Algemeen21.07.2022

Duurzaam reizen: op plasticmissie voor een schoner Curaçao


Chillen met je billen op Mambo Beach. Een hagelwit strand, azuurblauwe zee, de zeebries die door de palmbomen waait, cocktail in je hand en Caribische loungemuziek door de speakers. Het paradijselijke Curaçao is niet voor niets een geliefde bestemming onder Nederlanders. Maar naast highlights als Jan Thiel Beach, Grote Knip en de gekleurde gevels aan de Handelskade in Willemstad, kent het eiland ook een ander gezicht. Wonderschoon Curaçao is namelijk tevens een paradijs vol plastic. We bezochten het eiland samen met de TUI Care Foundation voor hun project Destination Zero Waste. Het geheim van duurzaam reizen? Reis niet minder, maar reis bewust.

Meer plastic dan vis

Plasticsoep, microplastics, footprint. Hoewel het thema duurzaam reizen gelukkig steeds populairder wordt, blijft het natuurlijk lichtelijk taaie kost op een inspirerende reisblog. Niemand vind het per se leuk om te lezen over klimaatproblematiek en al helemaal niet in combinatie met reizen. Het voelt niet fijn om te beseffen dat we zelf onderdeel zijn van de (snellere) opwarming van de aarde of de plasticvervuiling waardoor babyzeeschildpadden rondzwemmen of aanspoelen met een maag vol plastic. Toch is het belangrijk om hier wel degelijk aandacht aan te besteden en bewustwording te creëren. Waarom? Het WWF voorspelt dat er in 2050 ruim vier keer zoveel plastic in de oceaan zal drijven. Als we niets doen tegen de plasticsoep, zal er in de toekomst qua gewicht meer plastic in de oceaan zitten dan vis. De Verenigde Naties waarschuwen dat het zeeleven onherstelbaar verwoest wordt. De oceaan is het grootste ecosysteem ter wereld, dus je kunt je voorstellen welke impact dit heeft op ál het andere leven op de planeet.

Feit: we willen blijven reizen. Het blijft een enorme ervaring om nieuwe plekken en culturen te ontdekken en bovendien zorgt het lokaal voor inkomsten in werkgelegenheid. We zullen alleen een manier moeten vinden om de impact – niet enkel van toerisme trouwens – te verminderen en de vervuiling te herstellen. Om het bovenstaande doemscenario te voorkomen, worden er wereldwijd gelukkig en masse initiatieven en projecten uit de grond gestampt. Er zijn een aantal grotere partijen die je kunt steunen zoals Plastic Soup Foundation en The Ocean Cleanup. Maar lokaal wordt er ook veel gedaan. Op Curaçao is Green Phenix daar een perfect voorbeeld van. En het leuke is: jij kunt ze helpen!

Zo mooi is Curacao: uitzicht op de baai van Santa Martha
Zo mooi is Curacao: uitzicht op de baai van Santa Martha
Het beroemdste plaatje van Curacao: de Koningin Emmabrug in Willemstad
Het beroemdste plaatje van Curacao: de Koningin Emmabrug in Willemstad
Maar ook dit is Curacao: veel te veel plastic
Maar ook dit is Curacao: veel te veel plastic
Het is de hoogste tijd om hier iets aan te doen
Het is de hoogste tijd om hier iets aan te doen

Beach Clean Ups op Mambo Beach en bij de ruige kusten van Curaçao

Green Phenix (gesteund door TUI Care Foundation) is een sociale werkplaats op Curaçao die plastic inzamelt en recyclet tot nieuwe producten. Op die manier creëren ze een circulaire economie in het Caribisch gebied. Wekelijks organiseren ze met vrijwilligers Beach Clean Ups om de stranden stukje bij beetje weer schoon te krijgen. Slechts een deel van het plastic is recyclebaar en kunnen ze in hun faciliteit omsmelten tot nieuwe producten. De rest gaat naar de landfill op het eiland, die langzaam volloopt en over een aantal jaar de titel ‘hoogste punt van het eiland’ mag dragen. Tenzij er een flinke storm overheen waait en alles weer in de oceaan belandt. Waste management is heel lastig op de eilanden, simpelweg omdat de voorzieningen en infrastructuur er ontbreken.

Termen als plasticsoep en microplastics kunnen soms wat abstract aanvoelen, totdat je op je slippers op een strand in een prachtig natuurgebied midden in die plasticbende staat. Binnen 3 uur werd er door de vrijwilligers een complete pick-up truck vol plastic van het strand gehaald en er bleef alsnog van alles achter. Vooral de kleine, afgebroken stukjes plastic zijn een groot probleem. Die zijn lastig op te rapen en blijven dus vaak liggen, terwijl juist deze microplastics een grote bedreiging vormen voor bijvoorbeeld zeeschildpadden, flamingo’s, vissen en vogels.

