Algemeen27.10.2016

DMZ: het ijzeren gordijn tussen Noord-Korea en Zuid-Korea


De Koreaanse DMZ (afkorting van de Demilitarized Zone) is de bufferzone tussen Noord-Korea en Zuid-Korea en misschien wel een van de meest bewapende gebieden ter wereld. In dit streng bewaakte gebied met een lengte van 248 kilometer en vier kilometer breed staan de Noord- en Zuid-Koreaanse legers tegen over elkaar. Het gebied is niet toegankelijk en ligt vol met vuile landmijnen die niet dodelijk zijn en vooral gericht op zwaar letsel van de benen. En juist deze grens is goed voor zo’n 5 miljoen bezoekers per jaar. Haast onvoorspelbaar maar wel de keiharde waarheid. Die bezoekers kijken allen vanaf de Zuid-Koreaanse grens naar het noorden, het land van ‘The Big Leader’ zoals ze Kim Jong-un plegen te noemen.

DMZ bezoeken

De DMZ bezoeken is nog steeds mogelijk maar door de toenemende spanningen in de regio zijn een aantal van deze dagtripjes wel ingekort. Vanuit Seoul worden er nog wel (onder strenge controle) excursies georganiseerd maar een bezoek aan de zogenaamde Joint Security Area (JSA) is inmiddels geschrapt omdat het dreigingsrisico te hoog is. Dit is de plek met de beroemde blauwe barakken waar alleen onderhandelingen plaatsvinden als beide landen iets te bespreken hebben. De realiteit is echter dat Noord- en Zuid-Korea aan hun eigen kant van de grens blijven na een groot aantal incidenten. Tot voor kort kon deze plek worden bezocht onder begeleiding van militairen uit de VS.

Wat overblijft is een bezoek aan de oude spoorweg bij Imjingak, het punt waar ooit de laatste trein heeft gereden. Tunnel 3, waar je onder de grond tot amper 150 meter over de grens komt naar een van de uitkijkposten van de DMZ. Bij deze tocht bezoek je ook het splinternieuwe Darason station waar ooit één trein is vertrokken.

Tip: Wil je de DMZ bezoeken? Boek dan online alvast een tour via Get Your Guide.

Het blijft Azie.
Het blijft Azie.
Grote stalen pijpen volgestort met beton markeren de wegen. Veel keuze heb je niet.
Grote stalen pijpen volgestort met beton markeren de wegen. Veel keuze heb je niet.
Ons einddoel van vandaag, 73 meter onder de grond.
Ons einddoel van vandaag, 73 meter onder de grond.
Bizar bord zodra je de DMZ verlaat.
Bizar bord zodra je de DMZ verlaat.
DMZ: oftewel de DeMilitarized Zone
DMZ: oftewel de DeMilitarized Zone

Imjingak en de DMZ Freedom Bridge

Een bezoek aan de DMZ begint bij een tussenstop via Imjingak bij de Freedom Bridge, de plek waar de laatste trein uit Noord-Korea ooit is blijven staan. Maar deze plek is inmiddels veel meer geworden dan alleen de beroemde brug en de overblijfselen van een kapot geschoten locomotief.

In Imjingak word je bij de hekken volgehangen met gekleurde linten en badges geconfronteerd met herinneringen van Koreaanse families die ruw uit elkaar zijn gehaald en nu aan beide zijden van de grens wonen. Het is de plek waar het communisme in Noord-Korea en de welvaart van Zuid-Korea elkaar hebben aangeraakt. Dat diep treurige beeld van al die lintjes van mensen vergeet je niet snel. Vooral als je beseft dat dit allemaal nog niet zo lang geleden is. Net zo bijzonder is het dat bij deze plek ook een toeristisch pretpark is gebouwd en waarvan een foto nemen niet past bij de indringendheid van deze plek.

