Algemeen02.09.2021

De vijf mooiste dorpen en stadjes in Luxemburg


Luxemburg is een van de leukste roadtrip-bestemmingen dichtbij. Omdat het land vrij compact is kun je veel zien en doen in korte tijd. Luxemburg Stad is de enige écht grote stad in dit veelzijdige land, dan voornamelijk heel veel bijzondere dorpen heeft. De leukste hebben wij op een rij gezet: dit zijn de vijf mooiste dorpen en stadjes in Luxemburg!

1. Esch-sur-Sûre

Laten we dan meteen maar beginnen met een van de allermooiste dorpen van Luxemburg: Esch-sur-Sûre. Een beeldschoon dorpje met een bijzondere ligging, namelijk in een meander van de rivier Sauer. Eeuwenlang lag het zo geïsoleerd, dat een tunnel moest worden gegraven om er te komen. Inmiddels is het dorp goed bereikbaar. Het is de perfecte eerste of laatste stop van een roadtrip door Luxemburg, omdat de grens met België dichtbij is.

Aan de waterkant vind je restaurants en terrasjes, maar dwaal zeker ook even door de oude straatjes van Esch-sur-Sûre. En voor het beste uitzicht op dit mooie dorp moet je aan de wandel. De klim naar de oude, hooggelegen kasteelruïne is een aanrader, maar in ook de groene heuvels rondom vind je mooie wandelpaden die uitzicht op Esch-sur-Sûre bieden.

Esch-sur-S\u00fbre ligt op een prachtige plek aan het water
Esch-sur-Sûre ligt op een prachtige plek aan het water
Duik de oude straatjes van het dorp in
Duik de oude straatjes van het dorp in
Op een zonnige dag zit je hier op een terrasje heel erg goed
Op een zonnige dag zit je hier op een terrasje heel erg goed

2. Wormeldange

Wijnliefhebbers mogen het mooie dorpje Wormeldange niet overslaan. Het is de parel van de Moezel, die óók door Luxemburg stroomt. Hoewel Wormeldange piepklein is (er wonen slechts een paar honderd mensen) is het een hele mooie plek. De ligging is waanzinnig: aan de rivier de Moezel, omgeven door wijnvelden. Het wordt gezien als ‘de hoofdstad van de Riesling’, een zeer geliefde druif voor witte wijn.

Voor het mooiste uitzicht op Wormeldange ga je de wijnvelden in, die vanaf het dorp direct behoorlijk steil omhoog klimmen. Via een weg die tussen de wijnvelden door slingert, kom je uit bij Koeppchen, een bijzonder uitkijkpunt over de Moezel. In het kleine kapelletje kun je een kaarsje aansteken, maar ga vooral lekker op een van de bankjes zitten om te genieten van het uitzicht. Want dat is heel erg mooi.

De Moezel-regio is de place-to-be voor wijnliefhebbers
De Moezel-regio is de place-to-be voor wijnliefhebbers
Vanaf uitkijkpunt Koeppchen is dit je uitzicht op Wormeldange
Vanaf uitkijkpunt Koeppchen is dit je uitzicht op Wormeldange
Ietsje verderop ligt het mooie dorpje Ahn, en als je er dan toch bent..
Ietsje verderop ligt het mooie dorpje Ahn, en als je er dan toch bent..

3. Vianden

Eigenlijk is Vianden een stadje, maar met 2.000 inwoners voelt het toch dorps aan. Dwars door Vianden stroomt Die Our, een zijrivier van de Sûre, en dat maakt de ligging van het stadje behoorlijk idyllisch. Aan beide zijden van het water vind je gezellige terrasjes.

De grote trekpleister in Vianden is het oude kasteel, waarvan het fundament nog stamt uit de tijd van de Romeinen. Het kasteel zoals je het nu ziet is gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw. Het is perfect bewaard gebleven en daarmee het mooiste kasteel van Luxemburg. Mocht je in Vianden zijn, zou ik je zeker aanraden om dit bijzondere kasteel te bezoeken.

En er is nog iets dat Vianden uniek maakt: hier vind je de enige stoeltjeslift van Luxemburg. Een oud beestje, dat wel, dus de rit naar boven gaat niet zo snel, maar toch is het leuk om te doen. Vanuit de lift heb je namelijk prachtig uitzicht op Vianden én het kasteel. Al zou je ook kunnen lopen, er gaat een mooi wandelpad omhoog. Eenmaal boven sta je op 440 meter hoogte en kijk je uit over de omgeving, die zo ver als je kunt kijken groen is.

Vianden is een van de mooiste kleine steden van Luxemburg
Vianden is een van de mooiste kleine steden van Luxemburg
Uitzicht op Vianden vanuit de stoeltjeslift
Uitzicht op Vianden vanuit de stoeltjeslift
Het kasteel van Vianden ligt op een prachtige plek, omgeven door bossen
Het kasteel van Vianden ligt op een prachtige plek, omgeven door bossen

4. Clervaux

Ook Clervaux is in feite een stadje, en is zelfs qua inwoneraantal groter dan Vianden. Ook deze mooie plek wil je niet missen als je in Luxemburg bent. Wanneer je aan komt rijden zie je tussen de bomen door Clervaux al liggen. Vooral de torens van de middeleeuwse burcht en het kasteel van Clervaux vallen meteen op. Via een slingerweg daal je af naar het stadje en kom je uit in een gezellig centrum.

