Algemeen11.12.2017

Dit zijn de 10 culturele hoogtepunten van een rondreis door India


Reizen door India is een onvergetelijke ervaring. Een reis waar je de tijd voor moet nemen, want in India wacht een aaneenschakeling van culturele hoogtepunten en fascinerende landschappen op je. India is een gigantisch groot land; het zevende grootste land ter wereld. Omdat het zó groot is, is de diversiteit aan uitzichten en ervaringen ook ongekend groot. Je vindt er De Taj Mahal – een van de zeven nieuwe wereldwonderen -, rivier de Ganges en het Himalaya-gebergte, het hoogste gebergte ter wereld. Er zijn weinig landen die kunnen tippen aan de veelzijdigheid van India. Wil je weten wat je allemaal te wachten staat? Dit zijn dé culturele hoogtepunten van India!

1. Jaipur: de Roze Stad

De stad Jaipiur ligt in het noordwesten van India. Het is een metropool; er wonen meer dan twee miljoen mensen en is daarmee de grootste stad van de deelstaat Rajasthan. Jaipur is een van de plekken die je gezien móet hebben tijdens een rondreis door India. Deze stad wordt namelijk ook wel de Roze Stad genoemd, vanwege de vele mooie, oude roze zandstenen gebouwen. Jaipur is een drukke stad, die letterlijk bruist: vooral in het verkeer is het ongekend druk met brommers, riksja’s, kamelen en toeterende bussen. Er is zoveel te zien! Dit is wat je in Jaipur niet wilt missen:

  • Een stukje buiten de stad vind je het indrukwekkende Amber Fort (ook wel Fort Ajmer). Amber Fort is een gigantisch groot, voormalig paleiscomplex van de keizers van Ajmer. Het is een van de populairste gebouwen van India. Het Amber Fort is gebouwd van geel en roze zandsteen in combinatie met marmer en is schitterend om te zien. Amber Fort ligt buiten Jaipur, dus neem de riksja er naartoe. Dat is ook echt een typische Indiase ervaring!
  • Hawa Mahal – ook wel het Paleis der Winden genoemd – is in Jaipur zonder twijfel dé must see. Dit bijzondere gebouw heeft een gevel met 953 ramen, balkons en nissen verspreid over vijf verdiepingen. Hawa Mahal is merkwaardig en absoluut uniek. Het werd gebouwd voor de haremvrouwen van de Maharadja van Rajasthan zodat de vrouwen de jaarlijkse parade konden zien, zonder dat zij zelf vanaf de straat te zien zijn. En ook dit bijzondere gebouw in Jaipur is weer roze van kleur.
  • In India moet je natuurlijk ook een keer een echte Bollywood film meepakken en Jaipur is daarvoor de beste plek. In Raj Mandir Cinema, dé bioscoop van Jaipur, kun het echte Bollywood in actie zien. Om het acteerwerk hoef je het niet te doen, maar wel om de bijzondere ervaring!
Amber Fort in Jaipur\u00a9 pfotoff - Adobe Stock
Amber Fort in Jaipur© pfotoff - Adobe Stock
Hawa Mahal in Jaipur\u00a9 saiko3p - Adobe Stock
Hawa Mahal in Jaipur© saiko3p - Adobe Stock

2. Varanasi: de heilige stad van India

De stad Varanasi is de heilige stad van India. Hier kun je je helemaal onderdompelen in spiritualiteit rondom de rivier de Ganges, die voor de hindoes in India ook als heilig wordt gezien. Zij vereren Ganga, de godin van de rivier. In de rivier later hindoes kun ziel reinigen door zich te wassen in de Ganges, maar er vinden ook veel crematies plaats. Rondom de rivier is het dus een drukte van jewelste met mensen die baden, crematies en tempelrituelen, met alle bijbehorende geluiden en geuren. Varanasi maakt indruk; het is een heftige maar zeker ook een hele bijzondere ervaring. Dit is wat je in Varanasi niet wilt missen:

  • Maak een Aarti ceremonie mee in Varanasi: iedere avond om zes uur bij de Dashaswamedh ghat vindt hier iets bijzonders plaats rondom de Ganges. Er worden kaarsen aangestoken en er hangt een mystieke sfeer. Er wordt gezongen en er klinken bellen er trommels. Deze ceremonie vindt plaats om de rivier te bedanken. Vanaf het water of aan de kant kun je de Aarti ceremonie aanschouwen en dat is absoluut een aanrader.
  • Vaar met een boot over de Ganges. Zo krijg je namelijk pas echt een goed beeld wat er op en rondom de rivier allemaal plaatsvindt en hoe Indiërs deze gebruiken. In de avond vind je naast de Aarti ceremonie ook op andere plekken waar mensen kaarsjes op het water laten. Die sliert van brandende kaarsjes is bijzonder om te zien.
Varanasi aan de heilige rivier Ganges\u00a9 Marcos - Adobe Stock
Varanasi aan de heilige rivier Ganges© Marcos - Adobe Stock
Hier vinden dagelijks tientallen crematies plaats\u00a9 sb - Adobe Stock
Hier vinden dagelijks tientallen crematies plaats© sb - Adobe Stock

3. Wereldwonder Taj Mahal

Het hoogtepunt van een rondreis door India is natuurlijk de Taj Mahal in Agra. Een van de zeven nieuwe wereldwonderen. De Taj Mahal werd al in de 17e eeuw gebouwd als mausoleum voor de overleden vrouw van Sjah Jahan.

Het complete gebouw is gemaakt van wit marmer, is 58 meter hoog en 56 meter breed. Vooral de volkomen symmetrie van het gebouw en de tuinen ervoor maken het tot een van de absolute meesterwerken der architectuur van de hele wereld. Met deze twee tips word je bezoek aan de Taj Mahal nóg leuker:

  • Iedereen die door India reist wil de Taj Mahal zien – en ook locals komen hier graag – en dus is het er altijd druk. De ochtend is het beste, voor als je een foto wilt maken zonder andere mensen erop. Maar ook de avond is bijzonder, als de ondergaande zon het witte marmeren gebouw een bijzondere gloed geeft.
  • De Taj Mahal is wereldberoemd en daarmee ook mega toeristisch. Maar toch wil je dit met eigen ogen zien. De beste plek om dit wereldwonder te bezichtigen zijn de tuinen van Mehtab Bagh, aan de overkant van de Yamuna rivier. Hier ervaar je een heerlijke oase van rust en een geweldig uitzicht!

De Taj Mahal: perfect symmetrisch
De Taj Mahal: perfect symmetrisch
In de tuinen van Mehtab Bagh is het veel rustiger en heb je prachtig uitzicht op de Taj Mahal
In de tuinen van Mehtab Bagh is het veel rustiger en heb je prachtig uitzicht op de Taj Mahal

Nóg zeven hoogtepunten

Deze lijst is natuurlijk helemaal niet compleet, want er zijn in India nog zoveel meer culturele hoogtepunten te vinden. Ben je van plan om een rondreis door India te maken, kijk dan eens op de website van FOX, verre reizen van de ANWB. Bij FOX vind je een overzicht van alle bijzondere plekken en must sees in India. Wordt dit jouw volgende vakantiebestemming?

Foto header: Aleksandar Todorovic – Adobe Stock


Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over India

Holi Festival: fotograferen onder de zwaarste omstandigheden

Hiken door de bergen met weer, wind, regen en zelfs sneeuw. Onder deze omstandigheden stelt menig wandelaar zijn hike maar wat graag een paar dagen uit. Zo niet Matt Horspool. Voor deze fotograaf kan het niet avontuurlij...

Algemeen05.03.2020

Holi Festival: fotograferen onder de zwaarste omstandigheden

Een interview met reisfotograaf Matt Horspool
Je visum voor India; zó geregeld

Ga je binnenkort met vakantie naar India of wil je naar India in verband met zaken dan kun je tegenwoordig gebruik maken van een zogenaamd e-visum India. Dit is een visum dat je helemaal online kan aanvragen en waarvoor...

Algemeen12.11.2018

Je visum voor India; zó geregeld

In India is het hoogste standbeeld ter wereld onthuld

India neemt de titel hoogste standbeeld ter wereld vandaag over van China. In de deelstaat Gujarat is een standbeeld onthuld van maar liefst 182 meter hoog. Het is een beeld van Sardar Vallabhbhai Patel een van de grondl...

Algemeen31.10.2018

In India is het hoogste standbeeld ter wereld onthuld

Statue of Unity
Hoe zit het met het visum voor India?

India groeit in populariteit als vakantiebestemming onder Nederlandse en Belgische toeristen. Het staat echter niet bekend als eenvoudig vakantieland. Van het aanvragen van je visum tot het boeken van een treinkaartje bi...

Vliegen05.12.2017

Hoe zit het met het visum voor India?

Kleurrijk India: als je deze video ziet wil je er nú naartoe!

De één wil er liever vandaag nog naartoe dan morgen, de ander moet er niet aan denken: een reis naar India. Een land met een bijzondere mix van landschappen, tradities en bouwwerken. Mocht je twijfelen, kijk dan eens n...

Algemeen27.05.2017

Kleurrijk India: als je deze video ziet wil je er nú naartoe!

India plant 50 miljoen bomen op één dag!

India is niet bepaald het schoonste land op aarde. Het land heeft te kampen met allerlei soorten vervuiling, waaronder luchtvervuiling. Een paar jaar geleden was ook New Delhi de meest vervuilde stad ter wereld. Maar Ind...

Algemeen25.07.2016

India plant 50 miljoen bomen op één dag!

Noord-India in zeven dagen!

Soms heb je wat minder tijd om een land te verkennen en in mijn geval was dat geen understatement. In slechts 7 dagen tijd ging ik van de hoofdstad New Delhi in India in oostelijke richting om vervolgens het land te ve...

Algemeen01.11.2014

Noord-India in zeven dagen!

Een prachtige reis van New Delhi naar Jaipur, Pushkar en de Taj Mahal in Agra
Aziatisch ontstressen: Tot rust komen in China, India en Indonesië

In de Westerse wereld zijn veel mensen volgens mij wel bekend met het fenomeen 'stress'. Een vervelend gevoel dat door veel verschillende factoren aangewakkerd kan worden. Door bijvoorbeeld drukte op je werk, een verbouw...

Ontspanning29.04.2014

Aziatisch ontstressen: Tot rust komen in China, India en Indonesië

Verder lezen over Rondreizen

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

Eén van de mooiste rondreizen die je in Zuidoost-Azië kunt maken is een combinatie van de landen Vietnam en Cambodja. En de mooiste hoogtepunten kun je perfect samen zien in één rondreis! Wij geven je handige tips voor het maken van een reis naar deze bijzondere landen.

Algemeen17.05.2024

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

dit zijn dé vijf hoogtepunten
Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Koh Chang is het op een na grootste eiland van Thailand. Een prachtige bestemming waar je je met gemak een tijdje vermaakt. Je vindt hier steile heuvels, mooie stranden, watervallen en authentieke vissersdorpjes. Een plaatje van een eiland!

Zomer09.05.2024

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Thailand is een walhalla voor reisliefhebbers. Het is daarnaast dé bestemming voor backpackers, je kunt er gemakkelijk en goedkoop rondreizen en contact leggen met medereizigers. Het veelzijdige land heeft ontzettend ve...

Algemeen12.07.2023

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Dit zijn de don'ts!
Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. In het zuiden van het land liggen één van de grootste cultuurschatten op aarde: van het oude Incarijk. Mysterieus Machu Picchu is...

Algemeen09.01.2023

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

de 9 mooiste stops
De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Wij zijn groot fan van Thailand. Het land in Zuidoost-Azië is ontzettend veelzijdig, de bevolking is supervriendelijk, de natuur is schitterend en het Thaise eten is onovertroffen. Dit is typisch een bestemming waar je...

Algemeen19.11.2022

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

Als een roadtrip door Australië nog niet op je bucketlist staat, dan is dit hét moment om 'm erop te zetten. Het is een regelrechte droomreis. Australië is een van de grootste en tegelijkertijd dunbevolktste landen op...

Algemeen04.07.2022

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

+ de perfecte route
De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

Zuid-Afrika is een van de meest veelzijdige landen ter wereld. Steden van wereldklasse, adembenemende natuur met wisselende landschappen en een schitterende kustlijn. Woestijnen, bergen, cultuur en wilde dieren: Zuid-Afr...

Algemeen10.06.2022

De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

De leukste route voor een rondreis door Andalusië: de 6 mooiste plekken

Andalusië is de meest zuidelijke regio van Spanje. Daar waar de zon bijna altijd schijnt, waar je sfeervolle steden vindt en waar de tapas en sangria nóg lekkerder smaken. Andalusië is een fantastische en veelzijdige...

Algemeen18.05.2022

De leukste route voor een rondreis door Andalusië: de 6 mooiste plekken