Herinneringen aan Koreaanse families die hier uit elkaar zijn gerukt.
Herinneringen aan Koreaanse families die hier uit elkaar zijn gerukt.
Ook voor de kinderen blijft deze plek bijzonder.
Ook voor de kinderen blijft deze plek bijzonder.
Imjingak_Freedom _Bridge_2
Imjingak_Freedom _Bridge_2
Imjingak_Freedom _Bridge_4
Imjingak_Freedom _Bridge_4
Imjingak_Freedom _Bridge_5
Imjingak_Freedom _Bridge_5

DMZ en de 3d Infiltration Tunnel

Na het bezoek aan de Freedom Bridge ga je daadwerkelijk de DMZ in. Dat gebeurt alleen na een paspoortcontrole en het invullen van de lijst met namen en paspoortnummers. Dezelfde controle wordt ook uitgevoerd als je terug gaat. Onze gids wil graag dat we goed kijken naar de soldaten wiens rangen zijn afgeplakt op het uniform. Om militair te kunnen worden in het Zuid-Koreaanse leger moet je tussen de 19 en 32 jaar zijn, minimaal 1,75 meter lang zijn, tenminste één martial art vechtsport beoefenen en vooral good looking zijn. In alles is duidelijk dat het leger ook een soort marketing-instrument is om de vijand te imponeren.

Panmunjon

De derde Infiltration Tunnel, ook wel de Tunnel of Aggression, is een van de vier tunnels die ontworpen zijn voor een verrassingsaanval op Seoul. De tunnel is ontdekt in het najaar van 1978 en ligt ten zuiden van Panmunjon. Bijzonder is dat deze tunnel maar 44 km verwijderd is van Seoul. De capaciteit van de tunnel moest genoeg zijn om 30.000 soldaten per uur naar de andere kant van de grens te brengen.

Volgens het Zuid-Koreaanse leger zouden er nog ruim twintig andere tunnels zijn en wordt er tot op de dag van vandaag met specialistische apparatuur gezocht naar deze tunnels. Of de tunnels echt nog waarde hebben nu Noord-Korea werkt aan lange afstand artillerie en raketten is zeer de vraag. Het duurde ruim vier maanden om de derde tunnel te lokaliseren, er een tunnel naar toe te graven om daarna de tunnel te onderscheppen. Inmiddels is het (hoe bizar het ook is) een toeristische attractie geworden om de wereld te laten zien hoe ver de Noord-Koreanen wilde gaan. Fotograferen is echter verboden en wie wil afdalen moet net als op de luchthaven door een poortje lopen. Een smartphone in je kontzak ging het niet worden deze keer.

Soldaat bij de Panmunjon Infiltration Tunnel
Soldaat bij de Panmunjon Infiltration Tunnel
Symbolische beelden bij DMZ tunnel 3.
Symbolische beelden bij DMZ tunnel 3.
Een groot kunstwerk als herinnering aan de vondst van de tunnel.
Een groot kunstwerk als herinnering aan de vondst van de tunnel.
Ingang van de Panmunjon Infiltration Tunnel.
Ingang van de Panmunjon Infiltration Tunnel.
In de tunnel zijn helmen verplicht en camera`s verboden.
In de tunnel zijn helmen verplicht en camera`s verboden.

Dora Observatory de uitkijkpost van DMZ

Vlakbij DMZ Tunnel 3 ligt het beroemde observatorium gelegen op de top van Dorasan (Mount Dora). Het is de plek waar de Zuid-Koreaanse grens het dichtst bij het noorden ligt. Bij deze militaire uitkijkpost staan uit-de-kluiten-gewassen verrekijkers waar je tot in het land van Kim kunt kijken.

Noord-Korea is zich zeer goed bewust van deze plek en gebruikt het als propaganda voor hun politieke systeem. Het meest bizarre zijn de bijna villa-achtige woningen waar in werkelijkheid niemand woont. Wie goed kijkt ziet ook een van de 35.000 standbeelden van de Noord-Koreaanse leider die het land rijk is. Meer realistisch is de spoorlijn en de weg naar de fabrieken in Noord-Korea. Ooit werkten hier beide landen samen aan de productie van onder andere computer chips. Sinds 2008 is dat echter over en zijn de fabrieken leeg.

Onze gids, wiens haar beste vriendin uit het noorden komt, vraagt bij herhaling of we ook de mensen hebben gezien die op het land aan het werken zijn. Haar vraag of deze mensen ook gelukkig zijn als je naar hun gezicht kijkt is veelzeggend. De spanning van wat er is gebeurd en nog kan gebeuren staat in een schril contrast met wat je ziet in Seoul waar het leven echt vol door gaat. Hier aan de grens zie je de andere waarheid. Al lijkt het voor Amerikaanse mede-reizigers meer op een schraal Disney World maar dan zonder attracties waarbij ze klagen over het feit dat er ‘no-food’ te koop is.