Deze vrijwiligers staan klaar om een van de stranden van Curacao op te ruimen
Deze vrijwiligers staan klaar om een van de stranden van Curacao op te ruimen
Er worden allerlei soorten plastic gevonden
Er worden allerlei soorten plastic gevonden
Green Phenix ruimt op, sorteert en recyclet
Green Phenix ruimt op, sorteert en recyclet

Seksspeeltjes en deksels van boterkuipjes

De plasticvervuiling op Curaçao heeft verschillende oorzaken: enerzijds spoelt door de golfstroming plasticafval uit de oceaan aan in de baaien aan de ruige noordkant van het eiland. Dit is dus geen afval uit Curaçao zelf of van toerisme, maar dit komt bijvoorbeeld uit Venezuela.

Het zijn de plastic artikelen van dagelijks consumentengebruik. Frisdrankflessen, schoonmaakmiddelen en cosmeticaproducten. Maar ook seksspeeltjes en de deksels van boterkuipjes spoelen hier aan. Vreemd genoeg alleen de deksels. Waarschijnlijk omdat die wegwaaien en de kuipjes zelf zinken zodra ze vullen met water. Anderzijds zijn er de wekelijkse drukbezochte feestjes op Mambo Beach waar toeristen een enorme berg aan blikjes en plastic bekers op het strand gooien zodra ze hun piña colada hebben weggenipt.

Green Phenix komt daar twee keer per week om half vier ’s nachts de boel opruimen. In samenwerkingen met TUI Care Foundation zijn er ook prullenbakken op Mambo Beach geplaatst om afval te scheiden zodat het makkelijker is te recyclen.

Allemaal plastic dat is gevonden op de stranden van Curacao
Allemaal plastic dat is gevonden op de stranden van Curacao
Prullenbakken op Mambo Beach moeten dit populaire strand schoner maken
Prullenbakken op Mambo Beach moeten dit populaire strand schoner maken
Dit hoort hier niet...
Dit hoort hier niet...
Vrijwilligers zijn hard aan het werk om het eiland op te ruimen
Vrijwilligers zijn hard aan het werk om het eiland op te ruimen

Duurzaam reizen begint bij jezelf

Uiteraard hebben we tijdens deze trip óók genoten van alle bijzondere activiteiten en locaties die het eiland Curaçao te bieden heeft. We reisden met gids Howard van Curaçao Activities af naar de ruwe noordkust met het Shete Boka Park, Boka Ascension (Turtuga Trail) en de vleermuizengrot Kueba di Brua. We bezochten de prachtige baaien en stranden bij Westpunt zoals Playa Grandi en Grote Knip. We genoten van een lunch bij Landhuis Klein Santa Martha en Number Ten Curaçao. We spotten flamingo’s in de Jan Kok Baai en kregen een rondleiding van kunstenaar Herman van Bergen in zijn indrukwekkende Cathedral of Thorns. Toch voelde dit allemaal éxtra verdiend na een ochtendje op ‘plasticmissie’ bij de Vlakte van San Pedro.

Niet alleen op Curaçao maar ook op andere toeristische trekpleisters zoals Bali is plasticvervuiling een probleem. Wil je ook een duurzame missie toevoegen aan jouw reis? Kijk wat je lokaal kunt doen om te helpen of steun projecten die op jouw vakantiebestemming actief zijn. TUI Care Foundation steunt wereldwijd verschillende projecten, met name op toeristische plekken. Ze hebben niet alleen programma’s op het gebied van plastic waste, maar bijvoorbeeld ook voor de bescherming van wildlife zoals hun Turtle Aid programma, waarbij je een babyzeeschildpad kunt adopteren en zelf een naam kunt geven. Dat is nog eens makkelijk en leuk bijdragen aan natuurbehoud toch?

▸ Lees ook: 10 tips om duurzaam te reizen.

Note: de CO2-uitstoot van deze reis naar Curaçao is gecompenseerd via greenseat.nl.

