Stedentrips26.04.2017

De 6 coolste dingen om te doen in Seoul


Seoul is een van de meest veelzijdige steden van Azië, maar tegelijkertijd een stad waar wij nog niet zo heel veel van weten. En dat maakt deze levendige stad misschien wel het grote geheim van het oosten. Het leven in de Zuid-Koreaanse hoofdstad lijkt op het moderne westen, maar dan wel met ongekend veel indrukwekkende historische plekken die een bezoek meer dan waard zijn. Ga je op reis naar Zuid-Korea, begin dan je reis dan hier in Seoul. Dit zijn de zes coolste dingen om te doen!

1. Begin bij het Gyeongbokgung Paleis

Gyeongbokgung is een van de mooiste paleizen van Seoul, en dat wil je niet missen. Je kunt er heerlijk rondlopen om alle details van de gebouwen om je heen goed te bekijken. En dan zijn er ook nog de echt schitterende tuinen, die een lust voor het oog zijn. Het is voor de Zuid-Koreanen ook een historisch gebouw, het fundament dateert al uit de 14e eeuw.

Het schitterende Gyeongbokgung Paleis
Het schitterende Gyeongbokgung Paleis

2. Duik de straatjes van Bukchon Hanok Village in

Eén van de leukste wijkjes van Seoul is ook meteen een giga trekpleister: Bukchon Hanok Village. Het was ook een traditioneel dorpje, waarvan de geschiedenis al zes eeuwen terug gaat. Het is heerlijk om door de prachtige straatjes te struinen, als is het alleen maar om een fenomenaal schouwspel te kunnen zien: Zuid-Koreanen die in traditionele kledij poseren voor de huisjes.

Het traditionele dorpje Bukchon Hanok Village is een plaatje om te zien
Het traditionele dorpje Bukchon Hanok Village is een plaatje om te zien

3. Ga naar de vismarkt van Noryangjin

Deze vismarkt in Seoul behoort tot een van de grootste ter wereld. De vismarkt van Noryangjin bestaat uit twee immense hallen waar zo’n 1.500 vishandelaren te vinden zijn. De markt bestaat ook al lang, hij werd in 1927 geopend en is dus al 90 jaar open. Het wordt wel nachtwerk, zo’n bezoekje, want 01.00 uur begint de dagelijkse handel in vraag en aanbod.

Wie Seoul bezoekt moet hier écht een keer gaan kijken: vis hoort namelijk bij de Zuid-Koraanse keuken. En daarnaast is het ook heel indrukwekkend om al die handelaren aan het werk te zien, en om natuurlijk uiteindelijk ook iets te proeven! Je kunt ook verse vis kopen en die meenemen naar een restaurant, om daar klaar te laten maken. Dat doen de Koreanen namelijk zelf ook!

Deze vismarkt wil je niet missen!
Deze vismarkt wil je niet missen!

4. Bezoek de DMZ (Demilitarized Zone)

Tussen Noord- en Zuid-Korea ligt de DMZ, een van de strengst bewapende gebieden ter wereld. Het gebied heeft een lengte van 248 kilometer. Het is niet toegankelijk en ligt vol met vuile landmijnen die niet dodelijk zijn en vooral gericht op zwaar letsel van de benen. En juist deze grens is goed voor zo’n 5 miljoen bezoekers per jaar.

Vanuit Seoul worden er (onder strenge controle) excursies georganiseerd. Je kunt een bezoek brengen aan de oude spoorweg bij Imjingak, het punt waar ooit de laatste trein heeft gereden. Tunnel 3, waar je onder de grond tot amper 150 meter over de grens komt naar een van de uitkijkposten van de DMZ. Bij deze tocht bezoek je ook het splinternieuwe Darason station waar ooit één trein is vertrokken. Een meer dan indrukwekkend bezoek dat je niet wilt missen. Hier lees je er alles over.

DMZ: een van de strengst bewapende gebieden ter wereld
DMZ: een van de strengst bewapende gebieden ter wereld

5. Wandel door de Changdeokgung Secret Garden

Changdeokgung is een paleizencomplex met ongelofelijk mooie paleistuinen, die eigendom zijn van de koninklijke familie. En hoewel een wandeling door paleistuinen niet super spannend klinkt, is het dat echt wel. Deze tuinen zijn namelijk zó mooi dat je hier uren kunt wandelen. Bijzonder om te zien zijn vooral al die kleine tuinhuisjes met fraaie details, die een mooi contract vormen in de groene tuin. Het paleis zelf kun je overigens ook bezoeken, maar de tuinen zijn nog zoveel mooier, en zeker de Secret Garden.

De Secret Garden van Changdeokgung
De Secret Garden van Changdeokgung

6. Geniet van kunst op Dongdaemun Design Plaza

Dongdaemun Design Plaza – in Zuid-Korea DDP genoemd – is cultureel designcentrum. Dat is niet alleen qua architectuur prachtig om te zien, maar ook binnen vind je allerlei bijzondere tentoonstellingen met zowel Zuid-Koreaanse als buitenlandse designstukken. Mocht je niet naar binnen gaan, dan is het hele plein rondom eigenlijk ook al een must-see. Jongeren hangen hier rond, allemaal gekleed in de beroemde K-pop style, en dat is een attractie op zich. ’s Avonds is het Dongdaemun Design Plaza ook nog eens heel mooi verlicht.

Het prachtige Dongdaemun Design Plaza
Het prachtige Dongdaemun Design Plaza

De beste reistijd voor Seoul

In de zomermaanden valt er veel regen. Het voor- en najaar zijn daarmee de beste reistijd voor een stedentrip naar Seoul. Reis je verder rond door Azië/Zuid-Korea, trek dan wel een dag of vier/vijf voor Seoul uit, wat deze stad is té bijzonder voor een vluchtig bezoek.

Culinaire tip

Net als Japan heeft ook Korea een eigen theeceremonie, die Darye heet. Een traditioneel ritueel dat al duizenden jaren gehouden wordt. Het wordt gezien als een middel om tot harmonie te komen, om te ontspannen. Geen strikt formeel ritueel, dat ondanks de taalbarrière bijzonder is om bij te wonen.

Vervoer in Seoul

Het metronetwerk is de beste manier om rond te reizen, al is de metrokaart een ingewikkelde puzzel. Download de app Kakao Metro zodat je de reisinformatie in het Engels tot je beschikking hebt.

Op reis naar Zuid-Korea

Wil jij op reis naar Zuid-Korea? Lees dan deze reistips nog een goed door, ze komen van pas bij het boeken van je reis.

Boek je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Zuid-Korea

Het mooiste van Seoul in 40 foto’s

Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, is een bruisende stad. Met een levendig centrum, schitterende paleizen en paleistuinen en prachtige architectuur. Duik mee de straten van Seoul in, want deze 40 foto's laten je het all...

Stedentrips30.04.2017

Het mooiste van Seoul in 40 foto’s

De Noryangjin Vismarkt in Seoul: voor wie echt van vis houdt

Waarschijnlijk zullen mijn familie en vrienden verbaasd opkijken nu ik een verhaal maak over een vismarkt (geen fan)... Je hebt vismarkten in Europa in allerlei soorten en maten, maar de vismarkt van Noryangjin in Seoul...

Stedentrips08.11.2016

De Noryangjin Vismarkt in Seoul: voor wie echt van vis houdt

De gezichten van Zuid-Korea in 30 foto’s

Wie Zuid-Korea bezoekt, kan in vogelvlucht de indruk krijgen dat het leven in moderne landen in Azië lijkt steeds meer lijkt op het leven in de Westerse wereld. Wie echter door de ogen van een camera kijkt ziet iets hee...

Algemeen04.11.2016

De gezichten van Zuid-Korea in 30 foto’s

DMZ: het ijzeren gordijn tussen Noord-Korea en Zuid-Korea

De Koreaanse DMZ (afkorting van de Demilitarized Zone) is de bufferzone tussen Noord-Korea en Zuid-Korea en misschien wel een van de meest bewapende gebieden ter wereld. In dit streng bewaakte gebied met een lengte van 2...

Algemeen27.10.2016

DMZ: het ijzeren gordijn tussen Noord-Korea en Zuid-Korea

Een lesje Zuid-Koreaans: 10 dingen die je moet weten

Tijdens mijn bezoek aan Seoul in Zuid-Korea voor Kia Motors was één van de onderdelen een korte cursus Zuid-Koreaans. En eigenlijk kun je haast niet zonder als je dit vriendelijke land, waar respect, trots en delen ha...

Algemeen18.10.2016

Een lesje Zuid-Koreaans: 10 dingen die je moet weten