Het is leuk om er een middagje – of een paar uurtjes – rond te lopen, want het kasteel en de de abdij van Clervaux zijn tof om te bezoeken. Er zijn wat winkeltjes en een mooi plein met terrasjes. Mocht je meer van de omgeving willen zien dan kun je in Clervaux ook beginnen aan een paar mooie, korte wandelroutes.

Als je aan komt rijden is dit je uitzicht op Clervaux
Als je aan komt rijden is dit je uitzicht op Clervaux
Een gezellig, compact stadje
Een gezellig, compact stadje
Na een bezoek aan het kasteel of de abdij kun je hier een terrasje zoeken
Na een bezoek aan het kasteel of de abdij kun je hier een terrasje zoeken

5. Echternach

Echternach is het oudste stadje van Luxemburg. In de geschiedenisboeken duikt Echternach namelijk al op aan het begin van de 8e eeuw. In de Tweede Wereldoorlog heeft het stadje flinke klappen gekregen die fraai zijn hersteld. En dat maakt het een leuk plaatsje om te bezoeken.

Het ligt precies op de grens met Duitsland, alleen de rivier Sauer zit er nog tussen. Vooral het centrale plein Place du Marché is heel gezellig, daar vind je volop leuke restaurants en terrasjes.

Het boegbeeld van Echternach zijn de imposante abdij met bijbehorende basiliek. Daar kun je eigenlijk niet omheen. Mocht je van wandelen houden, dan is het goed om te weten dat je hier aan de Mullerthal Trail kunt beginnen, een aaneenschakeling van wandelpaden door de mooiste regio van Luxemburg.

Echternach: het oudste stadje van Luxemburg
Echternach: het oudste stadje van Luxemburg
De imposante abdij van Echternach
De imposante abdij van Echternach
Gezelligheid op het centrale marktplein
Gezelligheid op het centrale marktplein

Op reis naar Luxemburg

Wil jij deze roadtrip door Luxemburg maken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Luxemburg

Het mooiste van Luxemburg in 25 foto’s

Luxemburg is een van de meest verrassende bestemmingen dichtbij. Met charmante dorpen, idyllische wegen en adembenemende natuur is het een plek waar je een keer geweest moet zijn. En omdat plaatsjes vaak meer zeggen dan...

Algemeen10.09.2021

Het mooiste van Luxemburg in 25 foto’s

De 8 leukste dingen om te doen in Luxemburg stad

Luxemburg is een van de leukste bestemmingen dichtbij. Op een paar uur rijden ontdek je een van de kleinste landen van Europa, met een grootse uitstraling. Of je nu een roadtrip door Luxemburg maakt, of gaat wandelen in...

Stedentrips14.08.2021

De 8 leukste dingen om te doen in Luxemburg stad

Ontdek het Mullerthal: het indrukwekkende groene hart van Luxemburg

Het Mullerthal is het groene hart van Luxemburg. Met spectaculaire rotsen, smalle kloven en magische bossen is het een van de mooiste regio’s die Luxemburg rijk is. Een plek die je absoluut zelf moet gaan ervaren als j...

Natuur18.07.2021

Ontdek het Mullerthal: het indrukwekkende groene hart van Luxemburg

De ultieme roadtrip door Luxemburg: dit zijn de 9 mooiste stops

Luxemburg is het kleinste land van de Benelux. Het is een land waarvan je soms vergeet hoe dichtbij het is. Op een paar uur rijden van de Nederlandse grens ligt een land dat je gerust de groene oase van de Benelux kunt n...

Algemeen02.07.2021

De ultieme roadtrip door Luxemburg: dit zijn de 9 mooiste stops

Luxemburg is het eerste land met gratis openbaar vervoer

Luxemburg is een van de grote verrassingen van Europa. Het kleine, relatief onbekende landje vlakbij is niet alleen dichterbij dan je denkt (in minder dan vier uur ben je er), maar is ook nog eens onverwachts leuk, mooi...

Stedentrips13.04.2020

Luxemburg is het eerste land met gratis openbaar vervoer

ook voor toeristen
Dit zijn de 25 gelukkigste landen ter wereld

Vandaag komt het World Happiness Report 2020 van de Verenigde Naties naar buiten met daarin de gelukkigste landen ter wereld. Het is vanzelfsprekend een rapport van voor de coronacrisis, wat dat zou wellicht een ander be...

Algemeen21.03.2020

Dit zijn de 25 gelukkigste landen ter wereld

Dit wil je doen in het onverwacht mooie Luxemburg

Luxemburg heeft een oppervlakte van 2.586 vierkante kilometer en is daarom de perfecte bestemming in de buurt voor een mini-roadtrip. Het land is vooral een aanrader voor de natuurliefhebber, want in Luxemburg bevinden z...

Stedentrips07.06.2016

Dit wil je doen in het onverwacht mooie Luxemburg

Zien, raken & beleven!