Vanaf deze plek heb je ook zicht op de spoorlijn die loopt vanaf het Dorasan Station, ook zo’n bijzondere plek.

Dora Observatory.
Dora Observatory.
Gluren naar de overkant betekent hier een blik werpen op de grens met Noord-Korea.
Gluren naar de overkant betekent hier een blik werpen op de grens met Noord-Korea.
Noord-Korea zien kost 500 Won (0.40 euro).
Noord-Korea zien kost 500 Won (0.40 euro).

DMZ en het Darason station

Het Darason is het splinternieuwe treinstation aan de Zuid-Koreaanse grens nog in de DMZ. Gebouwd als startpunt voor de treinlijn naar west-Europa gelegen aan de Gyeongui Line. Ook gebouwd om dagelijks arbeiders naar de overkant van de grens te vervoeren om te kunnen werken in het communistische Noord-Korea waar de uurlonen in schril contrast staan met deze in het zuiden.

Op 1 december 2008 besloot de Noord-Koreaanse regering de grensovergang en dus de spoorlijn te sluiten wegens beschuldigingen van de Zuid-Koreaanse regering. Vandaag wordt het station alleen gebruikt voor vier dagelijkse treinen uit Seoul die worden gebruikt voor het vervoer van toeristen.

DMZ Dorasan station.
DMZ Dorasan station.
DMZ Dorasan station lege paronnen met alleen security.
DMZ Dorasan station lege paronnen met alleen security.
De spoorlijn naar het noorden.
De spoorlijn naar het noorden.
Wat de spoorlijn eigenlijk had moeten zijn. Met de trein vanuit Seoul naar Parijs.
Wat de spoorlijn eigenlijk had moeten zijn. Met de trein vanuit Seoul naar Parijs.

Op reis naar Zuid-Korea

Wil jij op reis naar Zuid-Korea? Lees dan deze reistips nog een goed door, ze komen van pas bij het boeken van je reis.

Boek je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Gerelateerde artikelen

De Noryangjin Vismarkt in Seoul: voor wie echt van vis houdt

Waarschijnlijk zullen mijn familie en vrienden verbaasd opkijken nu ik een verhaal maak over een vismarkt (geen fan)... Je hebt vismarkten in Europa in allerlei soorten en maten, maar de vismarkt van Noryangjin in Seoul...

Stedentrips08.11.2016

De Noryangjin Vismarkt in Seoul: voor wie echt van vis houdt

De gezichten van Zuid-Korea in 30 foto’s

Wie Zuid-Korea bezoekt, kan in vogelvlucht de indruk krijgen dat het leven in moderne landen in Azië lijkt steeds meer lijkt op het leven in de Westerse wereld. Wie echter door de ogen van een camera kijkt ziet iets hee...

Algemeen04.11.2016

De gezichten van Zuid-Korea in 30 foto’s

Een lesje Zuid-Koreaans: 10 dingen die je moet weten

Tijdens mijn bezoek aan Seoul in Zuid-Korea voor Kia Motors was één van de onderdelen een korte cursus Zuid-Koreaans. En eigenlijk kun je haast niet zonder als je dit vriendelijke land, waar respect, trots en delen ha...

Algemeen18.10.2016

Een lesje Zuid-Koreaans: 10 dingen die je moet weten

Noord-Korea in 4 minuten

Vorige week werd door Nieuwsuur een item uitgezonden over Noord-Korea. Bij wijze van hoge uitzondering kregen twee Nederlandse journalisten een 'inkijkje' in dit buitengewone land. Het leverde een bijzondere uitzending o...

Algemeen18.10.2015

Noord-Korea in 4 minuten

Enter Pyongyang: schitterende video over het leven in Noord-Korea

Pyongyang is de hoofdstad van Noord-Korea, een land dat nog niet veel mensen vanbinnen hebben gezien. De makers van deze schitterende video maken het nu echter mogelijk om binnen te kijken in deze bijzondere stad. De vid...

