijden. Maar leuker nog is om de route op je gemak af te leggen, misschien wel met een (of meerdere) overnachting in Zeeland. Aan leuke campings, natuurhuisjes en vakantieparken hier geen gebrek.

Rij je toch in één dag, dan is de tip om lekker vroeg te beginnen. De rust en het landschap doen echt iets met je. Draag ook sneakers want je gaat natuurlijk uitstappen bij die prachtige duinovergangen en dat betekent trappenlopen. Heel goed als je weer een tijdje aan het rijden bent geweest. Roadtrippen door Zeeland is echt leuk om te doen!

route-roadtrip-zeeland
De ultieme route voor een roadtrip door Zeeland
stormvloedkering_Oosterschelde_Deltawerken
Onderweg passeer je de stormvloedkering van de Oosterschelde, pronkstuk van de Deltawerken

1. Start in Willemstad - Noord-Brabant

Je moet ergens natuurlijk een startpunt bepalen hoe je de route wilt gaan rijden. Voor mij is het logisch om dat te doen in Willemstad. Allereerst is het sowieso de moeite waard om dit prachtige plaatsje te bezoeken, het is een van de mooiste dorpen die Brabant rijk is. Maar daarnaast is er water, liggen er prachtige boten in de haven en is het een knooppunt waar drie provincies samen komen. Noord-Brabant natuurlijk, de brug over naar Zuid-Holland en over de dam naar Zeeland. Een betere startplaats kun je je haast niet wensen.
Willemstad_Noord-Brabant
Willemstad in de vroege ochtendzon

2. Ouddorp op Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland

Ouddorp ligt op de kop van Goeree-Overflakkee. Als je de bewoners boos wil maken moet je vooral roepen dat het Zeeuwen zijn. Dat valt niet goed. Vaak wordt het eiland gezien als onderdeel van de Zeeuwse eilanden. Niet goed dus. Ouddorp is een pareltje en om welke reden dan ook niet echt ontdekt. De stranden en de duinen (indrukwekkend) zijn prachtig. Ouddorp zelf heeft een klein en gezellig centrum wat leuk genoeg is voor een wandeling en je eerste kopje koffie. Onze aanrader is even uit de auto stappen voor een korte wandeling.

Duinen_goeree_overvlakkee
Aan de noordkant van Ouddorp vind je de duinen van Goeree-Overvlakkee
Ouddorp
Wonen en leven in Ouddorp ziet er ongeveer zo uit

3. Zierikzee: misschien wel de leukste stad van Zeeland

Als je van Ouddorp naar Zierikzee rijdt kom je over de Brouwersdam en passeer je het Grevelingenmeer. Hier vind je een prachtig natuurgebied en liggen ook een paar populaire vakantieparken. Dat is niet voor niets want het strand is erg populair. Zierikzee is een van de bekende Zeeuwse steden naast Middelburg en Vlissingen. Het is persoonlijk, maar Zierikzee is de leukste van deze drie steden en echt de moeite waard om te bezoeken.

Aan de noordkant vind je het water en de rivier waar je heerlijk kunt wandelen. De bewoners hier hebben letterlijk allemaal zitjes en bankjes naast de voordeur en dat is niet voor niets. Hier is het gezelligheid ten top. In het oude centrum (niet met de auto inrijden want je wordt gek van het complexe eenrichtingsverkeer en afsluitingen) zijn de straatjes gevuld met leuke winkeltjes. Een plek waar de winkelketens zeker niet de boventoon voeren.

Iedere provincie heeft zo zijn eigen lekkernijen en in Zeeland is dat de Zeeuwse bolus. De Zeeuwen zijn trots op hun lekkernij, een zoet gesuikerd broodje, het lekkerst met kaneel, dat geen concurrentie heeft in andere delen van Nederland. Alleen in Zuid-Spanje en Portugal vind je vergelijkbare broodjes. Waarschijnlijk vind je daar ook de oorsprong van de bolus.

▸ Tip: Boutique Hotel Zeeuws-Meisje, aan de rand van het centrum van Zierikzee en aan het water, is de het leukste hotel van de stad!

Roadtrip_Zeeland_Zierikzee
Op de dijk bij Zierikzee
Roadtrip_Zeeland_Zierikzee_cenrum
Het historische centrum van Zierikzee
Zeeuwse_Bolus
De Zeeuwse bolus, niet te kopiëren, zoet en vooral vers het lekkerst

3. Renesse, grote stranden en populair bij de jeugd

Vanuit Zierikzee is het maar een klein stukje rijden naar Renesse. Het beste is je navigatie maar te volgen en niet de borden. Deze brengt je naar de noordkant van het dorp en kom je terecht op het grote plein bij de kerk. Als je hier vandaan het centrum inloopt zie gelijk dat de horeca de baas is. Renesse is een populair plaatsje mede door zijn stranden. Renesse heeft - net als het een paar kilometer verder gelegen Burgh-Haamstede - een overvloed aan campings die ook de jeugd aanspreken. Renesse is wat dat betreft echt een vakantiebestemming.

