Algemeen18.10.2016

Een lesje Zuid-Koreaans: 10 dingen die je moet weten


Tijdens mijn bezoek aan Seoul in Zuid-Korea voor Kia Motors was één van de onderdelen een korte cursus Zuid-Koreaans. En eigenlijk kun je haast niet zonder als je dit vriendelijke land, waar respect, trots en delen hand en hand gaan. Hier lijkt het leven heel veel op dat van het moderne westen. De nieuwe gebouwen, moderne auto’s, fashion op straat, Starbucks everywhere, McDonald’s hier en daar, en daar tussendoor ineens het echte Azië. Historische plekken die een bezoek meer dan waard zijn. Ga je ook op reis naar Zuid-Korea en Seoul? Dit zijn 10 dingen die je moet weten!

1. De taal

Toch zijn de verschillen groot zo niet heel groot. Taal is hier een onderwerp. In Zuid-Korea spreekt men doorgaans geen Engels, alleen wat stopwoorden, maar de gemiddelde taxichauffeur kijkt je echt vragend aan als je aangeeft dat je naar het ‘centre’ of ’the city hall’ wil. Dat geldt ook voor de vele bijzondere plekken die deze wereldstad van formaat rijk is. Ook al doe je nog zo goed je best om ’the Gyeongbokgung Palace’ uit te spreken, voor hen klinkt het als koeterwaals. Onverstaanbaar net als het antwoord dat je gaat krijgen. Misschien is dit het eerste verschil maar nog meer is de reactie, want men gaat er alles aan doen om je wel te begrijpen. Geen chagrijnen, geen boze blikken, maar een glimlach en spreekwaterval van Zuid-Koreaanse woorden. Hoe je je hier uit weet te redden lees je hier onder.

Wisseling van de wacht bij het Deoksugung Palace
Wisseling van de wacht bij het Deoksugung Palace

2. Seoul: een wereldstad

De stad Seoul is inmiddels 600 jaar oud en was voorheen de hoofdstad van Korea. De stad staat vooral bekend vanwege een mix van moderne architectuur en een overvloed aan historische bezienswaardigheden. Seoul is ook een van de dichtstbevolkte steden ter wereld.

Met ruim 24 miljoen inwoners staat stevig in top 10 van grootste steden ter wereld. Per vierkante kilometer wonen hier meer dan 17.000 mensen. De stad staat verder bekend vanwege het indrukwekkende metronetwerk (tevens een mega jigsaw puzzel) en de aanwezigheid van internet op iedere straathoek. Zelden heb ik een plek meegemaakt waar WiFi zo nadrukkelijk beschikbaar is.

Demografie

In Zuid-Korea telt ruim 50 miljoen inwoners waarvan de helft bijna in Seoul woont. Er wonen daarnaast ook nog eens bijna 2 miljoen buitenlanders. Seoul behoort met z’n 22 miljoen inwoners tot de grootste steden ter wereld. Ongeveer de helft van de bevolking is religieus waarvan het grootste deel (23 procent) boeddhistisch is, gevolgd door 18 procent protestant en 11 procent katholiek.

3. Koreaanse achternamen

De meeste Koreanen hebben 3 namen waarbij je eerst de achternaam noemt gevolgd door zijn voornaam. Opvallend is dat het aantal achternamen zeer beperkt is. Zo heet 21,6 procent Kim, 14,8 procent Lee en 8,5 procent Park gevolgd door Choi en Jeong. 46 procent van de Zuid-Koreanen heeft een andere naam.