Grote Knip: het beroemdste strand van Curacao
Grote Knip: het beroemdste strand van Curacao
Onderweg naar de vleermuizengrot Kueba di Brua
Onderweg naar de vleermuizengrot Kueba di Brua
Overnachten in Kontiki Beach Resort: een aanrader!
Overnachten in Kontiki Beach Resort: een aanrader!
We doen de Boka Ascencio\u0301n Turtuga Trail
We doen de Boka Ascención Turtuga Trail
Schildpadden spotten op Playa Grandi
Schildpadden spotten op Playa Grandi

Op vakantie naar Curacao

Wil jij ook op reis naar Curacao? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

  • Het is ongeveer 10 uur vliegen naar Curacao. Dat kan rechtstreeks met bijvoorbeeld (onder andere TUI Fly of KLM.
  • Een complete zonvakantie naar Curacao boek je het beste via TUI.
  • Een aanrader is het prachtige Kontiki Beach Resort voor een waanzinnig leuke vakantie!
  • Een goede huurauto is op Curacao ook heel handig. Deze boek je het beste via Sunny Cars.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Kim Waninge

Kim is freelance content creator en co-founder van het online lifestyle magazine ROUX. Ze is geboren en getogen in Friesland, maar vertrok na haar studie Communicatie/Journalistiek richting het zuiden van het land om haar droom te volgen: op de redactie van een (kook)tijdschrift werken. Sindsdien zijn eten en content haar ‘peanut butter & jelly’. Van kookboeken tot een culinaire persreis naar Italië: Kim schrijft over eten of eet om erover te schrijven. Inmiddels is ze een aantal carrières verder, maar combineer eten met reizen en Kim pakt per direct haar koffers!

Verder lezen over Curaçao

De 5 leukste dingen om te doen in Pietermaai op Curaçao

Pietermaai is de kleurrijkste wijk van Willemstad, Curaçao en staat bol van de gezellige restaurants, leuke boetiekjes en mooie hotels. Wij tippen de 5 leukste dingen om te doen in deze wijk!

Zomer06.06.2024

De 5 leukste dingen om te doen in Pietermaai op Curaçao

Kleurrijkste en meest trendy wijk van het eiland
Zo verken je Curaçao: op de step, lopend, per boot of met de jeep!

Curaçao is hot. Letterlijk, het is er namelijk bijna altijd rond de 30 graden. Maar ook figuurlijk, want in maart van 2024 heeft het land zijn beste toeristenmaand ooit beleefd. Meer dan 60.000 mensen kwamen naar het eiland en wij snappen wel waarom. Eerder hebben we al een lijstje gedeeld met 7 originele tips om het optimale uit je reis te halen. Maar er is natuurlijk nog veel meer. Daarom delen we vandaag nog vier bijzondere plekken, inclusief vervoersmiddelen, die je Curaçao doen ontdekken. Zet ze maar op je bucketlist!

Zomer06.05.2024

Zo verken je Curaçao: op de step, lopend, per boot of met de jeep!

Ervaar de vijf superkrachten van Curaçao

Veel mensen gaan naar Curaçao om een strandvakantie te vieren. Dat is ook logisch, want er zijn op het eiland talloze lekkere strandjes te vinden. Je kunt tijdens zo’n vakantie even bijkomen en tijd voor jezelf claimen. Maar wist je dat je bewust maar soms ook onbewust veel meer uit zo’n vakantie haalt dan je zelf in eerste instantie dacht?

Ontspanning26.04.2024

Ervaar de vijf superkrachten van Curaçao

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Een dagtocht met de boot naar het paradijselijke Klein Curaçao

Wie naar Curaçao gaat, moet echt (ja, moet, ja) Klein Curaçao bezoeken. De naam zegt het al: een klein eilandje voor de kust van Curaçao. Het soort bounty tropisch gevalletje; ongelooflijk helder blauw water, geen men...

Zomer24.01.2022

Een dagtocht met de boot naar het paradijselijke Klein Curaçao

De zes mooiste, onontdekte plekken van Curaçao

Wie aan Curaçao denkt, denkt aan de vrolijke, gekleurde huisjes in de wijken Punda en Otrobanda in Willemstad, mooie witte stranden en het azuurblauwe water. Maar Curaçao brengt je zoveel meer dan dat. Ik laat je Cura...

Zomer21.11.2020

De zes mooiste, onontdekte plekken van Curaçao

over de onbegaande paden
Het cultureel erfgoed van Curaçao: de mooiste musea en landhuizen

Dat Curaçao een paradijslijk eiland is, met heerlijke zandstranden en wuivende palmbomen, dat is bij veel mensen wel bekend. Maar dat op Curaçao ook een schat aan cultureel erfgoed te vinden is, dat weten niet veel men...

Algemeen11.11.2020

Het cultureel erfgoed van Curaçao: de mooiste musea en landhuizen

Naar het strand op Curacao: de mooiste plekken in 15 foto’s

Wat een heerlijk eiland is Curaçao! Het is er altijd lekker warm en met een beetje geluk staat er een lekker briesje. Je vind er talloze mooie stranden, prachtige natuurlijk en heerlijk veel keus aan lekkere restaurantj...

Zomer11.07.2020

Naar het strand op Curacao: de mooiste plekken in 15 foto’s