Via de Jan van Renesseweg kom je bij een van de leukste stukjes strand met een aantal populaire strandtenten. Voor de kust liggen hier bij eb grote zandbanken die worden bevolkt door honderden zeehonden. Er is tegenover een bekend Zeeuws hotel een grote parkeerplaats, hier moet je dus wel even een wandelingetje maken. Een mooie onderbreking van je roadtrip door Zeeland!

Tip: Camping Julianahoeve in Renesse is een aanrader, direct aan het strand.

Strand_Rennesse_zandbank_zeehonden
Het strand bij Renesse, in de verte een grote zandbank
Strandtenten_Renesse
De strandtenten in Renesse moeten in de zomer van 2020 wel creatief zijn om strandgasten te verwennen

4. Burgh-Haamstede: de groenste gemeente op Schouwen-Duiveland

Net ver van Renesse vandaan ligt Burgh-Haamstede en wij zeggen dan: niet verder vertellen. Burgh-Haamstede is mooi, vooral groen en in het kleine dorpscentrum vind je wel wat horeca en leuke winkeltjes maar minder massaal dan bij de andere populaire plaatsjes. Toch liggen er ook bij Burgh-Haamstede een grote hoeveelheid mooie campings. Vanaf het plaatsje zelf tot aan de punt van Westenschouwen vind je groot uitgestrekt groen gebied. Kijk je op bijvoorbeeld Google Maps dan kun je zelf zien wat we hier bedoelen.

Fietswalhalla op Schouwen-Duiveland

Fietsers hebben hier duidelijk de overhand. Niet alleen is fietsen op Schouwen-Duiveland een feestje, je kunt hier ook via de stormvloedkering fietsen naar het eiland Walcheren. Het misstaat zeker niet als je zo'n roadtrip gaat maken om gelijk een paar fietsen mee te nemen. Overigens kun je deze in Zeeland in vrijwel ieder dorp ook huren. E-bikes en zelfs E-scooters groeien hier ook in populariteit.

De duinovergang bij Westenschouwen

Een van de mooiste duinovergangen vind je bij Westenschouwen. Hij ligt niet alleen op een gezellig plekje met een grote parkeerplaats. Bovenop de hoge duin (veel treden dus) heb je een machtig uitzicht over het eiland en de Deltawerken. Dit is dus echt een aanrader die je niet mag overslaan.

Tip: Camping Duinhoeve in Burgh-Haamstede is een van de leukste campings van heel Zeeland!

Burgh_Haamstede
Burgh-Haamstede midden in het groen een fietswalhalla
Duinovergang_Westenschouwen
De prachtige duinopgang bij Westenschouwen
Peugeot_3008_Hybrid_zeeland
Onze vertrouwde Roadtripper, de Peugeot 3008 Hybrid bij de Stoormvloedkering

5. Veere en het Veerse meer

Het ruim 200 jaar oude Veere is goed te vergelijken met ons startpunt in Willemstad. Een oud plaatsje met een mooie haven, gelegen aan een groot meer. En natuurlijk met winkeltjes en restaurantjes en een rondvaartboot. Het zijn plaatsjes met een enorme aantrekkingskracht. De magie van Veere is natuurlijk het Veerse meer; een watersportwalhalla waar het bij mooi weer minstens zo druk als op de Friese meren.

Een watersporter uit Vlissingen met een serieus jacht van bijna 20 meter omschrijft het soms als file varen. Dat schijnt het ook in de straten van Veere te zijn. Het plaatsje is duidelijk populair en mag zeker niet ontbreken tijdens een roadtrip door Zeeland. Volg ook hier de P-Route anders gaat het je niet lukken even je auto te laten staan.

Tip: wil je overnachten in Veere, kijk dan eens naar B&B Bed en Brood.

Veere_Veerse_Meer
De haven van Veere aan het Veerse meer
Veere
Fietsen en wandelen langs de haven van Veere
Veere_centrum
Snuffelen bij Saartje in Veere

6. Het geheim van Domburg

Over Domburg hebben we al een uitgebreid artikel geschreven. Wie een roadtrip door Zeeland maakt gaat hier zeker stoppen om wat te drinken, je te verwennen bij een van de vele ijstentjes of te genieten van het goud van Zeeland. Vis, want daar ontbreekt het nergens aan. Maar Domburg heeft een geheim plekje, bekend bij de locals en de mensen die er een keer zijn geweest. Wie via Oostkapelle naar Domburg rijdt komt onderweg een onverwachte rotonde tegen. Daar aan je rechterhand zie je contouren van een kasteeltje. Een 'hidden gem' zeggen de Engelsen, wij zeggen een verborgen pareltje.