Seoul in de avond, overvolle straten met volop kraampjes met Koreaans `Food`
Seoul in de avond, overvolle straten met volop kraampjes met Koreaans `Food`
WiFi everywhere
WiFi everywhere

4. Bellen en roamingkosten

Wie naar Zuid-Korea of Seoul reist kan het beste eerst maar even zijn abonnement bij z’n telecom-provider checken. Waarschijnlijk schrik je van de tarieven, want net als zoveel landen is bellen en internetten in Zuid-Korea kostbaar. Maar gelukkig hebben de Koreanen daar een oplossing voor: internet in een stad als Seoul is echter een feestje want vrijwel overal is er wel gratis WiFi te vinden. Wie echter altijd online wil zijn kan het beste een sim-kaartje op de luchthaven kopen. Omgerekend betaal je ongeveer 25 euro voor een week ongelimiteerd 4G.

Internet everywhere in Seoul
Internet everywhere in Seoul

5. Taxichauffeurs en de weg vragen

We hebben het al eerder aangegeven, in Zuid-Korea spreekt men nauwelijks Engels, laat staan een andere taal. Eenvoudig de weg vragen is er dus niet bij, net als bij een taxiritje het niet eenvoudig is uit te leggen waar je naar toe wilt. Ook je beste uitspraak van de lokatie die je wilt bezoeken blijft een uitdaging. Daarom kun je het beste een afbeelding laten zien, vaak zegt dit al genoeg. Mocht dat niet lukken dan bieden soms de tweetalige stadskaarten van het lokale toeristenbureau een uitkomst. Mocht je die niet bezitten, schakel dan over naar Google Maps en laat zien waar de lokatie is. Op straat staan verder in rode pakjes geklede tourist guides die je ook de weg kunnen wijzen.

Oranje `cabs` en blauwe bussen in Seoul
Oranje `cabs` en blauwe bussen in Seoul

6. Hangul: taal van het land

In Zuid-Korea schrijft men Hangul. In tegenstelling tot het Chinees is Hangul fonetisch. Dat wil zeggen dat de symbolen van het alfabet corresponderen met de manier zoals je deze uitspreekt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld ook onze eigen taal. Hangul bestaat uit 10 klinkers en 14 medeklinkers die als lettergrepen in een soort vierkantje worden gegroepeerd bedacht door de Koreaanse koning Sejong de Grote (bedacht in 1443).

Hello – Anyong Haseyo

Wie alvast een beetje wil oefenen kan alvast beginnen met het leren uitspreken van ‘Hello’. In het Zuid-Koreaans zeg je dan ‘Anyong Haseyo’ en dat waardeert men enorm als je zegt. Het kan ook zijn dat ze glimlachen uit beleefdheid voor je poging dit goed uit te spreken. Zij zullen waarschijnlijk antwoorden met ‘Thank You’ wat klinkt als ‘Kamsa Hamneda’.

Wat lastiger is om alle taalvormen te begrijpen en te leren. Zo zijn er voor de vertaling van Goodbye twee vormen. Goodbye voor degene die weggaat ‘Anyonghi Kyeseyo’ en Goodbye voor degene die blijft ‘Anyonghi Kasyo’

Op 9 oktober viert men er sinds 2006 de ‘Hangul-dag’ wat inmiddels een officiële nationale feestdag is geworden.

Hangul, logisch en leerbaar
Hangul, logisch en leerbaar

7. Beleefdheidsvormen en hoe spreek je mensen aan

In Zuid-Korea is tutoyeren niet vanzelfsprekend. Als iemand ouder is dan jij behoor je eerst iemands titel of woorden te zeggen waaruit je respect blijkt. Als je van dezelfde leeftijd bent mag je iemand wel bij zijn voornaam aan te spreken vaak met de toevoeging van ‘vriend’. Iedereen jonger dan jij mag je altijd bij de voornaam noemen.

8. Hansik: traditioneel Koreaans eten

De traditionele Koreaanse keuken bestaat normaal uit drie gangen. Deze bestaat altijd uit rijst, soep (guk) of gestoofde gerechten en bijgerechten (kimchi). Kimchi is misschien wel het meest populaire eten in Korea, is letterlijk ‘spicy’ en omdat het groenten zijn ook redelijk gezond. Naast vleesgerechten zijn Koreanen gek op vis. Wie echt van vis houdt kan daarvoor terecht bij Noryangjin, de op één na grootste vismarkt ter wereld.

Het is gebruikelijk dat je eten verder geheel volgens Koreaanse traditie deelt met je tafelgenoten. Delen wordt echt gezien als een belangrijke vorm van respect en vriendschap. Traditioneel zit je tijdens het eten op de grond. Dit laatste is al jaren niet meer gebruikelijk in de meeste restaurants en eethuisjes.

Kimchi, witte kool met pittige kruiden, een traditioneel bijgerecht
Kimchi, witte kool met pittige kruiden, een traditioneel bijgerecht
Gefrituurde garnalen met een kaaslaagje, voor de Koreanen een absolute lekkernij
Gefrituurde garnalen met een kaaslaagje, voor de Koreanen een absolute lekkernij
Meer dan 500 soorten vis worden er verkocht op de Noryangjin Fish market
Meer dan 500 soorten vis worden er verkocht op de Noryangjin Fish market

9. Han Bok de traditionele kleding in Korea

De traditionele kleding in Korea heet Han Bok en wordt gedragen in de vrije tijd, tijdens feestjes en bruiloften. Han Bok is zeker niet voorbestemd voor alleen de ouderen. Het zijn juist de jongeren die deze traditie in ere houden. In de weekenden is elkaar fotograferen in deze kleding en het nemen van ontelbare selfies een ware hype.

De kleding bestaat voor vrouwen vooral uit felle kleuren met simpele lijnen waarbij de zakken ontbreken. Het bovenstuk is een soort kort jasje. De mannen dragen een ruim zittende broek die rond de enkels is dichtgeknoopt. Net als de dames dragen de mannen daarboven een kort jasje. Hun kleuren zijn vaak minder opvallend.

Han Bok kleding, weekend fashion voor jongeren
Han Bok kleding, weekend fashion voor jongeren

10. Over K-Pop, Boy Bands en meidengroepen

Zuid-Korea heeft een K-Pop cultuur. In het straatbeeld zie je ongekend veel reclame voor jongens met allemaal dezelfde looks. Bijna iedere keten maakt er wel gebruik van. Vaak zijn het leden van populaire Boy Bands. De jongens uit K-Pop cultuur hebben vooral de interesse van de jonge meisjes die je hier vrijwel altijd met z’n tweeën of in groepjes ziet wandelen. Wie denkt dat ze er alleen voor de Koreaanse cultuur zijn, vergist zich. De Boy Bands zijn een belangrijk exportproduct naar het buurland China en eigenlijk ook daarvoor bedacht. Bij een optreden zitten er vooral jonge meisjes op de tribune.

Naast de Boy Bands vind je in de K-Pop cultuur ook Girl Bands of zoals wij zeggen meidengroepen. Wie denkt dat deze zijn bedacht voor de jonge jonge jongetjes vergist zich wederom. Deze meidengroepen zijn bedacht voor ‘oudere mannen’, zoals ze in Zuid-Korea de doelgroep tussen 20 en 35 jaar noemen. In tv-progamma’s leggen deze ‘oldies’ graag uit met wie ze zouden willen trouwen. De video’s van K-Pop zijn daarnaast ook populair tijdens feestjes thuis waar ze volop karaoke doen: zingen, dansen en feesten.

K-Pop Boy Band
K-Pop Boy Band
K-Pop in het straatbeeld
K-Pop in het straatbeeld

Op reis naar Zuid-Korea

Wil jij op reis naar Zuid-Korea? Lees dan deze reistips nog een goed door, ze komen van pas bij het boeken van je reis.

Boek je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Azië

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

Eén van de mooiste rondreizen die je in Zuidoost-Azië kunt maken is een combinatie van de landen Vietnam en Cambodja. En de mooiste hoogtepunten kun je perfect samen zien in één rondreis! Wij geven je handige tips voor het maken van een reis naar deze bijzondere landen.

Algemeen17.05.2024

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

dit zijn dé vijf hoogtepunten
Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

De tempels van Angkor in Cambodja horen thuis op elke bucketlist. Met onze 5 tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op een bezoek aan het schitterende tempelcomplex.

Zomer27.04.2024

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

Houd je van avontuur én natuur? Dan hebben wij de perfecte bestemming voor je, namelijk Sabah. Sabah ligt in het Maleisisch deel van Borneo en is een van de gaafste natuurbestemmingen van Azië. Sabah is 72.500 km² gr...

Natuur14.12.2022

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Wij zijn groot fan van Thailand. Het land in Zuidoost-Azië is ontzettend veelzijdig, de bevolking is supervriendelijk, de natuur is schitterend en het Thaise eten is onovertroffen. Dit is typisch een bestemming waar je...

Algemeen19.11.2022

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

Bali is het Indonesische eiland dat je hart gaat stelen. De mensen zijn ontzettend lief, de zon schijnt er altijd, je vindt er fantastische stranden en een prachtig binnenland en dan zijn er ook nog eens heel erg veel le...

Zomer15.04.2022

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

De leukste reistips voor een vakantie naar Bali ☆
De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

Staat een reis naar de Filipijnen ook op jouw bucketlist? Dat begrijpen wij heel goed! In totaal bestaat het land uit 7.641 eilanden. Je vindt er volop tropische stranden, maar ook jungles, rijstvelden en een ontzettend...

Vliegen17.12.2021

De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan

Een rondreis door Japan is er eentje voor op je bucketlist. Rondreizen door het land van de rijzende zon is een onvergetelijke ervaring. De indrukwekkende Japanse cultuur, het veelzijdige landschap en het genot van de ve...

Algemeen21.03.2021

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan

Verder lezen over Zuid-Korea

Het mooiste van Seoul in 40 foto’s

Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, is een bruisende stad. Met een levendig centrum, schitterende paleizen en paleistuinen en prachtige architectuur. Duik mee de straten van Seoul in, want deze 40 foto's laten je het all...

Stedentrips30.04.2017

Het mooiste van Seoul in 40 foto’s

De 6 coolste dingen om te doen in Seoul

Seoul is een van de meest veelzijdige steden van Azië, maar tegelijkertijd een stad waar wij nog niet zo heel veel van weten. En dat maakt deze levendige stad misschien wel het grote geheim van het oosten. Het leven in...

Stedentrips26.04.2017

De 6 coolste dingen om te doen in Seoul

De Noryangjin Vismarkt in Seoul: voor wie echt van vis houdt

Waarschijnlijk zullen mijn familie en vrienden verbaasd opkijken nu ik een verhaal maak over een vismarkt (geen fan)... Je hebt vismarkten in Europa in allerlei soorten en maten, maar de vismarkt van Noryangjin in Seoul...

Stedentrips08.11.2016

De Noryangjin Vismarkt in Seoul: voor wie echt van vis houdt

De gezichten van Zuid-Korea in 30 foto’s

Wie Zuid-Korea bezoekt, kan in vogelvlucht de indruk krijgen dat het leven in moderne landen in Azië lijkt steeds meer lijkt op het leven in de Westerse wereld. Wie echter door de ogen van een camera kijkt ziet iets hee...

Algemeen04.11.2016

De gezichten van Zuid-Korea in 30 foto’s

DMZ: het ijzeren gordijn tussen Noord-Korea en Zuid-Korea

De Koreaanse DMZ (afkorting van de Demilitarized Zone) is de bufferzone tussen Noord-Korea en Zuid-Korea en misschien wel een van de meest bewapende gebieden ter wereld. In dit streng bewaakte gebied met een lengte van 2...

Algemeen27.10.2016

DMZ: het ijzeren gordijn tussen Noord-Korea en Zuid-Korea