Algemeen13.08.2014

Enter Pyongyang: schitterende video over het leven in Noord-Korea

Verder lezen over Azië

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

Eén van de mooiste rondreizen die je in Zuidoost-Azië kunt maken is een combinatie van de landen Vietnam en Cambodja. En de mooiste hoogtepunten kun je perfect samen zien in één rondreis! Wij geven je handige tips voor het maken van een reis naar deze bijzondere landen.

Algemeen17.05.2024

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

dit zijn dé vijf hoogtepunten
Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

De tempels van Angkor in Cambodja horen thuis op elke bucketlist. Met onze 5 tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op een bezoek aan het schitterende tempelcomplex.

Zomer27.04.2024

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

Houd je van avontuur én natuur? Dan hebben wij de perfecte bestemming voor je, namelijk Sabah. Sabah ligt in het Maleisisch deel van Borneo en is een van de gaafste natuurbestemmingen van Azië. Sabah is 72.500 km² gr...

Natuur14.12.2022

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Wij zijn groot fan van Thailand. Het land in Zuidoost-Azië is ontzettend veelzijdig, de bevolking is supervriendelijk, de natuur is schitterend en het Thaise eten is onovertroffen. Dit is typisch een bestemming waar je...

Algemeen19.11.2022

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

Bali is het Indonesische eiland dat je hart gaat stelen. De mensen zijn ontzettend lief, de zon schijnt er altijd, je vindt er fantastische stranden en een prachtig binnenland en dan zijn er ook nog eens heel erg veel le...

Zomer15.04.2022

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

De leukste reistips voor een vakantie naar Bali ☆
De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

Staat een reis naar de Filipijnen ook op jouw bucketlist? Dat begrijpen wij heel goed! In totaal bestaat het land uit 7.641 eilanden. Je vindt er volop tropische stranden, maar ook jungles, rijstvelden en een ontzettend...

Vliegen17.12.2021

De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan

Een rondreis door Japan is er eentje voor op je bucketlist. Rondreizen door het land van de rijzende zon is een onvergetelijke ervaring. De indrukwekkende Japanse cultuur, het veelzijdige landschap en het genot van de ve...

Algemeen21.03.2021

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan

Verder lezen over Zuid-Korea

Het mooiste van Seoul in 40 foto’s

Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, is een bruisende stad. Met een levendig centrum, schitterende paleizen en paleistuinen en prachtige architectuur. Duik mee de straten van Seoul in, want deze 40 foto's laten je het all...

Stedentrips30.04.2017

Het mooiste van Seoul in 40 foto’s

De 6 coolste dingen om te doen in Seoul

Seoul is een van de meest veelzijdige steden van Azië, maar tegelijkertijd een stad waar wij nog niet zo heel veel van weten. En dat maakt deze levendige stad misschien wel het grote geheim van het oosten. Het leven in...

Stedentrips26.04.2017

De 6 coolste dingen om te doen in Seoul

De Noryangjin Vismarkt in Seoul: voor wie echt van vis houdt

Waarschijnlijk zullen mijn familie en vrienden verbaasd opkijken nu ik een verhaal maak over een vismarkt (geen fan)... Je hebt vismarkten in Europa in allerlei soorten en maten, maar de vismarkt van Noryangjin in Seoul...

Stedentrips08.11.2016

De Noryangjin Vismarkt in Seoul: voor wie echt van vis houdt

De gezichten van Zuid-Korea in 30 foto’s

Wie Zuid-Korea bezoekt, kan in vogelvlucht de indruk krijgen dat het leven in moderne landen in Azië lijkt steeds meer lijkt op het leven in de Westerse wereld. Wie echter door de ogen van een camera kijkt ziet iets hee...

Algemeen04.11.2016

De gezichten van Zuid-Korea in 30 foto’s

Een lesje Zuid-Koreaans: 10 dingen die je moet weten

Tijdens mijn bezoek aan Seoul in Zuid-Korea voor Kia Motors was één van de onderdelen een korte cursus Zuid-Koreaans. En eigenlijk kun je haast niet zonder als je dit vriendelijke land, waar respect, trots en delen ha...

Algemeen18.10.2016

Een lesje Zuid-Koreaans: 10 dingen die je moet weten