Kasteel Westhove, Terra Maris en De Manteling

Ons verborgen plekje bij Domburg is het kasteel Westhove (technisch gezien gelegen in Oostkapelle), midden in het prachtige natuurgebied De Manteling van Walcheren. Je gaat je echt verbazen in dit stuk bos met grote brede wandelpaden. Het kasteel is overigens een Stayokay dus je kunt er overnachten, wat vooral leuks is als uitje met een groep vrienden.

Samen met het kasteel Westhove lijkt het eerder een decor uit Frankrijk. Ook de ernaast gelegen voormalige orangerie, tegenwoordig de huisvesting van het museum voor natuur en landschap, Stella Maris heeft duidelijk Franse trekjes. In het bos kun je wandelen en fietsen en is er vanzelfsprekend een doorsteek naar het strand en die is is echt fenomenaal mooi. Dus even uit de auto voor een mooie wandeling en tegen niemand verder vertellen. Een hidden gem is echt alleen bestemd voor intimi van Travelvalley.

Tip: bijzonder overnachten in de omgeving? De luxe natuursuites van Buiten Pekelinge zijn echt heel tof!

Kasteel_Westenhove
Kasteel Westhove, net buiten Domburg
Museum_Stella_Maris
Museum Stella Maris bij Kasteel Westhove
Wandelgebied_de_Manteling
Wandelgebied de Manteling tussen Oostkapelle en Domburg

7. Zoutelande, met dank aan Paskal van Bløf

Zoutelande, iedereen in Zeeland, in West-Brabant en in Duitsland wist natuurlijk allang van het bestaan van Zoutelande. De plek waar ze zonuren genoeg hebben. Het is een heerlijk plekje en gelukkig niet bestemd voor massatoerisme. Tja, tot dat Paskal Jakobsen, zanger van Bløf, er een prachtig nummer over zingt (de titel mag je zelf raden) met als gevolg dat er in het hoogseizoen bij de filemeldingen ook Zoutelande wordt genoemd. Waarom? Dat verklappen we niet maar leuk om er te stoppen is het zeker. Parkeren doe je op een giga Parking net buiten het dorp. En wist je trouwens dat Zoutelande een van de mooiste stranden van Nederland heeft?

Tip: tussen Domburg en Zoutelande ligt Westkapelle, een mooie plek om te overnachten. Boutique Hotel Charley's is een goede keuze!

Zoutelande_Blof
Ik ben blij dat je hier bent, in Zoutelande
Zoutelande_strand
Het gezellige strand bij Zoutelande

8. Middelburg: per auto, over het water of met de trein

Middelburg is centraal gelegen in de punt van Walcheren. Vanaf hier zijn een deel van die leuke plekjes hierboven genoemd op fiets en misschien wel loopafstand (als je een echte wandelaar bent) bereikbaar. Het is misschien wel hét vertrekpunt van onze roadtrip met de wijzers van de klok mee. Je kunt er komen op vrijwel iedere manier en dus ook met de trein. In de zomermaanden ga je dat zeker merken en zien. Maar ook over water is Middelburg een populaire bestemming.

Het plein tegenover het 500-jarig oude stadhuis is de plek waar iedereen komt die Middelburg bezoekt. Zo zie je ook de 90 meter hoge Lange Jan, de Abdijtoren die boven alle huizen uitkomt. De toren heeft als bijnaam de Lange Jan en is nummer elf op de lijst van hoogste kerktorens in Nederland. Je kunt het maar weten.

Een dringend advies voor iedereen die Middelburg gaat bezoeken is toch vooral te parkeren op een van de vele parkings rond het centrum. Als dit het eindpunt van de roadtrip door Zeeland is wil je zeker na 155 kilometer niet verstrikt raken in het complexe wegennet van het oude centrum.

Tip: overnachten in Middelburg? Boutique Hotel The Roosevelt is echt een aanrader!

Stadhuis_van_Middelburg
Het 500 jaar oude stadhuis van Middelburg
Middelburg_Haven
Prachten grachtenpanden aan de haven in de stad

De route voor deze roadtrip door Zeeland

Wil je ook deze roadtrip door Zeeland maken, dan kun je de route vinden in Google Maps. Die kun je natuurlijk volledig naar je eigen wensen aanpassen. Via Willemstad naar Middelburg over de genoemde route is het 155 kilometer.

Uitbreiden naar Zeeuws-Vlaanderen is ook een hele goede optie, maar dan moet je er wel een paar dagen weg van maken om op je gemak te kunnen genieten. Ook daar vind je prachtige plekken. Dorpje Sluis is echt charmant en natuurgebied het Zwin, dat tegen de grens met België (Knokke) aan ligt is prachtig. Voor ons net iets te ver om in deze roadtrip mee te nemen, maar als je de tijd hebt dan zeker doen!

Bijzonder overnachten in Zeeland

Wil jij deze roadtrip maken en zoek je leuke plekken om te overnachten in Zeeland? Lees dan deze tips nog even goed door.

Plan je trip

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies